NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ruim 850.000 boosterprikken gezet • Kamer: laat ouder beslissen over vaccinatie kind

Liveblog gesloten
 • Omikron verspreidt zich snel, is misschien milder maar vooral onzeker

  We kennen B.1.1.529 nog geen twee weken als omikron, maar in die korte tijd heeft deze nieuwe variant van het coronavirus behoorlijk wat stof doen opwaaien. Reisbeperkingen, extra maatregelen (zoals in Engeland): omikron baart wetenschappers en overheden wereldwijd zorgen. Deze week kwamen wel enkele flarden aan nieuwe informatie naar buiten, maar onderzoekers benadrukken dat ons beeld van omikron verre van compleet is.

 • Hart onder de riem voor zorgmedewerkers

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Doet me goed dat ze in deze tijd aan ons denken'
 • De Jonge: inmiddels ruim 850.000 boosterprikken gezet

  Sinds het begin van de boostercampagne zijn er ruim 850.000 boosterprikken en derde inentingen uitgevoerd gezet, meldt minister De Jonge op Twitter. Het gaat om ruim 120.000 extra vaccinaties voor mensen met een ernstige afweerstoornis en ruim 730.000 boosterprikken.

  De eerste extra prik van Nederland werd op 18 november gezet. De afgelopen week heeft de GGD ruim een kwart miljoen boostervaccinaties gezet. De komende dagen staan nog eens bijna 300.000 afspraken gepland.

 • Kamer: ouders mogen zelf beslissen over vaccinatie jong kind

  Als de Gezondheidsraad positief adviseert over het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud, moeten ouders zelf kunnen beslissen of hun kinderen een prik krijgen. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten na een motie van de PvdA en D66. Het advies over de vaccinatie wordt nog deze week verwacht.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde vorige maand dat het vaccin van BioNTech/Pfizer veilig en effectief is voor kinderen in die leeftijdsgroep. Wel krijgen ze een lagere dosis dan volwassenen.

  Kinderen van 5 tot 12 jaar oud met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort al een prik krijgen, besloot demissionair minister Hugo de Jonge deze week. Maar voor de bredere groep is het vooralsnog niet zover. Eerst wacht het kabinet het advies af van de Gezondheidsraad. Dat wordt vaak overgenomen. Kinderen vanaf 12 jaar en ouder kunnen al langer een coronavaccinatie krijgen.

 • Groen licht voor boosterprik vanaf 16 jaar in VS

  Ook 16 en 17-jarigen kunnen in de Verenigde Staten straks een boosterprik krijgen. Medicijnagentschap FDA heeft voor deze leeftijdsgroep goedkeuring gegeven voor een derde prik met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Maar dan moet de laatste vaccinatie wel minstens een half jaar geleden zijn gezet.

  Als laatste stap moet ook het CDC, het Amerikaanse RIVM, nog groen licht geven. De verwachting is dat dit instituut er snel een besluit over neemt. Zodra het CDC de booster adviseert voor 17 en 18-jarigen kan het inenten beginnen.

  De boostercampagne in de VS loopt al wel vanaf 18 jaar. De regering-Biden roept de bevolking op zo snel mogelijk een extra prik te laten zetten, vooral met het oog op de besmettelijker geachte omikronvariant.

 • ABN: 2,4 miljard euro nodig voor inhaalzorg

  Om achterstallige zorg in te halen die ontstaan is door de coronapandemie is 2,4 miljard euro nodig. Dat blijkt uit cijfers van zorgexperts van ABN AMRO. Volgens de experts van de bank willen zorgverzekeraars deze extra zorg voor 2022 vooralsnog niet inkopen.

  Sinds het begin van de coronapandemie zijn veel ziekenhuisbehandelingen uitgesteld. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten nog zo'n 190.000 operaties worden uitgevoerd. Dat komt neer op 12,5 procent van het totaal aantal operaties dat normaalgesproken in een jaar plaatsvindt. Ziekenhuizen luiden volgens de bank de noodklok. Om financieel gezond te blijven en de achterstallige zorg te leveren is volgens de zorginstellingen extra budget nodig.

  2,4 miljard euro is een immens bedrag, stellen de zorgexperts. "Geen van de partijen kan de extra kosten dragen", zegt de ABN. Een oplossing is volgens de bank om de inkoop van achterstallige zorg voortaan als coronasteun te beschouwen. "Andere sectoren krijgen immers ook steun."

 • Kabinet wil kerstvakantie niet verlengen voor scholen

  Het kabinet wil de scholen rond de kerstvakantie niet extra sluiten, zoals het OMT heeft geopperd. Demissionair minister Slob schrijft op Twitter dat de inzet van het kabinet is om de scholen open te houden.

  De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft deze week leraren en leerlingen uit gemeenten met veel besmettingen gesproken. "Ik snap hun zorgen. Het is zwaar, velen snakken naar vakantie."

 • Oostenrijk wil vaccinatieplicht vanaf 14 jaar oud

  De geplande vaccinatieplicht in Oostenrijk gaat gelden voor personen vanaf 14 jaar en ouder. Voor zwangere vrouwen en mensen die zich om gezondheidsredenen niet kunnen laten inenten, wil de Oostenrijkse regering een uitzondering maken.

  Als het parlement de maatregelen goedkeurt, en daar lijkt voldoende steun, worden de Oostenrijkse regels een van de strengste in Europa om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. De details van de Oostenrijkse plannen zijn vandaag op een persconferentie bekendgemaakt.

  Wie de inenting tegen covid-19 weigert en geen onderdeel is van de uitzonderingsgroep, riskeert een boete oplopend tot 3600 euro. Mensen die in aanmerking willen komen voor een uitzondering, moeten daarvoor bevestiging krijgen van een arts. Hoewel zwangere vrouwen niet verplicht worden tot vaccinatie, worden ze door de regering wel aangeraden om zich in te laten enten. Het is de bedoeling dat de verplichting in februari volgend jaar ingaat.

 • 'Minder ernstig zieke coronapatiënten in ziekenhuizen Zuid-Afrika'

  In Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen liggen nu minder coronapatiënten met ernstige symptomen dan bij vorige besmettingsgolven, blijkt uit voorlopige data. Bij de huidige besmettingsgolf van de omikronvariant is minder dan een derde van de opgenomen covidpatiënten ernstig ziek, bij de vorige twee besmettingsgolven was dat nog twee derde.

  Dat meldt het National Institute for Communicable Diseases (NICD) op basis van de gegevens uit het Tshwane-district. De stad Pretoria, waar de nieuwe virusvariant breed verspreid is, maakt onderdeel uit van dit gebied.

  Het NICD benadrukt dat het gaat om een beperkte studie en dat het nog te vroeg is voor conclusies. Zo worden in de data niet vermeld hoeveel opgenomen patiënten gevaccineerd zijn, of al een eerdere besmetting hebben doorgemaakt. Het is dus nog niet duidelijk in hoeverre aangemaakte antistoffen helpen tegen omikron.

  Vanwege het hoge aantal mutaties in omikron nemen wetenschappers aan dat de variant besmettelijker is. Vroege data suggereren wel dat de symptomen milder zijn, maar dit alles moet nog worden vastgesteld.

 • Gemiddelde instroom IC coronapatiënten daalt

  In de ziekenhuizen is de bezetting met coronapatiënten iets toegenomen. Er liggen nu 2848 mensen met corona (gisteren: 2840), van wie 644 op de IC (gisteren: 642), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  In totaal zijn afgelopen 24 uur 297 mensen opgenomen. Dat is een kleine daling ten opzichte van gisteren (311 opnames). Op de IC's kwamen er 33 nieuwe patiënten bij. Gemiddeld over de afgelopen zeven dagen is de instroom op de IC's afgenomen.

  Momenteel liggen er 18 patiënten in Duitsland op de IC.

  1/2 NOS
  2/2 NOS

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 19.838 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1722 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 20.608 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

  NOS
 • Van 22 miljoen Nederlandse vaccins voor arme landen pas een fractie verspreid

  Van de 22 miljoen vaccins die Nederland voor het einde van jaar aan arme landen zou leveren, zijn er tot nu toe pas een paar honderdduizend verspreid. "Dat is natuurlijk veel te weinig", zei minister De Bruijn vanmorgen in de Tweede Kamer. Hij beloofde om snel uit te zoeken hoe dat kan.

  De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beaamde, na berichtgeving van NU.nl, dat er een groot verschil is "tussen de beloftes en wat er wordt waargemaakt". Hij voegde daaraan toe dat het lastig is om erachter te komen wat het probleem is en beloofde zo snel mogelijk, in overleg met de producenten en distributieprogramma COVAX uit te zoeken "waar nou precies de bottleneck zit".

 • Stadsbestuur stopt faciliteren hotelplannen vanwege coronacrisis

  Het stadsbestuur van Den Haag stopt tijdelijk met het faciliteren van nieuwe hotelplannen, laat de gemeente weten. Volgens het stadsbestuur heeft de verblijfseconomie "een flinke klap gehad" door de coronacrisis. Er gingen veel minder mensen naar hotels dan voor corona. De gemeente verwacht dat het ook nog wel een tijdje duurt voor er weer net zoveel mensen komen als voor de pandemie, schrijft Omroep West.

  "Om de voorraad beter te beheersen, stelt het college voor terughoudend te zijn in het faciliteren van nieuwe hotels", zegt wethouder Saskia Bruines. "In ieder geval totdat de Haagse hotelmarkt zich heeft hersteld uit de coronacrisis en er 1.675.000 overnachtingen in één kalenderjaar zijn behaald."

 • Nog ongeveer tien mensen na vluchten uit Zuid-Afrika in quarantainehotel bij Schiphol

  Nog ongeveer tien mensen verblijven in het quarantainehotel in Badhoevedorp bij Schiphol. De reizigers zitten sinds 26 november in het hotel omdat ze positief werden getest na een vlucht uit Zuid-Afrika.

  In totaal werden 44 mensen naar het hotel gebracht. De mensen die nog in het hotel zitten zijn afkomstig uit "Europa en uit landen buiten Europa", meldt een woordvoerder van de GGD Kennemerland.

  De meeste mensen mogen voor het weekend weg, maar de woordvoerder zegt dat na het weekend mogelijk nog enkele mensen in het hotel moeten verblijven. In het hotel verblijven naast mensen die positief zijn getest ook hun naasten. Ook verblijven er mensen in het hotel die inmiddels negatief hebben getest, maar bijvoorbeeld nog wachten op hun vlucht.

  De GGD vergoedt de hotelkosten van alle mensen die in quarantaine zaten. "We zijn ruimhartig geweest", zegt de woordvoerder. "Het is natuurlijk best zwaar om zo lang in isolatie te moeten."

 • Onderzoek 'kerstborrel' neemt ook andere bijeenkomsten Britse regering onder de loep

  Een onderzoek naar de geruchtmakende kerstborrel in de ambtswoning van de Britse premier, waarover gisteren grote commotie ontstond, richt zich ook op twee eerdere bijeenkomsten van de Britse regering.

  Het onderzoek van kabinetssecretaris Simon Case heeft nu twee bijeenkomsten op 10 Downing Street op 27 november en 18 december vorig jaar als onderwerp, en een feest op het ministerie van Onderwijs op 10 december 2020. Ten tijde van die bijeenkomsten werden strenge coronamaatregelen voorbereid.

  Als er tijdens het onderzoek bewijs voor mogelijk strafbare feiten naar voren komt, zal het onderzoek worden overgedragen aan de politie

 • PO-Raad wil uiterlijk morgen duidelijkheid over vervroegde scholensluiting

  De PO-Raad, die schoolbesturen in het basisonderwijs vertegenwoordigt, wil voor het weekend duidelijkheid van het kabinet over een vervroegde scholensluiting in de week voor de kerstvakantie.

  Het OMT herhaalde eergisteren de suggestie om de basisscholen een week eerder te sluiten, maar tot nu toe heeft het kabinet zich hier nog niet over uitgesproken. Op 14 december is er een nieuw wegingsmoment. Wel liet demissionair minister De Jonge al weten dat "een week meer vakantie een week minder school is, en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk". Volgens hem vermindert het besmettingsgevaar niet, omdat de kinderen opgevangen moeten worden als de ouders werken en kinderen bij mogelijke uitstapjes in contact zullen komen met anderen.

  Ook de PO-raad is niet voor een sluiting en wil zo snel mogelijk een antwoord van het kabinet. "Schoolbesturen hebben behoefte aan duidelijkheid", zegt voorzitter van de PO-Raad Freddy Weima. "We vragen het kabinet daarom om voor het weekend te besluiten of een landelijke schoolsluiting nu wel of niet nodig is. Alles afwegend is voor ons een algehele scholensluiting niet aan de orde, zeker omdat een meerderheid van de schoolbesturen aangeeft dat onderwijs bieden onder de huidige omstandigheden zwaar is, maar dat ze de scholen in het belang van de leerlingen open willen houden tot de vakantie."