Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Als de sneeuwvlokjes vallen, doet Utrecht AZ pijn • Pavlidis maakt vijftiende goal

liveblog gesloten

Bedankt!

We sluiten de boel af. Op deze koude decemberzondag werden we wakker met een zeer vermakelijke topper tussen Feyenoord en PSV, pakten Ajax en FC Twente uitzeges en sloten we af met een sneeuwduel in Utrecht.

De eredivisie hoeft u niet lang te missen. Van woensdag tot en met zondag zijn er wedstrijden. Op woensdag 6 december worden twee duels uitgespeeld die gestaakt werden, namelijk:

 • AZ - NEC: aftrap 19.00 uur, het duel werd in de eerste van vijf minuten blessuretijd stilgelegd bij een 1-1 stand.
 • RKC Waalwijk - Ajax: aftrap 20.00 uur, het duel werd in de 86ste minuut stilgelegd bij een 2-3 stand.

We danken je voor het volgen van dit liveblog. Tot de volgende keer!

Bekijk hieronder het speelschema vanaf donderdag 7 december

Het programma van speelronde 15

Dit is de nieuwe stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na de wedstrijd van zondag 3 december

UTR-AZ | 90+4' Klaar in Utrecht!

Het laatste fluitsignaal van het weekend klinkt in De Galgenwaard. Het blijft 1-1. Een tegenvaller voor AZ, een flinke opsteker voor Utrecht, dat in de strijd tegen degradatie ieder puntje kan gebruiken.

FC Utrecht-AZ: 1-1

UTR-AZ | 90+1' Kasius?! Nee

Ieder team krijgt altijd in de slotfase nog een gigantische kans. Dit zal 'm geweest zijn voor AZ. Kasius vernedert zijn mandekker met een pannaatje, maar in al het daardoor gegroeide vertrouwen loeit hij de bal ver naast.

FC Utrecht-AZ: 1-1

UTR-AZ | 87' Toornstra?! Nee

Weer is het Toornstra met een grote kans. De voorzet is op maat van Azarkan, maar vlak voordat Toornstra voor bijna open doel wil binnen schieten zit er nog een AZ-been tussen. Toornstra schampt de bal. Naast.

FC Utrecht-AZ: 1-1

UTR-AZ | 84' Sneeuw neemt toe, spanning ook

Het is gestopt met zacht sneeuwen, de natte vlokken vliegen door de Galgenwaard, al blijft het niet liggen. Utrecht voert de druk nog maar eens op in de slotfase, maar ook AZ laat zich zien. Invaller Toornstra pegelt net bijna de bal in de korte hoek, maar goalie Ryan zet een vuist ertegen.

FC Utrecht-AZ: 1-1

UTR-AZ | 72' Seuntjens beent 'm naast

Vaak lijkt het alsof de bal als een sneeuwvlokje op de voet van Mats Seuntjens landt, maar nu even niet. De Utrechtse kou zal in de heupen en knieën geslopen zijn, want de spits werkt een voorzet op maat ietwat klungelig met het scheenbeen hobbelend naast. In gedachten zal de bal in de verre hoek gevlogen zijn, zoals Van Persie het ooit deed.

Toch laat je een speler als Seuntjens staan, want het kan zomaar wel goed gaan.

FC Utrecht-AZ: 1-1

Late zege Liverpool op Fulham van scorende Tete, Chelsea met tien langs Brighton

Het ging met veel moeite, maar dat maakte de ontlading op Anfield Road des te groter. Daar heeft Liverpool in de slotfase een 2-3 achterstand tegen Fulham omgebogen in een 4-3 overwinning.

Daarmee profiteerden de Reds van een nederlaag van Aston Villa en klom de ploeg voorlopig zelfs naar de tweede plek in de Premier League.

Momenteel speelt Manchester City tegen Tottenham Hotspur. Bij winst gaat City Liverpool weer voorbij op de ranglijst.

UTR-AZ | 58' Drukt Utrecht door?

Dit lijkt het moment waarop Utrecht door moet drukken. AZ heeft steeds meer overtredingen nodig om de bevlogen Utrechters te stoppen. Wolfe trekt net Boussaid naar de grond. Van Bommel doet hetzelfde bij Ter Avest. AZ schoot nog geen bal op doel na rust.

FC Utrecht-AZ: 1-1

UTR-AZ | 49' Goal Utrecht!

Hier hoopte Utrecht vast en zeker op: een snelle aansluitingstreffer na rust. Boussaid kan uithalen op een meter of 20 van het AZ-doel, goalie Ryan laat los en Jensen is er als een haas bij om binnen te tikken. 1-1! We hebben een wedstrijd.

FC Utrecht-AZ: 1-1

Jensen wordt geknuffeld na de 1-1

UTR-AZ | 46' Tweede helft begonnen met sneeuwvlokjes

We spelen weer in Utrecht: zonder wissels en met een 0-1 voorsprong voor AZ. En! Wat dwarrelt daar naar beneden? Sneeuw. De eerste vlokken van deze wedstrijd. Hard is het nog niet, de impact op het veld zal voorlopig niet groot zijn.

FC Utrecht-AZ: 0-1

Uitgevallen Van de Donk fit voor duel met België

Daniëlle van de Donk ging in de Nations League-wedstrijd tegen Engeland vrijdag (3-2 nederlaag) uit het niets met veel pijn naar de grond. Gevreesd werd voor een serieuze blessure, maar het zag er ernstiger uit dan gedacht. "Het was kramp, geen blessure."

"Je blijft gewoon gaan totdat je omvalt, het was tijd voor een volgende om te vechten", legt Van de Donk twee dagen later nuchter uit. Dat betekent dat de aanvallende middenvelder er dinsdag gewoon bij is tegen België, de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League, waarin voor de voetbalsters een olympisch ticket op het spel staat.

GAE-TWE | Samenvatting & reacties

Bekijk hier:

 • Samenvatting van Go Ahead Eagles-FC Twente (1-3)
 • Reacties van Joseph Oosting en René Hake
Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - FC Twente

UTR-AZ | 45+3' Rust in Utrecht

Enerverend was het niet, maar Pavlidis fleurde de wedstrijd nog wat op met een doelpunt, waardoor AZ met een beter gemoed dan Utrecht aan de thee gaat.

FC Utrecht-AZ: 0-1

UTR-AZ | 40' Goal AZ!

Goal voor AZ! Wie anders dan Pavlidis doet het? De Griekse spits komt goed naar de eerste paal als Wolfe voorzet. Hij krijgt nog wel wat hulp van de schouder van Viergever. Hoe dan ook: hij zit erin. 0-1 voor AZ.

FC Utrecht-AZ: 0-1

Pavlidis viert de 0-1

UTR-AZ | 37' Grieks onderonsje

FC Utrecht hield de Griekse spits Pavlidis ruim een half uur in bedwang, maar nu komt hij eindelijk eens los. Wel ver van het doel af. Het schot van de spits is alsnog wel link. Zo naar de verre hoek gedraaid, en de bal neemt op het laatst ook nog eens een duik. Doelman Barkas, ook een Griek, wordt bijna verrast, maar gestrekt krijgt hij er toch wat vingers tegenaan.

FC Utrecht-AZ: 0-0

NEC-AJA | Samenvatting & reacties

Bekijk hier:

 • Samenvatting van NEC-Ajax
 • Reacties van Berghuis, Van 't Schip en Meijer
Bekijk de samenvatting van NEC - Ajax

UTR-AZ | 21' Penalty Utrecht?

Penalty FC Utrecht! Toch? Het is de eerste keer zowat dat de thuisploeg zich laat zien voor de goal en gelijk is er actie. Fijn. We vroegen net om actie en we krijgen het.

De VAR kijkt nog even of het wel echt een strafschop is... Scheidsrechter Blank wordt naar het scherm geroepen, en ziet dan ook: toch geen penalty.

FC Utrecht-AZ: 0-0

Arbiter Blank geeft een penalty, maar wordt geroepen door de VAR

UTR-AZ | 19' Nog niet hartverwarmend

Ook na twintig minuten is het nog geen onvergetelijke wedstrijd. Wat we hebben gezien de laatste tien minuten? Oeverloos rondspelen van de balm zonder grote kansen. De wedstrijd kan wel een doelpunt gebruiken.

FC Utrecht-AZ: 0-0

UTR-AZ | 9' AZ voert druk op

Poku haalt uit

Kleine tien minuten onderweg in Utrecht en de bezoekers uit Alkmaar laten de intenties duidelijk zien. AZ wil een snelle goal en houdt het baltempo hoog. De thuisploeg niet het idee geven dat ze iets kunnen halen vandaag. Het leverde al een gevaarlijk moment op voor Poku en zojuist een eerste kansje voor Wolfe. Maar na een touché zweeft de bal naar de handen van Barkas.

FC Utrecht-AZ: 0-0

UTR-AZ | 1' Aftrap in Utrecht!

Het vriest zowat in de Domstad, maar dat maakt niet uit: reclame voor de barbecue-sponsor moet gewoon worden gemaakt. De wedstrijdbal wordt van de barbecue gepakt voordat de laatste wedstrijd van het weekend kan beginnen.

Kan FC Utrecht voor de tweede keer op rij winnen, na de zege bij Sparta vorige week zondag? AZ zal moeten winnen om plek drie weer over te nemen van FC Twente. Of zijn de Alkmaarders nog wat vermoeid van het Conference League-duel van donderdag? Utrecht zal azen op een kansje.

FC Utrecht-AZ: 0-0

Barbecue op het veld als de spelers het gras betreden

GAE-TWE | 90+4' Klaar in Deventer!

Het is voorbij op De Adelaarshorst. Twente wint met 1-3. De Eagles hebben dapper gestreden en mocht even hopen op een punt, maar het was niet voldoende.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 1-3

NEC-AJA | 90+4' Klaar in Nijmegen!

Ajax houdt stand, ze winnen in Nijmegen met 1-2. Groots was het allemaal zeker niet. Maar NEC liet gewoon te weinig zien om recht te hebben op een punt.

NEC-Ajax: 1-2

NEC-AJA | 90+1' Goal NEC!

Toch nog niet beslist! Tavsan stuurt Martha het bos in en schiet hard en knap langs Ramaj raak, een lastige hoek. Het wordt nog wat deze vier minuten extra tijd.

NEC-Ajax: 1-2

NEC-AJA | 88' Goal Ajax!

En daar is de beslissing in Nijmegen, zou je zeggen. Berghuis houdt het overzicht, lepelt de bal naar Forbs die bij de tweede paal kan binnenschieten. 0-2 voor Ajax. Zo gaan die dingen: NEC valt aan, zoekend naar de 1-1, en dan valt-ie aan de andere kant.

NEC-Ajax: 0-2

Carlos Forbs maakt de 0-2 voor Ajax

GAE-TWE | 87' Unnerstall belangrijk

Go Ahead doet er alles aan om Twente pijn te doen, en dat gaat tot op zekere hoogte. Maar ze stuiten steeds op die boomlange Unnerstall, die de ene na de andere bal eruit haalt.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 1-3

NEC-AJA | 81' NEC wil nog wel

NEC gaat niet zomaar op de rug liggen met de pootje de lucht in. De thuisploeg wil nog wel. Ajax is niet groots, dus er valt misschien nog wel wat te halen. De Amsterdammers lijken een beetje uitgeblust.

NEC-Ajax: 0-1

GAE-TWE | 77' Goal Twente!

Goal Twente: 1-3! Taha doet het heel fraai. Met een leep stiftje. Terwijl juist bij de Go Ahead Eagles-spelers zojuist grote zwarte vleugels door de shirtjes heen waren gebroken na de aansluitingstreffer. Twente stelt snel orde op zaken. Of kan de thuisploeg nog wat?

Go Ahead Eagles - FC Twente: 1-3

GAE-TWE | 71' Goal Eagles!

Goal Go Ahead! Ze moesten er ruim zeventig minuten op wachten, maar daar is-ie dan eindelijk: de goal voor de thuisploeg. Invaller Llansana schiet knap raak uit een volley. Wat gaan we nog meemaken op de Adelaarshorst? De Eagles krijgen vleugels.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 1-2

NEC-AJA | 57' Goal Ajax!

Ajax viert de 0-1 van Kristian Hlynsson

Goal voor Ajax! Hlynsson tikt binnen. Maar het werk was daarvoor al gedaan door Brobbey. De Ajax-spits zet zijn uit marmer gehakte lijf erin bij mandekker Nuytinck, draait weg, omspeelt ook NEC-doelman Cillessen en geeft voor waarna Hlynsson voor leeg doel kan intikken. De assist is eigenlijk de hele goal geweest. Verdiende voorsprong voor Ajax.

NEC-Ajax: 0-1

Brobbey omspeelt Cillessen en bedient Hlynsson erna voor de 0-1

Na perfecte week is Bosz 'een gelukkig mens', Feyenoord richt zich even op plek twee

Over de titel durft Peter Bosz ook met tien punten voorsprong op Feyenoord nog niet te dromen. Maar dolblij was hij na de 1-2 overwinning van PSV in Rotterdam natuurlijk wel.

"Ik ben een gelukkig mens en een trotse trainer", zei Bosz, die zijn ploeg binnen acht dagen zag winnen van FC Twente, Sevilla en Feyenoord. "Dat past als je drie topwedstrijden achter elkaar wint."

Lees het hele reactieverhaal na Feyenoord-PSV (1-2) via onderstaande link:

NEC-AJA | 51' Ajax raakt lat

De tweede helft begon wat tam, maar de Goffert wordt wakker geschud door een harde knal op de lat. Taylor besluit maar eens te schieten vanaf een meter of 25. Een slingerbal, waar Cillessen ternauwernood een hand tegenaan krijgt. De bal vliegt op de lat. Mooi schot, knappere redding.

NEC-Ajax: 0-0

NEC-AJA | 46' Ook in Nijmegen weer begonnen

In Nijmegen zijn we ook weer begonnen. Daar is bij Ajax Gaaei naar de kant gegaan voor Sutalo, waardoor Rensch naar de rechtsbackpositie zal gaan en Sutalo gewoon in het centrum naast Hato zal spelen.

NEC-Ajax: 0-0

GAE-TWE | 46' Spelen weer!

De tweede helft in Deventer is begonnen. Bij de Eagles staan er twee nieuwe namen in: Adekanye en Llansana, in plaats van Linthorst en Amofa. Zou het wat uithalen tegen het degelijke Twente?

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

GAE-TWE | 45+3' Rust in Deventer

Go Ahead Eagles hoeft zich niet te schamen voor de eerste helft tegen Twente. Ze staan alleen 0-2 achter. Een lesje in Twentse effectiviteit.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

NEC-AJA | 45+3' Rust in Nijmegen

Ajax was gevaarlijker, maar nee, hoogstaand was het niet. Kansen genoeg wel om op 0-1 te komen, maar die zijn niet benut. NEC mag hopen.

NEC - Ajax: 0-0

GAE-TWE | 45' Goal Twente?

En daar is ook de 0-3 voor Twente! Of toch niet? Nee, de goal van Steijn wordt afgekeurd, omdat vlak ervoor een overtreding werd gemaakt. Geen 0-3, maar Twente is wel erg effectief.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

FEY-PSV | Samenvatting & reacties

Bekijk hier:

 • Samenvatting van Feyenoord-PSV (1-2)
 • Reacties van Bosz, Saibari, Slot en Wieffer
Bekijk de samenvatting van Feyenoord - PSV

GAE-TWE | 36' Eagles de bal, Twente de kansen

Go Ahead Eagles lijkt niet zo veel moeite te hebben met Twente. De ploeg uit Deventer heeft meer de bal (60 procent balbezit) en bouwt in alle rust op. Maar de kansen zijn voor Twente. De Eagles komen maar moeilijk bij het doel. Twente legde er al twee in. Moeiteloos bijna.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

NEC-AJA | 32' Ajax jaagt op 0-1

Een aanval uit het boekje van Ajax. Een strakke bal naar de flank op Berghuis, Gaaei begint te rennen en legt de bal zo op het hoofd van Brobbey, die duikend kopt. Maar Cillessens hand zit eraan. Had wel wat meer verdiend, deze aanval.

NEC - Ajax: 0-0

NEC-AJA | 24' Bijna Bergwijn

Bergwijn telde 'm al, zijn schot richting de verre hoek. De Amsterdammers komen er snel uit, met een aanval van rechts naar links, waardoor Bergwijn alle ruimte heeft. Kappend naar binnen zoekt hij de hoek, maar zijn schot valt net aan de buitenkant van de paal. De volgende kans voor Ajax.

NEC - Ajax: 0-0

Bergwijn zoekt de verre hoek

GAE-TWE | 24' Goal Twente!

En daar is ook al de 0-2 voor FC Twente. Ugalde wordt de diepte in gestuurd en na een duel waarin hij ondersteboven wordt gelopen belandt de bal voor de voeten van Steijn. En Steijn blijft rustig. Zo de 0-2 in de hoek. Twee echte kansen, twee goals.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

NEC-AJA | 20' Ajax sterker

Twintig minuten onderweg in Nijmegen en Ajax is de baas. Ze hebben 70% balbezit en dringen iets meer aan. NEC loert op een uitval, maar die zagen we nog niet.

NEC - Ajax: 0-0

NEC-AJA | 8' Bijna Brobbey

Geen onaardig begin in Nijmegen levert zojuist de eerste mogelijkheid op voor Ajax. uit een hoekschop kopt Hato richting de verre hoek, waar Brobbey nog staat, maar zijn nek uit stekend komt de spits net wat te kort. Eerste kans voor de bezoekers.

NEC - Ajax: 0-0

GAE-TWE | 1' Goal Twente!

Als u nog wat drinken haalde heeft u het gemist. Twente komt al op 0-1. We telden 33 seconden na de aftrap. Een kopbal van Ugalde. Dat is een lekker begin voor de bezoekers uit Enschede, die na drie wedstrijden wel weer een willen winnen.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-1

Twente viert de snelle 0-1 van Ugalde

NEC-AJA | 1' Aftrap!

Ook in Nijmegen zijn we begonnen! NEC'ers Schöne, Cillessen, Hansen huurling Baas spelen tegen een oude bekende, Ajax. Dat na een dramatisch begin van het seizoen nu loert op het linkerrijtje.

NEC - Ajax: 0-0

GAE-TWE | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Deventer. Het veld ligt er niet super goed bij, zo te zien, kijken wat dat oplevert.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-0

PSV wint van Feyenoord, en dan is dit de stand nu

De stand in de eredivisie na de zege van PSV op Feyenoord

FEY-PSV | 90+7' Klaar!

PSV wint, PSV wint, PSV wint! De Eindhovenaren houden stand, na een heldhaftige poging om terug te komen in de wedstrijd van Feyenoord. Maar de twee goals die ze in drie minuten weggaven kwamen ze niet meer te boven.

Het gat tussen Feyenoord en PSV is nu tien punten.

Feyenoord - PSV: 1-2

FEY-PSV | 90+6' Nog één corner

Nog een allerlaatste corner dan voor Feyenoord, wordt het nog wat? Bijlow gaat mee naar voren. Maar nee, geen mogelijkheid tot een schot. Het lijkt gedaan.

Feyenoord - PSV: 1-2

FEY-PSV | 90+4' O, o, Wieffer

Hoe is het mogelijk! Was dit dan die ene kans voor Feyenoord? Wieffer krijgt de bal in de kluts na een corner voor de voeten en peert de bal hoger over dan hij van het doel af staat. Wat een gigantische kans. Wieffer stort ter aarde.

Feyenoord - PSV: 1-2

FEY-PSV | 90+3' Opstootje

En plots ligt Ramalho op de grond, wat is daar gebeurd? Het is even grimmig. Wat geduw en getrek. De Jong mengt zich erin. Gimenez ook, die lijkt iets te hebben gedaan. Hij duwde Ramalho en gaf nog een aai over de wang na. Gele kaart.

Feyenoord - PSV: 1-2

FEY-PSV | 90' Zes minuten extra

We gaan nog 6 minuten door. En dat wordt verhit. De vraag is alleen of Feyenoord nog wat kan. Een kans zullen ze sowieso nog wel krijgen, dat gebeurt altijd nog wel. Maar voor PSV geldt hetzelfde.

Goed voetbal is er niet meer bij: Feyenoord pompt de ballen naar voren en PSV werkt ze weg. Invaller Tillmann laat nog wel leuke dingen zien, hij houdt de bal telkens goed vast en maakt knappe rushes de Feyenoord-helft op.

Feyenoord - PSV: 1-2

FEY-PSV | 85' Het spookt in De Kuip

Gimenez jut zijn team op na de 1-2

De Kuip gaat erachter staan en de topper tussen Feyenoord en PSV is nu toch echt helemaal los. Goed voetbal is er allang niet meer bij. Het is beuken, trekken, sleuren. Zo nu en dan een mooie combinatie. En vooral veel spanning.

Feyenoord wil zo graag en voert de druk maximaal op. PSV probeert stand te houden. De ballen worden vooral weg gebeukt terug de Feyenoord-helft op. Het gaat nog tien minuten spoken in Rotterdam!

Feyenoord - PSV: 1-2

FEY-PSV | 81' Goal Feyenoord!

Feyenoord komt terug! Gimenez schiet de 1-2 binnen, na een fout van Benitez, die helemaal mis grijpt.

Feyenoord - PSV: 1-2

Gimenez viert de 1-2 en rent snel terug voor de aftrap

FEY-PSV | 80' Feyenoord raakt lat

Het is nog niet gedaan: Feyenoord raakt de lat. Een boogkopballetje valt zo op de lat terug het veld in en wordt weggewerkt. We gaan nog wat beleven!

Feyenoord - PSV: 0-2

FEY-PSV | 75' Feyenoord alles-of-niets

Ja, wat moet je nu als Feyenoord. Aanvallend wisselen, zonder meer. Dat doet Slot ook. Zerrouki en Trauner eruit. Ueda en Paixao erin. Vol op de aanval dan maar. Om het gat met PSV niet tien punten te laten worden.

Maar wat een risico, achterin komt het helemaal open te liggen straks. Saibari profiteert net al bijna. Maar Bijlow voorkomt de 0-3.

Feyenoord - PSV: 0-2

FEY-PSV | 68' Goal PSV!

PSV viert de 0-1

En ook al 0-2! Snoeiharde kopbal van Boscagli. Uit de corner die ontstond na de omhaal van De Jong. Wat een klap voor De Kuip. In drie minuten komt PSV op een 0-2 voorsprong.

Feyenoord - PSV: 0-2

Boscagli viert de 0-2

FEY-PSV | 67' O, De Jong!

Oei, bijna ook al de 0-2! Bakayoko bereikt met eenzelfde voorzet als zojuist bij de 0-1 spits De Jong. Zijn omhaal, ietwat houterig, is knap. Bijlow let op: de goalie tikt de bal uit de hoek. PSV is uit het niets heel gevaarlijk geworden.

Feyenoord - PSV: 0-1

FEY-PSV | 65' Goal PSV!

Saibari scoort! Uit het niets, zo voelt het toch wel. Feyenoord was sterker na rust. Toonde meer initiatief, dat zeker. Maar bij de eerste kans voor PSV is het gelijk raak: 0-1. Saibari krijgt de bal perfect achter de laatste linie gelegd door Bakayoko. De middenvelder loopt 'm zo binnen.

Feyenoord - PSV: 0-1

Saibari viert de 0-1

FEY-PSV | 55' Daar is Minteh al

Zal je 'm al hebben: Minteh. Hij hupt sierlijk over een verdedigend been en haalt uit! Maar de bal hobbelt naast. Wel het eerste echte gevaar van de thuisploeg na rust.

Feyenoord begint sterk na rust. Ze hebben de bal en zoeken geduldig naar de vrije man.

Feyenoord - PSV: 0-0

Invaller Minteh baalt na zijn hobbelschot naast

FEY-PSV | 54' Meer snelheid bij Feyenoord

Slot kiest voor snelheid: Ivanusec gaat eruit, Minteh erin. Gaat u maar zitten, want Minteh is vliegensvlug en vaak net zo onvoorspelbaar voor zichzelf als voor de tegenstander.

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 50' Lekker begin na rust

Vol verse energie zijn ze weer begonnen. Feyenoord zette PSV direct snel onder druk. Het werd een paar keer penibel. PSV wordt meteen wakker geschud en begint te voetballen. Wat ook weer kansen oplevert. Saibari denkt binnen te tikken bij de tweede paal, na een kopbal van De Jong, maar Bijlow snelt als een krab vliegensvlug naar de hoek en gaat ervoor liggen. Goede redding.

We zijn weer begonnen hoor!

Feyenoord - PSV: 0-0

Bijlow redt op de inzet van Saibari

FEY-PSV | 46' Gaan we weer: Hartman eraf

We zijn weer begonnen in De Kuip. Met één wissel aan de kant bij Feyenoord: Hartman blijft achter in de kleedkamer, Lopez vervangt hem.

Zou het te maken hebben met de knal tegen het hoofd van Teze, die daardoor direct eraf moest? Het lijkt een veilig besluit.

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 45+6' Rust!

Het is rust in Rotterdam. PSV leek meer toe aan de rust dan Feyenoord, dat in de vijf minuten blessuretijd nog even vol de strijd erin gooide. Het leverde nog een enorme kans op voor Gimenez. De grootste van de eerste helft eigenlijk. Maar de Mexicaan glijdt weg en kan er net niet bij.

Het belooft allemaal wel wat voor de tweede helft.

Feyenoord - PSV: 0-0

De kans voor Gimenez

FEY-PSV | 45+4' Timber jut de boel op

Feyenoord, en vooral Timber, is nog niet moe. De middenvelder raast als een voetzoeker over het middenveld en stelt zich even voor aan Schouten, die moet springen voor de enkels. Wat een energie. Timber verovert de bal en jut erna met wilde armgebaren De Kuip op. Dan maak je vrienden in Rotterdam.

Feyenoord - PSV: 0-0

Timber loopt Schouten omver

FEY-PSV | 44' Toe aan de rust?

Al met al is het een behoorlijk intense eerste helft. Feyenoord lijkt met de rust in aantocht nog wel een poging te willen doen om een goal te maken. Maar ook PSV verdedigt zorgvuldig. Kan er nog wat voor rust?

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 38' Weer Feyenoord

Net was het vooral PSV dat gevaarlijk was, maar de laatste minuten komt Feyenoord er link uit. PSV heeft meer initiatief, geduldig zoekend naar een fatsoenlijke aanval. Feyenoord aast op een foutje. Zojuist komen ze er snel uit en duikt Geertruida op voor de neus van Benitez, die een been krijgt tegen de inzet van de aanvallende Feyenoord-back.

We klagen niet, maar een goal voor rust zou de wedstrijd nog interessanter maken.

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 32' Poeier Giménez!

Oei, een vlammend schot van Giménez. Hij draait weg bij zijn mandekker op een meter of 20 van het doel. Zonder twijfel neemt hij het PSV-doel onder vuur. Hard schot, maar niet genoeg in de hoek. Benitez moet echt opletten, hij bokst de bal weg, voor de voeten van Geertruida maar werkt de rebound wat onrustig naast en over.

Het heeft even geduurd, maar het begint wat intenser te worden. Heel aardige wedstrijd zo.

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 27' Opleving Feyenoord

Feyenoord geeft een teken van leven. Zo even kwamen ze er maar niet uit met de opbouw, maar op de helft van PSV kunnen ze in duels wat strijd erin gooien. Het levert wat op: Gimenez duikt voor het eerst op in de zestien van Benitez. Hij haalt alleen niet direct uit en kapt nog een keer. En dan zit er een Brabants been tussen.

De Kuip joelt direct. Het legioen voelt toch ook: Feyenoord kan wel wat hulp gebruiken.

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 22' Weer PSV, nu Bakayoko

PSV krijgt wat meer grip op de wedstrijd. Na lang balbezit en vroeg verstoren van de Feyenoord-opbouw belandt de bal bij Bakayoko. De Belg gaat twee man voorbij en haalt hard uit. Gevaarlijk ook. De bal scheert rakelings over de lat.

Even later is PSV weer gevaarlijk, weer van afstand, nu is het Saibari, maar zijn schot eindigt in de handen van Bijlow.

Feyenoord - PSV: 0-0

PSV krijgt meer grip op de wedstrijd

FEY-PSV | 18' Grote kans De Jong

Daar komt PSV er voor de eerste keer gevaarlijk uit. Veerman wordt ondanks het vroeg vastzetten van Feyenoord vrijgespeeld. Veerman brengt Baakyoko in stelling die met zijn eerste actie De Jong een enorme kans biedt. Op een meter of elf van het doel. Maar de spits raakt de bal volkomen verkeerd. Hij was wel goed weggestapt bij zijn mandekker. Grote kans, hoor. Komt PSV hierdoor wat los?

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 11' Teze eruit, Van Aanholt erin

Nee, Teze kan niet verder. De klap op het hoofd was te hard. Van Aanholt vervangt hem. Dat betekent dat Dest naar rechtsback gaat en Van Aanholt op linksback gaat spelen.

Het kan dus nóg aanvallender bij PSV. Een tegenvaller voor Bosz is het wel, al zal de wissel niet tellen omdat het een hoofdblessure betreft.

Feyenoord - PSV: 0-0

Teze laat zich verzorgen

FEY-PSV | 7' Hartman en Teze groggy

Oei, dat ziet er even niet fijn uit. Een kopduel waarbij Hartman vanachter inkomt op Teze en de koppen hard tegen elkaar aan klappen. Teze lijkt er erger aan toe. De PSV-verdediger ging gestrekt tegen het gras. Ze staan allebei weer maar of Teze wel verder kan, is de vraag. Misschien dat de medische staf hem hier in bescherming moet nemen.

Feyenoord - PSV: 0-0

FEY-PSV | 5' PSV wil opbouwen, Feyenoord zet hoog vast

Het is een beetje aftasten natuurlijk, kijkend hoe alles en iedereen staat. PSV wil opbouwen van achteruit en Feyenoord zet het al vroeg vast. Nog geen kansen, geen schoten op doel.

Feyenoord - PSV: 0-0

Saibari met Ivanusec achter zich aan

FEY-PSV | 1' Aftrap!

We zijn begonnen! De topper in de eredivisie tussen Feyenoord en PSV is bezig. PSV stelt een aanvallend basiselftal op, is dat misschien te ambitieus? We gaan het zien.

Feyenoord - PSV: 0-0

Feyenoord wil PSV niet verder laten uitlopen: 'Ontmoeting superbelangrijk'

De week van de waarheid, dat is het voor Feyenoord. Na de nederlaag tegen Atlético Madrid en de uitschakeling in de Champions League wacht straks een zware wedstrijd in de eredivisie. De topper tegen PSV is "superbelangrijk", zei trainer Arne Slot.

De Feyenoord-trainer heeft bewondering voor hoe PSV-coach Peter Bosz zijn ploeg laat spelen. "Wij hebben tien van onze laatste elf wedstrijden gewonnen. Op basis van het spelbeeld winnen wij onze wedstrijden makkelijk, maar dat is in het resultaat niet altijd terug te zien. Dat is het verschil met PSV. Zij zetten hun dominantie makkelijker om in goals dan wij."

Lees via onderstaande link hoe Slot toeleefde naar de wedstrijd van straks:

FEY-PSV | Warming-up in De Kuip

 • Pro Shots
  Keeper Bijlow warmt zich op
 • Pro Shots
  Feyenoord warmt zich op
 • Pro Shots
  PSV warmt zich op
 • Pro Shots
  PSV warmt zich op

PSV zonder Lang en Lozano

PSV moet Noa Lang en Hirving Lozano missen in De Kuip. Trainer Peter Bosz bevestigt die dubbele tegenvaller voor de Eindhovenaren vrijdag op een persconferentie in aanloop naar de topper tegen Feyenoord van zondag. De vleugelaanvallers kampen met een blessure aan het bovenbeen.

Lees de hele voorbeschouwing van Bosz op de topper tegen Feyenoord via onderstaande link:

Bosz initieerde Feyenoords beruchtste transferzomer: 'Legde wel fundament voor de club'

Peter Bosz is zondag terug in De Kuip. Het is de plek waar de huidige trainer van PSV in de jaren negentig als noeste en geliefde Feyenoord-middenvelder, toen nog met lang haar, successen heeft gevierd. Als technisch directeur was Bosz tussen 2006 en 2009 minder succesvol in Rotterdam, maar ook die tijd koestert hij.

"Toen ik later mijn trainerscarrière weer oppakte, heb ik veel aan die periode gehad, omdat je dan een keer aan de andere kant van de tafel hebt gezeten", vertelt Bosz in april in Studio Voetbal over zijn tot nu toe enige uitstap als technisch directeur.

"Ik weet sindsdien dat je als trainer één belangrijk persoon hebt waarmee je moet samenwerken, en dat is je technisch directeur. Ik heb er daarna altijd voor gezorgd dat ik met mijn technisch directeuren een goede band opbouwde."

Lees verder via onderstaande link:

Oud-Feyenoorder Ono (44) stopt met voetballen: afscheid genomen in Japan

Shinji Ono is gestopt als profvoetballer. De Japanner die tussen 2001 en 2005 bij Feyenoord speelde, heeft afscheid genomen bij zijn club Consadole Sapporo. Ono is 44 jaar.

In 2002 won Ono met Feyenoord de UEFA Cup.

Oud-Feyenoorder Ono (44) stopt met voetballen: afscheid genomen in Japan

FEY-PSV | Warming-up begonnen

Een hard gejuich rolt van de tribunes in Rotterdam. De spelers van Feyenoord betreden de grasmat in De Kuip. We zien handschoentjes, lange mouwen, sjaaltjes. Maar natuurlijk wel blote knieën.

Nog dertig minuten tot de aftrap...

Koude neuzen, gespannen blikken: bussen komen aan bij De Kuip

Aankomst bij De Kuip: bussen Feyenoord en PSV arriveren in Rotterdamse kou

Topper Feyenoord-PSV 'moet reclame worden voor armzalige eredivisie'

Topper Feyenoord-PSV 'moet reclame worden voor armzalige eredivisie'

Kou in De Kuip

De vorst lag op het gras vanochtend vroeg in De Kuip. Het is koud. Tegen het vriespunt aan. De weerstations zeggen net: +1 graden Celsius.

Vroege druk en hoog tempo: topper in De Kuip belooft 'intense wedstrijd' te worden

De negentig minuten die zondag iets na het middaguur worden gevoetbald in De Kuip, zullen het beste zijn dat het eredivisievoetbal te bieden heeft. Althans, dat zijn de verwachtingen voor de topper tussen Feyenoord en PSV.

"Laten we even een statement maken: er moet reclame worden gemaakt voor de armzalige eredivisie", zei analist Hugo Borst bij de NOS in de uitzending van Eredivisie op vrijdag. "Je hebt een top-vier en daaronder is het bagger."

"Ik wil voetbal van de bovenste plank. Extreem veel doelpunten hoeven er niet te vallen. Maar wel: voetbal van niveau, trainers die met trucjes komen waar de andere trainer niet aan had gedacht. Tactische foefjes. We willen een absolute topwedstrijd waarmee we niet voor lul staan in Europa."

Lees verder via onderstaande link:

FEY-PSV | Opstelling Feyenoord: geen verrassingen

Bij Feyenoord geen grote verrassingen in het basiselftal. Ivanusec staat in de basis als linksbuiten. Stengs is rechtsbuiten. Het middenveld is relatief behoudend, zoals de Rotterdammers ook in de Champions League vaak aantrad. Met Zerrouki, Timber en Wieffer. Minteh en Paixão, midweeks tegen Atlético nog basisspeler, verhuizen naar de bank.

FEY-PSV | Opstelling PSV: zeer aanvallend

Bekijk de opstelling van PSV en je vraagt je even af of Bosz misschien vergeten is wat verdedigers op te stellen. Wat een lef. Middenvelder Schouten staat centraal achterin de defensie op de plek van Ramalho. En het middenveld bestaat uit drie spelers die het liefst aanvallen: Saibari, Veerman en Til.

PSV treedt in De Kuip aan met een zeer aanvallend elftal.

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie

Welkom!

Goedemorgen! Op deze steenkoude decemberzondag is het lekker wakker worden met de topper in de eredivisie: Feyenoord-PSV. De koploper van Nederland gaat op bezoek bij de nummer twee.

De aftrap in Rotterdam is om 12.15 uur. Hier blijf je op de hoogte van alles wat er vandaag op en rond de velden gebeurt. Op de radio is de wedstrijd integraal te volgen bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Later op de dag zijn nog drie wedstrijden, onder meer Ajax, AZ en FC Twente komen in actie.

Het programma van speelronde 14