NOS Voetbal

Jongste Ajax ooit mist ervaring in zware duels, nieuwe Tadic niet zomaar gevonden

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

22 jaar en 254 dagen. Niet eerder was de gemiddelde leeftijd van de basisploegen van Ajax zo laag als dit seizoen. In zware wedstrijden, zoals vanavond tegen Marseille in de Europa League, komt het gebrek aan routiniers vaak pijnlijk aan het licht.

De zoektocht naar de nieuwe Dusan Tadic of Daley Blind is daarom in volle gang, maar de keuzes zijn beperkt.

Steven Berghuis (31) met Anton Gaaei (21) en Kenneth Taylor (21)

Steven Berghuis zal zich met zijn 31 jaar soms net een opa voelen tussen al het jonge grut bij Ajax. Een jaar geleden nog had hij met Tadic, Blind en Davy Klaassen genoeg gelijkgestemden om zich heen, nu is hij de enige dertiger die wekelijks speelt.

"Er is nog veel ontwikkeling mogelijk, met name bij het druk zetten en coachen met elkaar", zei hij afgelopen weekend na de simpele zege op Vitesse (5-0). "We hebben een heel jong elftal. Als je onze achterhoede ziet... Dat zijn allemaal jongens van rond de 20. Dus dat is normaal."

Berusting

Er klonk berusting in de stem van Berghuis. Het is tot de winterstop roeien met de riemen die Ajax heeft. In de eredivisie is er geen ploeg die jonger is dan de Amsterdammers. Ter vergelijking: bij de nog foutloze koploper PSV ligt de gemiddelde leeftijd ruim vier jaar hoger, zo berekende statistiekenbureau Opta.

In de tien grootste Europese competities is alleen het team van RB Salzburg jonger dan de ploeg van John van 't Schip. "Je ziet dat dit een jong team is, waarin de gewenste balans er niet is. Dat heb je ook niet zomaar", zei Van 't Schip eerder.

"Branco van den Boomen heeft bepaalde kwaliteiten en een bepaalde leeftijd. Als die dus wegvalt, speel je met een middenveld van gemiddeld 18, 19, 20 jaar oud. Dan is het moeilijk om te domineren."

Sleutel voor succes

In zijn zoektocht naar diamanten lijkt de ontslagen technisch directeur Sven Mislintat het belang van een juiste balans tussen jeugd en ervaring afgelopen zomer uit het oog te zijn verloren. En juist daar lag de sleutel voor de succesjaren van Ajax in Nederland én in Europa.

Met het aantrekken van Blind, en met name Tadic, werd in het seizoen 2018/19 de basis gelegd voor jaren van hegemonie in de eredivisie en succes in de Champions League. Ajax miste op een haar na de finale, maar iedereen was het er over eens: met de juiste balans tussen talent en ervaring kan de club tot grote hoogte stijgen.

Sinds 2019/20 lag de gemiddelde leeftijd steeds tussen de 25 en 26, maar die trend wordt dit seizoen met nog geen 23 jaar hard doorbroken:

Gemiddelde leeftijd basiself Ajax

Het contrast met dit seizoen kan wat dat betreft niet groter. Waar Ajax vijf jaar geleden grootmachten als Real Madrid en Juventus de baas was, bungelt het momenteel een niveau lager onderaan in een groep met Brighton, AEK Athene en Marseille. Alleen bij winst in Frankrijk mag Ajax nog hopen op plaatsing voor de volgende ronde van de Europa League, maar de derde plaats, die recht geeft op de Conference League, lijkt het maximaal haalbare.

Ajax heeft het aantrekken van één of twee ervaren spelers, die daarnaast ook een meerwaarde zijn voor de basis, daarom hoog op het lijstje staan. Maar vind maar eens een type als Tadic. Eentje die ervaring heeft, er direct staat en het liefst ook nog een persoonlijkheid is. De opties zijn er, maar de markt is behoorlijk niche.

Een Nederlander heeft in de zoektocht een streepje voor, maar een buitenlander is niet onlogisch. Zo heeft de 28-jarige Deense middenvelder Pierre-Emile Højbjerg de interesse van Ajax. De wisselspeler van Tottenham Hotspur heeft een flink prijskaartje en een optie om hem een halfjaar te huren is onbespreekbaar voor de nummer vijf van de Premier League.

Ook Marten de Roon (32) is een van de opties om deze winter richting Amsterdam te komen. De middenvelder is misschien niet de persoonlijkheid waar Ajax naar op zoek is, maar met zijn ervaring kan hij jonge jongens zeker helpen.

Daarbij heeft hij nog twee belangrijke vinkjes achter zijn naam staan: het is een Nederlander en, net als Højbjerg, een verdedigende middenvelder. En laat dat laatste nou net de belangrijkste positie zijn waarin Ajax zich graag wil versterken.

Van 't Schip blij met vorm laatste weken: 'Maar Marseille kwalitatief beter'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl