PSV slaat na rust hard toe in De Kuip en zet Feyenoord op tien punten achterstand

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - PSV

Koploper PSV heeft het gat met nummer twee Feyenoord tot tien punten vergroot in de eredivisie. De Eindhovense koploper sloeg in de onderlinge topper in De Kuip na rust genadeloos toe en won met 1-2.

Feyenoord-PSV moest een prachtig visitekaartje voor de eredivisie worden, een kosmische clash tussen de twee sterkste teams van Nederland. Een spannende test voor twee aanvallende trainers bovendien: Peter Bosz bij PSV en Arne Slot bij Feyenoord.

Slot zei het al in de aanloop naar de eerdere editie van Feyenoord-PSV dit seizoen, toen in de Johan Cruijff Schaal: wedstrijden tussen twee elftallen die hoog druk zetten, zijn vaak uitermate rommelig.

En rommelig was het, in de eerste helft in de ijskoude Kuip. Bosz had een extreem aanvallend elftal opgesteld, met Jerdy Schouten in plaats van André Ramalho om onder de Rotterdamse druk uit te spelen.

Maar dat lukte, zeker in het eerste kwartier, maar nauwelijks. Een lange onderbreking na een harde botsing tussen Quilindschy Hartman op Jordan Teze maakte de openingsfase nog onrustiger. Beide spelers moesten uiteindelijk gewisseld worden.

Eerste kansen

Daarna kreeg PSV een fase wat meer grip op het spel. Het leverde kleine mogelijkheden op, maar tot echte kansen kwamen de Eindhovenaren niet.

Feyenoord was in de laatste minuten van de eerste helft dan weer gevaarlijker, met twee goede kansen voor Lutsharel Geertruida. Zijn eerste poging ging over, zijn tweede werd gepakt door Walter Benítez. Santiago Gimenez was in de blessuretijd heel dicht bij de 1-0.

Bekijk hier de reacties na de wedstrijd van Peter Bosz, Arne Slot, Ismael Saibari en Mats Wieffer:

Na de pauze golfde het spel op en neer. Een inzet van dichtbij van Ismael Saibari werd knap gepakt door Justin Bijlow, terwijl aan de andere kant invaller Yankuba Minteh gevaarlijk werd na een snelle dribbel en schot.

Openingsgoal PSV

In de 65ste minuut viel De Kuip opeens stil. Saibari werd met een mooi boogballetje van Johan Bakayoko alleen voor het doel gezet en schoot de 1-0 binnen. Zijn tweede rake volley deze week, na zijn wonderschone goal in de Champions League tegen Sevilla FC van afgelopen woensdag.

Ze waren bij Feyenoord nog niet van de dreun bekomen, of PSV deelde de volgende al uit. Olivier Boscagli kroop bij een corner voor zijn tegenstander David Hancko en kopte hard raak: 2-0.

Ismael Saibari viert zijn doelpunt tegen Feyenoord

Vanuit de bovenhoek van het stadion galmden de PSV-liederen daarna over het veld. Feyenoord leek niet terug te hebben van de twee donderslagen. Het had nog geluk dat een mooie omhaal van Luuk de Jong en een nieuwe kans voor Saibari door Bijlow gestopt werden.

Slot bracht snel Ayase Ueda in als extra spits, om nog jacht te kunnen maken op een gelijkspel. Tien minuten voor tijd kopte Hancko op de lat. Het bracht de hoop bij Feyenoord terug.

Bloedstollende slotfase

Even later maakte Gimenez de aansluitingstreffer. Het schot van de Mexicaanse spits was hard en goed, maar het keeperswerk van Benítez was matig. Via de rechterhand van de PSV-doelman vloog de bal in het doel.

In een bloedstollende slotfase kwam Feyenoord via Mats Wieffer nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar PSV hield stand.