Brian Brobbey viert zijn treffer in Marseille

Ajax uitgeschakeld in Europa League na nederlaag in Marseille, rood Berghuis

Ajax is door een 4-3 nederlaag bij Olympique Marseille uitgeschakeld in de Europa League. Brian Brobbey hield de Amsterdammers in de eerste helft in leven door tweemaal een achterstand goed te maken. Na rust ging Ajax mede door een rode kaart voor Steven Berghuis ten onder.

Marseille gaat na de winterstop verder in de Europa League, net als Brighton & Hove Albion, dat eerder op de avond won van AEK Athene (1-0).

Op donderdag 14 december strijdt Ajax in eigen stadion met de Grieken om de derde plaats in de groep, die recht geeft een vervolg in de Conference League, het derde niveau van het Europese clubvoetbal.

Ajax kon in het Stade Velodrome weer beschikken over spits Brobbey, die zaterdag tegen Vitesse (5-0) ontbrak door een blessure. Trainer John van 't Schip koos verder voor Forbs op de rechterflank en Borna Sosa als linksback.

Het eerste half uur was spectaculair. Binnen tien minuten lag de bal op de stip nadat Ajacied Jorrel Hato lichtjes in de rug van Ismaïli Sarr had geduwd. Pierre-Emerick Aubameyang ging achter de bal staan en schoot Marseille op voorsprong.

Ajax antwoordde vlot. Brobbey toonde na een combinatie met Steven Berghuis vernuft voor het doel en schoot de 1-1 binnen, maar er was meer nodig van de spits om kans te maken op drie punten in Marseille. Bij een volgende kans stuitte hij echter op de keeper van Marseille.

Na een missertje van Gaaei leek Aubameyang de Fransen opnieuw op voorsprong te zetten, maar hij werd teruggefloten wegens buitenspel. Niet veel later werd het toch 2-1. Chancel Mbemba kopte ongehinderd en overtuigend binnen uit een hoekschop.

Chancel Mbemba blij met de 2-1

De gelijkmaker volgde weer snel, en kwam weer van Brobbey. Hij strekte zich uit om de bal aan te nemen, draaide richting het doel en schoot raak.

Rood Berghuis

Na rust verhuisde Berghuis, aangever bij beide goals van Brobbey, naar de flank. Kristian Hlynsson kwam in de ploeg voor rechtsbuiten Forbs. Net als de eerste, begon ook de tweede helft slecht voor Ajax. Met een spectaculaire omhaal zette Aubameyang Marseille op 3-2.

Ajax maakte vervolgens jacht op een derde gelijkmaker. Steven Bergwijn kwam er met een uur op de klok heel dichtbij, maar zag zijn uithaal gekeerd door doelman Pau Lopez.

Berghuis vergooide enkele minuten later de kansen van de Amsterdammers. Met een harde tackle aan de zijlijn raakte hij de bal en de benen van Joaquín Correa. Arbiter Simone Soza veranderde zijn gele kaart op advies van de VAR in een rode.