NOS Voetbal

Everton krijgt tien punten in mindering wegens overtreden financiële regels

Everton heeft tien punten in mindering gekregen wegens het overtreden van de financiële regels. De Premier League-club kondigde onmiddellijk aan in beroep te gaan tegen de straf.

"We zijn geschokt en teleurgesteld door het besluit van de Premier League", laat Everton weten in een verklaring . Het is de zwaarste sanctie in de geschiedenis van de Premier League.

Everton in beroep tegen straf: 'Tien punten in mindering volstrekt disproportioneel'

In de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen verzamelde Everton veertien punten, waarmee het op de veertiende plaats stond. Door de puntenaftrek zakt de ploeg van de Nederlandse aanvaller Arnaut Danjuma naar de voorlaatste plek en verkeert het in acuut degradatiegevaar.

Volgens de Premier League heeft Everton de financial fairplay-regels in het seizoen 2021/'22 overtreden. Dat was een jaar na het vertrek van de Nederlandse technisch directeur Marcel Brands, die bij PSV aan de slag ging.

124,5 miljoen pond

Everton noemt de straf "volstrekt disproportioneel en onrechtvaardig". De club benadrukt transparant te hebben meegewerkt aan het onderzoek van de Premier League. "De zwaarte van de sanctie vormt geen weerspiegeling van het door ons ingediende bewijsmateriaal", schrijft Everton.

De Premier League meldt dat Everton tijdens een vijfdaagse hoorzitting heeft toegegeven dat het 124,5 miljoen pond (142,5 miljoen euro) verlies heeft geleden. Dat had volgens de regels maximaal 105 miljoen pond mogen zijn.

In het seizoen 2021/'22 streed Everton lang tegen degradatie en eindigde het als zestiende. Ook vorig jaar wist de club, die sinds 1954 onafgebroken in de hoogste Engelse divisie actief is, zich ternauwernood te handhaven.

Het is pas de derde keer dat een club in de Premier League bestraft wordt met puntenaftrek. Dat overkwam eerder Blackburn Rovers (drie punten in 1996/'97) en Portsmouth (negen punten in 2009/'10).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl