Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen
NOS Nieuws

Von der Leyen ziet Oekraïne als toekomstig EU-lid

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft zich uitgesproken voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Tegen Euronews zei ze dat Oekraïne "een van ons is" geworden en dat het land welkom is in de EU.

Ook de Oekraïense president Zelensky meldt op Twitter dat over EU-lidmaatschap is gesproken in een telefoongesprek met Von der Leyen.

Oekraïne heeft het streven naar EU-lidmaatschap in de grondwet opgenomen. In 2014 sloot Oekraïne een associatieverdrag met de EU, wat onder meer heeft geleid tot visumvrij reizen en nauwere economische samenwerking.

Von der Leyen heeft niet gezegd hoe snel Oekraïne toe zou kunnen treden tot de Europese Unie. "Er zijn zoveel onderwerpen waar we op samenwerken, en na al deze tijd horen ze bij ons. Ze zijn een van ons; we willen ze erbij."

Von Der Leyen deed haar uitspraken nadat Brussel had aangekondigd wapens naar Oekraïne te sturen en Russische staatsmedia te weren uit de EU. Ook is besloten Russische vliegtuigen te weren. Daarnaast is een breed economisch sanctiepakket aan Rusland opgelegd.

Voor het eerst in de geschiedenis gaat de EU de aankoop en levering van wapens financieren, daarvoor wordt 450 miljoen euro uitgetrokken. Nog eens 50 miljoen euro gaat naar materialen als helmen, scherfvesten en ehbo-trommels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl