NOS NieuwsAangepast

Explosie op strategische brug tussen Krim en Rusland, rijbaan weggeslagen

Na een explosie is vanmorgen een deel van de brug ingestort die de door Rusland geannexeerde Krim en het Russische vasteland met elkaar verbindt. Na de ontploffing ontstond een grote brand op de Krimbrug, die inmiddels grotendeels zou zijn gedoofd.

Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Op beelden van vanmorgen is te zien dat een trein op de brug in brand staat. Het gaat om een trein die brandstof vervoerde. De rijbaan op het naastgelegen brugdeel is zichtbaar weggeslagen.

Op sociale media gaan beelden rond van de explosie en van de schade. Bekijk daarvoor de twee video's hieronder. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd:

Volgens Rusland zijn bij de explosie drie doden gevallen. De slachtoffers zouden in een auto hebben gezeten die op de brug reed ten tijde van de ontploffing, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

De Russische autoriteiten zeggen dat de explosie werd veroorzaakt door een bom in een vrachtwagen. De delegatie van Rusland die onderzoek doet naar de brand meldt dat de identiteit van de vrachtwagenchauffeur inmiddels bekend is en dat zijn woning wordt doorzocht.

De Russische lezing van de situatie is niet onafhankelijk bevestigd.

'Geen ongeluk'

Men gaat er in ieder geval niet van uit dat de brand een ongeluk is, zegt verslaggever Wessel de Jong vanuit Oekraïne. Mogelijk gaat het om een aanval van Oekraïne. Kiev heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meermaals gedreigd de brug te beschieten.

Een adviseur van president Zelensky twitterde vanmorgen naar aanleiding van de brand: "Alles wat illegaal is, moet worden vernietigd, alles wat gestolen is moet worden teruggegeven aan Oekraïne, alles wat door Rusland wordt bezet moet worden verdreven."

De ruim 18 kilometer lange Krimbrug, die bestaat uit twee parallel lopende delen voor trein- en wegverkeer, verbindt de Krim direct met Rusland. De bouw startte in 2015, een jaar nadat Rusland het schiereiland had geannexeerd.

De Krimbrug is momenteel van groot strategisch belang voor Rusland, dat de verbinding over de Straat van Kertsj onder meer gebruikt voor de bevoorrading van Russische troepen op de Krim.

De locatie van de brug:

Veel Oekraïners gaan ervan uit dat de aanval het werk van Kiev is, zegt verslaggever De Jong. "Dat het om sabotage gaat is duidelijk, maar over het hoe en wat is niets met zekerheid te zeggen."

Een officiële reactie vanuit Oekraïne wordt niet verwacht. Eerder gebeurde iets soortgelijks bij een militair vliegveld op de Krim. Daar waren begin augustus meerdere explosies. Aanvankelijk zei Kiev daar niets over. Pas veel later maakte de legertop bekend dat Oekraïense eenheden de basis onder vuur hadden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl