Via de hashtag #coronahulp bieden mensen uit heel Nederland hulp aan aan mensen die door het coronavirus de deur niet uit kunnen of die een oppas nodig hebben. "Er is veel behoefte om te helpen", zegt initiatiefnemer Suze Zijlstra uit Amsterdam.
Zijlstra besloot de hashtag #coronahulp in het leven te roepen op Twitter. "Er zijn de afgelopen dagen al meerdere mensen die online hulp aanbieden. Er is een Facebookgroep en er zijn buurtinitiatieven. Om even boodschappen te doen als je zelf de deur niet uit kunt vanwege je gezondheid, of om op te passen als je kind thuis moet blijven, maar jij in de zorg werkt. Met de hashtag hoop ik dat mensen elkaar makkelijker vinden, als ze hulp nodig hebben."
Wielrenner Bas Tietema zag vanmorgen de hashtag voorbijkomen en sprong gelijk in de auto om boodschappen te doen voor Hans Govers uit Hoogeveen. Die had op Twitter gezet dat hij niet zelf boodschappen kon doen omdat hij ernstig ziek is en dat online bestellen niet lukte. "Ik heb nog nooit zo lang over boodschappen doen gedaan", zegt Tietema lachend.
"Mijn werk ligt op zijn gat door het virus, dus ik heb tijd over. Er werd Hans al heel veel hulp aangeboden uit Amsterdam en Utrecht, maar niet uit Hoogeveen. Ik ken Hans niet, maar het is een kleine moeite even boodschappen te doen voor iemand in zo'n geval, toch?"
Hans Govers is enorm blij met de hulp én met de aandacht voor het initiatief. "Toen Kim Boon mijn bericht op Twitter deelde kreeg ik enorm veel lieve reacties en binnen anderhalf uur stond Bas voor mijn deur met boodschappen voor twee weken. Dat is ongelooflijk fijn. Het was niet eens mijn idee dat iemand me boodschappen kwam brengen. Ik constateerde alleen een probleem met online boodschappen bestellen."
Govers heeft maar 20 procent longcapaciteit en zit daarom al maanden noodgedwongen in thuisisolatie. "Zelf de thuiszorg is gestopt, omdat ze niet willen riskeren dat ik coronavirus krijg. Ik begon me dan ook echt al zorgen te maken over de boodschappen."
"Ik hoop dat overal mensen geholpen kunnen worden. Ik red me nu, dankzij Bas. En eigenlijk ook dankzij Kim. Maar er zitten zoveel mensen die ernstig ziek thuis zitten en niet op Twitter zitten, Ik hoop dat zij ook hulp krijgen. En chapeau voor de jeugd dat ze dit initiatief nu oppakken."
Ook Shamal Binnendijk uit Scheveningen heeft op Twitter haar hulp aangeboden. "Ik vind dat er veel angst en paniek wordt gezaaid in de media en door de politiek rondom het coronavirus. Dus het is goed dat er ook iets positiefs uit komt op deze manier. Ik geloof dat je dit alleen overwint met saamhorigheid. Als je wil dat anderen daar een voorbeeld aan nemen, dan moet je bij jezelf beginnen."
Shamal heeft nog geen reactie gehad, maar blijft beschikbaar. "Even boodschappen doen, medicijnen halen of de hond uitlaten, het is een kleine moeite voor mij. Dus geef maar een gil."
Naast Shamal zijn er tientallen anderen die hulp aanbieden, in heel Nederland. Zo is er al een Twitter-account gemaakt voor hulp in Rotterdam en bieden mensen hulp aan in Amsterdam, Nijmegen, Nuenen en Tilburg.
"Uiteindelijk gaat het erom dat we elkaar helpen", voegt Suze Zijlstra toe. "Help je opa en oma of de mensen in je omgeving. Er zijn gewoon nu mensen die beter thuis kunnen blijven. Maar zij hebben ook een boodschap nodig of andere hulp. Heb je tijd over en ben je zelf fit, kijk dan hoe je iemand in je omgeving kunt helpen."