Reuters
NOS SportAangepast

FIFA en UEFA schorsen Rusland, ook sponsordeal Gazprom opgezegd

Wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA sluiten Russische voetbalteams voorlopig uit van internationaal voetbal. Ook verbreekt de UEFA het sponsorcontract met de Russische oliegigant Gazprom.

"Het voetbal is volledig verenigd en solidair met de getroffen mensen in Oekraïne", schrijven de FIFA en de UEFA in een gezamenlijke verklaring. "Beide voorzitters hopen dat de situatie in Oekraïne snel zal verbeteren, zodat voetbal weer een middel kan zijn voor eenheid en vrede."

Door de schorsing kan het Russische mannenelftal eind maart niet meedoen aan de play-offs voor kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar. Rusland zou het opnemen tegen Polen, dat eerder al had laten weten niet tegen de Russen te willen uitkomen. Het is nog niet duidelijk of Polen nu door is naar de finales van de play-offs.

Spartak Moskou uit Europa League

Voetbalclub Spartak Moskou wordt uitgesloten van de achtste finales van de Europa League. De ploeg van Quincy Promes zou daarin uitkomen tegen RB Leipzig. De Duitse club is door het besluit nu al door naar de kwartfinales. Spartak was als enige Russische ploeg nog actief in Europa.

AFP
Aleksej Mirantsjoek scoort voor Rusland op het EK voetbal in 2021

Voor Nederland lijkt het besluit vooral gevolgen te hebben voor de nationale vrouwenploeg. Die zou op 12 april een WK-kwalificatiewedstrijd spelen tegen Belarus. Op het EK in juli is Rusland een van de opponenten in de groepsfase.

De UEFA zegt later met een besluit te komen over de gevolgen van de schorsing voor het EK, dat in Engeland wordt gehouden.

Kort voor de FIFA en de UEFA hun besluit bekendmaakten, meldde de KNVB dat zijn vertegenwoordigende elftallen voorlopig niet zullen spelen tegen de nationale teams van Rusland en Belarus. In de verklaring van de UEFA en FIFA wordt Belarus niet genoemd.

Eerder vandaag riep het Internationaal Olympisch Comité, IOC, internationale sportbonden op Russische en Belarussische sporters en officials uit te sluiten van deelname aan internationale evenementen.

Banden verbroken met Gazprom

De UEFA heeft ook het sponsorcontact met Gazprom opgezegd. Het bedrijf is sinds 2012 een grote geldschieter van de UEFA en zou jaarlijks zo'n 40 miljoen euro betalen. Vorige week riep het Europees parlement de voetbalbond al op om de banden te verbreken.

Schalke 04 besloot vorige week de naam van sponsor Gazprom van de shirts te halen. Maandag ontbond de Duitse club ook het sponsorcontract, dat goed is voor zo'n 9 miljoen euro per jaar.

 • NOS
  Gazprom en het Europese voetbal
 • NOS
  Gazprom en het Europese voetbal
 • NOS
  Gazprom en het Europese voetbal
 • NOS
  Gazprom en het Europese voetbal
 • NOS
  Gazprom en het Europese voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl