Turkije waarschuwt oorlogsschepen: vaar niet naar Zwarte Zee • 12 Russische diplomaten VS uitgezet
- Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne.
- Shell trekt zich terug uit Rusland.
- Russische VN-ambassadeur wordt tijdens persconferentie gebeld dat 12 diplomaten de VS uit moeten.
- Overleg Rusland en Oekraïne afgelopen.
- 'Tientallen doden in Charkov'.
- Hier lees je een overzicht van de huidige situatie in Oekraïne.
Ambassadeur Oekraïne in VS: 'Rusland gebruikte vacuümbom'
De ambassadeur van Oekraïne in de VS zegt dat Rusland vandaag een zogenoemde vacuümbom heeft ingezet en dat het land daarmee de afspraken in de Geneefse Conventie heeft geschonden. "De schade die Rusland poogt aan te richten in Oekraïne is groot", zei Oksana Makarova daarbij, meldt persbureau Reuters, nadat ze leden van het Amerikaanse Congres had bijgepraat over de situatie in Oekraïne.
Het is niet duidelijk waar Rusland de vacuümbom zou hebben ingezet. Ook deelde Makarova geen bewijs voor haar claim. Hoogstwaarschijnlijk doelde ze op een thermobarische bom, waarvan Rusland er meerdere in bezit heeft. Bij een ontploffing trekt zo'n bom alle zuurstof uit de lucht. Meerdere landen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog thermobarische bommen ontwikkeld. Zo beschikt ook de VS over dergelijke wapens.
Vrijwilligers krijgen wapens in Kiev: 'De vijand klopt op de deur'
Inwoners van Kiev melden zich vrijwillig aan bij de strijdkrachten. Ze krijgen een wapen en instructie om ze enigszins voor te bereiden op wat mogelijk komt. "Ik denk dat iedereen die weerstand kan bieden dat ook moet doen", zegt een man.
Oud-wereldkampioen boksen Klitsjko: 'Ik ben Oekraïner en ik ben een vechter'
Vladimir Klitsjko is oud-wereldkampioen boksen en broer van de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko. Als voormalig bokser laat hij weten klaar te zijn om voor zijn land te vechten.
Moederbedrijf Facebook gaat toegang tot RT en Spoetnik bemoeilijken
Nick Clegg, topman van Facebooks moederbedrijf Meta, laat op Twitter weten dat zijn bedrijf toegang tot Russische staatsmedia als RT en Spoetnik in de EU gaat bemoeilijken.
Volgens Clegg hebben verschillende Europese regeringen en de EU er bij Meta op aangedrongen om toegang tot de Russische staatsmedia af te sluiten.
De Europese Commissie liet zondag al weten de toegang tot RT en Spoetnik te willen afsluiten. Zij "zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden", aldus commissievoorzitter Von der Leyen.
26 extra Russen op sanctielijst EU
26 machtige Russen en een bedrijf zijn toegevoegd aan de sanctielijst van de EU. Onder andere de oprichters Petr Aven en Michail Fridman van de Alfa-Bank en de baas van de grootste oliemaatschappij van Rusland, Igor Setsjin, staan erop.
De sancties gaan per direct in, staat in het Europese Publicatieblad waarin alle gestraften worden vermeld. Mensen die op de sanctielijst staan kunnen niet meer bij hun geld dat in de EU op bankrekeningen staat. Ook mogen Europeanen geen geld aan hen ter beschikking stellen.
Met de nieuwe sancties richt de EU zich op de Russische elite. Mensen die Poetins regime steunen en daar economisch voordeel uit halen.
Opnieuw protest in Rusland tegen oorlog en opnieuw arrestaties
In Sint-Petersburg zijn opnieuw mensen gearresteerd die demonstreerden tegen de oorlog in Oekraïne. Dat gebeurde afgelopen dagen ook al. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er zijn opgepakt.
Russische voetbalbond 'categorisch oneens' met besluit FIFA en UEFA
De Russische voetbalbond heeft verontwaardigd gereageerd op het besluit van de Europese en mondiale voetbalbonden om Russische teams voorlopig uit te sluiten van internationaal voetbal. "Wij zijn van mening dat deze beslissing in strijd is met de normen en principes van internationale competitie en de geest van sport. Het is duidelijk discriminerend en schaadt een groot aantal sporters, coaches, medewerkers van clubs en nationale teams, en vooral miljoenen Russische en buitenlandse fans. We behouden ons het recht voor om de beslissing van de FIFA en de UEFA aan te vechten."
Spartak Moskou, dat is uitgesloten van de achtste finales van de Europa League, zegt niks over juridische stappen, maar betreurt de uitsluiting. De club heeft het over "een voorziene, maar niettemin schokkende beslissing". "We geloven dat sport, zelfs in de moeilijkste tijden, ervoor is om bruggen te bouwen, niet om ze te verbranden. We zullen ons richten op de nationale competities en hopen dat er snel vrede komt, vrede die iedereen nodig heeft."
'Nederland wil brandstoffen aan Oekraïne leveren'
Net als andere EU-landen is ook Nederland bereid om fossiele brandstof aan Oekraïne te leveren. Dat zei minister Rob Jetten van Klimaat en Energie vandaag na overleg in Brussel. "Zodra dat verzoek er komt staan we er klaar voor."
Tijdens de ingelaste raad met ministers is besproken wat de EU kan betekenen voor het land dat door Rusland wordt aangevallen. Op korte termijn gaat het om de levering van brandstoffen. De Europese Commissie gaat dat coördineren. Meer Gronings gas uit de grond halen is daarbij volgens Jetten een "allerlaatste redmiddel in het geval van een heel groot conflict dat langer duurt". Tijdens het overleg vandaag is daar niet naar gevraagd, zei Jetten.
Een andere wens van Oekraïne is om aangesloten te worden op het Europese elektriciteitsnet. Daarmee wordt het land minder afhankelijk van Russische stroom. Het Europese netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO-E) doet onderzoek hoe dat veilig en verantwoord kan. De EU-lidstaten willen daar nu extra tempo mee maken.
Turkije waarschuwt oorlogsschepen: vaar niet naar Zwarte Zee
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft oorlogsschepen die van plan zijn de Zwarte Zee te betreden gewaarschuwd rechtsomkeert te maken. Onder het Verdrag van Montreux uit 1936 kan Turkije schepen de toegang tot de Zwarte Zee ontzeggen. De enige route naar de Zwarte Zee loopt via de Dardanellen en vervolgens de Bosporus, die beide onder controle van Turkije staan. Oekraïne dringt er al dagen bij Turkije op aan de zeeroutes te sluiten voor oorlogsschepen.
Verschillende belangrijke havens van Oekraïne en Rusland liggen aan de Zwarte Zee. Vooral Rusland is er veel aan gelegen om hun aanwezige oorlogsvloot in de Zwarte Zee uit te breiden. Er liggen vier schepen klaar om naar de Zwarte Zee te varen.
In normale omstandigheden kan Turkije oorlogsschepen van landen die aan de Zwarte Zee liggen niet zomaar de toegang ontzeggen, maar wel als er sprake is van oorlog. Sinds dit weekend erkent Turkije dat er door de Russische invasie in Oekraïne sprake is van oorlog. Een uitzondering is dat schepen die van plan zijn terug te varen naar hun thuishaven wel toegelaten moeten worden. Die mogen dan niet deelnemen aan oorlogshandelingen.
Turkije zit in een moeilijke positie omdat het zowel goede banden met Rusland als Oekraïne probeert te onderhouden. Wel heeft Turkije, dat ook lid is van de NAVO, de Russische inval veroordeeld.
VN-ambassadeur krijgt belletje tijdens persconferentie: '12 diplomaten moeten VS uit'
De Russische VN-ambassadeur Vassili Nebenzja werd tijdens een persconferentie gebeld. "Sorry, sta mij even toe om deze oproep te beantwoorden", zei hij. Om niet veel later te melden dat 12 Russische VN-diplomaten de Verenigde Staten uit worden gezet.
Thalys vervoert Oekraïense vluchtelingen gratis
Thalys laat weten Oekraïense vluchtelingen gratis te vervoeren. Eerder lieten onder andere de Poolse, Tsjechische en Duitse spoorwegen weten hetzelfde te doen.
Raketaanvallen op Charkov in beeld
Vandaag werd de Oost-Oekraïense stad Charkov opnieuw bestookt met raketten. Daarbij vielen tientallen doden, onder wie 11 burgers. Bekijk hier beelden van de Russische aanvallen en de schade:
Gesprek Rusland en Oekraïne levert geen concrete toezeggingen op
Voor het eerst sinds Rusland Oekraïne vorige week binnenviel hebben delegaties van beide landen rechtstreeks met elkaar gesproken. Dat gebeurde vanmiddag in Belarus, op een niet nader genoemde locatie in de regio Gomel.
Maar na afloop van de bijeenkomst, die vijf uur duurde, was het maar zeer de vraag of de onderhandelingen een stap in de richting van vrede hebben opgeleverd. Zowel Rusland als Oekraïne was terughoudend met commentaar op de besprekingen.
Big tech onder druk om meer te doen tegen desinformatie Oekraïne-oorlog
Voor het eerst in het tijdperk van sociale media woedt er in Europa een oorlog. Het legt een zware verantwoordelijkheid op de schouders van platforms als Twitter, Facebook en YouTube. De politieke druk om hard in te grijpen groeit snel.
Met name de aanpak van desinformatie vinden bedrijven ingewikkeld, dat is iets waar ze al jaren mee worstelen. Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt nu vaak gewezen naar Russische staatsmedia, die de propaganda van president Poetin verspreiden. Zij hebben miljoenen kijkers en volgers op Facebook en YouTube.
Oorlog in Oekraïne en sancties: hout wordt schaars
De sancties die de EU afgelopen weekend heeft afgekondigd, leggen de handel met Rusland en Belarus plat. Dit geldt ook voor de handel in hout. Nederland importeert grote hoeveelheden hout uit Rusland, Belarus en Oekraïne. Door de sancties, en de oorlog in Oekraïne valt deze import grotendeels weg.
Andere landen die hout produceren, zoals Duitsland, de Scandinavische landen en de Baltische staten, kunnen maar een klein deel van de Nederlandse houtimport opvangen. Hout zal daarom schaarser en duurder worden.
Nederlanders helpen gevluchte Oekraïners op te vangen in Polen
Inwoners van Polen bieden massaal en spontaan de helpende hand aan Oekraïners. Zo ook Remco van de Kroft en Nico Roskam. Twee Nederlanders die wonen en werken in Warschau. Samen met vrienden trokken ze naar de grens om Oekraïense gezinnen op te vangen.
Ook Monaco bevriest tegoeden Russen
Ook het vorstendom Monaco heeft besloten Rusland te straffen voor de invasie in Oekraïne. Monaco, dat zeer geliefd is bij welvarende Russen, heeft per direct de bevriezing van Russische tegoeden besloten. En het treft dezelfde economische sancties tegen Rusland als die van de Europese Unie, zo maakte het kabinet van prins Albert bekend.
Voorzitter volleybalbond over afzeggen WK in Rusland: 'Kunnen daar niet spelen'
Patiënten kinderziekenhuis Kiev verplaatst naar kelder
Patiënten van een kinderziekenhuis in Kiev zijn met hun ouders verhuisd naar de kelder van het gebouw, uit angst voor een Russische aanval. "Normaal hebben we zo'n 600 patiënten. Nu zijn het er ongeveer 200. Hier zitten alleen nog de patiënten die niet thuis kunnen zijn, zonder medische hulp", vertelt het hoofd van het Ohmadyt Kinderziekenhuis. Dat ligt in het centrum van Kiev.
Verschillende patiënten zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen in het westen van Oekraïne, maar niet iedereen kan vervoerd worden. Andere patiënten willen zelf niet overgeplaatst worden. "We krijgen hier alle medicijnen die nodig zijn", zegt een moeder van een kind dat met kanker in het ziekenhuis ligt. "Maar het eten is bijna op."
Shell trekt zich terug uit Rusland
Olie- en gasbedrijf Shell trekt zich vanwege de Russische inval in Oekraïne volledig terug uit Rusland. Dat heeft Shell aangekondigd. De belangen van Shell in Rusland zijn zo'n 3 miljard dollar waard. Het bedrijf heeft verschillende joint ventures met Gazprom. Shell is ook betrokken bij de Nord Stream 2-pijpleiding.
FIFA en UEFA sluiten Rusland uit
Russische teams worden volledig uitgesloten van het internationale voetbal. Dat hebben de wereldvoetbalbond FIFA en Europese voetbalbond UEFA besloten. Het gaat zowel om clubteams als nationale teams.
De beslissing betekent onder meer dat Rusland niet meedoet aan het WK voetbal in Qatar aan het eind van het jaar. Rusland moest het in de playoffs om een ticket voor het WK opnemen tegen Polen en bij winst tegen Tsjechië of Zweden. Alle drie de teams hadden eerder al gezegd dat ze zouden weigeren tegen Rusland te voetballen. Op het EK bij de vrouwen van komende zomer in Engeland zou het Russische team uitkomen tegen Nederland in de poulefase.
Ook verbreekt de UEFA de banden met de Russische oliegigant Gazprom. Het bedrijf is al jaren een grote geldschieter van de UEFA. Vorige week riep het Europees Parlement de voetbalbond al op om die banden te verbreken.
Eerdere stappen van de voetbalbonden gingen minder ver. Zo werd de Champions League-finale weggehaald uit Sint Petersburg en mochten Russische nationale teams van de FIFA niet meer onder de naam Rusland uitkomen.
Weer luchtaanvallen op Kiev en Charkov
Kort na het einde van de besprekingen tussen Oekraïne en Rusland zijn er weer luchtaanvallen uitgevoerd op Kiev en Charkov, melden Oekraïense media. In Kiev zijn twee grote explosies gehoord en in Charkov drie.
Europese hockeybond sluit Russische teams nog niet uit
Van 13 tot en met 18 april wordt de Euro Hockey League in het Wagenerstadion georganiseerd, de thuishaven van hockeyclub Amsterdam. Aan die competitie van de beste clubteams van Europa doen ook de landskampioenen van Rusland en Belarus mee. Het IOC riep vanmiddag sportbonden op om clubs en sporters uit die landen te weren van evenementen. De Europese hockeybond EHF laat weten "hoogstwaarschijnlijk gehoor te gaan geven aan die oproep".
Erich Schnoeckel, bestuurslid van Amsterdam, zegt dat zijn club graag ziet dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep van het IOC. "We vinden het vreselijk wat er nu gebeurt in Oekraïne. Wij zouden het uiterst onaangenaam vinden als wij worden gevraagd in deze omstandigheden Russische en Belarussische sporters te faciliteren. Mocht dat zo ver komen dan zouden we ons daar zeker tegen verzetten."
Amsterdam heeft kinderen van de Oekraïense zusterclubs Vinnitsa en Sumchanka aangeboden om deze zomer zo mogelijk deel te nemen aan de sportkampen van hun club.
Demonstranten: Baudet, word jij betaald door Poetin?
Terwijl er in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over de situatie in Oekraïne, demonstreerden voor het parlementsgebouw enkele tientallen mensen tegen de Russische inval. Ze riepen onder meer "Baudet, word jij betaald door Poetin?"
Forum-leider Baudet was de enige in het debat die geen veroordeling uitsprak over de Russische inval. Volgens hem is het conflict de schuld van het Westen, dat de Russische president in het nauw heeft gedreven. Andere partijen verweten Baudet dat hij de propaganda van het Kremlin herhaalt.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van GroenLinks om de Algemene Rekenkamer onderzoek te laten doen naar de (financiële) banden tussen Nederlandse politieke partijen en Moskou.
Giro555 start Samen in actie voor Oekraïne
De samenwerkende hulporganisaties openen vandaag Giro555 in het kader van een nationale actie voor Oekraïne. Ze maken zich grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Meer dan een half miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht. "Voor 44 miljoen Oekraïners dreigen de recente ontwikkelingen uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang", stellen de hulporganisaties in een verklaring.
"Giro555 roept Nederland op om te doneren voor de mannen, vrouwen en kinderen die hard getroffen worden door de gebeurtenissen in Oekraïne", zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555. "De nood is ongekend hoog. Er is behoefte aan directe noodhulp, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Voor miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, is niets meer zeker. Zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp en hebben onze steun nu nodig."
'FIFA en UEFA staan op het punt om Rusland te schorsen'
Wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA zijn van plan om Russische voetbalteams voorlopig uit te sluiten van internationaal voetbal. Dit melden diverse media, waaronder de BBC en het Duitse persbureau DPA.
De FIFA en de UEFA vergaderen maandagavond over mogelijke maatregelen tegen Rusland naar aanleiding van de inval in Oekraïne.
VS: opmars Russen niet volgens hun planning
Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Rusland nog steeds geen controle over het Oekraïense luchtruim. Op de grond zouden Russische troepen opgerukt zijn tot aan grote Oekraïense steden als Kiev en Charkov, maar de opmars zou minder gestaag gaan dan was gehoopt.
Ook is door Amerikaanse bronnen gemeld dat Rusland 380 raketten heeft afgevuurd op Oekraïense doelen.
Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn vandaag tijdens beschietingen in Charkov, de tweede grootste stad van het land, elf burgers omgekomen. 44 mensen raakten gewond bij de beschietingen. De gouverneur van de stad meldt dat bombardementen op woonwijken nog gaande zijn.
Het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid meldt dat tot nu toe 352 burgers zijn omgekomen, onder wie veertien kinderen.
Overleg Oekraïne en Rusland beëindigd
Het vredesoverleg tussen Rusland en Oekraïne in Belarus is afgelopen, melden vertegenwoordigers van de delegaties. Over de uitkomst van het overleg is nog weinig bekend. De Russen beperkten zich tot de uitspraak dat ze "bepaalde punten hebben geïdentificeerd waaruit we algemene standpunten kunnen afleiden".
De diplomaten keren nu terug naar Moskou en Kiev om hun regeringen te consulteren. Het overleg moet dan ergens in de komende dagen hervat worden. Volgens adviseur Podoljak van de Oekraïense president waren de gesprekken lastig, zegt hij op Twitter. Ook verwijt hij de Russen bevooroordeeld te zijn en niet in te zien welk "destructief processen" ze in gang hebben gezet.
Britten weren Russische schepen
Russische schepen zijn niet langer welkom in Britse havens, heeft minister van Transport Grant Shapps aangekondigd. Hij heeft in een brief alle Britse havens gevraagd om ieder schip te weren dat een Russische vlag voert, in Russisch bezit is of namens Rusland vaart. "Gezien Poetins optreden in Oekraïne heb ik duidelijk gemaakt dat deze schepen hier niet welkom zijn." Wetgeving waarmee hij het aanmeerverbod wil regelen, is volgens hem in de maak.
In de brief aan alle havens is te lezen dat het ministerie de scheepvaart fundamenteel noemt voor de internationale handel. De Britse regering wil de Russische economische belangen raken om de Russische regering zo verantwoordelijk te houden voor het optreden in Oekraïne. Het ministerie van Transport noemt het "ongepast" om Russische schepen aan te laten meren.
Hoekstra: leg Belarus dezelfde sancties op als Rusland
Nederland wil dat Belarus dezelfde strafmaatregelen opgelegd krijgt als Rusland. Dat is de inzet van Nederland bij de gesprekken over het internationale sanctiepakket, zei minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken tijdens het debat over de oorlog in Oekraïne.
In Belarus is Poetins bondgenoot Loekasjenko aan de macht. Het land steunt de Russische oorlogsvoering in Oekraïne. Vanuit Belarus zijn Russische militairen het buurland Oekraïne binnengetrokken en mogelijk gaan Belarussische militairen meevechten met de Russen. Verder heeft Belarus zijn niet-nucleaire status opgeheven, waardoor er Russische kernwapens kunnen worden gestationeerd.
Sinds gisteren heeft Belarus al te maken met nieuwe sancties. Het land krijgt een exportverbod opgelegd voor onder meer tabak, hout, ijzer, staal en cement. Belarussen die Rusland helpen bij de oorlog tegen Oekraïne kunnen bovendien persoonlijke sancties verwachten.
Irina Faridi vluchtte uit Oekraïne: 'Alles wat ik had, ben ik nu kwijt'
Na een lange reis kwam Irina Faridi vandaag aan in Polen. Ze vluchtte samen met haar dochter, zus en moeder uit de Oekraïense stad Rivne. Ze vertelt aan verslaggever Arjen van der Horst dat ze ooit hoopt terug te keren: "Omdat we de oorlog gaan winnen."
Geen wapens naar Oekraïne via Hongaars grondgebied
Hongarije staat niet toe dat er wapens via zijn grondgebied worden geleverd aan Oekraïne. De minister van Buitenlandse Zaken van het land dat in het noordoosten aan Oekraïne grenst, Peter Szijjarto, zei dit tijdens een bezoek aan Kosovo.
"Dergelijke leveranties kunnen leiden tot vijandelijke acties en wij moeten de veiligheid van Hongarije dienen en ervoor zorgen dat we niet in die oorlog betrokken raken", aldus Szijjarto. Hongarije stuurt dan ook zelf geen wapens naar Oekraïne.
Zondag werd bekend dat de Europese Unie vanwege de oorlog in Oekraïne voor het eerst in de geschiedenis de aankoop en levering van wapens gaat financieren. Daarvoor wordt 450 miljoen euro uitgetrokken.
Rutte: praten over EU-lidmaatschap Oekraïne niet zinvol
Premier Rutte vindt het niet zinvol om op dit moment te praten over toetreding van Oekraïne tot de EU. Hij reageert daarmee op voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie, die afgelopen nacht zei dat ze Oekraïne als toekomstig lid ziet.
"Met het aanbieden van een EU-lidmaatschap gaan we Oekraïne nu niet helpen", zei Rutte in het Oekraïnedebat. Zo'n procedure kan volgens hem jarenlang duren en is erg complex. Von der Leyen sprak ook over de verre toekomst, meent Rutte.
Hij wil wel kijken wat er kan met de al bestaande associatieakkoorden en partnerschappen tussen de EU en Oekraïne. De band tussen de EU en Oekraïne kan wat hem betreft nog intensiever dan die nu al is, maar een volwaardig lidmaatschap is volgens Rutte voorlopig niet aan de orde.
In een toespraak riep president Zelensky van Oekraïne de EU op zijn land met spoed lid te maken:
KNVB: geen wedstrijden tegen Rusland en Belarus
Er zullen de komende tijd geen wedstrijden van nationale voetbalteams van Nederland tegen Russische of Belarussische teams gespeeld worden. Dat heeft voetbalbond KNVB bekendgemaakt: "De ernst en omvang van de aanhoudende agressie van Rusland en het daaraan meewerken door Belarus, maken dat de KNVB dit besluit heeft genomen."
Komende zomer is het Nederlandse vrouwenelftal op het EK in Engeland ingedeeld in een poule met Rusland, Zweden en Zwitserland. Wereldvoetbalbond FIFA en Europese voetbalbond UEFA hebben tot nog toe alleen gezegd dat Rusland niet onder de eigen vlag mag deelnemen aan internationale toernooien en geen wedstrijden op eigen bodem mag spelen. Volgens het Duitse persbureau DPA staat de FIFA op het punt op te besluiten dat Russische teams helemaal worden uitgesloten van deelname aan wedstrijden.
Macron vraagt Poetin om aanvallen op burgers te stoppen
President Macron van Frankrijk heeft met de Russische president Poetin gebeld en drie 'eisen' op tafel gelegd. Macron wil dat Rusland alle aanvallen op burgers stopt, dat de civiele infrastructuur behouden blijft en dat de wegen, met name ten zuiden van Kiev, veilig begaanbaar blijven. Volgens het Élysée heeft Poetin gezegd hieraan tegemoet te willen komen.
Rusland stelt dat het alleen tegemoet kan komen aan deze eisen wanneer er rekening wordt gehouden met de veiligheidsbelangen van het land. Dat zou in Russische ogen de demilitarisering van Oekraïne betekenen en het erkennen van de soevereiniteit van de Krim, het schiereiland in de Zwarte Zee dat in 2014 door Rusland is geannexeerd.
Hoekstra: ga weg uit Rusland
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Rusland om dat land te verlaten. "Ga er weg als je geen dwingende reden hebt om daar te blijven." De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en er zijn steeds minder mogelijkheden om het land te verlaten.
Er is geen acuut gevaar voor Nederlanders in Rusland, zei de minister. Het is meer een kwestie van onzekerheid. "Maar dat kan snel veranderen", zei Hoekstra maandag in de Tweede Kamer.
Het reisadvies voor Rusland is oranje (ernstige veiligheidsrisico's), en voor delen langs de grens met Belarus, Oekraïne en Georgië geldt een rood reisadvies (blijf er weg). Het is niet meer mogelijk om vanuit Rusland rechtstreeks naar een land in de EU te vliegen. Het is ook mogelijk dat vliegmaatschappijen uit landen buiten de EU binnenkort besluiten niet meer van en naar Rusland te vliegen. Verder kan er niet meer met alle buitenlandse bankpassen en creditcards gepind worden en geld worden opgenomen.
Veel goederen voor Oekraïne ingezameld in Mijnsheerenland
IOC: weer alle Russische en Belarussische sporters
Het Internationaal Olympische Comité (IOC) wil dat er geen enkele Russische of Belarussische sporter meer mee kan doen aan internationale sportcompetities. Normaal gesproken moeten sporters niet gestraft worden voor daden van hun regeringen, maar volgens het IOC is er nu geen andere optie. Veel Oekraïense sporters kunnen door de oorlog in hun land ook niet deelnemen aan sportcompetities en dat zorgt voor een "dilemma dat niet kan worden opgelost".
Mocht het niet mogelijk zijn om de sporters uit Rusland en Belarus op korte termijn te weren, dan roept het IOC op ze in ieder geval niet deel te laten nemen onder de naam van Rusland of Belarus en ze te verbieden nationale symbolen te vertonen.
Ook trekt het IOC de Olympische Orde in van drie Russische politici, onder wie president Poetin. De Olympische Orde is de hoogste onderscheiding van het IOC.
Rusland sluit luchtruim voor 36 landen
Rusland sluit zijn luchtruim voor vliegmaatschappijen uit 36 andere landen, waaronder Nederland, meldt het Russische persbureau Interfax. De maatregel is een reactie op het besluit van die landen om Russische toestellen uit hun eigen luchtruim te weren. Het luchtruim van de Verenigde Staten is wel nog open voor vliegverkeer uit Rusland.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft zijn reis naar Genève moeten annuleren, omdat zijn vliegtuig daar niet mag landen. Hij wilde daar onder meer de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties bezoeken, waar hij morgen een toespraak zou houden.
Ook Zwitserland sluit zich aan bij sancties
Zwitserland kondigt ook sancties aan tegen Rusland. Het land sluit zich aan bij de maatregelen waar de EU toe heeft besloten. Vanuit de EU werd al dagenlang druk uitgeoefend op Bern om deze stap te nemen.
Desondanks is het een opvallend besluit van Zwitserland, dat een traditie heeft van neutraliteit als het aankomt op internationale conflicten. Door de sancties worden de tegoeden bevroren van alle Russen die bij de inval in Oekraïne betrokken zijn.
Veel Russische oligarchen hebben bezittingen in Zwitserland, of wonen er. Ook heeft de Russische centrale bank tegoeden gestald in Zwitserland. Daarnaast mogen vijf Russische oligarchen uit de kring van Poetin niet meer naar het land reizen.
De Zwitserse president Ignazio Cassis noemt het een "unieke, moeilijke stap die een zorgvuldige overweging vergde".
Lange rijen in Moskou
Russen nemen massaal hun spaargeld op, waardoor er onder meer in Moskou lange rijen bij pinautomaten staan.
"Onze economische situatie zal nog meer verslechteren":
VS laat harde financiële sancties Rusland ingaan
De Verenigde Staten hebben Amerikaanse burgers per direct verboden zaken te doen met de Russische centrale bank, het Nationaal Welvaartsfonds en het ministerie van Financiën. Het is een uitwerking van de gisteren aangekondigde sancties waarbij de reserves van de Russische centrale bank in het buitenland worden bevroren.
Het Nationaal Welvaartsfonds investeert in de Russische economie, en ondersteunt onder meer het Russische pensioensysteem. Eind vorig jaar had het fonds een waarde van 200 miljard euro.
Amerikaanse woordvoerders zeggen dat de maatregelen van de VS en zijn bondgenoten waarschijnlijk de inflatie in Rusland opjagen, de koopkracht raken en de Russische investeringen verlammen.
In reactie op de Amerikaanse maatregelen is de roebel vandaag zo'n 30 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.
VS sluit ambassade in Minsk, haalt deel personeel weg uit Moskou
De Verenigde Staten hebben hun ambassade in de Belarussische hoofdstad Minsk gesloten en dreigen Belarus met "ingrijpende consequenties" als het land de Russische agressie blijft steunen.
De ambassade in Moskou blijft open, maar het niet-essentiële ambassadepersoneel mag vertrekken en ook de familieleden van Amerikaanse diplomaten verlaten Rusland.
Volgens de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zijn deze stappen genomen "als gevolg van veiligheidsproblemen die voortkomen uit de niet-geprovoceerde en ongerechtvaardigde Russische aanval op Oekraïne".
Belarus vecht voor zover bekend niet mee in Oekraïne, maar vanaf zijn grondgebied beschieten de Russische strijdkrachten Oekraïne en is het Russische leger begonnen aan zijn opmars naar Kiev.
Grenswachten Slangeneiland nog in leven
De dertien grenswachten op Slangeneiland, die tegen Russen op een marineschip riepen dat ze "de klere" konden krijgen, zijn volgens de Oekraïense marine toch nog in leven. Dat schrijven journalisten in Oekraïne. De grenswachten zouden gevangen zijn genomen door Rusland.
Eerder maakte president Zelensky bekend dat de dertien bewakers waren omgekomen. Het eiland in de Zwarte Zee werd met de actie symbool van het verzet tegen Rusland en de grenswachten zouden volgens Zelensky postuum worden geëerd als helden.
In een audiofragment is te horen hoe de Russische marine via de radio de grenswachten vroeg zich over te geven. "Dit is een Russisch schip. Ik stel voor dat jullie wapens inleveren en capituleren. Zo niet, dan zal ik het vuur openen. Hebben jullie dat begrepen?" De Oekraïense grenswachten overlegden vervolgens met elkaar. "Dit is het dan. Zal ik zeggen dat hij de klere kan krijgen?", vraagt een van hen aan een collega. Daarna roept hij tegen de Russen: "Krijg de klere."
Russische Defensieminister: afschrikkingstroepen nu in verhoogde staat van paraatheid
De Russische afschrikkingstroepen zijn in overeenstemming met het bevel van president Poetin in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Volgens de Russische autoriteiten heeft minister van Defensie Sergej Sjojgoe dat gemeld aan president Poetin.
Volgens Sjojgoe zijn de commandoposten van alle Russische nucleaire onderdelen versterkt met extra personeel. Het gaat om alle onderdelen die strategische kernwapens beheren, van landmacht, marine en luchtmacht.
Met strategische kernwapens kunnen alle doelen ter wereld bereikt worden, over afstanden van soms meer dan 10.000 kilometer. Het gaat om intercontinentale kernraketten en langeafstandsbommenwerpers die kernbommen kunnen vervoeren en afwerpen.
Poetin gaf gisteren in een door het Kremlin verspreide video bevel de afschrikkingstroepen in verhoogde staat van paraatheid te brengen, waarbij hij verwees naar de westerse sancties en de "agressieve verklaringen" van NAVO-landen. Hij noemde de kernwapens niet expliciet, en het is niet duidelijk wat die verhoogde paraatheid precies inhoudt, maar het vergrootte de vrees dat de oorlog in Oekraïne kan uitlopen op een grotere en gevaarlijker confrontatie.
Donderdag dreigde Poetin de westerse landen al met ongekende gevolgen als ze zich tegen Rusland zouden keren en benadrukte dat Rusland "een van de machtigste kernmachten" is.
Dirigent Gergiev niet meer welkom bij La Scala-theater in Milaan
De befaamde Russische dirigent Valeri Gergiev is niet meer welkom bij het La Scala-theater in Milaan; Gergiev heeft zich nog niet uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne, heeft de burgemeester van Milaan gezegd. Het volgende optreden van de dirigent, die goed bevriend is met president Poetin, stond gepland op zaterdag. Hij kwam eerder al onder vuur omdat hij de Russische annexatie van de Krim, in 2014, steunde.
Gergiev is artistiek directeur van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest eist ook dat de dirigent zich van Poetin distantieert. Zo niet, dan zal het orkest concerten met hem annuleren en gaat het Gergiev Festival in september niet door.
Baudet weigert Russische inval te veroordelen
Forum-leider Thierry Baudet betreurt het zeer dat er oorlog is in Oekraïne, maar hij wil niet zo ver gaan om de Russische inval te veroordelen. Door verschillende partijen werd hij opgeroepen om de Russische agressie te veroordelen, maar dat soort oordelen horen volgens hem thuis in een "soort Mickey Mouse-wereld", waar de Westerse gemeenschap volgens hem in terecht is gekomen. "Ik begrijp niet wat een oordeel te zoeken heeft in de internationale politiek. Er gebeuren gewoon dingen."
Kamerlid Omtzigt wees Baudet erop dat hij voortdurend oordelen uitspreekt over allerlei zaken, maar nu dus niet over de Russische inval. Daarop zei Baudet dat hij "het veroordeelt dat we in deze situatie terecht zijn gekomen". Maar volgens hem is die situatie de schuld van het Westen. Bovendien ziet hij Oekraïne niet als een soevereine natiestaat, omdat er verschillende bevolkingsgroepen wonen met verschillende belangen.
'Tientallen doden in Charkov'
In de stad Charkov, in het oosten van Oekraïne, zijn tientallen doden gevallen door een aanval van het Russische leger. Dat zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij zegt dat er ook honderden gewonden zijn gevallen.
Vragen van ondernemers bij sanctieloket Rusland
Sinds vanochtend kunnen ondernemers met vragen over de nieuwe sancties tegen Rusland terecht bij het een loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Sinds 09.00 uur zijn er ongeveer dertig telefoontjes binnengekomen bij het Sanctieloket Rusland, vertelt een woordvoerder. "Het gaat voornamelijk om bedrijven die goederen en diensten exporteren naar Rusland. Hun vraag is: wat mag wel en wat mag niet?"
Als voorbeeld noemt ze het handelen in energiecontracten van het Russische Gazprom. "Dat mag nog, want de gasindustrie is niet gesanctioneerd", zegt de woordvoerder. Het luistert nauw want de regels zijn zeer specifiek, zegt ze.
VN: meer dan 500.000 vluchtelingen
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn meer dan 500.000 mensen het land ontvlucht. Dat zegt Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Filippo Grandi. Daarmee is het aantal vluchtelingen sinds gisteravond met ongeveer 80.000 gestegen.
GroenLinks: PVV en Forum uitsluiten van veiligheidsbriefings over Oekraïne
De PVV en Forum voor Democratie moeten uitgesloten worden als het kabinet de Tweede Kamer vertrouwelijk gaat informeren over de veiligheidssituatie in Oekraïne. Dat voorstel heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver gedaan in het Kamerdebat.
Forum heeft begrip voor de inval van de Russen in Oekraïne en de PVV vindt dat er geen sancties moeten worden ingesteld tegen het regime van Poetin. Volgens Klaver vormen ze daarmee een veiligheidsrisico.
Hij wil ook een onderzoek naar de (financiële) banden van Nederlandse politieke partijen en politici met Rusland.
Nigeria uit ongenoegen over vermoed racisme tegen vluchtelingen
De Nigeriaanse president Buhari heeft zijn ongenoegen geuit over meldingen van racisme tegen Nigeriaanse burgers die Oekraïne proberen te ontvluchten. Nigeria roept grensfunctionarissen in Oekraïne en buurlanden op om iedereen die de oversteek wil maken gelijk te behandelen.
Zo'n 4000 Nigerianen zitten nog vast in Oekraïne, meldt de BBC. In een verklaring op Twitter zegt Buhari dat er meldingen zijn binnengekomen dat de Oekraïense politie Afrikanen de toegang tot treinen en bussen ontzegt om het land te verlaten richting de Poolse grens.
De president zegt zich te baseren op video's die op sociale media circuleren, meldingen uit eerste hand en van mensen die in contact staan met Nigeriaanse consulaire functionarissen.
VVD: Defensie-uitgaven moeten meer omhoog, snel voldoen aan NAVO-norm
De VVD wil dat Nederland nog deze kabinetsperiode gaat voldoen aan de NAVO-norm dat 2 procent van het bruto binnenlands product naar defensie gaat. VVD-Kamerlid Brekelmans zegt dat het kabinet hiernaartoe moet werken.
De coalitiepartijen spraken in het regeerakkoord al af om structureel 3 miljard euro extra voor defensie uit te trekken. Daarmee gaat Nederland ongeveer 1,8 procent van het bbp aan het defensiebudget besteden, maar wordt de 2 procent nog niet gehaald. "Dat kan niet meer", zegt Brekelmans. Hij wil weten hoeveel extra geld er nodig is om snel op die 2 procent te komen.
Gisteren zei minister van Financiën Kaag in het televisieprogramma Op1 al dat ze op korte termijn wil kijken of Nederland meer geld aan defensie moet uitgeven. Het was een reactie op de aankondiging van de Duitse bondskanselier Scholz om 100 miljard euro extra te investeren in de Duitse krijgsmacht via een fonds. Kaag zou positief staan tegenover zo'n fonds, bijvoorbeeld in Europees verband. "We moeten er op EU-niveau samen naar kijken hoe we dat kunnen doen, zodat we de NAVO vleugels kunnen geven."
Scholz zei ook dat Duitsland jaarlijks meer dan 2 procent van het BBP aan Defensie wil uitgeven. Nu zit Duitsland net als Nederland nog ver onder de 2 procent.
Voetbalclub Schalke 04 breekt met hoofdsponsor Gazprom
De Duitse voetbalclub Schalke 04 breekt met hoofdsponsor Gazprom. Het Russische staatsbedrijf was de belangrijkste geldschieter van de club uit Gelsenkirchen. Het sponsorcontract ter waarde van 200 miljoen euro liep nog tot 2025, maar de club maakt er per direct een eind aan.
Schalke zegt aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. De club heeft er naar eigen zeggen volop vertrouwen in dat ze binnenkort een nieuwe hoofdsponsor kan presenteren.
Afgelopen weekend speelde Schalke al zonder Gazprom, maar met de clubnaam op de 'koningsblauwe' shirts. Schalke voetbalde jarenlang in de top van het Duitse voetbal, maar degradeerde vorig jaar uit de Bundesliga.
Donderdag publiceerde de NOS al een achtergrondartikel over de invloed van Gazprom.
IND: Oekraïners vrij hier te komen, en worden voorlopig niet teruggestuurd
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal voorlopig geen besluiten nemen over asielaanvragen van Oekraïners. Hierdoor lopen zij niet het risico dat zij na een negatief besluit moeten terugkeren naar hun land, stelt de IND in een persbericht.
"Oekraïners zijn Europeanen en hebben het recht om vrij ons land in te reizen", schrijft de IND. Een asielaanvraag is dus niet nodig om legaal in Nederland te verblijven. Jaarlijks vragen enkele tientallen Oekraïners asiel aan in Nederland.
Voor nieuwe en lopende asielaanvragen heeft staatssecretaris Van der Burg (VVD, Asiel en Migratie) maandag een zogeheten besluit- en vertrekmoratorium ingesteld. Dat betekent dat de IND niet hoeft te besluiten op asielaanvragen. Ook heeft Van der Burg besloten dat Oekraïne voor ten minste zes maanden niet als veilig land kan worden gezien.
Door het moratorium wordt de wettelijke beslistermijn van lopende en nieuwe asielaanvragen met een jaar verlengd.
Premier Rutte: we moeten Poetins agressie een halt toeroepen
Dit is een tijd voor vastberaden en eensgezind optreden. Dat zegt premier Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de oorlog in Oekraïne door Rusland. Hij spreekt zijn waardering en steun uit voor het Oekraïense volk en president Zelensky, met wie hij veelvuldig contact heeft. "Het is ondenkbaar en onwerkelijk", zegt een bewogen Rutte. "Elk gesprek met hem kan het laatste zijn."
Rutte zegt dat de economische sancties en de defensieve hulp voor Oekraïne een grote slag toebrengen aan Rusland. Maar Rutte vraagt ook aandacht voor de gewone burgers van Rusland, die ook door de sancties getroffen worden. "Een groot deel van de Russische bevolking wil deze oorlog ook niet, laten we dat niet vergeten."
Rutte zegt dat er een einde is gekomen aan de vanzelfsprekende veiligheid in Europa en in de wereld. "We moeten de Russische agressie, Poetins agressie, een halt toeroepen. Samen en met eensgezindheid, want dat is de enige weg", zegt Rutte. Kamerleden roffelden aan het eind van de toespraak op hun tafels om hun instemming te laten blijken.
Onderhandelingen Rusland en Oekraïne begonnen
De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne bij de Belarussisch-Oekraïense grens zijn begonnen, laat een adviseur van president Zelensky weten. De Oekraïners arriveerden vanochtend per helikopter. De Russen waren al eerder aangekomen.
Kamerdebat over Russische inval begonnen
Het Kamerdebat over de Russische inval in Oekraïne is begonnen. De Kamer is hiervoor teruggekomen van het krokusreces. Het debat is live te volgen op NOS.nl en in de NOS-app.
De ambassadeur van Oekraïne Maksym Kononenko is in de Tweede Kamer bij het begin van het debat.
Namens het kabinet hebben premier Rutte, minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie hem begroet. Ook de verschillende Kamerleden van de meeste fracties hebben hem welkom geheten in het Nederlandse parlement. PVV en FvD hebben hem in de zaal niet persoonlijk begroet.
'Zwitserse houding tegenover sancties wekt ergernis en frustraties'
In de EU heerst bezorgdheid en ergernis over de Zwitserse houding tegenover de sancties tegen Rusland. De vrees is dat Zwitserland zich niet volledig aansluit bij de financiële sancties en daarmee een uitwijkhaven voor Russisch geld wordt, meldt het Duitse persbureau DPA.
"De Zwitserse koers van de laatste weken en dagen veroorzaakt grote frustratie", zegt een EU-diplomaat. "Het is volkomen onbegrijpelijk dat men zich op zijn neutraliteit beroept bij zo'n grote schending van het volkenrecht."
De EU zou Zwitserland onder druk zetten om zich volledig bij de sancties aan te sluiten, met name bij het bevriezen van de deviezen en vermogens van de Russische centrale bank en andere financiële instellingen.
Bondspresident Ignazio Cassis zei gisteren dat Zwitserland waarschijnlijk meedoet, maar dat de Bondsraad (de Zwitserse federale regering) er vandaag nog over moet praten. Concrete toezeggingen zijn nog niet gedaan.
Nog kort geleden zei Cassis dat Zwitserland ongeacht de Russische invasie in Oekraïne geen sancties zal opleggen. Vanuit Rusland worden elk jaar miljarden euro's in Zwitserland gestald. In Zwitserland wonen ook verschillende Russische oligarchen.
Hermitage Amsterdam keurt inval in Oekraïne af
"Stichting Hermitage Amsterdam is ontzet over de inval in Oekraïne", stelt het museum Hermitage Amsterdam op Facebook. "We veroordelen deze ten zeerste. We herkennen ons in de verklaringen van de Nederlandse regering. We volgen het nieuws op de voet", aldus het museum.
Het museum werkt zeer nauw samen met de Hermitage in Sint Petersburg. Hermitage Amsterdam toont kunst uit de collectie van het Russische staatsmuseum, een van de grootste musea ter wereld,
De Hermitage Amsterdam wordt bestuurd door de Nederlandse Stichting Hermitage aan de Amstel en werkt zonder subsidies.
VN: zeker honderd burgers omgekomen, vermoedelijk veel meer
De Verenigde Naties zeggen dat zeker 102 burgers zijn omgekomen en 304 burgers gewond zijn geraakt in de eerste dagen van de Russische invasie in Oekraïne. Maar het werkelijke aantal slachtoffers is mogelijk "aanzienlijk hoger", zegt VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet.
"De meeste burgers zijn omgekomen door explosieve wapens met een breed impactgebied, zoals zware artillerie, raketsystemen met meerdere lanceringen en luchtaanvallen", zegt Bachelet. Sinds donderdag zijn meer dan 422.000 mensen Oekraïne ontvlucht.
Zelensky: Russen, ga naar huis, al 4500 Russen gesneuveld
Zelensky heeft in zijn videotoespraak ook de Russische militairen opgeroepen de strijd te staken. "Red je leven en vertrek", zei hij. Volgens hem zijn al 4500 militairen gedood.
Ook kondigde hij aan dat gedetineerden met gevechtservaring worden vrijgelaten als ze bereid zijn tegen de Russen te vechten.
Zelensky wil dat Oekraïne via spoedprocedure lid wordt van EU
De Oekraïense president Zelensky heeft in een videotoespraak gezegd dat zijn land met spoed lid wil worden van de Europese Unie. Hij zei dat hij hierover gisteren heeft gesproken met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Die zei gisteren al dat Oekraïne snel lid kan worden.
"De Europeanen zijn zich ervan bewust dat wij voor ons land vechten, maar ook voor heel Europa", aldus Zelensky. "Voor alle landen van de Europese Unie. Voor het leven van de kinderen, voor gelijkheid en democratie. En dat geeft ons het volste recht om met spoed toegelaten te worden tot de EU."
Oekraïne heeft sinds 2014 een associatieverdrag met de EU, waardoor Oekraïners zonder visum naar EU-landen kunnen reizen. Een EU-lidmaatschap is normaal gesproken pas te verkrijgen via een lange procedure, waarna alle EU-landen met toetreding van een nieuwe lidstaat moeten instemmen.
Vrijdag vroeg Zelensky ook om het NAVO-lidmaatschap; daar heeft hij nog geen reactie op gekregen.
Bekijk de videotoespraak:
China noemt sancties tegen Rusland illegaal
China is tegen het nieuwe sanctiepakket dat het Westen heeft opgelegd aan Rusland. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de sancties, onder meer het uitsluiten van Rusland van het internationale betalingssysteem Swift, illegaal.
Een woordvoerder van het ministerie maande alle partijen kalm te blijven om een verdere escalatie van de oorlog te vermijden. Hij herhaalde China's standpunt dat de veiligheidszorgen van alle landen serieus moeten worden genomen. China was ook al tegen eerdere sancties.
Nederlandse volleybalmannen niet naar WK in Rusland
De Nederlandse volleybalmannen gaan niet naar het WK in Rusland, heeft de Nederlandse Volleybalbond bekendgemaakt. De internationale volleybalfederatie heeft het toernooi nog niet van de agenda gehaald. Eerder hadden wereldkampioen Polen, Olympisch kampioen Frankrijk en vice-Europees kampioen Slovenië al afgezegd.
De Nederlandse bond vraagt de wereldvolleybalbond met klem om het WK Volleybal Mannen te verplaatsen.
Oranje eindigde in 2018 als achtste op het WK. De laatste deelname hiervoor was in 2002.
De bond overlegt nog over de deelname van het Russische vrouwenteam aan het WK in Nederland en Polen.
Moskou: onderhandelingen op punt van beginnen
De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne bij de Belarussisch-Oekraïense grens staan op het punt van beginnen, heeft de Russische delegatieleider Vladimir Medinksi gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. "De Russische delegatie is bereid net zo lang te onderhandelen tot er overeenstemming is bereikt", voegde hij eraan toe. Hij noemde het in belang van beide partijen een overeenkomst te bereiken.
De Oekraïense president Zelensky laat weten dat ook de Oekraïense delegatie is gearriveerd. Volgens hem is het doel een onmiddellijk staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen. De delegatie zou moeite hebben gehad de plaats van onderhandelingen te bereiken.
De Oekraïense delegatie staat onder leiding van fractievoorzitter David Arachamya van de regeringspartij Sloega Narodoe (Dienst van het Volk). Ook minister van Defensie Oleksy Rsnikov en Zelensky's adviseur Michailo Podoljak doen aan de onderhandelingen mee.
Volgens persbureau Interfax ontmoeten de delegaties elkaar in de Belarussische regio Gomel, niet ver van de Oekraïense stad Pripjat, een voormalige gesloten stad die in 1970 werd gesticht voor de werknemers van de kerncentrale Tsjernobyl.
Airbnb wil 100.000 Oekraïense vluchtelingen huisvesten
Verhuurplatform Airbnb wil in samenwerking met verhuurders tot 100.000 vluchtelingen huisvesten. Dat zegt topman Brian Chesky op Twitter. Hij roept huiseigenaars in omliggende landen - Polen, Duitsland, Hongarije en Roemenië - op om hun huis beschikbaar te stellen. De huisvesting is gratis en wordt volgens Chesky gefinancierd door Airbnb, de verhuurders en donateurs.
Nederlandse militairen onderweg naar grensgebied Oekraïne
Vanaf Schiphol vertrekken militairen van de Luchtmobiele Brigade naar Roemenië voor een oefening in het grensgebied met Oekraïne. De eersten van de in totaal 150 militairen zijn vanochtend vertrokken. De oefening zou plaatsvinden in Duitsland, maar is vanwege de Russische inval in Oekraïne verplaatst.
De militairen gaan met een Amerikaanse eenheid oefenen:
Gasprijs naar nieuwe hoogtes, om daarna weer te dalen
De aardgasprijzen blijven wild op en neer bewegen. In reactie op de nieuwe sancties tegen Rusland en de opgelopen spanningen rond de Oekraïne-oorlog steeg de prijs van een megawattuur gaf op de Nederlandse termijnmarkt vanochtend met 36 procent tot bijna 127 euro, om daarna weer te dalen tot 108 euro.
Rusland blijft vooralsnog gas leveren aan Europa, dat voor ruim 40 procent van zijn gasbehoefte afhankelijk is van Russisch gas. Gisteren bliezen Russische troepen een gaspijplijn bij Charkov op, maar later werd gemeld dat deze niet bestemd was voor de doorvoer naar Europa.
Vorige week stegen de gasprijzen vier dagen achtereen hard. Donderdag stegen ze zelfs met 60 procent, naar het hoogste niveau sinds 2005. Vrijdag daalde de gasprijs weer met 18 procent.
Oekraïense matroos poogt luxejacht van Russische baas te laten zinken
Een Oekraïense matroos heeft geprobeerd om het luxejacht van zijn Russische baas, een magnaat die wapens maakt voor het Russische leger, te laten zinken. Het schip, Lady Anastasia, voer vlak bij het Spaanse eiland Mallorca toen de matroos de ventielen onderaan het schip opendraaide.
De matroos wilde met zijn actie wraak nemen op zijn baas, schrijven Spaanse media. Hij noemt zijn baas, Alexander Mijeev, een "crimineel die geld verdient met wapens die worden gebruikt om Oekraïners te doden".
Ander personeel van het jacht heeft uiteindelijk voorkomen dat het 47 meter lange schip zonk. De matroos is zaterdag opgepakt. De landelijke politie-eenheid, Guardia Civil, heeft de man vrijgelaten in afwachting van zijn proces.
'Zware gevechten bij Charkov en Tsjernihiv, Russische hoofdmacht nog op 30 kilometer van Kiev'
Het Britse ministerie van Defensie heeft op Twitter een 'intelligence update' gegeven van de militaire situatie in Oekraïne. Volgens de Britse inlichtingendiensten staat de hoofdmacht van het Russische leger nog altijd op meer dan 30 kilometer van Kiev, en is de Russische opmars vertraagd door de strijd om het militaire vliegveld in Hostomol. Om dit Antonov-vliegveld wordt al dagen zwaar gevochten.
De Russen willen het vliegveld bij Kiev in handen krijgen om gemakkelijker troepen te kunnen aanvoeren, maar gisteren werd door videobeelden bevestigd dat het zwaar beschadigd is, en daardoor grotendeels onbruikbaar.
Verder schrijft het Britse ministerie van Defensie dat logistieke fouten en taai Oekraïens verzet de Russische opmars "blijven frustreren".
Er wordt zwaar gevochten bij Tsjernihiv, een stad bij de Wit-Russische grens ten noorden van Kiev, en bij Charkov, de tweede stad van Oekraïne, in het noordoosten, dicht bij de Russische grens. Beide steden blijven onder Oekraïense controle, aldus het Britse ministerie van Defensie.
'Gestage opmars Rusland, maar met tactische fouten'
De militaire ontwikkelingen in Oekraïne van afgelopen nacht volgen hetzelfde patroon als dat van de afgelopen twee dagen, zegt hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga. "Een langzame gestage opmars van Rusland. Maar toch met een aantal tactische fouten, waardoor Oekraïne in staat is om diverse aanvallen af te slaan", zegt Osinga in het NOS Radio 1 Journaal.
De tactische fouten begonnen volgens de hoogleraar al op de eerste dag. "De luchtmacht van Oekraïne is niet geheel vernietigd. We hebben gezien dat de pogingen om vliegvelden te veroveren, afgeslagen zijn. Dat is van Russische kant toch een beetje merkwaardig. Er zijn te weinig troepen en steun geleverd, vanuit de aanname dat ze die vliegvelden makkelijk konden innemen."
Een tweede fout noemt Osinga dat het erop lijkt dat tanks en pantserwagens zonder infanteriebescherming oprukken. "Hierdoor kunnen ze kwetsbaar zijn voor aanvallen met anti-tankwapens. Men had anders verwacht van Rusland, maar aan de andere kant zijn we pas in dag vijf, en we moeten er ook van uitgaan dat ze een plan b, plan c en plan d hebben klaarstaan."
Daarentegen is het niet alleen maar "kommer en kwel vanuit de Russische perceptie", zegt Osinga. "In het zuiden hebben ze wel degelijk successen. Vanuit de Krim richting de Donbas worden militaire successen geboekt. En nog steeds vindt vanuit het noordoosten een opmars richting Kiev plaats, waardoor de dreiging bestaat voor Kiev dat het langzaam omsingeld wordt."
Osinga benoemt dat nu ongeveer 60 procent van de troepen die Rusland had verzameld bij de grens is ingezet. De rest hebben ze nog achter de hand.
'Rusland schoot tot gisteren 320 raketten af, aanvalsgolven zullen nog toenemen'
Rusland heeft tot en met gisterochtend 320 raketten afgeschoten, vooral ballistische korteafstandsraketten (SRBM's), zeggen Amerikaanse bronnen tegen persbureau Reuters. In de eerste uren van de invasie werden al meer dan 100 raketten gelanceerd vanaf land en vanuit zee.
Volgens het Britse International Institute of Strategic Studies (IISS) heeft Rusland vooral de Iskander-M-raket ingezet, die voor het eerst in 2008 werd gebruikt in de oorlog tegen Georgië. De Iskander heeft een bereik van 500 kilometer en kan doelen treffen met een precisie van 2 tot 5 meter. "De Iskander kan met grote precisie een uitgekozen doel vernietigen", zegt Timothy Wright van het IISS.
De omvang van de schade die de raketten aan de Oekraïense defensie hebben aangericht lijkt echter beperkt, zeggen onderzoekers tegen Reuters. Bovendien zijn er verschillende voorbeelden van verkeerd gekozen doelen en lijkt het erop dat meerdere lanceringen mislukt zijn.
"Rusland is er niet in geslaagd de luchtverdediging van Oekraïne uit te schakelen of de Oekraïense strijdkrachten te verlammen", zegt het Amerikaanse Institute for the Study of War. "Maar de mogelijkheden van de Russische raketten zijn nog niet uitgeput en de aanvalsgolven zullen de komende dagen waarschijnlijk toenemen."
Olieprijs weer ruim boven de 100 dollar per vat
In reactie op de nieuwe sancties tegen Rusland en de oplopende spanningen rond de oorlog in Oekraïne is ook de olieprijs verder gestegen. Brentolie werd ruim 5 procent duurder en kostte vanochtend meer dan 103 dollar per vat.
Donderdag, op de dag van de Russische invasie, steeg de olieprijs voor het eerst sinds 2014 tot boven de 100 dollar per vat. Vrijdag stabiliseerde de olieprijs zich enigszins, maar vandaag is de stijgende lijn weer opgepakt.
Afghanen ontvluchten nu ook Oekraïne
'Verwachtingen onderhandelingen niet hooggespannen'
De verwachtingen van de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn niet hooggespannen, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Maar in een situatie waarin er elke dag wordt gevochten en er doden en gewonden vallen, is praten natuurlijk altijd beter dan niet praten. Dat is ook de insteek van Zelensky geweest", zegt de correspondent in het NOS Radio 1 Journaal.
De Oekraïense president klonk de afgelopen dag sceptisch over de gesprekken. "Hij zei gisteren: ik heb er niet veel fiducie in. Het is een kleine, maar toch een kans."
Rusland wilde aanvankelijk dat de Oekraïners hun wapens zouden neerleggen voordat ze gingen praten; die eis hebben ze laten vallen. Groot Koerkamp zegt dat de delegatie die Rusland nu stuurt, toch nog "behoorlijk gezaghebbend" is. "Er zitten in ieder geval twee onderministers in van Defensie en Buitenlandse Zaken."
Zelensky heeft meermaals gezegd dat hij niet wil onderhandelen in Belarus, omdat het Russische leger van daaruit aanvallen op Oekraïne uitvoert. De delegaties van Rusland en Oekraïne ontmoeten elkaar nu toch vlak bij de grens tussen Oekraïne en Belarus. "Dat had wel allemaal haken en ogen, want de Oekraïners zijn via een grote omweg gereisd naar Belarus, omdat ze anders via oorlogsgebied naar die grens moesten gaan. En dat zou mogelijk groot gevaar opleveren."
Sancties leiden tot dramatische koersval van de roebel
In reactie op de zware sancties die dit weekend werden afgekondigd tegen Rusland is de roebel gekelderd. De roebel verloor vanochtend 23 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro. De roebel is nu minder dan 1 dollarcent waard.
Dit weekend werden Russische banken uit het bankensysteem Swift gezet, waardoor geld overmaken naar het buitenland moeilijker wordt. Daarnaast kondigden de Europese Unie, het VK en de VS aan de valutareserves van de Russische Centrale Bank te bevriezen, waardoor Rusland niet bij zijn dollars en euro's kan die bij buitenlandse banken zijn gestald. Dit beperkt de mogelijkheden van de Russische Centrale Bank om de koers van de roebel te ondersteunen. Ook heeft Rusland minder geld beschikbaar voor zijn strijdkrachten.
De Russische Centrale Bank riep eerder op tot kalmte, omdat een bankrun dreigt waarbij burgers massaal hun geld opnemen. Voor de Russische burgers betekent de koersval van de roebel dat het leven een stuk duurder wordt.
Overzicht
Net wakker en behoefte aan een overzicht? Lees ons artikel met de laatste stand van zaken:
Tweede Kamer onderbreekt reces voor debat over Oekraïne
De Tweede Kamer debatteert vandaag met het kabinet over de ontwikkelingen in Oekraïne. Daarvoor onderbreekt de Kamer het voorjaarsreces. Oorspronkelijk zou het debat vorige week donderdag worden gehouden, de dag van de Russische inval in Oekraïne. Maar omdat de betrokken ministers toen diverse internationale overleggen over de ontwikkelingen hadden, vroegen ze de Kamer om uitstel. En de Kamer had daar begrip voor.
Een overgrote Kamermeerderheid veroordeelt de Russische invasie, beschouwt die als een grove schending van het internationaal recht en steunt zware sancties tegen president Poetin. Aan het begin van het debat zal premier Rutte namens het kabinet een verklaring afleggen "waar we staan en hoe we verder gaan". Behalve Rutte zijn ook de ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) aanwezig.
Het debat zal onder meer gaan over de vraag of de financiële sancties tegen Rusland wel streng genoeg zijn. En doordat ook militairen en materieel uit Nederland een rol spelen bij de steun aan Oekraïne, laait ook de discussie weer op of de begroting van defensie niet fors moet worden verhoogd. Ook daar zal het in de Kamer waarschijnlijk over gaan.
Het Kamerdebat begint om 11.00 uur en duurt de hele dag. Het is onder meer te volgen via een livestream en via NPO Politiek.
VS: wachttijd van 30 uur aan Oekraïense grens met Polen
De Amerikaanse ambassade raadt staatsburgers die Oekraïne proberen te verlaten aan om via Hongarije, Roemenië of Slowakije te reizen. Volgens de ambassade is het aan de grens met Polen en Moldavië te druk, met extreem lange wachttijden tot wel 30 uur. Ook worden Amerikanen gewaarschuwd voor vernietigde bruggen en beschadigde wegen. Verder geeft de ambassade tips om voldoende eten in te slaan en warme kleding mee te nemen. "Wees voorbereid op lang wachten."
Aziatische landen sluiten zich aan bij sancties tegen Rusland
Zuid-Korea heeft economische sancties afgekondigd tegen Rusland, waaronder exportverboden van bepaalde producten. Ook wordt het blokkeren van Russische banken uit het internationale betalingsverkeer Swift gesteund, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook de Japanse regering heeft sancties tegen Rusland en Belarus in de maak; die worden volgens Japanse media snel gepresenteerd. Het uitsluiten van Russische banken van Swift zal daar onderdeel van uitmaken, melden Japanse media. Singapore stelt exportbeperkingen in voor goederen die voor wapens gebruikt kunnen worden; ook worden sancties gericht op de financiële sector voorbereid.
Leger Oekraïne: situatie in Kiev onder controle
Het leger van Oekraïne zegt vannacht de controle over Kiev te hebben behouden, ondanks meerdere aanvallen van grondtroepen op buitenwijken van de stad. "De vijand blijft proberen onze verdediging te breken, maar alle pogingen zijn mislukt", schrijft de legertop op Facebook, die verder claimt dat het Russische leger grote verliezen lijdt en gedemoraliseerd raakt.
Aeroflot-vliegtuig schendt Canadees vliegverbod
Een Russisch passagiersvliegtuig is door het luchtruim van Canada gevlogen, ondanks het vliegverbod voor Rusland dat de Canadese regering heeft afgekondigd vanwege de oorlog in Oekraïne. Het ging om vlucht SU111 van Miami naar Moskou.
Het Canadese ministerie van Transport meldt op Twitter dat het op de hoogte is van de schending van het vliegverbod. "We zullen niet nalaten om passende maatregelen te nemen om toekomstige schendingen te voorkomen", schrijft het ministerie.
Biden belt vanmiddag met bondgenoten
De Amerikaanse president Biden overlegt vanmiddag opnieuw met zijn bondgenoten over de oorlog in Oekraïne. Volgens het Witte Huis begint het telefonisch overleg om 17.15 uur.
Deelnemers zijn vijf EU-lidstaten, waaronder Roemenië en Polen, de Europese Unie, de NAVO, het Verenigd Koninkrijk en Japan.
Raket raakt appartementencomplex Tsjernihiv
De Oekraïense communicatiedienst voor noodsituaties meldt op Telegram dat een appartementencomplex in Tsjernihiv, ten noordoosten van Kiev, is geraakt door een raket. In het gebouw is brand uitgebroken, valt op beelden te zien. Over slachtoffers is nog weinig bekend; Oekraïense media schrijven dat er één lichtgewonde vrouw is. Eerder vannacht ging het luchtalarm in de stad af.
Bloemen bij Oekraïense ambassade in Moskou
In Moskou hebben Russen bloemen gelegd bij de Oekraïense ambassade. Ze betuigen daarmee hun steun aan de Oekraïners bij de oorlog.
'Belarus gaat mogelijk militairen naar Oekraïne sturen'
Belarus treft voorbereidingen om militairen te laten deelnemen aan de Russische invasie van Oekraïne. Dat meldt The Washington Post op basis van een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris. Ook het Oekraïense persbureau UNIAN schrijft over de voorgenomen Belarussische militaire inzet.
Het Russische leger is vanaf het grondgebied van Belarus Oekraïne binnengevallen en voert aanvallen vanuit Belarus uit op Oekraïne. Maar voor zover bekend waren er nog geen Belarussische militairen betrokken bij de Russische invasie.
De inzet zou op een gevoelig moment komen. Deze ochtend beginnen aan de grens met Belarus de eerste onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland.
Explosies gemeld in Kiev en Charkov
In Kiev en Charkov, de tweede stad van het land, hebben zich meerdere explosies voorgedaan. Dat meldt de communicatiedienst van de Oekraïense regering op Telegram. De voorgaande uren was het rustig in Kiev, aldus de dienst.
Op sociale media maken gebruikers melding van explosies en beschietingen in Charkov, maar die berichten zijn niet te verifiëren.
Oekraïne: Russische raketwerper uitgeschakeld met drone
Het Oekraïense leger claimt een Russische raketwerper te hebben vernietigd met een droneaanval. De opperbevelhebber van het leger verspreidde deze beelden op Facebook.
Grondwetswijziging maakt plaatsing Russische kernwapens in Belarus mogelijk
In Belarus is per referendum een nieuwe grondwet goedgekeurd waardoor de niet-nucleaire status van het land is opgeheven. Daardoor wordt het mogelijk om Russische kernwapens op het territorium van Belarus te plaatsen. Belarus beschikte, net als Oekraïne, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie over kernwapens, maar beide landen overhandigden in de jaren 90 die wapens aan Rusland in ruil voor Russische erkenning van de territoriale integriteit van de twee landen.
Google schakelt verkeersinformatie in Oekraïne uit
Via Google Maps is het niet langer mogelijk om de drukte op Oekraïense wegen te zien. Moederbedrijf Alphabet zegt tegen persbureau Reuters de functie om veiligheidsredenen te hebben uitgeschakeld, na overleg met Oekraïense autoriteiten.
Tot vandaag waren files te zien op wegen richting de Europese Unie. Met die informatie kon het Russische leger mogelijk geholpen worden bij het offensief tegen Oekraïense steden.
Tot nu toe 352 Oekraïense burgers omgekomen
De oorlog in Oekraïne heeft tot nu toe aan 352 burgers het leven gekost, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op Facebook. Onder hen zijn 14 kinderen. Bijna 1700 burgers raakten gewond, onder wie 116 minderjarigen.
Het dodental onder Oekraïense militairen is niet bekend. Het Oekraïense leger claimt 4500 Russische militairen te hebben gedood of verwond.
In beeld: Oekraïense bierbrouwer maakt nu molotovcocktails
Von der Leyen spreekt zich uit voor EU-lidmaatschap Oekraïne
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft zich uitgesproken voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Tegen Euronews zei ze dat Oekraïne "een van ons is" geworden en dat het land welkom is in de EU. Ook de Oekraïense president Zelensky meldt op Twitter dat over EU-lidmaatschap is besproken in een telefoongesprek met Von der Leyen.
Oekraïne heeft het streven naar EU-lidmaatschap in de grondwet opgenomen. In 2014 sloot Oekraïne een associatieverdrag met de EU, wat onder meer heeft geleid tot visumvrij reizen en nauwere economische samenwerking.
Verder telefoneerde Zelensky afgelopen avond met de Britse premier Johnson. In dat gesprek zei Zelensky dat de komende 24 uur van de oorlog in Oekraïne cruciaal zullen zijn, meldt een woordvoerder van Johnson. "Het verzet van het Oekraïense volk is heroïsch", zei Johnson in het gesprek. De Britse regering zegt "alle steun aan Oekraïne te verlenen die het land nodig heeft".
Russische en Oekraïense media: deze ochtend onderhandelingen
De onderhandelingen tussen de Rusland en Oekraïne beginnen deze ochtend, melden het Russische staatspersbureau Tass en de Oekraïense krant Pravda. Het was volgens deze media de bedoeling dat de delegaties afgelopen avond al contact met elkaar hadden, maar dat bleek logistiek niet mogelijk.
De gesprekken vinden plaats in Belarus, maar de precieze locatie is niet bekendgemaakt. Volgens Pravda zal een regeringsdelegatie van Belarus als waarnemer deelnemen aan het gesprek.
Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn er voorafgaand aan de gesprekken geen voorwaarden gesteld. Hij klonk afgelopen dag sceptisch over de gesprekken:
'525 Belarussen opgepakt bij protest tegen oorlog in Oekraïne'
Bij protesten in Belarus tegen de oorlog in Oekraïne zijn volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zeker 525 mensen opgepakt. Het grootste protest was in hoofdstad Minsk, maar ook in andere delen van het land gingen mensen de straat op. Oppositieleider Tichanovskaja had opgeroepen tot protest tegen de medewerking van het regime van Aleksandr Loekasjenko bij de Russische invasie van Oekraïne.
Betogingen in Belarus worden door oproeragenten doorgaans hard neergeslagen. Sinds de grootschalige protesten van 2020 en 2021 is de repressie in het land toegenomen. Volgens Viasna kent het land op dit moment bijna 1100 politiek gevangenen.
Oekraïens leger: moeilijke dag achter de rug
Het Oekraïense leger heeft een zware dag achter de rug, meldt de legerleiding in een terugblik op Facebook. "De bezetter gaat door met beschietingen vanuit bijna alle richtingen", schrijft het leger. "De luchtmacht weet de agressor uit onze steden te houden". De legerleiding claimt zes Russische militaire colonnes te hebben gebombardeerd, onder meer bij de steden Kiev, Zaporizja en Cherson.
Ook wordt de verdediging van de stad Vasylkiv, ten zuidwesten van Kiev, geroemd. Daar zouden meerdere aanvallen zijn afgeslagen. Op sociale media verschenen vandaag beelden van een vernietigde school in de stad. Die beelden zijn geverifieerd door de NOS.
Poolse voetbalbond houdt voet bij stuk na 'onacceptabel' FIFA-besluit
De Poolse voetbalbond houdt voet bij stuk als het gaat om de weigering volgende maand in de play-offs om een WK-ticket tegen Rusland te spelen. Wereldvoetbalbond FIFA kondigde vanavond aan dat Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne onder de afkorting RFU zal moeten spelen, zonder volkslied of vlag en op neutraal terrein zonder publiek.
De voorzitter van de Poolse voetbalbond noemt dat besluit op Twitter onacceptabel. "We zullen niet tegen Rusland spelen, ongeacht de naam van het team", schrijft Cezary Kulesza.
Ook de Zweedse voetbalbond, die ook niet meer tegen Rusland wil spelen, reageert kritisch op het FIFA-besluit. De bond had een "scherper standpunt" verwacht.
Arrestaties bij demonstraties in Rusland
Ondanks een demonstratieverbod en streng optreden van ordediensten gingen Russen vandaag toch weer de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. Dat leidde in tal van steden tot arrestaties, zoals in Moskou en Sint-Petersburg.
Algemene Vergadering VN vandaag bijeen voor speciale Oekraïne-sessie
De VN-Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een bijzondere bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN. Die wordt vandaag gehouden en komt niet onverwacht: vrijdag sneuvelde in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie om de Russische invasie te veroordelen, omdat Rusland zijn veto gebruikte. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten onthielden zich van stemming.
Bij de stemming over de speciale bijeenkomst van de Algemene Vergadering stemde alleen Rusland tegen. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten stemden opnieuw niet. De elf andere leden stemden voor. De kans is groot dat de Algemene Vergadering de Russische inval wel zal veroordelen.
Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne
In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van maandag 28 februari. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.