AZ profiteert niet van verlies Feyenoord en komt goed weg met punt in Utrecht

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - AZ

AZ heeft niet kunnen profiteren van de nederlaag van Feyenoord tegen PSV. De ploeg uit Alkmaar haalde op bezoek bij FC Utrecht bij lange na zijn beste niveau niet en kan nog enigszins blij zijn met een punt: 1-1.

Met een zege was AZ naast nummer twee Feyenoord gekomen op de ranglijst. Ook Utrecht speelde niet foutloos, maar kreeg in de tweede helft wel veel kansen op de winnende goal.

Utrecht verloor sinds de 1-0 nederlaag tegen FC Volendam op 6 oktober niet meer in de competitie. AZ verspilde op 4 november voor het laatst punten, toen speelde het gelijk tegen Excelsior.

Het was Ernest Poku die na drie minuten het eerste waarschuwingsschot plaatste, maar Utrecht-keeper Vasilios Barkas stond op de juiste plek. Even later verloor Poku de bal waardoor Utrecht kon aanvallen, maar verder dan een corner kwam de thuisploeg niet. AZ was de sterkere ploeg in de openingsfase.

Na twintig minuten deed Poku een nieuwe poging om AZ op voorsprong te zetten, maar Utrecht schakelde weer snel om. In een klutssituatie leek Isac Lidberg onderuit gehaald te worden, waardoor Utrecht een strafschop kreeg van scheidsrechter Erwin Blank. De VAR riep de arbiter echter naar het scherm, waar bleek dat Lidberg zelf ten val kwam. De Zweed moest het veld geblesseerd verlaten. Wel was dit het moment waarop Utrecht beter in de wedstrijd begon te komen.

Pavlidis scoort

Het niveau bleef in de rest van de eerste helft lange tijd niet al te hoog met weinig grote kansen. Vijf minuten voor rust was het echter Vangelis Pavlidis die AZ op voorsprong zette na een voorzet van David Møller Wolfe.

Bekijk hier de reacties na afloop van de wedstrijd:

Seuntjens vindt dat hij moest scoren: 'Minimaal een keer, want dat was genoeg geweest'

Na rust begon Utrecht veel beter, en na vier minuten maakte Victor Jensen de gelijkmaker. Het schot van Othman Boussaid werd maar half gestopt door Mathew Ryan, die de bal niet klemvast had. Jensen profiteerde en tikte de 1-1 binnen.

Na de gelijkmaker zette Utrecht door. De thuisploeg kreeg meerdere grote kansen, waarbij Mats Seuntjens misschien wel had moeten scoren toen hij de bal in de zestien vrij voor zijn voeten kreeg. Ook Poku kwam namens AZ nog dicht bij de winnende treffer.

In de 83ste minuut kwam Utrecht er weer uit na slordig balverlies van AZ. Het mislukte afmaken van Seuntjens tekende de tweede helft voor Utrecht: wél kansen, géén winnend doelpunt. Het bleef 1-1.