Kelvin de Lang
NOS Voetbal

De Lang is pardoes Ajax' belangrijkste pion in winter vol heikele transferzaken

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

Nog maar 93 dagen is hij aan het werk bij Ajax, als hoofdscout welteverstaan, maar ineens is Kelvin de Lang daarnaast ook hét aanspreekpunt op voetbalinhoudelijk vlak. Tijd om rustig in zijn nieuwe - tijdelijke - rol te groeien is er niet. De Lang zal deze winter vol aan de bak moeten met een aantal heikele transferkwesties.

De 42-jarige hoofdscout, die deze zomer overkwam van Manchester City, had zich zijn beginperiode anders voorgesteld. Op zijn eerste werkdag op 4 augustus was alles nog rustig.

Met Sven Mislintat had Ajax eindelijk weer een volwaardige technisch directeur. Alex Kroes was al voorgedragen als opvolger van algemeen directeur Edwin van der Sar. Klaas-Jan Huntelaar zou de jeugdopleiding doen. En met Jan van Halst zat er weer een echte voetbalman in de raad van commissarissen.

Drie maanden later ziet de wereld er totaal anders uit. Mislintat? Ontslagen. Huntelaar? Zit met een burn-out thuis. Kroes? Die mag officieel pas in maart beginnen vanwege een concurrentiebeding met AZ. Van Halst? Doorgeschoven naar de post van interim-directeur.

Bekijk hieronder de wisselingen in de Ajax-top van de afgelopen maanden:

Alle positiewisselingen bij Ajax in 25 seconden

Op het veld moet trainer John van 't Schip, de opvolger van de ontslagen Maurice Steijn, zorgen dat de nummer vijftien van de eredivisie weer langzaam opkrabbelt.

Maar achter de schermen kijkt men bij Ajax de komende weken vooral naar De Lang.

Verlengen contracten

Bovenaan zijn takenlijst prijkt de contractverlenging van de 17-jarige Jorrel Hato. Iedereen binnen Ajax is het erover eens dat het contract van een van de lichtpuntjes van dit seizoen al lang verlengd had moeten worden. Door het wegvallen van Mislintat en Huntelaar zijn de onderhandelingen echter stil komen te liggen.

Jorrel Hato wint het luchtduel van Deron Payne van FC Volendam

Niet alleen bij Hato overigens. Zaakwaarnemers hadden de afgelopen weken geen flauw idee bij wie ze moesten zijn voor een transfer of contractverlenging. Een onwerkelijke situatie voor de rijkste club van Nederland.

En gevaarlijk bovendien, want bij talenten van Ajax liggen er altijd kapers op de kust. Zo zou Manchester City zich hebben gemeld voor Gabriel Misehouy, een van de oogappeltjes van de jeugdopleiding wiens contract ook nog altijd niet is verlengd.

Aantrekken ervaring

De selectie is niet in balans, zo vinden ze bij Ajax. In zijn zoektocht naar potentiële parels lijkt Mislintat te zijn vergeten om echte leiders aan te trekken. Dat is op zijn minst opvallend te noemen na het vertrek van aanvoerder Dusan Tadic. Ook leiderstypes als Jurriën Timber, Edson Álvarez en Davy Klaassen maakten afgelopen zomer een stap naar het buitenland.

De Amsterdammers willen zich in dat opzicht dus koste wat het kost versterken met één of twee ervaren spelers, al moeten die wel binnen de financiële mogelijkheden vallen.

Aankopen Mislintat van de hand

Binnen Ajax wordt een groot gedeelte van de aankopen van Mislintat kritisch bekeken. Josip Sutalo kende een zeer stroeve start, maar in Amsterdam heeft men er nog wel vertrouwen in dat het goed komt met de centrumverdediger en ook buitenspeler Carlos Forbs lijkt zich geen zorgen te hoeven maken over een gedwongen vertrek.

Maar voor een groot deel van de recente aankopen, voor wie in totaal zo'n 110 miljoen euro werd uitgetrokken, breekt er een cruciale tijd aan. Ze hebben tot aan de winterstop om Van 't Schip en zijn staf te overtuigen van hun kwaliteiten.

Sven Mislintat gaat op de foto met twee Ajax-supporters

Het liefst zou Ajax namelijk een paar spelers willen verkopen. Uiteraard bij voorkeur met niet al te veel verlies. Maar dat laatste lijkt moeilijk, aangezien veel zomeraankopen voor een bedrag boven de marktwaarde zijn aangetrokken.

Toch waren er meer partijen dan alleen Ajax geïnteresseerd en dus sluit de club niet uit dat een aantal spelers alweer van de hand kan worden gedaan.

Ontevreden aanvoerder

Ajax staat momenteel net boven de degradatiestreep en mag in zijn handen knijpen als de doelstelling van Van 't Schip, die Europees voetbal wil halen, wordt bereikt. Steven Bergwijn was echter een heel ander beeld geschetst bij zijn entree in 2022.

De aanvaller was van Premier League-club Tottenham Hotspur naar Ajax gekomen om hoge ogen te gooien in de Champions League. Een kleine stap terug om vervolgens weer een stap naar voren te zetten, zo was zijn gedachte.

Maar vorig jaar zag hij met Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui, André Onana, Sébastien Haller, Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez en Antony een groot aantal topspelers vertrekken. En ook deze zomer trokken belangrijke steunpilaren de deur achter zich dicht bij Ajax.

Steven Bergwijn was na afloop van het verloren duel met PSV geïrriteerd over vragen over zijn aanvoerderschap en het nieuws dat hij openstaat voor een vertrek naar Saudi-Arabië.

Bergwijn behoorlijk geïrriteerd: 'Jullie zijn bommetjes aan het creëren'

Daar kwamen, zo bleek de afgelopen twee seizoenen, mindere goden voor in de plaats. Het heeft Bergwijn, die vooralsnog zelf zijn vedettestatus nooit heeft waargemaakt in Amsterdam, aan het denken gezet.

Al-Ettifaq uit Saudi-Arabië klopte bij hem aan en de aanvoerder van Ajax zou openstaan voor een vertrek. Als Ajax, dat 31,25 miljoen euro betaalde voor Bergwijn, hem met niet al te veel verlies kan verkopen, dan is de kans groot dat hij het seizoen niet afmaakt in Amsterdam.

Ondersteuning De Lang

Het wordt een flinke klus voor De Lang, die niet eerder technisch directeur was maar bij Manchester City wel meerdere transferdeals sloot. Hij wordt overigens ook niet volledig in het diepe gegooid.

Naast de hulp van mensen binnen de club zal het lijntje met Danny Blind (voetbalcommissaris per 17 november), Louis van Gaal (adviseur rvc) en de aanstaande algemeen directeur Alex Kroes (per 15 maart) kort zijn. Al zal niemand van Ajax dat van laatstgenoemde hardop zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl