NOS Nieuws

Taart en een visje voor zorgmedewerkers: 'Elk initiatief is positief'

Een groot hart van lichtjes voor de deur van het ziekenhuis, een taartenactie of het aanbieden van een lekker visje: opnieuw zijn er acties om de zorg een hart onder de riem te steken.

Zo houdt Indebuurt Enschede een grote kerstkaartenactie voor het plaatselijke ziekenhuis, lag voor de ingang van het Radboudumc een groot hart van lichtjes en chocola en roepen de hashtags #kerstvoordezorg en #kerstpakketzorg op Twitter op om kerstpakketten voor de zorg samen te stellen.

Vorig voorjaar werd er nog massaal geapplaudisseerd voor zorgmedewerkers, maar sindsdien kreeg de beroepsgroep ook te maken met intimidatie en in sommige gevallen zelfs met geweld.

"Elk nieuw initiatief is positief en goed. Maar de situatie is een andere dan vorig jaar", zegt beroepsorganisatie V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). "Hoewel iedere vorm van positiviteit welkom is, horen we van onze verpleegkundigen nog altijd dat de druk op de zorg aanhoudt."

Hart onder de riem voor zorgmedewerkers

"Het zijn allemaal lieve acties, maar de druk op de zorg is onverminderd groot", zegt een woordvoerder van V&VN. "Ziekenhuizen liggen vol en ook de thuiszorg kan het aantal hulpvragen nauwelijks bijhouden. Het kabinet was vrij laat met ingrijpen en aanvullende maatregelen. Wat echt zou helpen, zijn maatregelen die verlichting brengen en de druk van de ketel halen."

Op Twitter wordt het idee geopperd om kerstpakketten te doneren:

Zolang de druk op de zorg aanhoudt, zijn de initiatieven meer dan welkom. Dat merkt ook Eric Both, die met de stichting Massage voor de Zorg bij ziekenhuizen in de regio Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer langsgaat om zorgmedewerkers een massage te geven.

"We zijn twee weken geleden begonnen en ze vinden het geweldig. Je ziet zoveel spanning en klachten van het blijven doorwerken omdat ze eigenlijk geen keuze hebben. Dan is het fijn als je iets kunt doen."

Hij merkt wel dat het voor zorgmedewerkers niet vanzelfsprekend is om zelf zorg te ontvangen. "Maar uiteindelijk loopt het altijd vol."

Taart voor medewerkers Medisch Spectrum Twente

Dorpsbakker Ellis Middelhuis in Haaksbergen ging met taarten langs bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). Aanvankelijk alleen voor het personeel op de IC, maar later besloten bakkers Ellis Middelhuis en Arie Lindstee ook de spoedeisende hulp en de verpleegafdelingen met coronapatiënten een bezoekje te brengen.

'Zorghelden', staat op de taarten, want die eretitel verdienen ze ook nu weer, vindt Middelhuis. "Je hoort al die negativiteit over corona in de winkel en je ziet op tv hoe hoog de druk weer is opgelopen, dus wilden we wat doen."

Het gebaar werd enorm op prijs gesteld. "Superleuke reacties. Personeel van het MST kwam zelfs naar de winkel om ons te bedanken. Vorig jaar was er enorm veel waardering voor de zorg. Dit voelde weer even zoals toen, zeiden ze."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl