Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie
NOS NieuwsAangepast

Europese Unie scherpt sancties tegen Rusland aan, ook Belarus bestraft

De Europese Commissie heeft de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne aangescherpt. Voor het eerst in de geschiedenis gaat de EU de aankoop en levering van wapens financieren, daarvoor wordt 450 miljoen euro uitgetrokken. Nog eens 50 miljoen euro gaat naar materialen als helmen, scherfvesten en ehbo-trommels.

Commissievoorzitter Von der Leyen heeft verder bekendgemaakt dat alle tegoeden van de Russische centrale bank in de Europese Unie worden bevroren, dat ook oligarchen worden aangepakt en dat het volledige EU-luchtruim dichtgaat voor alle Russische vliegtuigen.

Verder wil de Commissie de toegang in de EU tot Russische staatsmedia als RT en Spoetnik afsluiten. Zij "zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden", aldus Von der Leyen.

Ook tegen Belarus, waar Poetin-bondgenoot Loekasjenko aan de macht is, worden sancties ingesteld, omdat dit land de Russische oorlogsvoering in Oekraïne steunt. Belarus krijgt een exportverbod opgelegd voor onder meer tabak, hout, ijzer, staal en cement. Belarussen die Rusland helpen bij de oorlog tegen Oekraïne kunnen bovendien persoonlijke sancties verwachten.

Zondagavond hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU een ingelast overleg per videoverbinding. Daar moeten de nieuwe maatregelen nog officieel bekrachtigd worden, maar daarover zou al overeenstemming zijn.

Advertentie via Ster.nl