NOS Nieuws

#alleheldenindezorg: steunbetuigingen en 'extra handen aan het bed'

Aangepaste profielfoto's, Nederlandse vlaggen en veel hartjes. Op sociale media krioelt het afgelopen dagen van de steunbetuigingen aan mensen die werken in de zorg. Via de hashtag #alleheldenindezorg tonen mensen hun respect en waardering voor huisartsen, dokters, verplegers en al het andere zorgpersoneel.

Zo spreken mensen van een 'frontlinie', waar de zorgmedewerkers onderdeel van zouden zijn. Ook waarderen ze de 'niet klagen maar dragen' mentaliteit in de beroepsgroep. Artsen en andere mensen in de zorg worden opgeroepen om vol te houden. Dat gebeurt vooral via sociale media zoals Facebook en Twitter.

Een aantal NAC-supporters in Breda ging nog een stap verder: ze maakten een spandoek met de tekst "Hier werken de helden van Breda!" Ze boden het doek vanmorgen aan bij de spoedeisende hulp van het Amphia Ziekenhuis.

Medewerkers van het ziekenhuis hebben het over "een megaboost, waar ze heel veel positieve energie van krijgen". De overhandiging was een grote verrassing. Het spandoek werd op de parkeerplaats uitgerold, zodat ic-medewerkers een paar verdiepingen hoger het ook konden zien.

Een van de initiatiefnemers is NAC-supporter Collin. Hij baalde aanvankelijk dat de voetbalwedstrijden werden afgelast, maar toen de maatregelen alsmaar ingrijpender werden besloten hij en andere supporters tot het maken van een spandoek. Daarmee willen ze de medewerkers in het Amphia Ziekenhuis in het zonnetje zetten: "Bij NAC zetten we de spelers 34 keer per seizoen neer als helden, maar eigenlijk werken hier de echte helden".

Steunbetuigingen in het Amphia Ziekenhuis Breda

Inmiddels hangen in de gangen van het ziekenhuis 98 steunbetuigingen en komen er elke dag meer bij.

Medewerkers van het ziekenhuis reageren enthousiast op de uitgeprinte tweets en berichten: "Ze vinden het heel leuk en mooi om te lezen. Het is echt een hart onder de riem", vertelt een woordvoerder.

7e etage

Niet alleen in Breda krijgen ze veel steunbetuigingen. Ook aan de overkant van het OLVG in Amsterdam hangt een spandoek, met daarop de tekst: 'Zorgpersoneel bedankt!'. Medewerker Roos twittert de foto vanaf de zevende etage van het ziekenhuis:

Er zijn ook steunbetuigingen van een heel andere aard. Om de druk op het zorgpersoneel te verlichten, is een aantal oud-verpleegkundigen via LinkedIn op zoek naar mensen die voorheen werkzaam waren in de zorg. Het doel is om extra handen aan het bed te krijgen.

"Het gaat heel snel", vertelt Sanne Verhoeven. Ze is projectleider communicatie bij de actie. "Gisteren om 12.00 uur ben ik aangehaakt. Toen waren er 250 inschrijvingen, nu zijn dat er al 1750". Verhoeven ziet de teller elk uur met honderd oplopen.

Volgens haar zijn de aanmelders vooral mensen uit de sector zelf, zoals managers en teamleiders. "Maar ook medewerkers van de ggz, waar op sommige plekken door het coronavirus juist minder werk is", vertelt ze. Verhoeven en de andere initiatiefnemers hebben nu een partner in de arm genomen die contact gaat leggen met ziekenhuizen.

Dat mensen al een tijdje uit de zorg weg zijn hoeft geen probleem te zijn, vertelt Verhoeven. "Veel van de aanmelders zijn nog big-geregistreerd, ze kunnen dus zo weer aan de slag. Ook mensen die al wat langer weg zijn, kunnen nog prima helpen in ziekenhuizen en verpleeghuizen."

Zorgpersoneel kan woensdag om 20.00 uur waarschijnlijk ook nog een echt applaus verwachten, want de hashtag #applausvoordezorg wordt veel gedeeld. In Spanje en Italië gebeurde dit afgelopen dagen al. Video's daarvan gingen de hele wereld over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl