EPA
NOS Nieuws

Jaren cel voor Wit-Russische blogger, man van oppositieleider Tichanovskaja

Sergej Tichanovski, de man van de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, is veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Dat meldt het Wit-Russische staatspersbureau Belta en wordt bevestigd door Tichanovskaja op Twitter.

Volgens de berichtgeving is Tichanovski veroordeeld voor het orkestreren van grootschalige rellen. In het vonnis zou staan dat hij had opgeroepen tot geweld tegen ambtenaren en ordetroepen. Hijzelf heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Ook vijf medestanders werden veroordeeld tot celstraffen van 14 tot 16 jaar.

Tichanovski is een populaire blogger in Wit-Rusland die vorig jaar een gooi wilde doen naar het presidentschap. Dat ambt wordt al 27 jaar bezet door Aleksandr Loekasjenko, beter bekend als de laatste dictator van Europa.

De kiescommissie verbood Tichanovski's deelname en in mei 2020 werd hij opgepakt vanwege het voorbereiden van "ernstige ordeverstoringen". Daarop besloot zijn vrouw Svetlana mee te doen. Andere delen van de oppositie schaarden zich achter haar, waarmee de oppositie voor het eerst verenigd een vuist tegen Loekasjenko kon maken.

Massaal protest

Toen de president desondanks een eclatante overwinning boekte, met hulp van grootschalige fraude, gingen Wit-Russen massaal de straat op. Loekasjenko reageerde meedogenloos. Duizenden, mogelijk tienduizenden betogers werden opgesloten of veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Loekasjenko's optreden leidde tot zware sancties tegen zijn regime.

Tichanovskaja vluchtte daags na de verkiezingsuitslag naar buurland Litouwen, waarvandaan ze nog altijd de oppositie tegen Loekasjenko aanstuurt. Op Twitter schrijft ze dat ze niet zal stoppen, ook al neemt "de dictator wraak op zijn sterkste tegenstanders".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl