Beelden van de explosie
NOS NieuwsAangepast

Explosies op militair vliegveld van Russen op de Krim

Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim zijn vanmiddag meerdere explosies geweest. Daarbij viel een dode en raakten vijf mensen gewond, meldden de lokale Russische autoriteiten. Onder de gewonden is ook een kind.

De hulpdiensten rukten massaal uit, aldus de Russische gouverneur van de regio. Het gebied rondom het vliegveld werd binnen een straal van vijf kilometer afgezet.

Het militaire vliegveld ligt in Novofedorivka, vlak bij de Zwarte Zee. Een ooggetuige verklaarde tegen persbureau Reuters dat rond 15.30 uur (lokale tijd) zeker twaalf explosies te horen waren. Een half uur later volgde nog een hardere ontploffing. In de nabijgelegen stad Saki gingen de sirenes af.

Meerdere ooggetuigen filmden de explosies:

Grote zwarte pluimen boven de Krim na explosies op Russisch militair vliegveld

Volgens het Russische ministerie van Defensie vonden de ontploffingen plaats in depots. Het ministerie stelt dat er vliegtuigmunitie afging en stelt nadrukkelijk dat het niet ging om een aanval.

Maar een hooggeplaatste anonieme bron binnen het Oekraïense leger zegt dat de Oekraïense strijdkrachten achter de aanval zitten. "Dit was een luchtmachtbasis vanwaar vliegtuigen regelmatig opstegen om aanvallen op onze troepen uit te voeren in het zuiden", zegt de bron tegen The New York Times. De ingewijde zegt dat een wapen van Oekraïense makelij werd gebruikt.

Mogelijk eerste aanval op de Krim

Op Oekraïense sociale media wordt ook volop gespeculeerd dat het gaat om een Oekraïense aanval met langeafstandsraketten. Het Oekraïense ministerie van Defensie liet vanavond een verklaring uitgaan. Het departement zei dat de oorzaak van de brand niet vastgesteld kon worden en haalde op sarcastische wijze aan wat een rookverbod precies inhoudt.

Het Oekraïense schiereiland werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Sinds het uitbreken van de oorlog in februari zijn er nog geen aanvallen op de Krim geweest. Als Oekraïne Russische troepen op de Krim zou hebben aangevallen, zou dat opnieuw een escalatie betekenen. Moskou dreigde eerder dat een Oekraïense aanval op de Krim tot een "hevige vergelding" zou leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl