NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Coronatoegangsbewijs voor kort verblijf • Tekort in ziekenhuizen groeit door pandemie

Liveblog gesloten
 • Buitenlandse bedrijven kopen voor spotprijs mondkapjes van overheid

  Het ministerie van Volksgezondheid verkoopt miljoenen mondkapjes, gekocht met belastinggeld, voor spotprijzen door aan buitenlandse opkopers, meldt Nieuwsuur.

  Het ministerie houdt sinds het begin van de coronacrisis een noodvoorraad aan van ongeveer 700 miljoen mondkapjes. 300 miljoen daarvan dreigen volgend jaar over de datum te raken. Daarom probeert het ministerie daar nu vanaf te komen.

  Een van de leveranciers die aan het begin van de coronacrisis mondkapjes verkocht aan het ministerie, is de Mondmaskerfabriek. In 2020 leverde zij 48 miljoen chirurgische mondmaskers aan voor een prijs van 15 tot 30 euro per doos van vijftig, zeggen eigenaren Fleur Bakker en Johan Blom. 26 miljoen van deze kapjes heeft het ministerie nu doorverkocht aan het bedrijf Baltic Masks in Litouwen, bevestigt zowel het ministerie als het Litouwse bedrijf.

  In totaal zijn er 161 miljoen mondkapjes aan het buitenland verkocht, laat het ministerie weten. De Mondmaskerfabriek hoort van verschillende buitenlandse opkopers dat zij de kapjes voor 64 cent per doos van vijftig van het ministerie overkopen.

  Het ministerie wil de kapjes die bijna over de datum zijn niet gratis uitdelen aan Nederlandse zorginstellingen of onder de marktprijs verkopen omdat dat de markt zou beïnvloeden en Nederlandse leveranciers zou raken.

 • Coronatoegangsbewijs voor kort verblijf in de maak

  Goed nieuws voor toeristen, zakelijke reizigers en diplomaten van buiten de Europese Unie die naar Nederland willen: er komt een coronatoegangsbewijs (Ctb) voor een kort verblijf. Mensen van buiten de EU hebben nu vaak problemen om een horecagelegenheid, een evenement, een congres of beurs binnen te komen.

  Ze zijn weliswaar in hun eigen land gevaccineerd of hebben corona gehad, maar daar hebben ze geen QR-code voor die in Nederland te scannen is. Veel landen in de wereld zijn nog niet zover. Dus voor een bezoek aan een restaurant, café of bioscoop moeten die toeristen, congresgangers en andere reizigers eerst naar een testlocatie voor een negatieve testuitslag, en die is maar 24 uur geldig.

  De wet wordt nu gewijzigd, heeft de ministerraad besloten. Binnenkort krijgt de Tweede Kamer een brief met meer informatie, waarschijnlijk ook over de ingangsdatum. Hoe het toegangsbewijs voor korte verblijf er precies uit gaat zien is daarom nog niet bekend.

 • Veel minder coronavaccinaties voor arme landen dan beloofd

  Arme landen komen er bekaaid af bij de levering van coronavaccinaties. Ze krijgen veel minder vaccinaties dan beloofd. Het internationale vaccinatiehulpprogramma Covax heeft zijn doelstelling inmiddels meer gehalveerd meldt The Washington Post.

  Covax verdeelt vaccins over armere landen. Doel was om eind dit jaar 2,3 miljard doses verspreid te hebben. Dat streven is afgeschaald naar 800 miljoen vaccins. Maar functionarissen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat zelfs dit lagere aantal niet is gegarandeerd.

  Reden voor het bijstellen van de doelstellingen is volgens Covax de trage levering door producenten. Het hamsteren van vaccins door rijke landen en problemen met de distributie in de landen die de vaccins krijgen spelen ook een rol, stelt de organisatie.

  Nederland beloofde zeker 22 miljoen doses aan Covax. Volgens demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn inmiddels 16 miljoen vaccins onderweg. Covax heeft hiervan volgens de minister maar een paar honderdduizend weggegeven. De Bruijn vindt de distributie van het vaccin door Covax veel te lang duren. Hij heeft aan de organisatie doorgegeven dat die "absoluut versneld" moet worden.

 • Wereldwijd groeit tekort aan verpleegkundigen door pandemie

  Wereldwijd stoppen steeds meer verpleegkundigen met hun werk vanwege de hoge werkdruk door de coronapandemie. Om dezelfde reden heeft de beroepsgroep in tal van landen te maken met burn-outs. De koepelorganisatie International Council of Nurses (ICN) in Genève zegt dat veel verpleegkundigen genoeg hebben van hun werk. Overal kampen ziekenhuizen met personeelstekorten. Het aantal zorgverleners dat binnen een jaar wil stoppen is volgens de ICN verdubbeld tot 20 á 30 procent.

  Rijke landen proberen personeel te werven in Afrikaanse landen en andere regio's waar de lonen laag zijn. "We zien in toenemende mate wervingsacties van bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook de Verenigde Staten en Canada", aldus voorzitter Howard Catton van de ICN. Ze zoeken zorgpersoneel in landen als Kenia, Uganda en Nigeria. Verpleegkundigen uit de Filipijnen en India zijn van oudsher al gewild.

  De opkomst van de nieuwe coronavariant omikron is een nieuwe bron van zorg voor verpleegkundigen. De hoop op licht aan het einde van de tunnel maakt plaats voor angst dat we weer terug bij af zijn, stelt de ICN.

  Voorafgaand aan de pandemie was er al een tekort van 6 miljoen zorgverleners wereldwijd. Daarbij komt dat er in de nabije toekomst nog eens bijna 5 miljoen afzwaaien omdat ze met pensioen gaan.

 • Boze Grieken slaan schooldirecteur in de boeien vanwege coronaregels

  Elf Griekse activisten hebben de directeur van een middelbare school in het Noord-Griekse Preira in de boeien geslagen. Ze deden dat volgens Griekse media omdat de man op zijn school de coronamaatregelen verplicht heeft gesteld. Volgens de twee vrouwen en negen mannen zijn de coronamaatregelen in strijd met de grondwet.

  De groep die zich 'Bewakers van de Grondwet' noemt, bracht de schooldirecteur naar het politiebureau om hem te laten arresteren. In plaats daarvan liet de politie de directeur gaan en werden de activisten ingerekend. De politie verdenkt hen van meerdere strafbare feiten zoals ontvoering, geweldpleging, het overtreden van de coronamaatregelen en bedreiging. De schooldirecteur is behandeld voor wonden aan zijn polsen.

  Al langer incidenten

  In interviews met de publieke omroep ERT verklaren leerkrachten en leerlingen van de school dat er al langer incidenten zijn met de activisten. Zo zouden ze onder meer docenten bedreigen. Zeker drie leden van de groep zijn volgens het Griekse ministerie van Burgerbescherming ouders van kinderen op de betrokken school.

  Volgens de leerkrachten gaat het om ouders van leerlingen die zichzelf en hun kinderen weigeren te vaccineren en die de coronaregels negeren. De 'Bewakers van de Grondwet' verspreiden via sociale media onjuiste informatie over het coronavirus.

 • Willem-Alexander bezoekt priklocaties

  Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan twee vaccinatielocaties. Een daarvan was de priklocatie Westeinde in Den Haag waar mensen zonder afspraak naartoe kunnen voor een vaccin.

  De koning ging ook naar De Broodfabriek in Rijswijk waar boostervaccinaties worden gezet. De prikhal is zodanig ingedeeld dat ouderen in de wachtkamer gevaccineerd kunnen worden.

  1/3 ANP
  2/3 ANP
  3/3 ANP
 • Man en medewerkster teststraat opgepakt voor fraude

  Een 59-jarige man uit Terneuzen is gisteren aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van fraude met een coronatest. Naast de man is ook een 18-jarige medewerkster van een commerciële teststraat aangehouden. Zij zou de man een vervalst testresultaat gegeven hebben.

  Voor de vervalsing zou de man geld hebben geboden aan een andere medewerker. De manager van de testlocatie rook onraad en belde de politie. Tegen de man is aangifte gedaan wegens fraude en valsheid in geschrifte. Dat geldt ook voor de medewerkster van de teststraat die hem geholpen zou hebben.

  Hoesten op agenten

  Bij zijn aanhouding droeg de man een trui met een tekst die beledigend was voor de politie. Toen hij naar het bureau gebracht werd hoestte hij in de richting van de agenten en zei dat hij corona had. De man krijgt daarom bovenop de aangifte die tegen hem is gedaan twee boetes: een voor belediging en de andere voor bedreiging.

  De medewerkster van de teststraat en de man zitten beiden vast.

 • Vooralsnog geen testplicht voor reizigers uit Zuid-Afrika

  Het kabinet heeft nog niet besloten tot een verplichte coronatest voor reizigers die vanuit Zuid-Afrika in Nederland arriveren. Wel wordt de maatregel volgens demissionair minister Hugo de Jonge overwogen. En dat geldt ook voor een verplichte test voor reizigers uit andere landen die op een 'zeer hoog risico'-lijst van de overheid staan.

  De GGD Kennemerland heeft vandaag bekendgemaakt dat 14 procent van de reizigers uit Zuid-Afrika die een coronatest deden, positief is. Dit ondanks het feit dat er voor deze groep reizigers al een dubbele testverplichting geldt. Voordat ze vertrekken moet er een PCR-test worden gedaan, gevolgd door een sneltest.

  Om een verplichte test bij aankomst in Nederland mogelijk te maken, moet de wet worden aangepast. Het Outbreak Management Team zei eerder deze week al dat het een goed idee is om reizigers verplicht te testen als ze uit landen komen waar een zorgwekkende virusvariant rondgaat.

 • Arnhemse kroegbaas ziet toch af van afterparty-openstelling

  De zogeheten afterpartykroeg in Arnhem gaat toch niet open. Kroegbaas Hannes Wittler van The Cavern was van plan zaterdagochtend vroeg zijn café te openen voor mensen die na een huisparty nog even willen doorfeesten. Vanwege de commotie die hierover ontstond heeft hij besloten om toch dicht te blijven, meldt Omroep Gelderland.

  De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch noemde de plannen eerder vandaag asociaal en onwenselijk. Hij deed een oproep aan de kroegbaas om af te zien van zijn plan, dat wettelijk gezien wel toegestaan is.

  Wittler heeft volgens Omroep Gelderland aan de gemeente verteld dat hij een beperkt aantal vrienden had uitgenodigd, en dat hij deze aandacht nooit heeft gezocht. The Cavern blijf voorlopig gesloten zegt de eigenaar. In ieder geval tot cafés na 17.00 uur weer open mogen zijn.

  Een ander café in Arnhem kondigt op Facebook aan zaterdagochtend om 05.00 uur wél open te gaan voor een feest.

 • Onderwijsvakbond: sluit basisscholen week voor kerstvakantie

  De onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) vindt dat op basisscholen de kerstvakantie een week eerder moet beginnen. Dat is ook het advies van het Outbreak Management Team, maar het kabinet wil daar nog niet aan.

  De situatie op veel basisscholen is nijpend, zegt LIA: leerkrachten en leerlingen vallen uit door ziekte, en er moeten veel mensen in quarantaine. Daardoor ontstaan er nieuwe leerachterstanden. "We komen zo in een vicieuze cirkel terecht", stelt de vakbond.

  Basisscholen moeten volgens de vakbond zelf het heft in handen nemen om de werkomgeving veiliger te maken. Dat betekent dat scholen die nu met de handen in het haar zitten, zelf de deuren moeten sluiten. In de week voor de kerstvakantie moet het onderwijs op afstand gegeven worden, bepleit LIA.

  Uit een peiling van de PO-Raad blijkt dat 55 procent van de schoolbesturen tegen zo'n vroegtijdige sluiting is. De PO-Raad, die de belangen van basisscholen en (voorgezet) speciaal onderwijs behartigt, wil vandaag nog duidelijkheid van het kabinet over de mogelijke scholensluiting.

 • RIVM-boegbeeld Aura Timen naar Radboudumc

  Aura Timen, hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM, stapt volgend jaar april over naar het Radboudumc in Nijmegen. Timen, die ook secretaris is van het Outbreak Management Team, is een van de bekende RIVM-gezichten in de coronacrisis. In de media geeft ze geregeld uitleg over de verspreiding van het virus.

  Timen wordt op 15 april benoemd als hoofd van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Ook wordt ze hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  De 55-jarige Timen stond sinds 2010 aan het roer van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Dat expertisecentrum valt onder het Centrum Infectieziektebestrijding, waarvan Jaap van Dissel directeur is. Dat Timen naar Nijmegen vertrekt, noemt het RIVM "een groot gemis". Wie haar opvolgt, is nog niet bekend.

 • Ruime meerderheid Duitse Bondsdag voor vaccinatieplicht zorgmedewerkers

  Personeel van Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen moet vanaf medio maart een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien. Met die aangescherpte wet is de Bondsdag vandaag akkoord gegaan.

  De wetgeving staat de zestien Duitse deelstaten ook toe om bars en restaurants te sluiten en om grote evenementen te verbieden als het aantal coronabesmettingen stijgt. "Het is absoluut onaanvaardbaar dat in instellingen waar mensen wonen die hun vertrouwen in ons stellen om hen te beschermen, personen onnodig sterven omdat personeel niet gevaccineerd is", verdedigde minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach de beperkingen.

  De nieuwe wetgeving biedt ook ruimte aan dierenartsen, tandartsen en apothekers om een vaccinatie toe te dienen, zij het voor een bepaalde periode. Duitsland is in de greep van een vierde coronagolf. 69 procent van alle Duitsers is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

 • Kabinet kijkt naar andere volgorde boosterprikken, op basis van laatste prik

  Het kabinet overweegt de volgorde waarin mensen worden opgeroepen voor een boosterprik binnenkort te veranderen. Als alle 60-plussers een boosterprik hebben gehad, worden mensen mogelijk niet meer opgeroepen op basis van hun leeftijd, maar op basis van de datum van hun laatste prik. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge gezegd na afloop van kabinetsberaad.

  Dat is van belang voor mensen die in de eerste vaccinatiegolf voorrang kregen, zoals 65-minners die vanwege hun gezondheid ook in aanmerking komen voor een griepprik. Ook voor sommige mensen die het Janssenvaccin hebben gehad (en dus maar één prik) geldt vaak dat die prik al bijna zeven maanden geleden is.

  Het kabinet wil iedereen in de zevende maand een booster geven, omdat dat het meeste effect heeft. Om dat ook waar te kunnen maken, gaat de volgorde dus mogelijk veranderen. "We willen ergens een switch maken van geboortejaar naar laatste prik", zei De Jonge. Hij wil daar op de persconferentie van aanstaande dinsdag uitsluitsel over geven. De demissionair minister verwacht dat alle 60-plussers halverwege volgende week een uitnodiging voor een boosterprik hebben gehad.

 • Laagste aantal positieve tests in bijna een maand tijd

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 17.562 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 14 november.

  In totaal zijn het 2242 minder besmettingen dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 20.030 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 7 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

  85 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM zijn 85 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 60 doden per dag, tegen 53 doden per dag een week eerder.

  NOS
 • Bij 80 mensen in Nederland omikron vastgesteld

  De omikronvariant van het coronavirus is in totaal inmiddels bij 80 mensen in Nederland aangetoond. Achttien van hen zaten eind november op vluchten vanuit Zuid-Afrika. De afgelopen weken werden 62 nieuwe gevallen geregistreerd, meldt het RIVM.

  Omikron werd in zuidelijk Afrika voor het eerst ontdekt en gaat daar nog steeds snel rond. Van de 62 nieuw bekende gevallen zijn 53 mensen recent teruggekomen uit dat gebied. Drie positief geteste personen zijn in contact geweest met mensen bij wie omikron eerder al werd aangetoond. Bij zes personen is er geen directe of slechts een indirecte link met zuidelijk Afrika.