NOS
NOS NieuwsAangepast

Dag 5 van de oorlog in Oekraïne, dit zijn de laatste ontwikkelingen

De opmars van het Russische leger lijkt geremd: Oekraïense militairen weten de grote steden in handen te houden. Wel wordt er melding gemaakt van tientallen doden in Charkov. Ondertussen voeren westerse landen de sancties richting Rusland op. Een overzicht.

De oorlogshandelingen

 • Kort na het einde van de besprekingen tussen Oekraïne en Rusland zijn er weer luchtaanvallen uitgevoerd op Kiev en Charkov, melden Oekraïense media. In Kiev zijn twee grote explosies gehoord en in Charkov drie.
 • In de stad Charkov, in het oosten van Oekraïne, zijn eerder op de dag tientallen doden gevallen door luchtaanvallen van het Russische leger, zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij maakt ook melding van honderden gewonden.
 • Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Rusland nog steeds geen controle over het Oekraïense luchtruim. Op de grond zouden Russische troepen opgerukt zijn tot aan grote Oekraïense steden als Kiev en Charkov, maar de opmars zou minder gestaag gaan dan was gehoopt. Ook is door Amerikaanse bronnen gemeld dat Rusland 380 raketten heeft afgevuurd op Oekraïense doelen.
 • Volgens Britse inlichtingendiensten staat de hoofdmacht van het Russische leger nog altijd op meer dan 30 kilometer van Kiev, en is de Russische opmars vertraagd door de strijd om het militaire vliegveld in Hostomel.
 • De oorlog heeft volgens de Oekraïense overheid tot zondagavond aan 352 burgers het leven gekost, onder wie 14 kinderen. Daarbij zijn de doden in Charkov nog niet meegeteld.

Het meest recente overzicht van de situatie in Oekraïne:

NOS

Diplomatie

 • Deze ochtend zijn de onderhandelingen tussen Russische en Oekraïense regeringsdelegaties begonnen. De gesprekken vonden plaats in Belarus. Aan het eind van de middag was het vredesoverleg afgelopen.
 • Over de uitkomst van het overleg is nog weinig bekend. De Russen beperkten zich tot de uitspraak dat ze "bepaalde punten hebben geïdentificeerd waaruit we algemene standpunten kunnen afleiden". De diplomaten keren nu terug naar Moskou en Kiev om hun regeringen te consulteren. Het overleg moet dan ergens in de komende dagen hervat worden.

Sancties en steunmaatregelen

 • Olie- en gasbedrijf Shell trekt zich vanwege de Russische inval in Oekraïne volledig terug uit Rusland. Dat heeft Shell aangekondigd. De belangen van Shell in Rusland zijn zo'n 3 miljard dollar waard. Het bedrijf heeft verschillende joint ventures met Gazprom. Shell is ook betrokken bij de Nord Stream 2-pijpleiding.
 • Russische teams worden volledig uitgesloten van het internationale voetbal. Dat hebben de wereldvoetbalbond FIFA en Europese voetbalbond UEFA besloten. Het gaat zowel om clubteams als nationale teams. De beslissing betekent onder meer dat Rusland niet meedoet aan het WK voetbal in Qatar aan het eind van het jaar.
 • De samenwerkende hulporganisaties openen vandaag Giro555 in het kader van een nationale actie voor Oekraïne. Ze maken zich grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Meer dan een half miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht.
 • Russische schepen zijn niet langer welkom in Britse havens, heeft minister van Transport Grant Shapps aangekondigd. Hij heeft in een brief alle Britse havens gevraagd om ieder schip te weren dat een Russische vlag voert, in Russisch bezit is of namens Rusland vaart. "Gezien Poetins optreden in Oekraïne heb ik duidelijk gemaakt dat deze schepen hier niet welkom zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl