Het eerste schip dat, in augustus vorig jaar, aankwam in Turkije
NOS Nieuws

Poetin lonkt naar Afrika: 'Graandeal was zinloos, Rusland kan leveren'

President Poetin probeert Afrikaanse landen gerust te stellen die worden getroffen door het schrappen van de graandeal met Oekraïne. Eigenlijk waren de afspraken al zinloos, concludeert hij in een stuk dat het Kremlin vanochtend publiceerde in aanloop naar de Russisch-Afrikaanse top die later deze week in Sint-Petersburg plaatsvindt. Rusland kan Afrika veel efficiënter graan leveren dan Oekraïne, aldus Poetin.

"Ik verzeker u dat we het Oekraïense graan kunnen vervangen", schrijft hij over de weggevallen handelsstromen, "vooral omdat we dit jaar een recordoogst verwachten."

Rusland lijkt er ondertussen op uit te zijn de Oekraïense graanexporten volledig te verlammen. Havenstad Odesa, waar veel infrastructuur voor de uitvoer van graan is gevestigd, wordt niet-aflatend bestookt door Rusland. Ook vanochtend werd er volgens de Oekraïense autoriteiten nog een graandepot verwoest. Vier medewerkers raakten daarbij gewond.

Daarnaast werd vannacht voor het eerst ook een haven in de Donaudelta bestookt die geldt als een alternatief voor Odesa. Bij die aanval aan de grens met Roemenië vielen zes gewonden en werden graansilo's verwoest. De aanval wordt gezien als een escalatie van het geweld tegen de Oekraïense exportfaciliteiten.

Poetin merkt in zijn artikel op dat het grootste deel van de bijna 33 miljoen ton die tijdens de graandeal werd uitgevoerd niet naar arme landen is gegaan. "70 procent kwam terecht in hoge- en middeninkomenslanden, waaronder de EU. Landen als Ethiopië, Sudan en Somalië kregen naast Jemen en Afghanistan minder dan 3 procent van de goederen."

De geciteerde cijfers kloppen, blijkt uit de officiële gegevens van de Verenigde Naties (VN). Maar Poetin verzwijgt een belangrijke kanttekening van de VN, die toezicht hield op het graanvervoer. "Alle export kan helpen markten te kalmeren en inflatie van voedselprijzen te beperken", stelt de toezichthouder. "De graandeal heeft geholpen voedselprijzen wereldwijd te drukken."

Sinds het verlopen van de graandeal vorige week zijn de prijzen snel opgelopen. Zo schoot de prijs van tarwe omhoog met een procent of 10.

'Explosieven gevonden'

Ondertussen plaatst Moskou de graandeal steeds meer in een negatief frame. Veiligheidsdienst FSB claimde vanmorgen sporen van explosieven te hebben gevonden in een vrachtschip dat werd gebruikt voor graantransporten uit Oekraïne. Dat zou er volgens de veiligheidsdienst op wijzen dat civiele transporten wapenleveranties uitvoeren, iets wat niet onafhankelijk bevestigd kan worden

De FSB schrijft dat de vondst twee dagen geleden werd gedaan bij een routinecheck. Op weg van Turkije naar het Russische Rostov aan de Don passeerde het niet nader genoemde schip toen de Straat van Kertsj, tussen de Krim en het Russische vasteland. Om terreuraanslagen of sabotageacties te voorkomen worden schepen daar doorzocht.

Rusland liet vorige week al weten dat schepen onderweg naar Oekraïense havens een potentieel doelwit vormen omdat er militair materieel aan boord zou kunnen zijn. De landen waaronder dergelijke schepen varen, worden gezien als betrokken bij het conflict, waarschuwde het ministerie van Defensie. Oekraïne liet daarop een vergelijkbare waarschuwing uitgaan voor scheepvaartverkeer op weg naar Russische en door Rusland bezette havens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl