NOS Voetbal

Oranje geeft voorsprong weg en verliest van Engeland, maar behoudt koppositie

Bekijk hier de samenvatting van Engeland - Nederland

Het Nederlands elftal heeft, ondanks een 0-2 voorsprong bij rust, verloren van Engeland. Op Wembley eindigde het Nations League-duel in 3-2.

Ondanks de nederlaag behoudt Oranje op doelsaldo de eerste plek in de poule boven Engeland, dat nu ook negen punten heeft. De laatste speelronde, met Nederland-België en Schotland-Engeland op het programma, is doorslaggevend voor wie doorgaat naar de halve finales. Daar is een ticket voor de Olympische Spelen te verdienen.

Stand Nations League

Voor het eerst voetbalden de Oranjevrouwen in het epicentrum van het Engelse voetbal. Met 80.000 supporters waren de tribunes van Wembley nagenoeg vol voor de wedstrijd tussen de laatste twee kampioenen van Europa.

De Engelse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman trok gesteund door het publiek meteen ten aanval. Dat leverde al snel kansen op via Lauren James (kopbal over de lat) en Lauren Hemp. Het schot van Hemp na elf minuten werd knap gered door Daphne van Domselaar.

Doelpunten Beerensteyn

Nog geen minuut daarna was het wel raak, verrassend genoeg aan de andere kant. Victoria Pelova verstuurde vanaf de zijlijn een dieptepass op de centimeter nauwkeurig in de loop van de snelle Lineth Beerensteyn. Twee Engelse verdedigers probeerden haar bij te houden, maar liepen elkaar in de weg en Beerensteyn profiteerde: 0-1.

Bekijk hier de samenvatting van Engeland - Nederland

De spits was het seizoen uitstekend begonnen met vijf goals voor Juventus, maar had al een maand niet gescoord voor club en land. Geen betere avond om daar verandering in te brengen, moet ze gedacht hebben. Met het getankte vertrouwen van de 1-0 verraste ze na 35 minuten met een schot in de korte hoek. Mary Earps grabbelde op de doellijn en zag de 0-2 voor Oranje binnen rollen.

Engelse versterkingen

Oranje zat op rozen. En dus moest bondscoach Wiegman iets bedenken om het Engelse tij te keren. Beth Mead werd ingebracht, hersteld van haar kruisbandblessure moest de aanvaller van Arsenal redding brengen.

Ook Andries Jonker wisselde, maar vooral noodgedwongen. Jackie Groenen bleef met pijn achter in de kleedkamer, gedurende de tweede helft haakten ook Sherida Spitse en Danielle van de Donk af.

Met een klein uur op de klok kwam de spanning volledig terug. Eerst kopte Georgia Stanway uit een voorzet van Lauren James de aansluitingstreffer achter Van Domselaar, twee minuten later viel uit een aanval met een luchtje van buitenspel de 2-2. Hemp vond vanaf rand zestien de verre hoek.

Nederlaag klein genoeg

Wiegmans arsenaal aan topvoetballers was nog niet leeg. Ook Ella Toone, Alessia Russo en later Rachel Daly kwamen nog van de Engelse bank. Van Domselaar, de Nederlandse keepster van het Engelse Aston Villa, moest aan de bak.

In blessuretijd bracht Manchester United-middenvelder Toone Wembley in vervoering met de 3-2. De thuisploeg ging door, wilde meer en had ook meer nodig. Een 4-2 zou namelijk betekenen dat Engeland op onderling resultaat Nederland voorbij ging. Zover kwam het niet. Ondanks de nederlaag was de blijdschap bij bondscoach Jonker zichtbaar bij het laatste fluitsignaal.

Bekijk hier de reacties van beide bondscoaches en Shanice van de Sanden, Lineth Beerensteyn en Daphne van Domselaar:

De strijd om groepswinst in de Nations League, het pad richting plaatsing voor de Spelen in Parijs, zal op de laatste speeldag worden beslecht. Dan neemt Nederland het in Tilburg op tegen België. Engeland treft Schotland, dat al zeker degradeert in de Nations League en zelfs baat heeft bij een (ruime) nederlaag tegen de Engelsen.

Engeland is namelijk uitverkoren om het olympisch ticket te behalen namens Team GB, waarin speelsters uit beide landen uitkomen op olympische toernooien. Het verschil in doelsaldo tussen Nederland en Engeland is nu drie (+4 om +1). België kan de groep alleen winnen door te winnen van Oranje en te hopen op een klein wonder in Schotland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl