NOS Voetbal

Juichen na een nederlaag, Jonker deed het op Wembley: 'Eens moet eerste keer zijn'

Een spannende strijd tussen Nederland en Engeland eindigde bijna paradoxaal. Het Engelse publiek vierde de overwinning terwijl hun eigen speelsters baalden. De gezichten van de Nederlandse voetbalsters stonden op onweer, langs de lijn ontstond een klein feestje: bondscoach Andries Jonker 'vierde' de 3-2 nederlaag van Oranje.

"Eens moet de eerste keer zijn", zei Jonker over het juichen na een nederlaag. "Eén van de doelen van de Nations League is kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dan konden we ons een nederlaag met één doelpunt verschil permitteren. Dat hing in de tweede helft aan een zijden draadje. Als je het dan haalt... nou, mooi!"

Bekijk hier de complete reactie van Jonker:

Jonker juichte ondanks nederlaag: 'Denk dat de Schotten Engelsen niets cadeau doen'

Ook bij Shanice van de Sanden overheerste het optimisme. De ervaren aanvaller maakte vijf minuten voor tijd haar rentree bij Oranje, maar kon in de chaotische slotfase het tij ook niet meer keren. "Je zag dat we het op het op het laatst niet konden volhouden", analyseerde ze.

"Het is hartstikke balen. Maar we staan hier ook tegen een fantastisch Engeland te spelen. Ik moet wel zeggen: de eerste helft speelden we echt heel mooi voetbal. Dat we het de tweede helft zo weggeven is even klote, maar daar gaan we het over hebben, beelden terugkijken en dan de volle focus op dinsdag. Daar gaat het nu om."

Bekijk de reacties van Shanice van der Sande, Lineth Beerensteyn en Daphne van Domselaar:

In de Nations League-groep wacht dinsdag een bijzondere ontknoping. Mocht Nederland winnen van België en Engeland verslaat Schotland, komt het aan op doelsaldo. Met als saillante bijkomstigheid dat mogelijke plaatsing van Engeland voor de Spelen in Parijs ook goed nieuws is voor Schotse voetbalsters, onderdeel van Team GB.

"Dat kan helemaal niet", brieste Jonker nog maar eens. "Daarom heb ik al na de loting gezegd: we moeten zorgen dat we alles in eigen hand houden. Maar ik denk ook dat de Schotten de Engelsen niets cadeau gaan geven. Dan moeten wij winnen van de Belgen. Als we dat doen, maken we een goede kans om ons te plaatsen voor de halve finale."

Stand Nations League

Jonker gaat er vanuit dat hij dinsdag over een nagenoeg fitte groep kan beschikken, ondanks meerdere blessuregevallen op Wembley. Op geheel eigen wijze somt Jonker op wat er zoal uitviel bij zijn ploeg: "Jackie Groenen, die uitstekend speelde. Sherida Spitse, weer de stuurman van het elftal. Daan van de Donk, die weer de motor was. En Victoria Pelova speelde een prima eerste helft."

Gelukkig waren er geen zorgwekkende berichten: "Er is geen ernstig letsel bij één van de vier. Dus dat is al goed nieuws."

Vol vertrouwen kijkt hij uit naar de thuiswedstrijd op dinsdag tegen België. "Andere tegenstander, andere omstandigheden. Thuis. Ik heb er vertrouwen in hoor." Dan kan het doelsaldo doorslaggevend zijn.

Voor goals mag ook dan weer gekeken worden naar Lineth Beerensteyn. De maker van beide Nederlandse treffers tegen Engeland blaakt van het zelfvertrouwen: "Zij speelden best wel gewaagd, door een tegen een te spelen tegenover mij. Dat moet je ook maar durven. Dit zijn de wedstrijden waarin ik goed uit de voeten kan, dan kan ik het elke verdediging lastig maken."

Haar recept voor dinsdag? "Wij moeten volle bak die wedstrijd in gaan. Zeker als we dit, wat we vandaag zeker zestig minuten hebben laten zien, weer kunnen. Dan komt het zeker goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl