De Britse premier Johnson reageerde gisteren op de gelekte video
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek 'kerstborrel' neemt ook andere bijeenkomsten Britse regering onder de loep

Een onderzoek naar de geruchtmakende kerstborrel in de ambtswoning van de Britse premier, waarover gisteren grote commotie is ontstaan, richt zich ook op twee eerdere bijeenkomsten van de Britse regering.

Het onderzoek van kabinetssecretaris Simon Case heeft nu twee vermoedelijke feesten op 10 Downing Street op 27 november en 18 december vorig jaar als onderwerp, en een feest op het ministerie van Onderwijs op 10 december 2020. Ten tijde van die bijeenkomsten werden strenge coronamaatregelen voorbereid.

Als er tijdens het onderzoek bewijs voor mogelijk strafbare feiten naar voren komt, zal het onderzoek worden overgedragen aan de politie

Premier Johnson kondigde gisteren een onderzoek aan naar de kerstborrel op 18 december. Aanleiding was een gelekte video waarin te zien is hoe de toenmalige woordvoerder Allegra Stratton op een grappende manier een persconferentie over dat samenzijn voorbereidt.

Regering onder vuur

De regering ligt onder vuur door de bewuste video; de borrel vond plaats vlak voordat Johnson het land toesprak en strenge maatregelen afkondigde. Een bron van de krant Daily Mirror noemt de bijeenkomst een "covid-nachtmerrie" met "veel alcohol", terwijl veel Britten vorig jaar door de maatregelen geen kerst met familie en vrienden konden vieren.

Johnson zei dat hem is verzekerd dat er geen kerstborrel heeft plaatsgevonden. Hij bood wel zijn excuses aan voor de video, die hem naar eigen zeggen "woedend" maakte. Stratton diende gisteren haar ontslag in.

In de gelekte video is te zien hoe Stratton oefende voor moeilijke vragen van de pers. Ze suggereert onder meer om de bijeenkomst "gewoon kaas en wijn" en een "werkoverleg zonder onderlinge afstand" te noemen.

"Het was geen feest, gewoon kaas en wijn":

Premier Johnson onder vuur vanwege deze uitgelekte video

De politie doet voorlopig geen onderzoek naar de borrel; er zou onvoldoende bewijs zijn dat er iets strafbaars is gebeurd.

Volgens oppositiepartij Labour is dat gebrek aan bewijs onwaarschijnlijk en wil dat de politie het onderzoek toch doorzet.

Terwijl Johnson het middelpunt vormt van de rel over de borrels is juist op dit saillante moment bekend geworden dat hij opnieuw vader is geworden; zijn echtgenoot Carrie is bevallen van een meisje. Het stel had al een zoon.

De premier is twee keer eerder getrouwd geweest, en heeft met zijn ex-vrouw ook vier kinderen. Er zijn geruchten dat hij nog een kind bij een minnares heeft, maar de premier heeft nooit willen zeggen hoeveel kinderen hij in totaal heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl