Seeding N'Diaye gaat naar de scheidsrechter Pro Shots

De wedstrijd in de eerste divisie tussen FC Dordrecht en MVV Maastricht is kort voor het eindsignaal stilgelegd na een racistisch incident. Eén van de spelers van Dordrecht, de Franse verdediger Seydine N'Diaye, attenteerde de arbiter er op dat hij door aanhangers van MVV racistisch zou zijn bejegend.

Scheidsrechter Richard Martens legde de wedstrijd daarop stil, bij een stand van 3-1 voor Dordrecht. Martens gaf de ingevallen N'Diaye in eerste instantie een gele kaart, omdat de Fransman zich beklaagde bij de grensrechter.

Emoties bij N'Diaye

N'Diaye wees naar de supporters van MVV die achter de boarding stonden. Volgens FC Dordrecht hadden zij zich schuldig gemaakt aan racistische spreekkoren. N'Diaye liep zichtbaar geëmotioneerd van het veld af.

Kort daarna keerden de spelers van beide ploegen terug op het veld, maar N'Diaye ontbrak. De spelers die er wel waren knielden symbolisch, waarna Martens direct een einde maakte aan het duel.

De spelers van MVV en Dordrecht knielen op het veld Pro Shots

Trainer Michele Santoni van FC Dordrecht had na de wedstrijd graag willen praten over de zege van zijn ploeg, maar in plaats daarvan ging het over racisme. "Ik vind het wel jammer dat we anno 2022 nog aandacht moeten geven aan zulke idioten", zei Santoni bij de Limburgse omroep L1.

"Ik heb het persoonlijk niet gehoord, maar het is wel door meerdere mensen bevestigd. Als een jongen zo reageert, dan moet er wel iets gebeurd zijn. Dat doe je niet zomaar. Gelukkig is hij nu weer rustig. Dit is moeilijk, je moet in zijn schoenen staan om het te begrijpen", aldus Santoni.

Michele Santoni, trainer van Dordrecht Pro Shots

MVV kondigt aan "passende maatregelen" te nemen tegen de supporter die N'Diaye racistisch zou hebben bejegend. "MVV benadrukt met kracht dat voor racisme geen plek is binnen onze club en het voetbal in het algemeen. Niet alleen nemen we afstand van racisme; mocht er inderdaad iets racistisch geroepen zijn vanuit het MVV-vak tegen de betreffende speler, dan zullen tegen de persoon in het MVV-vak direct passende maatregelen genomen worden."

Op 17 november 2019 werd de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior stilgelegd, omdat de Rotterdamse aanvaller Ahmad Mendes Moreira door supporters van de thuisclub racistisch was bejegend. Mendes Moreira liep in tranen het veld af.

Golf van protesten

De beelden gingen de hele wereld over en zorgden voor een golf van protesten. De spelers van het Nederlands elftal maakten statements regen racisme. Het kabinet bemoeide zich ermee en het Openbaar Ministerie opende een strafrechtelijk onderzoek.

De KNVB stelde begin 2020 samen met de overheid het aanvalsplan 'Ons voetbal is van iedereen' op, bedoeld om racisme en discriminatie tegen te gaan.

STER reclame