liveblog gesloten

Tot morgen!

Het was een relatief rustige zaterdagavond in de eredivisie, maar er waren gelukkig toch een aantal mooie verhalen te vertellen.

Zo sloten ze bij FC Groningen met het 18-jarige kind van de club Bjorn Meijer een nieuwe held in de armen en bij Heracles Almelo zagen ze met Samuel Armenteros juist een oude held terugkeren.

Morgen melden we ons om 12.15 uur weer met de topper tussen AZ en Feyenoord en de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse. Daarna komen ook Ajax en PSV nog in actie.

Een bomvolle zondag, dus tot dan!

  • NOS
    Wedstrijden speelronde 24
  • NOS
    Stand eredivisie

Messi en Mbappé sturen Parijs met gerust hart naar bed

Paris Saint-Germain was thuis tegen Saint-Etienne (3-1) van voren een haperende Bugatti, en van achter bij vlagen een rammelende Renault.

Het supertrio voorin - Lionel Messi, Neymar, Kylian Mbappé - kwam pas tot leven toen Danilo achterin als een amateur de bal verspeelde aan Denis Bouanga, die de bezoekers op 0-1 zette.

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Fortuna Sittard

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Fortuna Sittard

CAM-FOR | Afgelopen

Niets is meer wat het lijkt, sinds de videoscheidsrechter zijn intrede heeft gedaan in het betaald voetbal. Fortuna Sittard leek bij Cambuur op weg naar de zege die het uit de degradatiezone zou helpen, maar de VAR liet het duel kantelen (2-1).

Discussiepunt was niet de overtreding van Martin Angha, die bewust een blok zette bij Cambuur-verdediger Erik Schouten. Daardoor kon Zian Flemming zich bij een corner ontworstelen uit het woud van verdedigers en Charlison Benschop uit de rebound van diens inzet 0-2 maken namens Fortuna.

CAM-FOR | 98' Treurige aftocht Gullit

Gullit staat nog maar net binnen de lijnen, maar moet het veld na een pijnlijke botsing per brancard alweer verlaten. Cambuur verder met tien man.

CAM-FOR | 90' Heldhaftige redding Schmidt

Gladon gaat er in de slotfase vandoor, schiet de bal over doelman Stevens en denkt de 2-2 te maken.

Cambuur-verdediger Schmidt denkt daar echter anders over. Met een geweldige halve omhaal weet hij het doelpunt ternauwernood via de lat van de lijn te halen.

Dit zou wel eens een beslissende ingreep kunnen zijn. Fortuna vindt dat de bal over de lijn is geweest, maar de scheidsrechter wuift de protesten weg.

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Willem II

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Willem II

CAM-FOR | 74' DOELPUNT SC CAMBUUR!

Tom Boere

Hij maakte eerder al de 1-1 en is nu opnieuw trefzeker. Tom Boere blijft goed achter de bal en tikt de 2-1 binnen tegen Fortuna Sittard.

De Limburgers denken aan buitenspel, maar het doelpunt wordt terecht goed gekeurd.

SC Cambuur - Fortuna Sittard 2-1

CAM-FOR | 63' Fortuna raakt de lat

En nu is het Cambuur dat goed wegkomt. Siovas schiet een afgeslagen bal in een keer richting doel, maar de Griekse verdediger raakt de lat.

In de rebound is Flemming alert, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald door Hoedemakers.

Niet veel later moet Boere aan de andere kant de 2-1 maken. De spits kan een goede voorzet van Maulun vrij inkoppen, maar vergeet een hoek uit te kiezen. Doelman Van Osch krijgt de bal recht op zich af en kan de bal makkelijk vangen.

CAM-FOR | 49' Bal op de paal

Daar komt Fortuna Sittard goed weg. Doelman Van Osch kan ternauwernood de inzet van Maulun tegen de paal duwen.

Cambuur is goed uit de kleedkamer gekomen en gaat met veel energie op jacht naar de voorsprong.

CAM-FOR | 45' De tweede helft is begonnen

Cambuur en Fortuna Sittard hebben afgetrapt voor de tweede helft.

CAM-FOR | Rust

Benschop praat nog wat na met de scheidsrechter. Want waarom werd zijn doelpunt nou afgekeurd? We zullen het na de wedstrijd ongetwijfeld te horen krijgen.

Na een vermakelijke eerste helft staat het 1-1 in Leeuwarden dankzij doelpunten van Duarte en Boere.

Armenteros krijgt warm gevoel van rentree bij Heracles, Bakis 'supertevreden'

Armenteros krijgt warm gevoel van rentree bij Heracles, Bakis 'supertevreden'

CAM-FOR | 35' DOELPUNT CAMBUUR!

Na het afgekeurde doelpunt van Fortuna Sittard is het even later aan de andere kant wel raak. Boere glijdt een uitstekende voorzet van Joosten binnen.

In plaats van 0-2 staat het dus 1-1 in Leeuwarden. Wat een domper voor Fortuna Sittard.

Tom Boere

CAM-FOR | 31' Doelpunt Fortuna Sittard afgekeurd

Benschop lijkt de 2-0 te maken uit een hoekschop, maar na ingrijpen van de VAR wordt het doelpunt afgekeurd.

Angha zet voorafgaand aan het doelpunt een blok en dat is voor de scheidsrechter genoeg om het doelpunt te annuleren.

CAM-FOR | 21' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Duarte kopt Fortuna Sittard op voorsprong op bezoek bij Cambuur. Het is nog geen spectaculair duel in Leeuwarden, maar misschien dat het doelpunt daar verandering in brengt.

SC Cambuur - Fortuna Sittard 0-1

Bayern München nipt langs Eintracht Frankfurt

Bayern München heeft een moeizame overwinning geboekt op Eintracht Frankfurt. De koploper van de Bundesliga was met 1-0 te sterk voor de nummer tien op de ranglijst.

CAM-FOR | 1' Afgetrapt!

Cambuur en Fortuna Sittard, de nummer 9 en 16 van de eredivisie, zijn begonnen aan de laatste wedstrijd van de zaterdagavond. Deze 22 namen moeten het gaan doen.

  • NOS
    Opstelling SC Cambuur
  • NOS
    Opstelling Fortuna Sittard

Real Madrid boekt moeizame overwinning op stadgenoot Rayo Vallecano

Karim Benzema viert zijn doelpunt tegen Rayo Vallecano

Rayo Vallecano - Real Madrid was een wedstrijd waarin voornamelijk de doelmannen uitblonken.

Real Madrid-doelman Thibaut Courtois hield de hele wedstrijd zijn doel schoon, Rayo Vallecano-doelman Luca Zidane, zoon van Zinédine Zidane, kreeg in de 83ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd om z'n oren.

GRO-WIL | Afgelopen

Willem II probeerde de wedstrijd in de tweede helft om te draaien, maar de echte overtuiging ontbrak. Saddiki kreeg in de slotfase de beste kans, maar de middenvelder schoof de bal naast.

FC Groningen speelde na rust heel matig, maar kan opgelucht adem halen. Het doelpunt van de 18-jarige Meijer blijkt genoeg voor de overwinning.

Met zijn doelpunt treedt het kind van de club in de voetsporen van FC Groningen-grootheid Ronald Koeman.

Abramovitsj doet stap terug bij Chelsea

Roman Abramovich

Roman Abramovitsj doet een stap terug als eigenaar van Chelsea, zo heeft de Rus in een verklaring bekend gemaakt.

Hij lijkt daarmee in te spelen op de mogelijke sancties van het Verenigd Koninkrijk tegen vermogende Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Opvallend is dat in zijn verklaring geen woord over de oorlog staat.

Abramovitsj, die nauwe banden zou hebben met de Russische president Poetin, draagt zijn taken over aan de leden van de liefdadigheidsstichting van Chelsea.

"Ik denk dat zij op dit moment in de beste positie zijn om de belangen van club, spelers, staf en supporters te behartigen", aldus Abramovitsj.

Abramovitsj kocht Chelsea in 2003 voor ruim 71 miljoen euro. Sindsdien werd de club vijf keer kampioen, won het twee keer de Champions League en twee keer de Europa League.

Het is niet duidelijk of Abramovitsj nog terugkeert bij Chelsea.

Oud-spits FC Twente Ünal in bloedvorm bij Getafe

Enes Ünal, kennen jullie hem nog? De oud-topscorer van FC Twente voetbalt tegenwoordig voor het Spaanse Getafe en verkeert in bloedvorm.

Tegen Álaves behoedde hij zijn club met twee doelpunten voor een nederlaag (2-2).

De teller van de Turkse spits staat op acht in 2022, alleen Robert Lewandowski (Bayern München) maakte in de top-5 competities meer doelpunten dit kalenderjaar.

GRO-WIL | 45' Tweede helft is begonnen

FC Groningen en Willem II zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft.

GRO-WIL | Rust

Het is geen hoogstaand duel in Groningen en er valt nog weinig te genieten.

Meijer zorgt voor het enige hoogtepunt van de eerste helft. Het 18-jarige kind van de club maakt zijn eerste doelpunt voor FC Groningen.

Zintsjenko in tranen na steunbetuiging aan zijn Oekraïne

Oleksandr Zintsjenko

Oleksandr Zintsjenko liet zijn tranen de vrije loop toen hij zag dat de spelers van Everton en zijn club Manchester City vlak voor aanvang van de wedstrijd steun betuigden aan zijn geboorteland Oekraïne.

De Everton-spelers droegen de blauw-gele vlag van Oekraïne over hun schouders. Op shirts van Manchester City stond de vlag van Oekraïne met daaronder de tekst: no war (geen oorlog).

Gewisselde Kluivert krijgt rode kaart

Justin Kluivert verkeert in uitstekende vorm de laatste weken bij OGC Nice, maar tegen Strasbourg vertolkte hij een negatieve hoofdrol.

De aanvaller werd na ruim een uur naar de kant gehaald bij een 0-0 stand, maar kwam toch nog op het wedstrijdformulier. Kluivert kreeg vijf minuten voor tijd vanaf de bank namelijk de rode kaart te zien na aanmerkingen op de scheidsrechter.

Nice, waar ook Rosario en Stengs spelen, speelde uiteindelijk doelpuntloos gelijk tegen Strasbourg.

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - PEC Zwolle

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - PEC Zwolle

GRO-WIL | 14' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Daar is het openingsdoelpunt van FC Groningen. Van Hintum geeft een puntgave voorzet en de 18-jarige Meijer, kind van de club, kopt binnen.

FC Groningen - Willem II: 1-0

Eriksen maakt rentree acht maanden na hartstilstand op EK

Christian Eriksen

Christian Eriksen is weer voetballer. Onder luid applaus van spelers en fans maakte de Deen zaterdagmiddag namens Brentford zijn rentree op het veld. Acht maanden geleden kreeg Eriksen op het EK een hartstilstand in het duel met Finland. De middenvelder herstelde en een lange revalidatie volgde.

Eriksen liet al vrij snel doorschemeren weer terug te willen keren op het hoogste niveau. Een terugkeer bij Internazionale - zijn club destijds - was niet mogelijk, omdat de oud-speler van onder meer Ajax een inwendige defibrillator kreeg. Spelen met zo'n defibrillator is in de Italiaanse Serie A niet toegestaan.

GRO-WIL | 1' De bal rolt!

FC Groningen en Willem II zijn begonnen aan hun wedstrijd.

FC Groningen-supporters

GRO-WIL | Opstellingen FC Groningen en Willem II

FC Groningen en Willem II trappen om 18.45 uur af in de eredivisie.

Danny Buijs kiest voor dezelfde elf spelers als vorige week tegen PEC Zwolle (1-1). Bij Willem II speelt Ringo Meerveld voor de geblesseerde Thijs Oosting.

  • NOS
    Opstelling FC Groningen
  • NOS
    Opstelling Willem II

HER-PEC | Afgelopen

Het was eigenlijk nooit een echte wedstrijd tussen Heracles Almelo en PEC Zwolle. De Almeloërs waren veel sterker dan de hekkensluiter en winnen verdiend met 2-0.

Zo komt er een einde aan de goede reeks van PEC Zwolle, dat vijf eredivisiewedstrijden op rij niet had verloren.

HER-PEC | 75' Rentree Armenteros

Armenteros werd al een tijdje toegezongen door het publiek en het moment is nu echt daar. De Zweed keerde deze winter terug en maakt zijn rentree bij Heracles Almelo.

De 31-jarige Armenteros maakte gedurende 2 periodes in 126 wedstrijden 43 eredivisiedoelpunten voor Heracles.

Samuel Armenteros

HER-PEC | 56' DOELPUNT HERACLES ALMELO!

Sinan Bakis

Ook in de tweede helft is Heracles Almelo PEC Zwolle in alles de baas. De ploeg van Wormuth komt verdiend op 2-0. Aanvaller Bakis schuift de bal beheerst binnen.

Heracles Almelo - PEC Zwolle: 2-0

HER-PEC | 45' Tweede helft begonnen!

PEC Zwolle heeft afgetrapt voor de tweede helft tegen Heracles Almelo.

Trainer Dick Schreuder heeft ingegrepen en Voet en Saymak eruit gehaald. Van der Werff en Anderson zijn hun vervangers.

HER-PEC | Rust

Het is rust in Almelo. Heracles domineerde en kreeg genoeg kansen om de score verder uit te breiden. Maar PEC mag nog hopen op een resultaat, want het staat nog maar 1-0.

Prachtig: Eriksen maakt rentree bij Brentford

Eriksen valt in namens Brentford

Christian Eriksen is weer voetballer. Onder luid applaus viel de Deense middenvelder in voor Brentford tegen Newcastle United, acht maanden na zijn hartstilstand tegen Finland op het EK.

Eriksen kan gelijk aan de bak. Brentford staat 0-2 achter en speelt met 10 man.

Onana speelt morgen tegen Go Ahead Eagles

Andre Onana

Remko Pasveer en Jay Gorter zijn geblesseerd. De twee Ajax-doelmannen missen daardoor in elk geval het duel met Go Ahead Eagles. Andre Onana staat daarom morgen weer onder de lat.

Zowel Pasveer als Gorter raakte geblesseerd tijdens de warming-up van de wedstrijd tegen Benfica. Pasveer speelde wel nog de hele wedstrijd tegen Benfica.

"Pas na de wedstrijd en 's avonds laat in het hotel nam de pijn toe en mijn vinger was ook een stuk dikker geworden. Ik baal er enorm van want we zitten in een goede reeks en spelen veel wedstrijden achter elkaar die allemaal belangrijk zijn", zegt hij.

Na het weekend wordt er meer duidelijkheid verwacht over de ernst van de blessures, zo meldt de club.

HER-PEC | 19' DOELPUNT HERACLES ALMELO!

Wat doet Lamprou daar nou?! Hij komt ver zijn doel uit, maar heeft daar niets te zoeken. De la Torre kan profiteren en schiet de bal in een leeg doel binnen na goed voorbereidend werk van Ouahim.

Heracles is vooralsnog veel sterker dan PEC, dus de voorsprong is verdiend.

Heracles Almelo - PEC Zwolle: 1-0

HER-PEC | Oud-topscorer Everton geëerd

Everton Ramos da Silva

Everton Ramos da Silva is deze week op bezoek in Almelo. De oud-aanvaller is door de supporters namelijk verkozen tot hét clubicoon van Heracles Almelo.

Voorafgaand aan het duel werd de Braziliaanse clubtopscorer, met opvallende blauwe coupe, geëerd door de supporters.

HER-PEC | 1' De bal rolt!

Heracles Almelo en PEC Zwolle hebben de zaterdag in de eredivisie afgetrapt.

Later op de avond nog twee potjes:

FC Groningen - Willem II (18.45 uur)

SC Cambuur - Fortuna Sittard (21.00 uur)

HER-PEC | Armenteros bij de selectie

Samuel Armenteros maakte deze winter voor de derde keer de overstap naar Heracles Almelo. Vandaag zit de spits weer bij de selectie en kan hij zijn rentree maken.

HER-PEC | De opstellingen van Heracles Almelo en PEC Zwolle

  • NOS
    Opstelling Heracles Almelo
  • NOS

MVV straft twee supporters na racistische uitlatingen

De spelers van MVV en Dordrecht knielen op het veld

MVV straft twee supporters met een stadionverbod en gaat in overleg met de KNVB en het OM om te kijken wat er eventueel nog meer moet gebeuren.

De wedstrijd in de eerste divisie tussen FC Dordrecht en MVV Maastricht werd vrijdagavond kort voor het eindsignaal stilgelegd na een racistisch incident. Eén van de spelers van Dordrecht, de Franse verdediger Seydine N'Diaye, attenteerde de arbiter er op dat hij door aanhangers van MVV racistisch zou zijn bejegend.

Scheidsrechter Richard Martens legde de wedstrijd daarop stil, bij een stand van 3-1 voor Dordrecht. Martens gaf de ingevallen N'Diaye in eerste instantie een gele kaart, omdat de Fransman zich beklaagde bij de grensrechter.

Emoties bij N'Diaye

N'Diaye wees naar de supporters van MVV die achter de boarding stonden. Volgens FC Dordrecht hadden zij zich schuldig gemaakt aan racistische spreekkoren. N'Diaye liep zichtbaar geëmotioneerd van het veld af.

Kort daarna keerden de spelers van beide ploegen terug op het veld, maar N'Diaye ontbrak. De spelers die er wel waren knielden symbolisch, waarna Martens direct een einde maakte aan het duel.

Zijstap naar Engeland: Christian Eriksen gaat spelen voor Brentford

Christian Eriksen

De Deense trainer Thomas Frank van Brentford maakte vrijdag al bekend dat Christian Eriksen zijn officiële debuut gaat maken voor Brentford. De oud-speler van Ajax, Tottenham Hotspur en Internazionale kwam acht maanden geleden voor het laatst in actie op het EK, waar hij een hartstilstand kreeg in het duel met Finland. Een lange revalidatie volgde.

"Christian zit bij de selectie en hij zal op het veld verschijnen", bevestigde Frank. "Het wordt een mooie dag voor ons allemaal, maar vooral voor Christian en zijn familie."

Brentford trapt om 16.00 uur af tegen Newcastle United.

Staelens (je weet wel, die van het WK 1998) nu trainer van amateurclub Hoek

Lorenzo Staelens was ooit persona non grata in Nederland, maar 24 jaar later duikt hij plots op als hoofdtrainer op de Nederlandse amateurvelden. "Dat het nu nog steeds opspeelt, is een beetje spijtig. Want het is niet de prestatie waar ik fier op ben..."

Verslaggever Ragnar Niemeijer zocht Staelens op en sprak hem over zijn trainerschap in Nederland, maar het ging uiteraard ook over dat ene moment in 1998.

WK 1998: Staelens versus Kluivert

De oorlog in Oekraïne heeft ook invloed op de sport

Het nationale voetbalelftal van Polen wil de play-offwedstrijd voor het WK tegen Rusland niet meer spelen. Dat schrijft Cezary Kulesza, voorzitter van de Poolse voetbalbond, op Twitter. "Geen woorden meer, maar tijd voor actie!", begint Kulesza zijn verklaring.

Terug naar vrijdagavond: Twente viert carnaval in Waalwijk

Matchwinner Dimitrios Limnios viert het feestje voor het uitvak van FC Twente in Waalwijk.

FC Twente heeft na tien jaar eindelijk weer eens gewonnen bij RKC. De nummer vijf van de eredivisie speelde zeker niet groots en dankt de 2-1 zege aan een treffer in blessuretijd van invaller Dimitrios Limnios.

De laatste zege van FC Twente in Waalwijk was op 28 oktober 2012. Dusan Tadic maakte toen de enige goal van de wedstrijd.

Welkom!

Vandaag slechts drie wedstrijden in de eredivisie. De reden daarvoor is simpel: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse speelden Europees voetbal eerder deze week en komen dus allemaal op zondag in actie.

Stand eredivisie