NOS NieuwsAangepast

Rusland meldt twee doden door 'noodgeval' op Krimbrug

Beelden van schade aan Krimbrug op sociale media

De brug tussen de Russische regio Krasnodar en het geannexeerde Krim-schiereiland is afgelopen nacht onverwacht afgesloten voor al het verkeer. De door Rusland aangestelde gouverneur van de Krim zei alleen dat er een "noodgeval" was, maar gaf verder geen details waarom de brug dichtging.

Vanuit Rusland kwam in de loop van de ochtend meer informatie naar buiten over het voorval. De gouverneur van de Russische regio Belgorod zei dat er twee mensen waren omgekomen. Daarvoor werd er door het Russische staatspersbureau Ria gemeld dat er een kind gewond was geraakt. Volgens de gouverneur zijn de doden de ouders van het kind.

Het ministerie van Transport meldde eerder al dat er schade was aan de brug. De pilaren die de brug ondersteunen, zouden volgens het ministerie nog intact zijn. De brug is afgesloten voor al het verkeer. Toeristen op de Krim worden opgeroepen om in hun hotels te blijven.

Wat er precies is gebeurd op de brug is onduidelijk. Oekraïense media meldden dat er explosies zijn gehoord op de brug. Een Russische Telegramkanaal met banden met het huurlingenleger Wagner zegt dat de brug in een kwartier tijd twee keer werd geraakt. In Russische staatsmedia wordt daarover niet gesproken.

Groot strategisch belang

De brug raakte oktober vorig jaar zwaar beschadigd door een grote explosie. Daarbij werden een deel van de rijbaan en het spoor eroverheen weggeslagen. Rusland stelde dat het ging om een Oekraïense aanval, Kyiv heeft dat alleen indirect bevestigd. Eerder dit jaar zei Rusland dat het de herstelwerkzaamheden bijna had afgerond.

De Krimbrug is momenteel van groot strategisch belang voor Rusland, dat de verbinding over de Straat van Kertsj onder meer gebruikt voor de bevoorrading van Russische troepen. De brug was voordat Rusland meer delen in het zuidoosten van Oekraïne veroverde ook de enige manier om uit Rusland naar de Krim te komen.

De brug wordt ook veel gebruikt door Russische toeristen. De Zwarte Zee is van oudsher een populaire vakantiebestemming. Eerder deze maand meldden Russische media dat er een lange file voor de brug stond met vooral toeristen. De file liep op tot 13 kilometer, met een wachttijd van meer dan vijf uur. Hulpdiensten en vrijwilligers deelden drinkwater uit aan de automobilisten en hun passagiers. Ook werden er dixi's geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl