NOS Voetbal

Uitgevallen Van de Donk fit voor duel met België: 'Was kramp, geen blessure'

Van de Donk en Leuchter kijken uit naar België: 'Blik staat op winnen'

"Het was kramp, geen blessure", zegt Daniëlle van de Donk. In de Nations League-wedstrijd tegen Engeland vrijdag (3-2 nederlaag) viel ze uit het niets met veel pijn naar de grond. Het leek om een blessure te gaan, maar het zag er ernstiger uit dan gedacht.

"Je blijft gewoon gaan totdat je omvalt, het was tijd voor een volgende om te vechten", aldus Van de Donk nuchter twee dagen later.

Dat betekent dat de aanvallende middenvelder er dinsdag bij is tegen België, de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League, waarin voor de voetbalsters een olympisch ticket op het spel staat.

Op de training zondag in Zeist - met bibberende fans langs de lijn - trainde Oranje in groepjes. Een aantal speelsters verscheen op gympen, zoals Lineth Beerensteyn en Esmee Brugts. Zij pakten rust.

In de wandelgangen wordt zo'n open training na de wedstrijd een 'feest-training' genoemd, met entertainment voor het publiek, zoals voetvolley-wedstrijdjes. Maar nu ging het er serieus aan toe met veel afrondende oefeningen op goal.

"We moeten nu scoren, we gaan volle bak", verklaart Van de Donk de focus. "Mijn blik staat op winnen."

Achtbaan

Het was een achtbaan afgelopen vrijdag tegen Engeland. Van totale blijdschap naar een nekslag vlak voor tijd. In de eerste helft kwam Nederland dankzij twee goals van Beerensteyn op 0-2. Na rust verscheen een tot de tanden toe bewapend Engeland op het veld dat de vloer aanveegde met Oranje, waar gaandeweg steeds meer speelsters uitvielen.

Engeland had met twee goals verschil moeten winnen om eerste in de poule te staan, maar dat mislukte.

Serieuze gezichten bij 'feesttraining' Oranje richting cruciaal duel met België

De 2-3 nederlaag tegen Engeland hard binnen, zegt Van de Donk. "Ik had er wel de pest in als ik eerlijk ben. Je geeft alles wat je hebt, je staat met 2-0 voor, het was een luxe positie geweest als je minstens één punt had gepakt. Engeland veranderde echt in machines."

Op naar België

Nederland en Engeland hebben allebei negen punten, maar het doelsaldo van Oranje is nu nog beter (+4 om +1). Nederland sluit dinsdag af tegen België, dat met acht punten ook nog een kleine kans heeft op de groepswinst.

Mocht Nederland eerste worden in de groep, dan wacht daarna een halve finale tegen een van de andere drie groepswinnaars. Pas als Oranje in de eindstrijd van de Nations League staat, is het zeker van een ticket voor het olympische voetbaltoernooi in Parijs volgend jaar.

Stand Nations League

Romée Leuchter hoopt dat ze tegen België in actie mag komen. "Als ik erin kom, probeer ik belangrijk te zijn voor het team en hopelijk kan ik er een doelpuntje intikken."

Ze zegt het met veel bescheidenheid, wat feitelijk niet nodig is, want de Ajax-aanvalster is een goudhaantje als het op scoren aankomt. Op het lijstje Oranje-spitsen die veel scoren staat de 22-jarige bovenaan met veertien doelpunten dit seizoen bij haar club.

Bondscoach Andries Jonker heeft niet voor niets acht aanvalsters geselecteerd. Het team heeft immers maar één doel. Leuchter: "Veel scoren en winnen."

Op het lijstje Oranje-spitsen dat scoort bij de club staat Ajacied Romée Leuchter bovenaan. Fenna Kalma is nu niet geselecteerd, maar staat wel op plek 6

Want er is één omstandigheid die de voetbalsters van het Nederlands elftal niet in de hand hebben: dat Engeland met zulke ruime cijfers van Schotland wint dat ze daardoor eerste worden in de Nations League.

Dat zou Schotland ook niet ongunstig uitkomen, want de al uitgeschakelde (en gedegradeerde) Schotten zouden dan als onderdeel van een Brits olympisch team mogelijk toch nog naar de Spelen in Parijs kunnen. Toch zei de Schotse international Hayley Lauder dat Oranje niet hoeft te vrezen: "We zijn erop gebrand om te winnen."

Leuchter heeft in elk geval de focus op de eigen kicksen. Net als Van de Donk: "We kunnen wel nadenken wat Engeland gaat doen, maar laat dat lekker los, we moeten naar onszelf kijken en winnen vooral."

In de kleedkamers van Wembley en juichen bij verlies | In het spoor van Oranje #33

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl