Uitstekende avond voor Willem II, dat topper tegen Emmen wint en Roda ziet verliezen

Koploper Willem II heeft een uitstekende vrijdagavond achter de rug in de eerste divisie. De Tilburgers wonnen zelf de topper van nummer drie FC Emmen met 3-0, terwijl nummer twee Roda JC zich in FC Dordrecht verslikte (0-2).

Willem II verdubbelde zo de voorsprong op de twee naaste achtervolgers, van drie naar zes punten.

Emmen boekte afgelopen maandag de derde zege op rij en kon bij winst in Tilburg op gelijke hoogte komen met Willem II. De bezoekers waren in de eerste helft het dichtst bij een treffer, toen de inzet van Piotr Parzyszek op de lat belandde.

Waar beide ploegen elkaar in voor rust niet zo veel ontliepen, kwam Willem II een stuk beter de kleedkamer uit. Dat leverde al snel een treffer op: Jeredy Hilterman kopte de 1-0 binnen.

Een kwartier voor tijd besliste de van een blessure teruggekeerde invaller Jeremy Bokila de wedstrijd, twee minuten nadat hij de plek van Hilterman in had ingenomen. Even later kopte de in Congo geboren spits, ook de 3-0 knap binnen. Bokila is met recht een 'supersub' te noemen, want hij heeft dit seizoen al zeven treffers als invaller achter zijn naam.

De ploeg van trainer Peter Maes gaat volgende week op bezoek bij ADO en kan dan bovendien de tweede periodetitel veroveren.

Roda verliest met tien man

Voor nummer twee Roda JC, dat al een periodetitel op zak heeft, was het geen succesvolle avond. Bij FC Dordrecht kwamen de Limburgers na ruim een half uur spelen op achterstand na een treffer van de Oostenrijker Rene Kriwak.

Sami Ouaissa (l), voordat hij met rood van het veld wordt gestuurd

In de tweede helft werd het er niet beter op voor de ploeg van Bas Sibum, want na ruim een uur spelen moest Roda met tien man verder nadat Sami Ouaissa met rood van het veld was gestuurd.

Twintig minuten voor tijd was Matisse Didden nog wel dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal belandde op de paal. Kriwak maakte er even later 2-0 van.

Ook ADO wint niet

Nummer vier ADO Den Haag had bij winst tegen Helmond Sport op kunnen schuiven naar de tweede plaats, maar ook de ploeg van Darije Kalezić verloor.

Op bezoek bij de nummer dertien kwam ADO na een 2-0 achterstand nog wel terug tot 2-2 via twee treffers van Henk Veerman, maar Martijn Kaars besliste het duel tien minuten voor tijd door een strafschop binnen te schieten: 3-2.

Voor topscorer Kaars was het zijn tweede doelpunt van de avond, waardoor hij zijn totaal op veertien treffers bracht.

Godts met brancard van veld

Het duel tussen Den Bosch en Jong Ajax eindigde in mineur voor de Amsterdammers, omdat Mika Godts zich in blessuretijd ernstig lijkt te hebben geblesseerd. De 18-jarige Belg maakte twee minuten voor tijd uit een strafschop de gelijkmakende 3-3 en ging even tegen het kunstgras toen hij een bal, zonder tegenstander in de buurt, binnen probeerde te houden.

Het is onduidelijk hoe ernstig de kwetsuur is, maar Godts moest met een brancard van het veld worden gedragen.

FC Groningen had de stijgende lijn de afgelopen twee duels weer te pakken en boekte vanavond tegen VVV-Venlo de derde overwinning op rij, na een reeks van zeven wedstrijden zonder zege.

De thuisploeg kwam wel al vroeg op achterstand, maar sleepte de drie punten in de tweede helft toch uit het vuur. Laros Duarte schoot een vrije trap binnen, waarna de 19-jarige Groninger Jorg Schreuders het duel een paar minuten later besliste.