Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Oranje buigt in blessuretijd voor Engeland op Wembley: 3-2 • 'Salonmonsterzege' dreigt

Vandaag een wedstrijd in de eredivisie en de Nations League-kraker tussen Engeland en Nederland op Wembley

Updates krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog op een positieve noot. Want wie verliefd is, voetbalt beter. En wie net zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd, zou zomaar eens dubbel tot scoren kunnen komen.

Het overkwam Pele van Amersfoort vanavond tegen Almere City. Heeft hij eigenlijk al een datum voor het huwelijk? "Nou, dat komt wel goed want mijn vriendin is wedding planner. Waarschijnlijk wordt het over anderhalf jaar. Of over tweeënhalf jaar."

Bedankt voor het volgen van dit liveblog, slaap zacht en graag tot morgen!

Van Amersfoort scoort dubbel na huwelijksaanzoek: 'Vriendin is wedding planner'

Zaterdag, vanaf 18.00 uur: loting EK voetbal

Bovendien kun je zaterdag vanaf 18.00 uur live kijken op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app naar de loting voor het EK volgende zomer in Duitsland. Wie worden de tegenstanders van bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers?

Programma eredivisie

Zaterdag zijn we terug met vier duels in de eredivisie met voornamelijk belangen in het rechterrijtje. Zondag is het linkerrijtje aan de beurt met als absolute topper natuurlijk Feyenoord-PSV.

Het programma in de eredivisie.

Gemengde gevoelens bij Oranje

De speelsters van Oranje bedanken het publiek op Wembley.

De stand in groep 1 van de Nations League

Stand Nations League

Bekijk de samenvatting van België - Schotland

Nog even terug naar de Nations League voor vrouwen, tevens kwalificatiepad voor de Olympische Spelen in Parijs. België, dinsdag in Tilburg de tegenstander van Oranje, had na vandaag zomaar eens koploper kunnen zijn, maar kwam vanavond niet verder dan 1-1 tegen Schotland.

De samenvatting bekijk je hieronder.

Bekijk de samenvatting van België - Schotland

Bekijk de samenvatting van Heerenveen - Almere City (3-0)

En dan was er vanavond natuurlijk ook nog de overtuigende 3-0 zege van sc Heerenveen op Almere City, waarmee de 14de speelronde in de eredivisie geopend werd. Bekijk hieronder de samenvatting en de reacties

Ondertussen in de Serie A: Juventus even koploper na nipte zege

Matchwinner Federico Gatti schonk zijn shirt aan de meegereisde fans na zijn late treffer tegen Monza.

Een kleine week na het 1-1 gelijkspel in de topper tussen Juventus en Internazionale heeft de club uit Turijn in ieder geval voor even de koppositie overgenomen van de club uit Milaan. De Oude Dame boekte door een goal ver in blessuretijd een nipte zege op Monza: 1-2.

Inter kan de koppositie zondagavond weer heroveren bij een overwinning op bezoek bij regerend kampioen Napoli.

Ondertussen in de eerste divisie: koploper Willem II wint, achtervolger Roda JC verliest

  • Pro Shots
    De spelers van Willem II vieren de winst in de topper tegen FC Emmen.
  • NOS

Koploper Willem II heeft een uitstekende vrijdagavond achter de rug in de eerste divisie. De Tilburgers wonnen zelf de topper van nummer drie FC Emmen met 3-0, terwijl nummer twee Roda JC zich in FC Dordrecht verslikte (0-2).

Willem II verdubbelde zo de voorsprong op de twee naaste achtervolgers, van drie naar zes punten.

Bekijk de samenvatting van Engeland - Nederland (3-2)

Bekijk hier de samenvatting van Engeland - Nederland

Wiegman rekent zich niet rijk: 'Schotland gaat niets weggeven'

Wiegman rekent zich niet rijk: 'Schotland gaat niets weggeven'

Van de Sanden optimistisch na nederlaag tegen Engeland: 'Kan helemaal goedkomen'

Van de Sanden optimistisch na nederlaag tegen Engeland: 'Kan helemaal goedkomen'

Jonker juichte ondanks nederlaag: 'Denk dat de Schotten Engelsen niets cadeau doen'

Andries Jonker juichte toen het laatste fluitsignaal klonk, ondanks de 3-2 nederlaag. Door die uitslag houdt Oranje Engeland voorlopig achter zich, maar dat kan dinsdag dus nog veranderen als Schotland en Engeland het mogelijk op een akkoordje zouden kunnen gooien.

"Dit kan eigenlijk helemaal niet", toonde Jonker zich bewust van de situatie. "Vanaf dag een toen de loting bekend werd, heb ik gezegd dat dit niet goed is. Maar ja, we hebben het in eigen hand. We moeten zelf winnen van de Belgen en dan denk ik dat we een prima kans hebben om de halve finales te bereiken. Als je naar de verhoudingen tussen beide landen kijkt, denk ik dat de Schotten de Engelsen niets cadeau doen."

Het resultaat vanavond weet niet geholpen door de blessures van sterkhouders Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse, Victoria Pelova en Dominique Janssen. "Tegen deze tegenstander en in deze omstandigheden was dat iets te veel van het goede. Ze hebben geen ernstige blessures, dus dat is op zich goed nieuws."

Jonker juichte ondanks nederlaag: 'Denk dat de Schotten Engelsen niets cadeau doen'

Van Domselaar: 'Schotten en Engelsen nog altijd grote rivalen, volgens mij'

Van Domselaar na 'onnodige' nederlaag tegen Engeland: 'Net kwartiertje niet scherp'

Beerensteyn baalt na 'gekkenhuis' op Wembley

Beerensteyn na 'gekkenhuis' op Wembley: 'Ik baal, er zat echt wel meer in'

ENG-NED | Wedstrijdverslag

Het Nederlands elftal heeft, ondanks een 0-2 voorsprong bij rust, verloren van Engeland. Op Wembley eindigde het Nations League-duel in 3-2.

Ondanks de nederlaag blijft Oranje op koers voor groepswinst, omdat het op doelsaldo boven Engeland de eerste plek behoudt. Maar daar kan dinsdag verandering in komen als Oranje het opneemt tegen België en Schotland de Engelsen ontvangt.

Maar halve finale. Daar is een ticket voor de Olympische Spelen te verdienen.

Terugkijken: Engeland in blessuretijd op 3-2 tegen Oranje

Toone schiet Engeland in de blessuretijd naar overwinning op Oranje

Bizar scenario op laatste speeldag dreigt: 'salonmonsterzege' dreigt

De uitgangspositie van Oranje lijkt duidelijk en gunstig. Nederland moet dinsdag in Tilburg winnen van België en dan hopen dat Engeland niet te veel doelpunten maakt tegen Schotland.

En dan komt dit opmerkelijke scenario in beeld: op de Spelen zal Engeland en ook Schotland alleen kunnen uitkomen als deel van een gezamenlijke Britse ploeg. Kortom, als de beste Schotse speelsters in Parijs willen schitteren, dan moeten ze zo dik mogelijk verliezen van Engeland.

Dat wordt een bloedspannende avond dinsdag!

Verwarring alom, ook bij de Engelsen: doelvrouw Earps in tranen ondanks de 3-2 zege op Oranje.

ENG-NED | AFGELOPEN

Engeland heeft gewonnen, de fans juichen, maar de Engelse speelsters zakken teleurgesteld op de grond. En dat komt natuurlijk, omdat Oranje bovenaan blijft in groep 1.

Door de zwaarbevochten 3-2 op Wembley is alles nog mogelijk.

Engeland - Nederland 3-2

ENG-NED| 90'+3 Russo bijna

Het is nu echt pompen of verzuipen voor Oranje op Wembley. Net was er weer een voorzet van James, die dit keer door Russo rakelings naast gekopt werd. Wat een spanning!

Engeland - Nederland 3-2

ENG-NED | 90'+1 GOAL ENGELAND

In de eerste minuut van de blessuretijd komt Engeland toch op 3-2. Weer is het James met de goede voorzet op Toone en die schiet de bal tussen de benen van Van Domselaar in het doel.

Nederland is nog altijd eerste in de poule, maar nu op doelsaldo.

Engeland - Nederland 3-2

BEL-SCH | Afgelopen

In Leuven is het duel tussen België en Schotland intussen afgelopen. Het is 1-1 gebleven en dat betekent dat België nog een kleine kans heeft om groepswinnaar te worden. Dan moet het dinsdag in Tilburg wel zien te winnen van Nederland.

Voor de duidelijkheid: alleen als Engeland nog twee treffers maakt tegen Oranje maakt het nog een kans op groepswinst. Zoniet, dan gaan de Engelsen (of beter Groot-Brittannië) niet naar de Olympische Spelen in Parijs.

Afgelopen: België - Schotland 1-1

ENG-NED | 85' Van de Sanden voor Van de Donk

Kijk nou eens, Jonker kiest voor de vlucht naar voren. Hij brengt Shanice van de Sanden in plaats van de geblesseerde Van de Donk. Misschien kan zij met haar snelheid nog wat betekenen voorin bij Oranje? De ruimtes worden in ieder geval steeds groter.

Wiegmans Engeland speelt intussen met vier echte aanvallers en ook nog eens twee aanvallende middenvelders erachter. Zij moeten scoren, twee keer zelfs!

Engeland - Nederland 2-2

ENG-NED | 83' Blessure Van de Donk

Nu zit ook Daniëlle van de Donk op de grond in het eigen strafschopgebied. Ze stromplet naar de zijlijn en moet vervangen worden. Dat kan Oranje niet gebruiken...

Engeland - Nederland 2-2

ENG-NED | 79' Geel Van Dongen

Merel van Dongen zit al jaren bij Oranje, maar krijgt niet vaak speeltijd. Wel wordt ze altijd geroemd om haar invloed in de kleedkamer en haar betrouwbaarheid als ze er opeens toch moet staan. Zoals nu tegen de Engelsen. Ze speelt centraal achterin naast Caitlin Dijkstra en hoewel niet alles goed gaat, staat Van Dongen haar mannetje.

Dat kostte haar net wel een gele kaart wegens vasthouden trouwens. Aan Nederlandse kant zagen we nog wat kansje voor Beerensteyn, maar het is vooral tegenhouden in deze fase.

Engeland - Nederland 2-2

ENG-NED | 75' Nederland nog altijd met beste papieren

Voor de duidelijkheid: ook bij deze 2-2 stand heeft Nederland nog altijd de beste papieren om de halve finales van de Nations League te bereiken. Sterker, ook bij een nederlaag met een doelpunt verschil tegen Engeland zou Oranje nog boven de vice-wereldkampioen blijven staan.

In België lijkt het uit te gaan lopen op 1-1 en dat betekent dat Oranje over een paar dagen in Tilburg aan een punt genoeg heeft voor groepswinst. Alleen bij een overwinning op Wembley is die groepswinst al zeker.

Engeland - Nederland 2-2

Terugkijken: de 1-2 en 2-2 van Engeland

ENG-NED | 68' Wiegman wisselt om te winnen

Vier wissels zagen we de laatste minuten aan Engelse kant en dat kan maar een ding betekenen: Sarina Wiegman speelt alles of niets voor de winst. Met Ella Toone en Alessia Russo heeft Engeland verse aanvallers.

Bij Oranje zijn het eerder gedwongen wissels. Zo is aanvoerster Spitse niet meer in staat om verder te spelen, ze wordt vervangen door Merel van Dongen. Eerder ging de gekwetste Dominique Janssen van het veld voor Kerstin Casparij. En Pelova heeft plaats gemaakt voor Renate Jansen, de matchwinner van de vorige wedstrijd.

Engeland - Nederland 2-2

ENG-NED | 60' GOAL ENGELAND

Het wordt nog erger voor Oranje. Vlak na de 1-2 staat het ook al 2-2. Opnieuw Stanway bezorgt de bal bij Lauren Hemp en die verschalkt Van Domselaar met een geplaatste schuiver in de hoek. Wembley schudt opeens op zijn grondvesten, een knappe goal hoor!

Engeland - Nederland 2-2

Lauren Hemp schiet Engeland op het uur weer naast Oranje: 2-2.

ENG-NED | 59' GOAL ENGELAND

That post aged quickly... We hebben nog niet geschreven dat Oranje de zaakjes aardig voor elkaar heeft of de bal ligt erin: Lauren James geeft voor en Georgia Stanway kopt de bal ongedekt in de verre hoek: 1-2.

Engeland - Nederland 1-2

ENG-NED | 55' Mead laat zich gelden, maar Oranje raakt niet in paniek

Beth Mead laat zich wel degelijkgelden in de tweede helft, waarin de Engelsen Nederland opnieuw onder druk proberen te zetten. Maar om nou te zeggen dat er paniek is bij de ploeg van bondscoach Jonker, nee. Sterker, af en toe komt Oranje er gewoon prima uit met aardig positiespel.

Het ziet er steeds meer naar uit dat dit een heel mooie avond kan worden voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Zeker omdat België nog altijd op 1-1 staat tegen Schotland. Nogmaals, bij deze standen is Oranje zeker van de halve finales van de Nations League.

Engeland - Nederland 0-2

HEE-ALM | Wedstrijdverslag

Bij de opening van de veertiende speelronde van de eredivisie heeft sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion de zege gepakt tegen Almere City FC: 3-0. Het was voor de Friezen de derde zege op rij. Volgende week donderdag wacht een trip naar koploper PSV in Eindhoven.

HEE-ALM | Afgelopen

Het is afgelopen in Heerenveen waar de plaatselijke trots met 3-0 wint van Almere City door treffers van Van Amersfoort (2) en Van Beek. De Friezen sluipen door de derde zege op rij stilletjes naar de zesde plaats in de eredivisie.

De stand in de eredivisie.

ENG-NED | Mead en Egurrola in de ploeg

Daar is de tegenzet van Wiegman. Beth Mead maakt na ruim een jaar blessureleed vanwege een gescheurde kruisband haar rentree bij Engeland. Ze wordt met veel gejoel welkom geheten.

Bij Nederland ook een wissel: Groenen is geblesseerd achtergebleven in de kleedkamer, Damaris Egurrola is haar vervangster. De bal rolt weer op Wembley!

Nederland leidt met 2-0!

ENG-NED | Wat verzint Wiegman?

Wat hebben Sarina Wiegman en assistent Arjan Veurink bedacht om het duel met Oranje nog te kantelen in het voordeel van Engeland? En hoe anticipeert haar opvolger bij Oranje Andries Jonker daarop? De tweede helft op Wembley gaat zo beginnen.

Nederland leidt met 2-0!

Sarina Wiegman en haar opvolger bij Oranje Andries Jonker langs de lijn op Wembley.

Live: statistieken Engeland - Nederland

Terugkijken: Beerensteyn straft fouten Engelsen af voor 2-0

Beerensteyn verdubbelt voorsprong, Oranje op 2-0 tegen Engeland

ENG-NED | 45' Auw! Janssen door haar enkel

Een vervelend moment op slag van rust voor Dominque Janssen. De verdedigster gaat stevig door haar enkel, maar kan na een korte verzorging toch verder. In de rust kan ze verder behandeld worden. En die rust is nu begonnen!

Engeland - Nederland 0-2

HEE-ALM | 71' GOAL HEERENVEEN

Niet dat de voorsprong van Heerenveen onder druk stond, maar Pelle van Amersfoort gooit de wedstrijd twintig minuten voor tijd in het slot. Hij schiet een voorzet van Brouwers resoluut in het doel, zijn tweede treffer van de wedstrijd.

sc Heerenveen - Almere City 3-0

ENG-NED | Van Domselaar strekt zich

Lukt dan helemaal niets bij de ploeg, die in hetzelfde stadion nog zo glorieus Europees kampioen werd? Jawel hoor. Engeland valt aan, maar echt uitgespeelde kansen zien we niet. Wel zagen we een vlammend schot van Chloe Kelly, dat door Van Domselaar wederom knap uit de hoek werd getikt.

En zojuist kopte Lucy Bronze een vrije trap maar rakelings naast. Dit duel is nog niet gespeeld, hoor.

Engeland - Nederland 0-2

ENG-NED | 34' GOAL ORANJE

Nederland komt op 2-0 en weer is Lineth Beerensteyn de maakster! Maar deze valt de Engelse defensie ook wel aan te rekenen. Eerst verkijken twee verdedigsters zich op Lieke Martens, die de bal laat lopen. Per toeval komt de bal bij Beerensteyn, die kapt naar binnen en mikt op de korte hoek waar de doorgaans zo betrouwbare doelvrouw Mary Earps de bal laat glippen.

Nederland op 2-0! Wat een weelde, zeg!

Engeland - Nederland 0-2

Lineth Beerensteyn is de vrouw van de eerste helft op Wembley met twee goals tegen Engeland.

ENG-NED | 30' Publiek laat zich weer wat horen

Sinds de 1-0 van Nederland is het verbazingwekkend stil in het toch zo goedgevulde Wembley, maar de laatste minuten laat het publiek zich toch weer horen. Dat komt omdat Engeland weer wat vaker naar voren trekt, zonder veel vernuft overigens.

In de tegenstoot wordt Pelova trouwens opgevangen door Greenwood, die daar de eerste gele kaart van de wedstrijd voor ontvangt. Spitse schiet de vrije trap vervolgens over. En voor wie het zich afvroeg: Groenen bikkelt gewoon weer mee hoor, op het middenveld.

Engeland - Nederland 0-1

BEL-SCH | Goals aan beide kanten

In het andere duel in groep 1 staat het inmiddels trouwens 1-1. Marie Detruyer opende de score voor de Belgischen in Leuven, maar een paar minuten later zorgde Erin Cuthbert alweer voor de gelijkmaker: 1-1.

België - Schotland 1-1

ENG-NED | 25' Roord raakt de lat

Na de 1-0 van Beerensteyn is het spelbeeld compleet veranderd. Nu is het Oranje dat naar hartelust aanvalt en de Engelsen met de rug tegen de muur drukt, overigens zonder tot grote kansen te komen. Jill Roord kwam nog het dichtst bij: haar voorzet was te scherp en belandde pardoes op de lat.

Daarna zagen we eindelijk toch weer een uitbraak van de Engelsen via James, maar haar schot zeilt over het doel. En daarna lag het spel even stil vanwege een blessure bij Jackie Groenen. Laten we hopen dat ze verder kan, want Groenen kun je in zo'n belangrijke wedstrijd heel goed gebruiken.

Engeland - Nederland 0-1

ENG-NED | Terugkijken: Beerensteyn schiet Oranje op 1-0

Beerensteyn zet Oranje op 1-0 tegen Engeland

ENG-NED | Bij deze tussenstanden is Oranje groepswinnaar

Natuurlijik, we zijn pas net begonnen. Maar mocht het zo blijven op Wembley en ook in Leuven, dan is Nederland een speelronde voor het einde al zeker van de groepswinst in dus de halve finales van de Nations League.

Bij België-Schotland staat het namelijk nog 0-0.

Stand groep A1 Nations League

ENG-NED | 12' GOAL ORANJE

Uit de eerste de beste uitbraak van Oranje scoort Lineth Beerensteyn! Ze wordt de diepte ingestuurd door Victoria Pelova, kapt twee tegenstanders uit en schuift de bal koeltjes binnen. Nederland leidt met 1-0 op Wembley. Tegen de verhouding in, maar wat geeft dat!

Engeland - Nederland 0-1

Lineth Beerensteyn wijst naar de hemel na haar vroege 1-0 tegen Engeland.

ENG-NED | 10' Van Domselaar redt Oranje

De eerste tien minuten zijn duidelijk voor Engeland, dat Oranje in de verdediging drukt. Veel grote kansen leverde dat niet op, tot zojuist toen doelvrouw Daphne van Domsleaar met een fraaie snoekduik de bal uit de verre hoek moest duiken.

HEE-ALM | Rust

Het is rust in Friesland. Heerenveen leidt met 2-0 tegen Almere City.

sc Heerenveen - Almere City 2-0

ENG-NED | Aftrap

De volksliederen hebben geklonken, de toss is geweest, beide ploegen hebben geknield tegen racisme en discriminatie en dan rolt de bal op Wembley bij Engeland - Nederland! Oranje trapt af via Jackie Groenen.

Engeland - Nederland 0-0

Sarina Wiegman, bondscoach van Engeland, voor het duel met Oranje op Wembley.

HEE-ALM | GOAL HEERENVEEN

Het is 2-0 geworden in Heerenveen. Na een afgeslagen corner komt de bal bij Thom Haye, die vanaf de middenlijn een feilloze pass verstuurt op Mats Kohlert. Die kopt de bal ineens voor het doel waar niemand anders dan Sven van Beek de bal in het doel kopt.

Voor de verdediger was het al twee seizoenen geleden dat hij doel trof. In het goede doel tenminste. En dat wil Van Beek weten ook!

sc Heerenveen - Almere City 2-0

Sven van Beek viert zijn eerste treffer sinds 10 april 2022

ENG-NED | 80.000 toeschouwers

Meer dan 80.000 mensen begroeten de speelsters van Oranje en Engeland. Onder hen een cordon van oud-speelsters van beide landen, voor Nederland zijn dat speelsters die in 1973 tegen Engeland speelden.

De speelsters van Oranje komen nog even bij elkaar voor de kraker tegen Engeland op Wembley.

BEL-SCH | 5' Nog 0-0 in Leuven

Intussen is het andere duel in groep 1 van de Nations League begonnen. Na ruim vijf minuten staat het in Leuven nog 0-0 tussen België en Schotland.

Voor de kenners: hieronder de opstellingen.

Jonker heeft rol voor Miedema in gedachten: 'Niet als toerist op Wembley'

Ook op Wembley is bondscoach Andries Jonker zijn kleurrijke zelf. Zo gaat hij voor de winst, maar zijn er ook scenario's mogelijk waarin een gelijkspel ook goed zou zijn? "Dat denk ik nu al", reageert Jonker gevat.

Vivianne Miedema begint op de bank en dat is niet voor niks. "Ik vind Vivianne hartstikke lief, maar het is niet de bedoeling dat zij er als een toerist bij is. Dus ja ze kan invallen en we hebben ook al besproken in welke scenario's dat zal zijn."

Nations League: voorbeschouwing

Kijk nu live mee naar de voorbeschouwing op de kraker op Wembley tussen de voetbalsters van Engeland en Nederland op NPO 3 of via deze livestream.

HEE-ALM | 19' Fraaie knal van jonge Braude

En daar was ook bijna de 2-0 voor Heerenveen als de 19-jarige rechtsback Oliver Braude naar binnen trekt en verwoestend uithaalt. De stijlvol duikende doelman Bakker ziet het schot van de Noor maar net over de lat scheren.

sc Heerenveen - Almere City 1-0

HEE-ALM | 15' GOAL HEERENVEEN

Tweemaal is scheepsrecht voor Van Amersfoort. Net miste hij een reuzenkans, maar nu schuift hij de bal rustig in het Almeerse doel. De steekpass is van Simon Olsson, Van Amersfoort omspeelt doleman Nordin Bakker en dan is het verder een koud kunstje. Heerenveen leidt met 1-0.

sc Heerenveen - Almere City 1-0

Pelle van Amersfoort omspeelt Almere-doelman Nordin Bakker en schuift de bal in het doel.

HEE-ALM | 10' Kansen aan beide kanten

De eerste paar minuten waren niet om over naar huis te schrijven, maar inmiddels is de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Almere City helemaal los. Eerst was het Heerenveen dat op voorsprong had kunnen, nee móeten komen via Pelle van Amersfoort.

Osame Sahraoui zette met een heerlijk dieptepassje Luuk Brouwers alleen voor de keeper zette. Brouwers had kunnen schieten, maar zag dat Van Amersfoort er nog beter voor stond en legde de bal breed. Zo kreeg Loïc Mbe Soh nog net de kans om op de eigen doellijn de inzet te stoppen.

Vlak daarna kreeg ook Almere City een eerste grote kans, maar de Noor Kornelius Hansen schoot net voorlangs.

sc Heerenveen - Almere City 0-0

HEE-ALM | Thuiskomen voor Pastoor

Alex Pastoor en Ronny Venema lopen elkaar in de weg in het duel Ajax-sc Heerenveen (6-2) in 1996.

Voor Almere City-trainer Alex Pastoor is het Abe Lenstra-stadion ook een beetje thuiskomen. Van 1994 tot 1998 speelde hij er 88 wedstrijden voor sc Heerenveen, waaronder de bekerfinale van 1997 tegen Roda JC (4-2 nederlaag). Later was hij ook nog assistent-trainer onder Gertjan Verbeek.

HEE-ALM | Aftrap

De bal rolt in Friesland bij sc Heerenveen - Almere City.

Van der Weerden duikt op bij Pusic' Sjachtar

Drie weken geleden trok Chris van der Weerden de deur achter zich dicht bij Vitesse, nadat trainer Phillip Cocu na de nederlaag tegen sc Heerenveen opstapte. Nu heeft assistent Chris van de Weerden al een nieuwe werkgever gevonden: hij gaat aan de slag als assistent van Marino Pusic (oud-Feyenoord) bij Sjachtar Donetsk.

Van de degradatiestrijd naar de Champions League kortom.

HEE-ALM | Opstellingen

Je zou het bijna vergeten, maar ook in de eredivisie wordt vanavond gewoon gevoetbald. De 14de speelronde begint in Friesland, waar sc Heerenveen Almere City ontvangt. Heerenveen won vorige week onder meer dankzij twee benutte strafschoppen van Thom Haye met 3-0 van Fortuna Sittard.

Almere City deed in eigen huis niet eens zoveel onder voor Heracles Almelo, maar liep toch tegen een pijnlijke 5-0 nederlaag aan. Vandaag krijgen ze de kans op eerherstel.

De opstelling van sc Heerenveen voor het eredivisieduel met Almere City.
De opstelling van Almere City voor het eredivisieduel met sc Heerenveen.

In huize-Meadema gaat het vooral om puppypoep

Miedema speelt tegen partner Mead: 'We zijn vooral in puppy-sfeer thuis'

Waarom hebben we het toch de hele tijd over Miedema en Mead. Nou hierom, dus.

De kleedkamer van Oranje!

Afgelopen weekend viel ze in bij Arsenal in de wedstrijd waarin Beth Mead twee knappe treffers maakte. Maar toch was nog niet zeker of Vivianne Miedema vanavond fit genoeg was om te kunnen spelen bij Oranje. Een blik op de kleedkamer verraadt dat haar tenue klaarligt.

Het lijkt erop dat Miedema minuten kan maken vanavond.

  • NOS
    Vivianne Miedema speelt tegen Engeland met haar vertrouwde nummer 9.
  • NOS
    De kleedkamer van Nederland in Wembley.

Stand in groep 1: Nederland leidt, voor België

Nederland gaat aan de leiding van groep 1 in de Nations League en kan vanavond op Wembley groepswinst zeker stellen. Maar voor hetzelfde geldt loopt het uit op een kraker met België op pakjesavond in Tilburg. Of gaat toch Engeland met de pakjes lopen?

België speelt vanavond om 20.30 uur in Leuven tegen Schotland. Een kwartier later begint op Wembley Engeland-Nederland.

Stand groep A1 Nations League

Hoe ging het de vorige keer eigenlijk?

Bekijk de samenvatting van Nederland - Engeland

De Nations League begon nog zo teleurstellend voor de ploeg van bondscoach Andries Jonker met een 2-1 nederlaag tegen België. In het duel met WK-finalist Engeland richtte Oranje zich op en dankzij een treffer in blessuretijd van invaller Renate Jansen werd De Galgenwaard in Utrecht zelfs op zijn kop gezet (2-1).

Die samenvatting wil je vast nog wel even terugkijken.

Kijkje in de kleedkamer van de Engelsen

  • NOS
    Een kijkje in de kleedkamer van de Engelse ploeg op Wembley.
  • NOS
    Nummer 17 is het shirt van Beth Mead.

Een inkijkje in de Engelse kleedkamer. Nummer 17 is van Beth Mead, levenspartner van Vivianne Miedema en terug op topniveau na haar knieblessure. Aangezien de Engelsen altijd voor de klassieke 1 t/m 11-nummering kiezen voor de basiself, zal Mead vermoedelijk dus niet beginnen tegen Nederland.

Maar of dat echt zo is, dat zullen we straks zien.

Aston Villa dient klacht in bij UEFA na rellen met Legia-fans

Restanten van de rellen voorafgaand aan het Conference League-duel van Aston Villa met Legia Warschau.

De Engelse club Aston Villa heeft een officiële klacht ingediend bij de UEFA naar aanleiding van de supportersrellen voorafgaand aan het Conference League-duel met Legia Warschau. De Poolse fans raakten voor het duel slaags met de fans uit Birmingham.

De politie van West-Midlands heeft 46 relschoppers gearresteerd na het gevecht, dat liefst anderhalf uur duurde. Vier politiemensen zijn gewond geraakt. Op advies van de politie werden vervolgens geen Poolse fans toegelaten in het stadion.

Aston Villa wijst in een verklaring niet alleen naar de relschoppers, maar ook naar de clubleiding van Legia. De Polen klaagden achteraf dat ze niet genoeg kaarten had ontvangen. Volgens Villa was Legia echter vier weken geleden al op de hoogte van de hoeveelheid toegangskaarten voor de uitfans. Door niet akkoord te gaan met dat aantal hebben de Poolse voetbalbestuurders de rellen in de hand gewerkt, stelt Villa nu. "Het gebrek aan samenwerking en onduidelijkheid van de bestuurders van Legia Warschau was compleet onacceptabel en zeer teleurstellend."

Eerder liep ook het duel in Alkmaar met AZ al uit de hand, waarbij ook de officials en zelfs spelers zich niet onbetuigd lieten. Op 14 december speelt AZ zijn laatste groepsduel in Warschau tegen Legia. Daarbij zullen geen fans uit Alkmaar aanwezig zijn.

Nog een paar uurtjes voor Engeland-Nederland

  • NOS
    Wembley voor Engeland-Nederland
  • NOS
    Wembley voor Engeland-Nederland

Wembley draait langzaam warm voor de Nations League-kraker tussen Engeland en Nederland. Oranje heeft aan een gelijkspel genoeg om plaatsing voor de halve finales helemaal in eigen hand te houden. Engeland moet winnen om nog als groepswinnaar te kunnen eindigen.

Een belangrijke wedstrijd dus voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, want de vier groepswinnaars gaan namelijk niet alleen strijden om de eindzege in het debuutseizoen van de Nations League. De twee finalisten mogen ook naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Deschamps mist EK-loting vanwege operatie

Didier Deschamps (l) en Guy Stéphan

De Franse bondscoach Didier Deschamps zal morgen niet aanwezig zijn wanneer er in Hamburg geloot gaat worden voor het EK van volgend jaar in Duitsland.

De 55-jarige trainer kampt al enige weken met rugpijn en is eerder deze week geopereerd. "Het was geen makkelijk besluit om niet te gaan. Het is altijd een fijn moment en ik keek ernaar uit om met de andere bondscoaches van gedachten te wisselen. Maar het is wijs om een paar dagen rust te houden."

Deschamps wordt in Hamburg vervangen door assistent Guy Stéphan.

Jonk: 'Onze emmer is overgelopen'

Middels een verklaring laat Wim Jonk, die ook opstapt bij FC Volendam, weten waarom de technische staf er de brui aan geeft.

"Onze emmer is overgelopen na de persconferentie van RvC voorzitter Jaap Veerman. Na dit toneelstuk vol tegenstrijdigheden, halve waarheden en volle leugens, rest ons niets anders dan dit besluit. Bestuursleden Jan Smit en zijn medebestuurders zijn gisteravond ontslagen door de RvC. Beiden zijn vanochtend door Jaap Veerman publiekelijk voor de bus gegooid, als waren zij onverantwoordelijke bestuurders die geen toezicht houden en financieel 'casinobeleid' voeren."

"De laatste week hebben wij gesproken met het gemeentebestuur, het bestuur van de RKAV en de supporters. De belangrijkste 'geledingen' kennen nu de waarheid en weten wat er is gebeurd. Daarmee hebben wij alles gedaan wat in onze macht ligt, maar onze grens is nu bereikt. De wedstrijd van morgen tegen PEC Zwolle staat nog onder leiding van Matthias Kohler. Daarnaast zullen wij de normale procedures van overdracht respecteren."

Complete technische staf van FC Volendam stapt op na ontslag bestuur

Het borrelt nog volop in Volendam, waar eerder vandaag de rvc toelichtte waarom het het bestuur aan de kant heeft geschoven. Nu meldt persbureau ANP dat de complete technische staf van de Volendammers is opgestapt.

Dat betekent dat Matthias Kohler en zijn assistenten na komend weekend niet meer op de bank zullen zitten bij de wedstrijden van Volendam.

Malacia op de weg terug bij United

Tyrell Malacia zal naar verwachting aan het begin van het nieuwe jaar zijn rentree maken bij Manchester United. De 24-jarige linksback onderging afgelopen zomer een operatie aan zijn knie en kreeg daarna te maken met een terugslag.

De Rotterdammer, die in juni nog in actie kwam voor Oranje in de halve finale van de Nations League tegen Kroatië, ging nogmaals onder het mes en is nu op de weg terug.

"Malacia is terug op het trainingscomplex en werkt er hard aan om fit te zijn aan het begin van het nieuwe jaar", valt te lezen in een medische update op de website van de club.

Sutalo mist waarschijnlijk NEC-uit

Josip Sutalo

Josip Sutalo ontbreekt mogelijk ook zondag in de uitwedstrijd tegen NEC nog in de selectie van Ajax. De Kroatische verdediger keerde geblesseerd terug van interlands met Kroatië en miste daardoor de laatste twee duels, met Vitesse en Olympique Marseille.

"De komende dagen moeten uitwijzen of hij fit genoeg is", aldus John van 't Schip op de website van de club. De trainer stelde bij afwezigheid van Sutalo Devyne Rensch naast Jorrel Hato op als centrale verdediger en dat beviel hem goed. "Rensch liet tegen Marseille, net als tegen Vitesse, zien dat hij centraal achterin heel goed staat. Hij brengt samen met Hato voetbal in ons spel. Het is te hopen dat hij zichzelf daarin verder kan ontwikkelen en fit blijft."

Slot: 'Zullen zondag heel erg goed moeten zijn'

Arne Slot weet dat Feyenoord een belangrijke week heeft

De persconferentie van Feyenoord-trainer Arne Slot in aanloop naar de topper tegen PSV is inmiddels ook geweest. Na een belangrijke wedstrijd tegen Atlético Madrid deze week wacht Feyenoord zondag een thuiswedstrijd tegen de koploper. "En die is superbelangrijk", zegt Slot.

Er wordt in Rotterdam nog wel gebaald van de uitschakeling in de Champions League, vertelt de coach. "Voor het eerst in 2,5 jaar liepen we tegen een plafond aan. Het is ons niet gelukt om de laatste zestien te halen."

Maar lang tijd om te treuren is er niet. "Het is een hele belangrijke week, dat is helder. Hoe meer wedstrijden je wint, hoe belangrijker de weken erna ineens zijn. Nu komt er dan ook een hele belangrijke en mooie wedstrijd tegen PSV aan", aldus Slot.

"Het is pas speelronde 14, maar tegelijkertijd heeft PSV een geweldige serie neergezet en ze laten zo weinig punten liggen. Dan zijn de onderlinge ontmoetingen heel superbelangrijk en helemaal thuis. We zullen zondag heel erg goed moeten zijn."

Lees hier het hele verslag van de persconferentie.

Everton tekent beroep aan tegen puntenaftrek

Everton heeft beroep aangetekend tegen de tien punten aftrek die de Engelse voetbalclub heeft gekregen voor het overtreden van de financiële regels in de Premier League.

Everton gaf eerder dit jaar bij een hoorzitting voor een onafhankelijke commissie toe dat het de regels voor winstgevendheid en duurzaamheid (PSR's) had overtreden. De club kreeg daarna de puntenmindering opgelegd. Everton zei vorige maand geschokt te zijn door de hoogte van de straf en zei toen al een beroep te overwegen.

Tijdens de wedstrijden van Everton de afgelopen weken protesteerden fans van de club tegen de aftrek. Everton is op de ranglijst gezakt naar de negentiende en een-na-laatste plek.

Joshua Zirkzee speler van de maand in Italië

Joshua Zirkzee

Voetballer Joshua Zirkzee is uitgeroepen tot speler van de maand november in de Italiaanse serie A. De 22-jarige speler van Bologna was maandag trefzeker in de wedstrijd van zijn club tegen Torino (2-0). Hij scoorde in blessuretijd.

Begin november gaf de geboren Schiedammer de assist in de wedstrijd tegen Lazio Roma, waarin de Schot Lewis Ferguson de enige treffer maakte. Zirkzee heeft dit seizoen in totaal vijf keer gescoord voor Bologna.

Zirkzee, die in de jeugd van Feyenoord en ADO speelde, voetbalt sinds de zomer van vorig jaar voor de Italiaanse club. Daarvoor stond hij lang onder contract bij Bayern München en werd hij verhuurd aan Parma en Anderlecht.

Geen Lang en Lozano: tegenvallers PSV in aanloop naar topper tegen Feyenoord

PSV moet Noa Lang en Hirving Lozano missen in De Kuip. Trainer Peter Bosz bevestigt die tegenvaller voor de Eindhovenaren vrijdag op een persconferentie in aanloop naar de topper tegen Feyenoord van zondag. De vleugelaanvallers kampen met een blessure aan het bovenbeen.

"Noa heeft een kleine terugslag gehad en zal er zondag niet bij zijn", zei Bosz. "En ik kan jullie niet vertellen wanneer wel." Of Lang er tot de winterstop uit ligt, kon Bosz niet bevestigen. "Dat weet ik oprecht niet. Dat moeten we van week tot week bekijken."

Lozano viel in de Champions league-wedstrijd tegen Sevilla uit met een vergelijkbare blessure. De Mexicaanse dribbelaar kneep met een grimas op het gezicht in zijn hamstring.

"Het valt gelukkig mee", aldus Bosz. "In die zin dat we niet verwachten dat we hem anderhalve maand kwijt zullen zijn, maar ik kan het ook niet in dagen of weken uitdrukken. Er is een scan gemaakt en daar viel het gelukkig mee."

Loting EK 2024 zaterdag live bij de NOS

Morgen wordt er in Hamburg geloot voor het EK van 2024. Het toernooi dat volgend jaar in Duitsland plaats zal vinden begint op 14 juni. Precies een maand later is de finale in Berlijn.

De hele loting is vanaf 18.00 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Na de uitzending op tv kun je op NOS.nl en in de NOS-app live de reacties bekijken van bondscoach Ronald Koeman en Wesley Sneijder, die mede de loting zal verzorgen.

Potindeling loting EK 2024

Rvc Volendam botste continu met Smit: 'Niet te herstellen vertrouwensbreuk'

Raad van Commissarissen-voorzitter Jaap Veerman

De bestuursleden van FC Volendam - Jan Smit, Hans Bond, Gerben Matroos en Corn Veerman - zijn donderdagavond ontslagen omdat er de afgelopen twaalf maanden, sinds het aanstellen van Smit als voorzitter, een continue strijd is geweest met de raad van commissarissen (rvc).

Dat heeft de voorzitter van de rvc, Jaap Veerman, gezegd op een persconferentie, waar voor het eerst uitleg werd gegeven over het wegsturen van Smit en de rest van het bestuur.

Volgens Veerman is er sprake van een "niet te herstellen vertrouwensbreuk en een onoverbrugbaar verschil van inzicht in hoe FC Volendam geleid moet worden. Daarnaast is volgens de voorzitter van de rvc het eigen vermogen binnen een jaar van 0 euro naar -3 miljoen euro gegaan".

Nog even terug naar gisteravond: AZ wint, Ajax uitgeschakeld

AZ moest winnen van HSK Zrinjski om te kunnen overwinteren in de Conference League en dat deden de Alkmaarders, zij het moeizaam, met 1-0. Dankzij de zege van Aston Villa later op de avond tegen Legia Warschau kan AZ over twee weken de volgende ronde nog halen. Dan moet er wel gewonnen worden in Polen. Lees het verslag van de wedstrijd van AZ hier.

Ajax moest winnen van Olympique Marseille om nog uitzicht te houden op overwintering in de Europa League. Dat lukte niet voor de Amsterdammers, die met 4-3 onderuit gingen in Frankrijk. Winst in de laatste groepswedstrijd tegen AEK Athene is nodig om een plekje in de Conference League te bemachtigen. Lees het verslag van Marseille-Ajax hier.

Vooruitblik Oranje

Sarina Wiegman op de training van de Engelse voetbalploeg

Kan Wiegman tegen Oranje het tij nog keren? 'Engelse verdedigers niet de snelsten'

Oranje vecht een duel op het scherp van de snede uit met Engeland op Wembley vanavond.

De Nederlandse vrouwen wonnen het thuisduel en hebben in de Nations League-groep de beste kaarten. Een gelijkspel is genoeg om Engeland in de eindstand voor te blijven, maar de Britten - gecoacht door Sarina Wiegman - moeten winnen om zich nog te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Stand groep A1 Nations League

Welkom!

Goedemorgen! Welkom bij ons vaste vrijdagblog Warming-up. Hierin volgen we het laatste nieuws en komen alle wetenswaardigheden in de aanloop naar het nationale en internationale voetbalweekend voorbij.

Vanavond een zeer belangrijke wedstrijd voor de Oranjevrouwen van bondscoach Andries Jonker. Om 20.45 uur trapt Nederland op Wembley af voor de Nations League-wedstrijd tegen Engeland.

Daarnaast een wedstrijd in de eredivisie. sc Heerenveen en Almere City FC trappen om 20.00 uur af in Friesland.

  • NOS
    Programma speelronde 14 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 26 november