Arne Slot baalt

Feyenoord na twee eigen goals verder in Europa League, Atlético wint met 1-3

Het was een droom, overwinteren in de Champions League. Maar die droom is na vanavond voorbij. Feyenoord moet door een 1-3 thuisnederlaag tegen Atlético Madrid na de winterstop verder in de Europa League.

Er volgt nog één Champions League-duel met Celtic, maar na de winter wacht een tussenronde in de Europa League.

Door de winst van Lazio op Celtic, eerder op de avond, wisten de Rotterdammers vlak voor het duel wat ze moesten doen: winnen. Alleen dan zou de kans op overwintering in de Champions League nog groot zijn.

Trainer Arne Slot begon daarom ook aanvallender dan in de andere Champions League-duels. Calvin Stengs verhuisde naar het middenveld en nam zo de plek van Ramiz Zerrouki in, die eerder de basisplek kreeg in het kampioenenbal. Door de verschuiving van Stengs kreeg Yankuba Minteh een plekje voorin toegewezen.

Sterk begin Minteh

Aan de hand van de Gambiaan begon Feyenoord goed aan het cruciale duel met Atlético. Minteh was gevaarlijk met zijn snelheid en onvoorspelbaarheid. Een eerste schot van hem belandde in de handen van de ervaren Atlético-doelman Jan Oblak.

Een paar minuten later kreeg de aanvaller nog een grotere kans toen Quinten Timber hem wegstuurde, Minteh kreeg de bal alleen net niet in het doel door een goed blok van Mario Hermoso.

Yankuba Minteh baalt van het verlies

Maar de teleurstelling volgde al snel in De Kuip. Atlético had al op voorsprong moeten komen toen Alvaro Morato één op één kwam te staan met Justin Bijlow, maar de Feyenoord-keeper bleek de sterkste.

Maar na een kwartier werd de doelman alsnog geklopt. Een hoekschop werd weggekopt door Mats Wieffer, maar bij het opnieuw inbrengen raakte Lutsharel Geertruida de bal ongelukkig op zijn buik. De bal stuiterde vervolgens achter zijn eigen doelman: 0-1.

Lutsharel Geertruida realiseert zich dat zijn buik Atlético de 1-0 bezorgt

Feyenoord was het daarna even helemaal kwijt. Morata kreeg een grote kans op de 0-2, maar hij kopte de bal net naast.

Door Minteh veerde het stadion tien minuten voor rust alsnog weer even op. Minteh leek door José Giménez gevloerd te worden in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Antony Taylor wilde niet aan een penalty, net als de VAR.

Daardoor ging het ploeterende Feyenoord met een achterstand de rust in.

Ueda de redder?

Dat het over een andere boeg moest, was duidelijk. Slot besloot daarom ook Igor Paixão van het veld te halen en spits Ayase Ueda erbij te zetten. Maar binnen twee minuten had Atlético de wedstrijd al in het slot kunnen gooien. Antoine Griezmann haalde hard uit op de paal.

Feyenoord ontsnapte dus.

De thuisploeg gaf niet op en kreeg daarna een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker. Axel Witsel ging de fout in en gaf de bal zomaar af aan Quilindschy Hartman. De back speelde Santiago Gimenez geheel vrijstaand aan, maar de Mexicaan miste de bal volledig.

Uitschakeling definitief

Die misser kwam Feyenoord uiteindelijk duur te staan. Hermoso was de man die de uitschakeling van Feyenoord in de Champions League definitief maakte. Dat deed de verdediger overigens op magistrale wijze. Een wippertje van Pablo Barrios werd uit een onmogelijke hoek met een prachtige beweging over Bijlow heengewerkt.

Met de 0-2 kreeg de Spanjaard De Kuip stil, maar kreeg hij waarschijnlijk ook heel veel handen van andere voetbalsupporters op elkaar.

Hermoso kan zijn geluk niet op met de prachtige 0-2

Glimlachend vanwege de stand kon Memphis Depay al een tijdje warmlopen langs de lijn. Zijn lach kon nog groter worden toen hij in de 75ste minuut mocht invallen en zo zijn 500ste wedstrijd in het betaalde voetbal bijschreef. De spits kampte sinds september met een kuitblessure, maar kon in Nederland nu wel zijn opwachting maken.

Memphis Depay in actie tegen Feyenoord

Lang stond die lach niet op het gezicht van de spits. Er kwam namelijk nieuwe hoop in De Kuip. Wieffer kopte een kwartier voor tijd uit een hoekschop de 1-2 binnen achter Oblak en een orkaan aan geluid volgde uit het Rotterdamse stadion.

Maar de hoop duurde niet lang. Een vrije trap van de Madrilenen ging via het hoofd van Feyenoorder Gimenez binnen. Met het tweede eigen doelpunt werd zo het lot voor de Rotterdammers bezegeld: Europees voetbal op een niveautje lager.