AFP
NOS Nieuws

Poetin opent spoorbrug van Russisch vasteland naar Krim

De Russische president Poetin heeft een spoorbrug naar de Krim geopend. Hij nam vandaag zelf plaats in de locomotief voor de officiële eerste meters over de ruim 18 kilometer lange brug, die het Russische vasteland over de Straat van Kertsj verbindt met de Krim, het schiereiland dat tot maart 2014 bij Oekraïne hoorde.

Met de opening van de spoorbrug is de aanleg van de zogenoemde Krimbrug officieel afgerond. Anderhalf jaar geleden ging de brug al open voor auto- en vrachtverkeer.

Toen was Poetin, in een vrachtwagen, ook al de eerste die over de brug reed:

President Poetin als eerste over de Krimbrug

De aanleg van de brug is omstreden. In 2015 werd er begonnen met de bouw, ruim een jaar nadat de Krim door Rusland werd geannexeerd.

Het Westen legde na de annexatie sancties op aan Rusland en noemde de brug een inbreuk op de soevereiniteit van Oekraïne. Met de brug zou Poetin zijn greep op de Krim willen versterken.

Poetin zei vandaag te hopen dat de handel met de Krim en ook het toerisme door de brug worden gestimuleerd. "Dit project heeft bewezen dat wij van grote, infrastructurele projecten een succes kunnen maken", aldus de president.

EPA
De Krimbrug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl