Hamer en sikkel verwijderd van monument in Kyiv • Poetin bij grote marineparade
In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.
Oekraïne bevestigt gesprek over vredesvoorwaarden in Saudi-Arabië
Oekraïne heeft bevestigd dat het opnieuw samen met een aantal landen om tafel gaat zitten in Saudi-Arabië om over vrede te spreken. Dat de ontmoeting er zou komen was al duidelijk, maar het is de eerste keer dat Oekraïne die bevestigt.
Daarbij zijn vooral veiligheidsadviseurs aanwezig, zegt de stafchef van de Oekraïense president Zelensky, Andriy Yermak. "De eerste ontmoeting vond plaats in Kopenhagen (op 24 juni - red.). We werken er nu hard aan om zo veel mogelijk partners te betrekken om mee te doen", zegt hij.
The Wall Street Journal schreef gisteren al over de ontmoeting waarop Rusland niet uitgenodigd zou zijn. De hoop van Oekraïne en de Westerse landen die aanwezig zijn is dat de top leidt tot steun voor een vredesvoorstel dat in het voordeel is van Oekraïne. Zelensky wil in zijn plan onder meer dat Rusland vier geannexeerde gebieden (Cherson, Zaporizja, Loehansk en Donetsk) teruggeeft aan Oekraïne. Ook wil hij onder meer dat alle tijdens de oorlog gevangen genomen Oekraïners en Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gedeporteerd worden vrijgelaten.
Hamer en sikkel verwijderd van groot monument in Kyiv
In Kyiv is een begin gemaakt met het verwijderen van de hamer en sikkel op een groot oorlogsmonument. Het Moederlandmonument werd in 1978 gebouwd en staat boven op het Nationaal Museum van de Geschiedenis. Het beeld is 52 meter hoog en draagt in de ene hand een zwaard en in de andere hand een schild met daarop een hamer en sikkel, het symbool voor het communisme en een duidelijke verwijzing naar Sovjet-Rusland.
In mei van dit jaar gaf het ministerie van Cultuur toestemming voor het verwijderen van het symbool. Het wordt vervangen door het Oekraïense symbool de drietand. In 2015 besloot het Oekraïense parlement dat alle Sovjet- en communistische symbolen uit het straatbeeld moesten verdwijnen. Dat gold echter niet voor monumenten voor de Tweede Wereldoorlog.
Maar door de oorlog met Rusland is er momenteel ook over dit soort monumenten discussie.
Moment van drone-aanval in centrum Moskou vastgelegd
Zoals gemeld is er vannacht een droneaanval geweest op het financiële district in Moskou. Daarbij zou iemand gewond zijn geraakt.
Omstanders filmden een deel van de aanval:
In beeld: Poetin woont dag van de Russische marine bij
Rusland heeft in Sint-Petersburg de dag van de marine gevierd. Jaarlijks onderdeel daarbij is de vlootschouw door de president. Ook defensieminister Sjojgoe woonde de botenparade bij.
In een toespraak beloofde Poetin dertig schepen te gaan leveren aan de marine, die vooral in de strijd rond de Krimbrug en in de buurt van Oost-Oekraïne belangrijk is voor de Russen.
Bij de parade waren ook enkele Afrikaanse leiders aanwezig. Die waren naar Sint-Petersburg gekomen voor een tweedaagse top deze week tussen Rusland en 49 Afrikaanse landen. Poetin stelde voor om een graandeal zonder Oekraïne te sluiten, maar de Afrikaanse leiders wilden niet hun steun toezeggen aan Poetins oorlog in Oekraïne.
Paus roept Rusland op graandeal nieuw leven in te blazen
Paus Franciscus heeft in zijn zondagse mis een beroep gedaan op Rusland om de graandeal te hervatten. Moskou verbrak onlangs de afspraak met Oekraïne over het veilig vervoeren van Oekraïens graan over de Zwarte Zee, ondanks de oorlog.
Rusland verbrak de overeenkomst omdat er niet zou worden tegemoetgekomen aan de Russische voorwaarden. Daarna begon Moskou met aanvallen op de havenstad Odesa, die cruciaal is voor de graanexport. Graandepots en infrastructuur werden aangevallen en ook buitenlandse schepen werden doelwit. Daardoor is ook de route over de Donau via Roemenië minder veilig geworden.
Afrikaanse landen die afhankelijk zijn van Oekraïens graan hoeven zich volgens president Poetin geen zorgen te maken, omdat Rusland de graanlevering kan overnemen.
Energievoorziening voor de winter op orde, zegt Oekraïense minister
Oekraïners zijn komende winter voorzien van gas, water en licht, verwacht de Oekraïense minister van Energie. De werkzaamheden zijn in volle gang om de schade aan het energienetwerk, veroorzaakt door Russische luchtaanvallen, te herstellen.
De minister spreekt in een interview van "de grootste reparatiecampagne aan energienetwerken in de moderne geschiedenis". Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe manieren om energie op te wekken, maar de minister gaf daar geen details over. Hij heeft er vertrouwen in dat de energievoorziening straks op peil is.
Afgelopen winter was er massale stroomuitval in Oekraïne. Met drones en raketten voerde het Russische leger aanvallen uit op energiecentrales en infrastructuur.
Gewonde bij droneaanval op Moskou
Bij de droneaanval op het financiële district in Moskou is iemand gewond geraakt. Het gaat om een bewaker van een van de torens die bestookt werd met drones, melden de hulpdiensten aan staatspersbureau TASS.
Volgens het ministerie van Defensie waren er drie drones betrokken bij de aanval. Een daarvan werd onderschept in Odintsovo, een voorstad van Moskou. Vanwege de aanval werd het vliegverkeer op luchthaven Vnoekovo een uur lang stilgelegd.
Op de beelden is de schade goed te zien
Zakencentrum Moskou getroffen door droneaanval
In Moskou zijn twee gebouwen beschadigd door Oekraïense drones, zegt burgemeester Sobjanin tegen het Russische staatspersbureau TASS. Er zijn volgens hem geen doden of gewonden gevallen. Oekraïne heeft nog niet gereageerd en doet dat doorgaans ook niet bij aanvallen op Russische bodem.
Op video-opnames van de vermoedelijke droneaanval is te horen dat er iets overvliegt in het zakencentrum van Moskou. Even later is verderop een explosie te zien. Een ooggetuige is huilend te horen.
Staatspersbureau TASS meldde eerder dat er ten westen van Moskou twee gevechtsdrones waren neergehaald. Of er een verband is tussen die berichten en de aanval van vannacht, is nog niet duidelijk.
Afgelopen week beschadigde een droneaanval ook al eens twee gebouwen in Moskou.
Poetin: Afrikaans vredesinitiatief kan basis zijn, maar staakt-het-vuren lastig
De Russische president Poetin zegt dat Rusland vredesoverleg met Oekraïne niet bij voorbaat afwijst. Dat deed hij na afloop van een bijeenkomst met Afrikaanse leiders in Sint-Petersburg. Een Afrikaans vredesinitiatief of een Chinees -initiatief kan daar wat hem een basis voor kan zijn, zei hij althans.
Een van de voorstellen uit het Afrikaanse vredesinitiatief is een staakt-het-vuren, maar dat is volgens Poetin momenteel "moeilijk of onmogelijk". "Het Oekraïense leger voert nu een offensief uit, valt aan, ze zijn bezig met een grootschalig strategisch offensief. We kunnen het vuren niet staken als we worden aangevallen", aldus Poetin.
Oekraïne en Rusland hebben allebei harde eisen gesteld voordat ze naar de onderhandelingstafel willen komen. Zo wil Oekraïne dat de grenzen die het land in 1991 had, worden teruggebracht. Rusland eist dat Oekraïne de "nieuwe territoriale realiteit" accepteert voordat er over vrede kan worden gepraat.
Poetin weerspreekt verder eerdere berichten uit Kyiv en het Westen dat er sprake is van een Oekraïense opmars aan het front. Grote wijzigingen aan het front zijn er volgens hem niet. Poetin beweerde verder dat Oekraïne sinds 4 juni 415 tanks en 1300 pantservoertuigen is verloren.
'Saudi-Arabië organiseert top over Oekraïne'
Saudi-Arabië organiseert eind volgende week een top over de oorlog in Oekraïne. Daarbij zouden Westerse landen en Oekraïne aanwezig zijn, meldt The Wall Street Journal. Rusland zou niet uitgenodigd zijn.
Volgens de Amerikaanse krant worden er ook hooggeplaatste functionarissen uit landen als Brazilië, India, Turkije, Indonesië en Egypte uitgenodigd. De ontmoeting zou volgend weekend zijn, citeert de krant diplomaten. De krant meldt dat de EU, Groot-Brittannië, Polen en Zuid-Afrika hun komst al hebben bevestigd, en ook de Amerikanen zouden een afvaardiging sturen.
Oekraïne en Westerse landen hopen dat de top ertoe leidt dat er internationale gemeenschap steun geeft aan een vredesvoorstel dat in het voordeel is van Oekraïne. Het Kremlin zei eerder dat het vredesplannen alleen in behandeling wil nemen als Oekraïne "accepteert dat er een nieuwe realiteit is". Daarmee doelt Rusland erop dat Oekraïne grondgebied moet afstaan. Kyiv zegt dat onderhandelingen met Rusland alleen mogelijk zijn als de Russische troepen vertrekken uit Oekraïne.
Polen waarschuwt voor 'Wagner-migranten' die EU in willen komen
De Poolse premier Morawiecki waarschuwt dat huurlingen van de Russische Wagner-groep migranten over de grens met Polen willen zetten. Volgens hem zijn zo'n honderd leden van de huurlingengroep naar de Belarussische stad Grodno gegaan, een stad in de buurt van de Poolse grens. Ze zouden zich willen vermommen als Belarussische grenswachten.
"De situatie wordt steeds gevaarlijker", zei de premier op een persconferentie. Hij waarschuwde ook dat Wagner-strijders vermomd als migranten mogelijk ook zelf de Europese Unie willen binnenkomen.
Waar Morawiecki zijn informatie vandaan haalt, is onbekend. Een Belarussische oppositiegroep die de militaire bewegingen in het land in de gaten houdt, zegt tegen persbureau Reuters geen bewijzen gezien te hebben van Wagner-groepen die op weg zouden zijn naar Grodno.
Leden van de Wagner-groep zijn naar Belarus gegaan na de muiterij van juni, waarbij de troepen van het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin oprukten tot op een paar honderd kilometer van Moskou. Polen heeft zo'n duizend militairen naar het oosten van het land gestuurd vanwege zorgen over de Wagner-troepen in Belarus.
Zelensky bezoekt troepen bij bezet Bachmoet
De Oekraïense president Zelensky heeft troepen in de buurt van de door Rusland bezette stad Bachmoet bezocht. Op Telegram bedankt hij de strijdkrachten voor hun inzet.
De stad in het oosten van het land is een van de focuspunten van het Oekraïense tegenoffensief. Afgelopen week maakte Oekraïne al progressie ten zuiden van de stad.
Zelensky kan nu geen updates geven over het offensief, schrijft hij op Telegram. "Maar wat jullie doen voor Oekraïne is heroïsch."
Blinken: Russische minister van Defensie wil wapens regelen in Pyongyang
De Verenigde Staten denken dat de Russische minister Sjojgoe van Defensie in Noord-Korea is om daar een wapendeal te sluiten. Dat vermoeden deelde de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken met verslaggevers in Australië, waar hij op dit moment is voor overleg. "Ik twijfel er sterk aan of Sjojgoe daar op vakantie is", zei Blinken over Sjojgoe.
Volgens de Amerikaanse minister probeert Rusland nu bij al zijn bondgenoten wapens los te weken. "We zien dat Rusland wanhopig op zoek is naar steun, waar dan ook, om de agressie tegen Oekraïne voort te zetten. Dat gebeurt in Noord-Korea, maar ook in Iran, dat al veel drones heeft geleverd waarmee infrastructuur is beschadigd en Oekraïense burgers zijn gedood."
Sjojgoe woonde deze week in Pyongyang Overwinningsdag bij, de dag waarop de wapenstilstand in de Koreaanse Oorlog wordt gevierd. Hij ontmoette leider Kim Jong-un, waarmee hij ballistische raketten inspecteerde die kernkoppen kunnen afleveren. Dat is een type wapen dat Rusland zelf via de VN-Veiligheidsraad mede heeft verboden. Noord-Koreaanse staatsmedia beschreven de ontmoeting als een "vriendelijk gesprek".
Meer gewonden na raketaanvallen op Dnipro
Bij de raketaanvallen gisteravond op enkele appartementsgebouwen in Dnipro, de vierde stad van Oekraïne, zijn negen gewonden gevallen. Dat zegt gouverneur Lysak van de regio Dnipro op Telegram. Onder de gewonden zijn twee kinderen van 14 en 17 jaar. President Zelensky zegt dat ook een gebouw van de Oekraïense veiligheidsdienst is geraakt door raketten.
Op foto's is de schade aan het appartementsblok goed te zien:
Gewonden bij raketinslag in Dnipro
Zeker drie mensen zijn gewond geraakt bij een raketinslag in de Oekraïense stad Dnipro. Volgens de Oekraïense autoriteiten werd een hoog gebouw geraakt, evenals het gebouw van de Oekraïense geheime dienst SBU ernaast. Video's tonen ernstige schade aan de gebouwen. Het lage aantal gewonden werd in de Oekraïense media verklaard door het feit dat veel appartementen in de hoogbouw niet bewoond waren.
Enkele uren eerder waren er meer dan tien gewonden bij een raketaanval in het centrum van de Zuid-Russische stad Taganrog. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de internationale gemeenschap op om "de terroristische methoden van het Oekraïense regime" te veroordelen en dreigde met "ernstige tegenmaatregelen".
Voorzitter Afrikaanse Unie: graanbod Poetin niet genoeg, staakt-het-vuren nodig
De voorzitter van de Afrikaanse Unie, Azali Assoumani, heeft gezegd dat de voorstellen van de Russische president Poetin om graan te leveren aan Afrika niet toereikend zijn. Volgens Assoumani, president van de Comoren, is een staakt-het-vuren in Oekraïne nodig.
Poetin had de Afrikaanse leiders laten weten dat Rusland klaar was om Afrika van graan te voorzien na het stuklopen van de graandeal vorige week. Een deel van dat graan zou Rusland gratis gaan leveren.
"De president van Rusland heeft laten zien dat hij bereid is ons te helpen op het gebied van graanvoorziening", zei Assoumani. "Ja, dit is belangrijk, maar het is misschien niet genoeg. We moeten een staakt-het-vuren bereiken."
In de slottoespraak op de top tussen Rusland en een aantal Afrikaanse leiders in Sint-Petersburg zei hij ook dat Poetin bereidheid had getoond om met Oekraïne te onderhandelen en dat "de andere kant" nu moet worden overtuigd.
Oekraïne verschuift Kerstmis naar 25 december
President Zelensky heeft een wet getekend die bepaalt dat de officiële feestdag voor Kerstmis voortaan op 25 december valt. Daarmee breekt Oekraïne met de Russisch-orthodoxe kerk, die Kerstmis op 7 januari viert.
Ook de orthodoxe kerk in Oekraïne hield traditioneel 7 januari aan. Maar sinds de oorlog vaart de Oekraïense kerkleiding een andere koers, omdat het patriarchaat in Moskou de Russische invasie steunt. Vorig jaar besloot de Oekraïense orthodoxe kerk al om toe te staan dat gelovigen Kerstmis op 25 december vieren.
Explosies in Russische steden Taganrog en Samara
In twee plaatsen in Rusland zijn explosies gemeld. Een daarvan vond plaats in het centrum van Taganrog, een plaats dicht bij de Oekraïense grens. Volgens Russische staatsmedia zijn een café en een appartementencomplex geraakt. Op videobeelden is te zien dat het gebouw deels is verwoest. Er zijn volgens de staatsmedia zes gewonden gevallen. Vier van hen raakten lichtgewond door rondvliegend glas. Volgens de gouverneur van de regio waarin de stad ligt is de explosie door een raket veroorzaakt.
De tweede explosie vond plaats bij een olieraffinaderij in de stad Samara. Die stad ligt veel verder van Oekraïne. De lokale bestuurder die de explosie meldde, zegt dat er geen gewonden zijn gevallen of zware schade is veroorzaakt. De Koejbysjev-olieraffinaderij is een van de grootste in de regio, met een capaciteit van zo'n 140.000 vaten per dag.
Boete voor Russische dienstweigeraars vertienvoudigd
Rusland heeft de boete voor het weigeren van de dienstplicht vertienvoudigd. Iedereen die na een oproep niet komt opdagen, moet maximaal 30.000 roebel betalen (zo'n 300 euro).
De verhoging van de boete staat in een wet die vandaag is aangenomen door het Hogerhuis van het Russische parlement, de Federatieraad. Daar staat ook in dat Russen die een oproep tot dienstplicht hebben ontvangen, het land niet mogen verlaten.
In het najaar van 2022 vluchtten honderdduizenden mannen naar het buitenland tijdens de eerste mobilisatiegolf. De nieuwe maatregelen wakkeren bij veel mensen de angst aan dat er een nieuwe mobilisatiegolf op stapel staat. Tot nu toe ontkent het Kremlin dat.
Poetin gaat Afrikaans vredesplan 'aandachtig bestuderen'
Op de Rusland-Afrika-top heeft de president van Congo opgeroepen om een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Afrikaanse leiders hebben een vredesplan voorgelegd. President Poetin zei dat hij het voorstel respecteert en aandachtig zal bestuderen.
Hij zei ook dat Rusland meer voedsel zal leveren aan Afrika. Zo zullen er een aantal graanschepen naar het continent varen, zoals hij gisteren aankondigde. Ook is de president geïnteresseerd in militaire samenwerking met het continent.
Rusland: drone uit de lucht geschoten bij Moskou, geen schade
Rusland zegt dat het vanochtend vroeg een Oekraïense drone uit de lucht heeft geschoten in de buurt van Moskou. Volgens het Russische leger is er niemand gewond geraakt en is er ook geen schade. De informatie is niet onafhankelijk te verifiëren.
Afgelopen maandag werd de Russische hoofdstad geraakt door drone-aanvallen. Een drone kwam terecht in het centrum van de stad, niet ver van het hoofdkantoor van het ministerie van Defensie. Een andere drone raakte een kantoorgebouw in het zuiden van de stad.
Brits ministerie van Defensie mailt per ongeluk naar Mali, een bondgenoot van Rusland
Het Britse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar e-mails die per ongeluk zijn gemaild naar Mali, een bondgenoot van Rusland. Dat meldt het Britse persbureau PA. De e-mails waren eigenlijk bedoeld voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De mails kwamen door een simpele tikfout terecht bij de Malinezen. E-mailadressen in Mali eindigden namelijk op '.ml' en het Amerikaanse leger gebruikt '.mil'. De Britten zeggen er zeker van te zijn dat er in de e-mails geen zeer gevoelige gegevens stonden en dat het gaat om een klein aantal mails.
Overigens maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie ook fouten met het doorsturen van e-mails. De Financial Times meldde eerder deze maand dat ook de Amerikanen e-mails stuurden naar domeinnamen die op '.ml' eindigen, in plaats van op '.mil'. Dat gebeurde jarenlang.
Een Nederlandse ondernemer was de beheerder van '.ml', maar inmiddels is het contract afgelopen en heeft Mali, in West-Afrika, zelf de zeggenschap weer. In Mali zitten al enige jaren Russische huurlingen van de Wagner-groep.
Zelensky in deels verwoeste kathedraal Odesa
President Zelensky heeft een bezoek gebracht aan Odesa. Hij bezocht onder meer de kathedraal die vorig weekend zwaar beschadigd raakte bij een Russische raketaanval en een ziekenhuis voor militairen.
De deels verwoeste Transfiguratiekathedraal is de oudste en grootste kathedraal in Odesa. De kerk staat in het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst staat. "In deze kerk, die Rusland probeerde te verwoesten, voel ik dat ons volk en onze moraal nog steeds sterker zijn dan de Russische terreur", zei Zelensky tijdens het bezoek.
Zelensky werd in de kerk ook bijgepraat over herstelmogelijkheden. Deskundigen doen daar nu onderzoek naar. Meerdere landen zeggen bereid te zijn Oekraïne bij het herstel van de historische kathedraal te helpen.
Later was Zelensky nog bij een medisch centrum in het centrum van Odesa, waar militairen na een verwonding werken aan fysiek herstel. Hij deelde daar onder meer onderscheidingen uit.
Postuum medaille voor gesneuvelde Russische journalist
De Russische journalist die vorige week omkwam aan het front in Oekraïne, Rostislav Zjoeravlev, heeft postuum een medaille gekregen. Hij is vandaag per decreet van president Poetin onderscheiden in de zogeheten Orde der Moed.
Het Russische staatspersbureau Ria Novosti heeft een foto van de oorkonde en medaille gepubliceerd. Zjoeravlev was werkzaam voor Ria toen hij dodelijk gewond raakte in de regio Zaporizja. Het Kremlin stelt dat de journalist geraakt werd door Oekraïense clustermunitie, maar dat is niet onafhankelijk bevestigd.
Dorp in Donetsk bevrijd, zeggen Oekraïense militairen
Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen nog een dorp heroverd in het zuidwesten. Staromajorske in de regio Donetsk is bevrijd, zeggen Oekraïense militairen in een video die president Zelensky deelt op sociale media.
Gisteravond werd duidelijk dat Oekraïne het tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten fors heeft opgevoerd. Onder meer in het zuiden en zuidwesten werd terreinwinst gemeld, maar volgens experts is het nog te vroeg om te spreken van een doorbraak. Oekraïne heeft eerder in het offensief zware verliezen geleden, onder meer door mijnenvelden en luchtaanvallen.
Denktank Institute for the Study of War meldt in zijn dagelijkse update dat Oekraïne is opgerukt tot aan het noorden van Staromajorske. Dat maakt de denktank op aan de hand van openbare bronnen. Er is nog geen onafhankelijke bevestiging dat het dorp daadwerkelijk is heroverd op de Russen.
Oekraïense schermster weigert hand te geven aan Russische en wordt gediskwalificeerd
De Oekraïense schermster Olga Charlan is gediskwalificeerd op de wereldkampioenschappen in Milaan, omdat ze na haar zege weigerde de hand te schudden van haar Russische tegenstander Anna Smirnova.
Charlan was donderdag de eerste sporter uit Oekraïne die het opnam tegen een Russische of Belarussische tegenstander, nadat het Oekraïense ministerie van sport het beleid heeft veranderd.
Verwoeste huizen in Cherson door doorbraak Kachovkadam
Na de doorbraak van de Kachovkadam in juni zijn veel huizen onbewoonbaar geworden doordat het stuwmeer leegliep. Mensen die nog wel in hun huis zijn gebleven worstelen met de nasleep van de overstroming:
Poetin bevestigt toename aanvallen frontlinie
Oekraïne heeft de aanvallen op de frontlinie in de zuidelijke regio Zaporizja de afgelopen dagen opgevoerd, zegt de Russische president Poetin. Daarmee bevestigt hij berichten van westerse bronnen dat het Oekraïense tegenoffensief in die streek in kracht is toegenomen.
Volgens de Russische president hebben de Oekraïense aanvallen evenwel niet tot enig succes op de slagveld geleid.
Geheime dienst FSB claimt verijdelen aanslag
Rusland zegt dat het een militair uit eigen gelederen heeft aangehouden op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag op een oorlogsschip in de Zwarte Zee.
Volgens de geheime dienst FSB gaat het om iemand uit de marine die was overgelopen naar de Oekraïners. Hij zou twee zelfgemaakte bommen bij zich hebben gedragen. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij staatsgeheimen aan Oekraïne heeft doorgegeven.
Meer details zijn niet bekendgemaakt. Het bericht is niet onafhankelijk geverifieerd.
Prigozjin 'duikt op in Sint-Petersburg'
Wagner-leider Prigozjin, die in ballingschap in Belarus zou zitten, zou zijn opgedoken in de marge van de Afrika-top in Sint-Petersburg. Pro-Wagner-accounts op sociale media tonen een foto van de baas van het huurlingenleger die de hand schudt van een Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleder.
Er staat niet bij met wie Prigozjin op de foto staat. Volgens Max Seddon, correspondent van de Financial Times in Rusland, gaat het om het hoofd protocol van de delegatie van de Centraal-Afrikaanse Republiek. In dat land is de Wagner-groep al langere tijd actief.
Poetin biedt zes Afrikaanse landen gratis graan
Zimbabwe, Burkina Faso, Mali, Somalië, Eritrea en de Centraal Afrikaanse Republiek kunnen over enkele maanden gratis graan krijgen uit Rusland, heeft president Poetin gezegd op de Afrika-top in Sint-Petersburg. Het zou gaan om 25.000 à 50.000 ton graan per land. Meer details gaf hij niet.
Poetin herhaalde zijn eerdere claims dat Rusland het graan kan vervangen, dat Oekraïne door het opzeggen van de graandeal door Rusland nu niet meer kan uitvoeren. Afrikaanse landen maken zich door de oorlog grote zorgen over hun voedselzekerheid.
Poetin zei verder dat hij de landen wil helpen met hun overheidsfinanciën en dat hij betalingen wil doen in de lokale valuta.
Zelensky in Dnipro
De Oekraïense president Zelensky is in de stad Dnipro, op zo'n 100 kilometer van het front in zuidoosten van het land. Op sociale media schrijft Zelensky dat hij een briefing had over de situatie aan het front, met name over de aanvoer van munitie. Ook bezocht hij een ziekenhuis, waar hij het personeel bedankt voor hun levensreddende werk.
'Oekraïne wil doorstoten naar het zuiden'
Het maandenlange tegenoffensief van Oekraïne zou in een nieuwe fase zijn beland met een grote aanval op Russische verdedigingslinies in het zuiden van het land, melden The New York Times en het Amerikaanse Institute for the Study of War. Generaal Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie, vermoedt dat de Oekraïners met de kleinere aanvallen van de afgelopen tijd de zwakke plekken van de Russen hebben achterhaald en daar nu van willen profiteren.
In het NOS Radio 1 Journaal reageerde Bouwmeester op berichten over het opvoeren van het tegenoffensief door Oekraïne. "Het vermoeden is dat de Oekraïners naar het zuiden willen doorstoten. Dan hebben ze eerst de stad Melitopol en vandaaruit willen ze de Zee van Azov bereiken. Daarmee zou het grondgebied van de Russen doormidden gesneden worden. Maar dat vergt wel een enorme inspanning."
Volgens Amerikaanse berichten gebruikt Oekraïne nu militairen die met westers materieel vechten en in het Westen zijn getraind. "Die hebben we bij het tegenoffensief nog niet eerder gezien aan het front." Bouwmeester benadrukt dat er nog geen sprake is van een echte doorbraak van Oekraïne, maar dat er wel allerlei aanwijzingen zijn dat het tegenoffensief toeneemt.
Haven Odesa weer onder vuur genomen
Rusland heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de haveninfrastructuur van Odesa, zegt de gouverneur van de regio. Een beveiliger is om het leven gekomen en een vrachtterminal raakte beschadigd.
Sinds Rusland zich uit de graandeal terugtrok, heeft het land vrijwel dagelijks de havens van Odesa onder vuur genomen. Vandaaruit werd de bulk van de Oekraïense landbouwproducten geëxporteerd.
Geheime dienst Oekraïne erkent opblazen Krimbrug
De binnenlandse veiligheidsdienst van Oekraïne, de SBU, heeft voor het eerst erkend verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de Krimbrug afgelopen oktober. Toen raakte de brug tussen Rusland en de door Rusland geannexeerde Krim zwaar beschadigd door een grote explosie.
SBU-chef Vasyl Maljoek sprak gisteren volgens persbureau Reuters op de presentatie van een postzegel waarmee de gevechtshandelingen van de Oekraïense special forces worden herdacht. "Er waren veel verschillende operaties. Over sommige kunnen we in het openbaar praten zodra we hebben gewonnen, over andere zullen we het nooit hebben. Een van onze daden was de vernietiging van de Krimbrug op 8 oktober."
Ook vorige week raakte de brug beschadigd bij een aanval, maar daarover zei Maljoek niets. Details over hoe de vorige aanval werd uitgevoerd deelde hij evenmin.
Beelden uit oktober van de explosie en de schade:
'VS delen bewijs voor mogelijke oorlogsmisdrijven met Strafhof'
De Verenigde Staten hebben voor het eerst bewijs gedeeld met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland. Dat melden verschillende internationale media, waaronder The New York Times. De opdracht hiertoe zou volgens de media direct door president Joe Biden in stilte zijn gegeven. Amerikaanse media omschrijven de stap als historisch, omdat de Verenigde Staten niet deelnemen aan het ICC.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou zich maandenlang hebben verzet tegen het besluit omdat een samenwerking met het ICC de deur zou openzetten naar een mogelijke vervolgingen van Amerikaanse militairen, bijvoorbeeld vanwege de invasie van Irak. Waarom Biden nu alsnog tot samenwerking heeft besloten is niet duidelijk. Het Witte Huis heeft het besluit nog niet bevestigd.
Een jaar geleden maakte openbaar aanklager Karim Khan bekend onderzoek te doen naar internationale misdrijven in Oekraïne. Het Internationaal Strafhof zou zich momenteel richten op twee zaken die te maken hebben met de Russische invasie van Oekraïne. Zo worden de aanvallen op Oekraïense infrastructuur onderzocht en de deportatie van kinderen die in Russische kampen worden heropgevoed.
Zeer grote Oekraïense aanval in zuidoosten, meldt The New York Times
In het zuidoosten voert het Oekraïense leger een zeer grote aanval uit. The New York Times meldt dat op basis van Amerikaanse, Oekraïense en Russische bronnen.
Dit is de hoofdmoot van het Oekraïense tegenoffensief, zeggen anonieme Pentagon-functionarissen tegen de Amerikaanse krant. Oekraïne zou duizenden extra militairen hebben ingezet, die veelal in het Westen zijn getraind en tot nu toe achter de hand werden gehouden.
Het Russische ministerie van Defensie bevestigt tegen The New York Times dat er een zware strijd gaande is ten zuiden van Orichiv, in de regio Zaporizja. Een pro-Russische functionaris zegt dat Oekraïne ruim honderd pantservoertuigen heeft ingezet, waaronder Leopard-tanks.
Oekraïense militairen aan het zuidelijke front zeggen dat ze gestaag terreinwinst boeken, maar dat er nog geen grote doorbraak is. De opmars wordt vertraagd door mijnen, Russische beschietingen en luchtaanvallen.
President Zelensky spreekt over "zeer goede resultaten" aan het front. In zijn videoboodschap zegt hij dat details snel zullen volgen.
Russische raketaanvallen op drie plekken, zegt Oekraïne
Het Oekraïense leger zegt dat Rusland een nieuwe reeks raketaanvallen heeft uitgevoerd. Volgens de melding zijn hoofdstad Kyiv, de oostelijke stad Chmelnytsky en het centraal gelegen Kropyvnytsky onder vuur genomen.
Er is nog niets bekend over slachtoffers of schade. Wel duidelijk is dat verspreid over heel Oekraïne het luchtalarm is afgegaan.
Oekraïne meldt terreinwinst in zuiden en zuidwesten
Het Oekraïense leger heeft gebied heroverd op het Russische leger in het zuiden en zuidoosten, meldt het ministerie van Defensie. Onder meer in de buurt van het zwaarbevochten Bachmoet en stad Melitopol is volgens de Oekraïense autoriteiten militair succes geboekt.
Aan beide fronten wordt nog altijd zwaar gevochten. In het zuidoosten van de regio Donetsk is bij Bachmoet een dorp bevrijd, zegt de Oekraïense onderminister van Defensie. De Amerikaanse denktank Institute For The Study Of War bevestigt dat Oekraïne ten zuiden van Bachmoet terrein heeft veroverd. Het lijkt erop dat het Oekraïense leger deze positie ook kan behouden.
Ook in de zuidelijke regio Zaporizja meldt Oekraïne vooruitgang. Maar het is onduidelijk in hoeverre meer gebied bevrijd zou zijn van Russische bezetting.
Onlangs werd duidelijk dat Oekraïne vanwege zware verliezen bij het offensief zijn strategie heeft aangepast. Volgens militair analisten richt het leger zich nu met name op het uitputten van de Russische troepen zonder zelf grote verliezen te lijden.
Tientallen Russische diplomaten moeten Moldavië verlaten
Moldavië beperkt het aantal Russische diplomaten op eigen grondgebied. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Reden daarvoor zijn jarenlange "vijandige acties" vanuit Moskou en berichtgeving in de Moldavische media over mogelijke spionageapparatuur op het dak van de Russische ambassade.
Moldavië wil het aantal Russische diplomaten in de hoofdstad Chisinau terugschroeven van ruim 80 naar 25. De Russische diplomaten moeten halverwege augustus zijn vertrokken.
De relatie tussen Moldavië en Rusland verslechtert steeds verder. De Moldavische premier heeft de invasie in Oekraïne vanaf het begin sterk afgekeurd. Ook vreest Moldavië voor Russische inmenging in het land en voor een mogelijke staatsgreep. Rusland heeft sinds de jaren 90 militairen gestationeerd in Transnistrië, een afgescheiden regio van Moldavië die aan Oekraïne grenst. Het maakt de situatie extra gespannen.
Rusland: meer militaire samenwerking met Noord-Korea
Rusland en Noord-Korea willen intensiever met elkaar gaan samenwerken op het gebied van defensie, zei de Russische minister van Defensie Sjojgoe na een gesprek met zijn collega in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Noord-Korea steunt Rusland in de oorlog tegen Oekraïne en benadrukte vandaag dat het een belangrijke bondgenoot is van Rusland.
Sjojgoe is vandaag met een Russische delegatie op bezoek in het land voor de herdenking van de Koreaoorlog, die 70 jaar geleden eindigde. China en de Sovjets vochten toen aan de kant van Noord-Korea. Er was ook een Chinese delegatie bij de herdenking. Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat Noord-Korea buitenlands bezoek ontvangt.
Hulp toegezegd aan Oekraïne voor opruimen van landmijnen
Donorlanden hebben Oekraïne voor 220 miljoen euro aan hulp toegezegd voor het opruimen van landmijnen. Onder andere de Verenigde Staten, Canada, Japan en Nederland dragen bij, meldt de Oekraïense minister van Economische Zaken.
De hulp bestaat onder meer uit beschermende pakken, metaaldetectoren, speciale voertuigen en robotsystemen. In grote delen van Oekraïne zijn door de Russen mijnen achtergelaten, vooral tijdens de eerste maanden van de invasie.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schat in dat 160.000 vierkante kilometer in Oekraïne gecontroleerd moet worden op landmijnen. Dat is bijna half Duitsland. Volgens president Zelensky ligt ongeveer een derde van het land bezaaid met Russische mijnen.
Amerikaanse ex-marinier gewond geraakt in Oekraïne
Een Amerikaanse ex-marinier die tot vorig jaar vastzat in Rusland en vrijkwam dankzij een gevangenenruil, is gewond geraakt in Oekraïne. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De 31-jarige Trevor Reed was volgens het ministerie niet betrokken bij activiteiten namens de Amerikaanse regering. Hij vocht volgens nieuwsmedium The Messenger aan Oekraïense zijde mee tegen het Russische leger. Twee weken geleden zou hij op een landmijn zijn gestapt en hierbij zijn getroffen door granaatscherven. Reed is volgens The Messenger behandeld in Kiev, maar hij zou hebben gevraagd om overplaatsing naar een Amerikaanse militaire basis in Duitsland of Polen.
Met hulp van een ngo wordt hij naar Duitsland gebracht voor medische zorg, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder benadrukt dat Amerikanen meerdere keren zijn gewaarschuwd dat zij grote risico's lopen als zij afreizen naar Oekraïne om daar mee te vechten. In het reisadvies staat bijvoorbeeld dat Russen Amerikaanse burgers vasthouden, ondervragen en intimideren.
Reed werd in 2019 opgepakt omdat hij na een stapavond in Moskou gewelddadig zou zijn geweest tegen de Russische politie. Hij moest negen jaar de cel in. Rusland liet hem in april 2022 vrij in ruil voor een Russische piloot die in de Verenigde Staten tot twintig jaar cel was veroordeeld voor drugssmokkel.
Rusland verhoogt dienstplichtleeftijd van 27 tot 30 jaar
De Staatsdoema, het lagerhuis van Rusland, gaat de dienstplichtleeftijd verhogen. Voorheen konden mannen tot en met 27 jaar worden verplicht te dienen in het leger, straks kunnen ze tot en met 30 jaar worden gemobiliseerd.
De nieuwe wet treedt op 1 januari in werking. Het hogerhuis en president Poetin moeten er officieel nog mee instemmen, maar dat wordt gezien als een formaliteit.
Vandaag werd eveneens een wet aangenomen die het Russische gouverneurs mogelijk maakt om regionale milities te vormen. Ook deze paramilitaire strijdkrachten kunnen worden ingezet bij mobilisatie.
De twee wetten maken het makkelijker voor Rusland om de strijdkrachten uit te breiden, nu de oorlog in Oekraïne al zo'n anderhalf jaar duurt en ook Russisch grondgebied wordt aangevallen.
VS: 400 miljoen dollar aan militaire steun voor Oekraïne
De Verenigde Staten kondigen een nieuw militair steunpakket aan voor Oekraïne ter waarde van 400 miljoen dollar. Het gaat om een breed scala aan munitie, luchtafweerraketten, reserve-onderdelen en ander legermaterieel, meldt het Pentagon in een verklaring.
Washington is de belangrijkste militaire bondgenoot van Kyiv. De VS heeft inmiddels voor ruim 46 miljard dollar aan militaire steun toegezegd of geleverd sinds het begin van de Russische invasie, schrijft denktank Council on Foreign Relations.
Het nieuwste steunpakket omvat onder meer: munitie voor Patriot- en Nasams-luchtafweersystemen, artilleriegranaten, pantservoertuigen om personen mee te vervoeren, munitie voor vuurwapens en navigatiesystemen.
Rijden, richten, schieten en wegwezen: zo vuurt Oekraïne op Russen aan het front
Correspondent Kysia Hekster mocht mee met het Oekraïense leger richting het front. Daar kon ze zien hoe Oekraïne raketlanceerinstallaties inzet tegen Russische strijdkrachten op ongeveer 15 kilometer afstand:
Poetin plant bezoekt China in oktober
President Poetin heeft een bezoek aan China ingepland voor oktober. Het Kremlin heeft dat bekendgemaakt in Russische staatsmedia.
Sinds de invasie van Oekraïne is China uitgegroeid tot Ruslands belangrijkste bondgenoot. Poetin zal in oktober aanwezig zijn op een forum voor het Chinese megaproject One Belt, One Road, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd.
De laatste keer dat Poetin te gast was in China was vlak voordat het Russische leger Oekraïne binnenviel. President Xi was in maart nog in Moskou. De twee leiders ondertekenden toen een reeks samenwerkingsprojecten.
Gemeente koopt camping voor opvang Oekraïners
De gemeente Twenterand heeft in Den Ham een camping gekocht voor de opvang van Oekraïners, melden diverse media. Eind dit jaar zouden daar zo'n 150 tot 200 vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen.
Volgens dagblad Tubantia heeft Twenterand 2,2 miljoen euro betaald voor de camping, die ook een verwarmd zwembad heeft. Op de camping verblijft nu ook al een kleine groep Oekraïners, naast vaste gasten die een standplaats huren voor hun stacaravan. De vaste campinggasten mogen van de gemeente gewoon blijven als ze dat willen.
Op de camping staan enkele chalets, lodges en trekkershutten. Volgens de gemeente worden er nog zo'n 30 chalets bijgeplaatst.
Met de opvang op de camping voldoet de gemeente Twenterand ruimschoots aan de doelstellingen voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeenteraad weigerde onlangs statushouders een plek te geven, maar gaf wel toestemming om meer Oekraïners op te vangen.
IAEA rapporteert mijnen bij kerncentrale Zaporizja
Tijdens een inspectie van kerncentrale Zaporizja hebben experts van het internationaal atoomenergieagentschap IAEA enkele mijnen gezien. De explosieven liggen volgens topman Rafael Grossi in de bufferzone "tussen de buitenste en de binnenste omheiningen", een gebied dat niet toegankelijk is voor personeel van de centrale.
Volgens IAEA zou een ontploffing van een van de mijnen de veiligheid niet in gevaar brengen, maar het plaatsen van explosieven op het terrein van een kerncentrale is volgens Grossi "niet in lijn met de veiligheidsstandaard van IAEA".
De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds maart 2022 bezet door Russische troepen. De centrale produceert sinds september geen stroom meer voor het elektriciteitsnet. Vijf van de zes reactoren worden in een zogenoemde 'cold shutdown' gehouden. Dat betekent dat de temperatuur in de reactor onder het kookpunt blijft. De zesde staat in een 'hot shutdown', wat wil zeggen dat er wel nog stoom wordt gegenereerd om de kerncentrale zelf veilig te houden.
Rusland: geen onderhandelingen over graandeal
Er zijn geen onderhandelingen gaande over de hervatting van het graanakkoord, meldt de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken aan staatspersbureau RIA. Rusland kondigde vorige week aan zich terug te trekken uit het akkoord, dat bedoeld is om een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen.
De productie van zowel Rusland als Oekraïne is essentieel voor de voedselzekerheid in de wereld, zei VN-secretaris-generaal Guterres gisteren. In het verleden zorgden beide landen samen voor 30 procent van de tarwe- en gerstproductie, een vijfde van alle mais en meer dan de helft van alle zonnebloemolie.
Opnieuw drone-aanvallen op Kyiv
Rusland heeft afgelopen nacht opnieuw de Oekraïense hoofdstad Kyiv bestookt met luchtaanvallen. Volgens persbureau Reuters ging het luchtalarm in de stad meer dan drie uur achter elkaar af.
De luchtverdediging van Oekraïne zou de aanval met Shahed-drones hebben afgeslagen, meldt de lokale legerleiding via Telegram op basis van eerste berichten. Er zouden geen gewonden zijn gevallen of gebouwen zijn beschadigd.
Het is de zesde luchtaanval op Kyiv deze maand.
Witte Huis geen voorstander drone-aanvallen in Rusland
Het Witte Huis is geen voorstander van aanvallen met drones op Russisch grondgebied. Dat heeft een woordvoerder gezegd op een persconferentie.
Afgelopen nacht was er een aanval met drones op een gebouw in Moskou. Het gebouw raakte hierbij beschadigd. Er vielen geen gewonden. Volgens Rusland zat Oekraïne achter de aanval.
"In het algemeen steunen we geen aanvallen in Rusland", zei Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre op een persconferentie. Ze benadrukte verder dat Rusland de oorlog is begonnen "en deze elk moment kan eindigen door zich terug te trekken uit Oekraïne".
AFP-journalist gewond geraakt bij Bachmoet
Videojournalist Dylan Collins van het Franse persbureau AFP is bij een Russische drone-aanval bij Bachmoet gewond geraakt. Hij maakte daar opnamen in een Oekraïense artilleriestelling. Collins werd door granaatscherven geraakt. Hij bleef bij kennis en is niet in levensgevaar, zegt zijn werkgever.
De 35-jarige Amerikaan werkt vijf jaar voor het persbureau. Hij was vorig jaar in Kyiv toen de Russische invasie begon. Zijn AFP-collega Arman Soldin kwam in mei in de buurt van Bachmoet om het leven bij een Russische raketaanval op Tsjasiv Jar.
Oekraïne probeert Bachmoet te heroveren op de Russen. Een Oekraïense generaal zei vorig week dat de Russen in de stad deels zijn omsingeld.
VN-chef: kwetsbaarsten betalen prijs voor opzeggen graandeal
VN-secretaris-generaal Guterres roept Rusland op zich opnieuw achter het graanakkoord te scharen dat de export van graan voor Oekraïne mogelijk maakte. Als dat niet gebeurt zullen de kwetsbaarsten de hoogste prijs betalen, waarschuwde hij.
Sinds het opzeggen door Rusland van de graandeal vorige week steeg de tarweprijs op de wereldmarkt met meer dan 14 procent. De productie van zowel Rusland als Oekraïne is essentieel voor de voedselzekerheid in de wereld, zei Guterres. In het verleden zorgden beide landen samen voor 30 procent van de tarwe- en gerstproductie, een vijfde van alle mais en meer dan de helft van alle zonnebloemolie.
De reden voor het opzeggen van het graanakkoord waren volgens het Kremlin westerse sancties die de export van kunstmest en tarwe zouden hinderen.
Roemenië veroordeelt Russische aanval bij grensrivier
De Roemeense president Iohannis heeft bezorgd gereageerd op de Russische drone-aanval op twee Oekraïense havens aan de Donau. Die rivier vormt de grens tussen Oekraïne en Roemenië.
Vannacht werden zestien drones afgevuurd op de de havens van Reni en Ismajil, op zo'n 200 meter afstand van NAVO- en EU-land Roemenië. "Deze escalatie vormt een ernstig risico voor de veiligheid in de Zwarte Zee. De doorvoer van Oekraïense graan wordt bedreigd, en daarmee de wereldwijde voedselzekerheid", aldus Iohannis.
Het ministerie van Defensie van Roemenië zegt maatregelen te nemen om de oostflank van de NAVO te versterken. Het ministerie laat tevens weten dat er op dit moment geen directe militaire dreiging is voor het Roemeense grondgebied.
Aanval met drones op Oekraïense Donauhaven, vlak bij Roemeense grens
Rusland heeft twee Oekraïense havens op 200 meter van de Roemeense grens aangevallen met drones, meldt de Roemeense nieuwssite Romania Libera. Het gaat om de havens Reni en Ismail, beide gelegen aan de Donau en belangrijk voor de graanexport van Oekraïne. Er zouden zestien drones gelanceerd zijn boven de havens, waarbij een schip schade opliep en brandstoftanks vernield zijn.
Persbureau Reuters meldt op basis van een lokale nieuwssite dat ook drie graanloodsen zijn verwoest.
Niet eerder sinds het begin van de oorlog is er er een aanval geweest zo dicht bij Roemeens grondgebied.
Podcast: wat je wél kunt zien van de oorlog in Oekraïne
Vanaf het front in Oekraïne komt maar mondjesmaat informatie. Journalisten kunnen er niet zomaar komen (en mogen niets publiceren wat Rusland kan helpen), bovendien is de bevolking gevraagd stil te blijven over bewegingen op de grond. Wat kun je dan wél zien van de oorlog? En wat zegt dat over de voortgang van het Oekraïense tegenoffensief?
Verslaggevers Mattijs van de Wiel en Kysia Hekster hebben het antwoord in podcast De Dag. Ze reisden de afgelopen twee weken door Oekraïne, spraken er militairen en vrijwilligers en bezochten dorpen bij het front. Ook gingen ze mee met een Oekraïense artillerie-eenheid. Je kunt de aflevering hier beluisteren.
'We hoorden een knal, maar zagen niks'
Persbureau Reuters heeft beelden gedeeld van de schade aan een gebouw in Moskou, daarop is te zien dat de bovenste verdiepingen forse schade hebben.
Russische geheime dienst: sporen van explosieven in graanschip
De Russische geheime dienst zegt sporen van explosieven in een graanschip gevonden te hebben dat vanuit Turkije naar de Russische stad Rostov aan de Don voer. Volgens de FSB zou het schip in mei in een Oekraïense haven zijn geweest en dus gebruikt kunnen zijn om explosieven naar Oekraïne te vervoeren. De Russische claim wordt verder niet onderbouwd en is niet onafhankelijk geverifieerd.
Het bericht komt een week nadat Rusland had aangekondigd zich voorlopig terug te trekken uit de graandeal met Oekraïne. Die overeenkomst voorzag erin dat Oekraïne ook tijdens de oorlog graan naar het buitenland kan exporteren via de Zwarte Zee.
Beelden van schade Moskou
Persbureaus delen foto's van de schade aan een gebouw in Moskou na de drone-aanvallen van vannacht. Te zien is dat de bovenste verdiepingen van de kantoortoren forse schade hebben. Ook op straat ligt puin. Het gebied rond het gebouw is afgezet.
Het Russische ministerie van Defensie meldt dat vannacht meerdere drones boven Moskou zijn neergehaald. Het zouden Oekraïense drones zijn geweest.
Swipe om alle foto's te zien:
Russen melden aanval bij luchtmachtbasis op de Krim
Rusland meldt dat bij een aanval in Dzhankoi op de Krim een munitiedepot is verwoest. De door Rusland aangesteld gouverneur in de bezette regio zegt dat de luchtafweer elf drones heeft onderschept. Er zou ook een wooncomplex zijn getroffen bij een aanval.
Oekraïne heeft zich er nog niet over uitgelaten. Rusland heeft een militaire luchtmachtbasis in de buurt van Dzhankoi.
Oekraïne meldt verwoesting graandepot in Odesa
Bij een nachtelijke droneaanval op de zuidelijke havenstad Odesa is een graandepot verwoest. Ook zijn vier medewerkers gewond geraakt, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden drie drones zijn ingezet bij de aanval.
Odesa ligt afgelopen dagen geregeld onder vuur. Gisternacht werden tientallen gebouwen beschadigd bij aanvallen. Er viel zeker één dode en ook raakten enkele tientallen mensen gewond.
Odesa is voor Oekraïne een cruciale haven voor toegang tot de Zwarte Zee.
'Drones boven Moskou uit de lucht geschoten'
In Moskou zijn vannacht meerdere drones uit de lucht geschoten, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het zou gaan om Oekraïense drones.
Volgens de burgemeester van Moskou hebben twee drones gebouwen beschadigd "waarin geen mensen wonen". Of het om kantoorgebouwen of andere gebouwen gaat, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of dit dezelfde drones zijn die volgens het ministerie van Defensie uit de lucht zijn geschoten. Ooggetuigen meldden aan persbureau Reuters twee luide knallen in Moskou gehoord te hebben.
Polen roept Russische ambassadeur op het matje
Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Polen "protesteert fel tegen het in twijfel trekken van de legitimiteit van de internationaal erkende grenzen van Polen, en verwerpt het uiten van bedreigingen richting een soevereine staat", staat in een verklaring.
Vrijdag zei de Russische president Poetin dat Polen na de Tweede Wereldoorlog Duits gebied erbij had gekregen en dat dat te danken was aan Sovjetleider Stalin. "Zijn onze vrienden in Warschau dit vergeten? Ik zal ze helpen herinneren", zei Poetin, zonder verder zijn opmerking toe te lichten. Ook beschuldigde Poetin Polen ervan dat het territoriale ambities heeft in de voormalige Sovjet-Unie, en zei dat Rusland zal reageren als Polen agressie gebruikt tegen Belarus.
De geallieerden voerden na de Tweede Wereldoorlog grondige grenswijzigingen door voor Polen. Delen die de Sovjetunie had ingenomen na de inval in 1939 werden door Moskou geannexeerd terwijl er aan de westgrens delen van Duitsland aan Polen werden overgedragen. Het land schoof zo naar het westen en kromp met een gebied ter grootte van Nederland en België samen.
Oekraïne: 44 gebouwen beschadigd bij Russische raketaanval op Odesa
Bij de Russische luchtaanval op Odesa van gisternacht zijn minstens 44 gebouwen beschadigd, waarvan 25 monumentale gebouwen. Dat meldt het plaatsvervangend hoofd van het kantoor van president Zelensky op Telegram.
"Dit is opnieuw een poging om vredelievende Oekraïners te doden en onze geschiedenis en erfgoed van wereldbelang uit te wissen", schrijft Oleksi Koeleba. Bij de aanval viel één dode, 21 mensen raakten gewond, onder wie vier kinderen,
De Oekraïense luchtmacht meldt dat Rusland bij de aanval vannacht 19 raketten heeft afgevuurd, waarvan Oekraïne er negen heeft neergehaald.