NOS VoetbalAangepast

Ajax voorkomt uitdueltrauma met kleine zege op NEC: 'Tekent ons seizoen'

Bekijk de samenvatting van NEC - Ajax

De afgelopen zes uitwedstrijden van Ajax in de eredivisie werden niet gewonnen door de Amsterdamse club, maar zondag bij NEC werd een klein uitwedstrijdentrauma voorkomen. In Nijmegen werd het 1-2.

Ajax trok naar de Waalstad in de wetenschap dat het pas één uitwedstrijd won dit jaar. Dat was niet eens in de competitie, maar tegen Loedogorets in de voorronde van de Europa League. Maar met de eerste uitzege in de competitie werd wel een plek in het linkerrijtje verzekerd.

'Eerste uitoverwinning? Dat tekent ons seizoen'

"Dat dit de eerste uitoverwinning van het seizoen is, dat zegt zeker wat. Dat tekent ons seizoen wel. Als je als team goed bent en goed aan de bal bent, dan kun je ook de uitwedstrijden winnen. Dat was vandaag dus het geval", vertelt aanvaller Steven Berghuis.

Bekijk hier de reacties van Ajacieden Steven Berghuis en John van 't Schip en NEC-trainer Rogier Meijer:

De uitwinst in Nijmegen is een meevaller voor trainer John van 't Schip, die al liet weten zich te willen richten op plek vijf. Maar dan zijn punten in uitwedstrijden ook meer dan gewenst.

Tegen NEC begon Ajax, met zeven Mislintat-aankopen op de bank, goed aan het duel. Binnen tien minuten kreeg Brian Brobbey zijn eerste kans. Een hoekschop werd door Jorrel Hato doorgekopt op zijn hoofd, maar Brobbey kopte vervolgens naast. Zo was de spits gevaarlijk, maar onfortuinlijk.

Ook de buitenspelers, Steven Bergwijn en Berghuis, waren zeer bedrijvig en met vlagen een plaag voor de NEC-verdediging.

De ploeg van trainer Rogier Meijer werd veel teruggedrongen en keeper Jasper Cillessen kon NEC tegen zijn oude club op de been houden. Eerst verwerkte de voormalig Oranje-doelman een goede kopbal van Brobbey tot een corner en uit die hoekschop wist Berghuis met een hoogstandje zichzelf ook vrij te spelen voor een schot. Ook die inzet was voor Cillessen.

Brobbey belangrijk, doelpunt Hlynsson

Na rust was de tot dan toe onzichtbare Kenneth Taylor voor het eerst gevaarlijk. De middenvelder besloot snoeihard uit te halen en via de hand van de NEC-doelman en de lat ging de bal er wederom niet in.

Het was wachten tot er een bal wel binnen de palen viel. Dat lukte na bijna een uur spelen. Brobbey was sterk in het duel met Bram Nuytinck, wist Cillessen te omspelen en de bal ook nog eens af te leggen op de geheel vrijstaande Kristian Hlynsson. De jonge IJslander stond al klaar op de doellijn en kon het net niet meer missen.

Carlos Forbs maakt de 0-2 voor Ajax

NEC werd vervolgens de betere ploeg in Nijmegen. Dirk Proper was met een kopbal uit een hoekschop zeer dicht bij een 1-1, maar Hato wist dat net te voorkomen. Hoewel er daarna geen grote, opgelegde, kansen voor de thuisploeg kwamen, bleef het oppassen geblazen voor Ajax.

NEC en slotfases zijn dit seizoen meer dan eens een garantie voor spektakel. In de laatste drie wedstrijden van de Nijmeegse club vielen er in totaal acht doelpunten in het laatste kwartier.

Slotfase

Ook nu vielen er weer meerdere doelpunten in de slotfase. Eerst was het de beurt aan Ajax. Berghuis kon er vandoor en had een panklare voorzet in huis voor de ingevallen Carlos Forbs, die tekende van dichtbij voor de 0-2.

Daarna was het de beurt aan de thuisploeg. Elayis Tavsan kon met een individuele actie zichzelf vrijspelen voor een schot en verraste doelman Diant Ramaj. De aansluitingstreffer kwam alleen net te laat voor NEC.

Forbs en Chuba Akpom vergaten er zelfs nog een grotere uitwinst van te maken.

Woensdag kan Ajax meteen weer een uitwedstrijd winnen, dan worden de laatste minuten van het gestaakte duel met RKC Waalwijk ingehaald. De Amsterdammers staan met 2-3 voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl