Deze mensen uit Swaziland konden de grens met Roemenië oversteken
NOS Nieuws

Nigeria uit ongenoegen over vermoed racisme tegen vluchtelingen in Oekraïne

De Nigeriaanse president Buhari heeft zijn ongenoegen geuit over meldingen van racisme tegen Nigeriaanse burgers die Oekraïne proberen te ontvluchten. Nigeria roept grensfunctionarissen in Oekraïne en buurlanden op om iedereen die de oversteek wil maken gelijk te behandelen.

Zo'n 4000 Nigerianen zitten nog vast in Oekraïne, meldt de BBC. In een verklaring op Twitter zegt Buhari dat er meldingen zijn binnengekomen dat de Oekraïense politie Afrikanen de toegang tot treinen en bussen ontzegt om het land te verlaten richting de Poolse grens.

De president zegt zich te baseren op video's die op sociale media circuleren, meldingen uit eerste hand en van mensen die in contact staan met Nigeriaanse consulaire functionarissen.

"Het is van het grootste belang dat iedereen met waardigheid en zonder voorrang wordt behandeld, twittert hij. "Iedereen die een conflictsituatie ontvlucht, heeft volgens het VN-verdrag hetzelfde recht op veilige doorgang. De kleur van hun paspoort of van hun huid mag geen verschil maken."

De Poolse ambassadeur in Nigeria zegt dat iedereen gelijk wordt behandeld. In lokale media stelt ze dat sommige Nigeriaanse staatsburgers de grens met Polen al zijn overgestoken.

Meldingen racisme

Sinds een paar dagen gaan op Twitter de hashtags #AfricansinUkraine en #BlacksinUkraine rond. Onder die hashtags worden voorbeelden gedeeld van mensen die tegengehouden zouden worden; ze zeggen dat witte Oekraïners voorrang krijgen. Zo circuleert er een video waarin een groep mensen voor een trein staat. De autoriteiten houden de mensen tegen, maar vervolgens wordt een jonge witte vrouw wel in de trein gelaten.

In een andere video lopen verschillende zwarte mensen over het spoor. De maker van de video zegt dat zwarte mensen niet in de treinen mochten stappen terwijl witte mensen dat wel mochten.

Video's niet geverifieerd

De authenticiteit van de video's is vooralsnog niet geverifieerd. Ook is niet duidelijk waar de video's zijn opgenomen. Hoeveel mensen met deze vorm van racisme te maken hebben, is eveneens niet bekend.

Een twitteraar die oorspronkelijk uit Nigeria zegt te komen, zegt vast te staan aan de grens met Polen. Volgens hem worden alle zwarte mensen tegengehouden en wordt er met geweld gedreigd.

De Nigeriaanse president zegt dat een groep Nigeriaanse studenten de toegang tot Polen is ontzegd en dat ze vervolgens geen andere keus hadden dan doorreizen naar de grens met Hongarije.

Een man zegt tegen de Britse krant The Independent dat hij, zijn familie en andere migranten uit een bus moesten stappen die op weg was naar de grens. "Geen zwarten", werd hem gezegd. "Sindsdien probeer ik mezelf te herpakken, maar dat is moeilijk", zegt hij.

Hij zegt sinds 2009 in Oekraïne te wonen en dat hij nu samen met duizenden andere migranten gestrand is op een station in Kiev. "Dit overkomt niet alleen zwarte mensen", zegt hij. "Het overkomt ook Arabieren, Indiase mensen en Syriërs. En dat zou niet moeten mogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl