Denemarken: basisscholen over een week dicht • Engeland verscherpt maatregelen
- Welkom in het coronablog van woensdag 8 december
- Denen en Engelsen voeren strengere maatregelen in.
- Ruim 18.000 nieuwe positieve tests
- Kinderen met verhoogd medisch risico kunnen ook vaccin krijgen
- Pfizer en BioNTech: drie doses van ons vaccin beschermen goed tegen de omikronvariant
- Kuipers betoogt opnieuw dat boostercampagne sneller moet
- Mensen uit 1946 en 1947 mogen afspraak maken voor boostervaccin
Ook Engeland trekt teugels aan
Inwoners van Engeland moeten vanaf volgende week zo veel mogelijk vanuit huis werken en een coronatoegangsbewijs tonen om bij nachthoreca of bij grote evenementen binnen te komen. Volgens premier Johnson zijn de maatregelen nodig om de opmars van de omikronvariant te stuiten. Zijn minister van Volksgezondheid denkt dat de variant binnen twee tot vier weken verantwoordelijk kan zijn voor de helft van de besmettingen.
Johnson had eerder aangekondigd geen nieuwe lockdown te willen deze winter, maar hield naar eigen zeggen wel een plan B achter de hand. Met deze maatregelen is dat plan nu in werking getreden. Deze week werd het dragen van mondkapjes in winkels en het ov ook al opnieuw ingevoerd. Mondkapjes in bioscopen en theaters worden ook verplicht.
De Britse premier legt een deel van de verantwoordelijkheid bij ongevaccineerden: "Ik denk niet dat we oneindig kunnen doorgaan met restricties leggen op de manier waarop mensen leven alleen omdat een substantieel deel van de bevolking helaas nog niet gevaccineerd is."
Denemarken sluit basisscholen, horeca vroeger dicht
Denemarken voert opnieuw striktere maatregelen in om de verspreiding van corona tegen te gaan. Vanaf vrijdag zijn restaurants en cafés gesloten na 00.00 uur. Als je niet zit moet je bovendien een mondkapje op. Nachthoreca, zoals disco's, moet helemaal dicht. Concerten mogen doorgaan met maximaal vijftig bezoekers.
Over een week gaan ook de basisscholen dicht tot 4 januari, maakte premier Frederiksen bekend in een persconferentie. De premier riep Denen daarnaast op zo veel mogelijk thuis te werken. Ook wordt aangeraden geen kerstfeestjes te houden, zoals op het werk. Volgens Frederiksen is het vanwege de vaccinatiegraad mogelijk "grote delen van de Deense samenleving open te houden".
Afgelopen zomer kondigde Denemarken nog aan dat corona geen crisis meer was. In de horeca werd daarom bijvoorbeeld het coronatoegangsbewijs afgeschaft. Inmiddels lopen de besmettingscijfers ook in Denemarken weer flink op. In de afgelopen week testten gemiddeld zo'n 5000 Denen per dag positief.
Adviseur stapt op na kerstborrelvideo VK
Allegra Stratton is opgestapt als overheidsadviseur na het opduiken van een video over een kerstborrel die de Britse regering in verlegenheid heeft gebracht. In de video die vorig jaar december is opgenomen, is te zien hoe Stratton op grappende wijze antwoorden voorbereidt op vragen van de pers over een kerstborrel die op 10 Downing Street zou zijn gehouden. Op dat moment mochten vanwege de coronaregels maar twee mensen bijeenkomen, behalve als het voor werk strikt noodzakelijk was. Volgens premier Johnson heeft de borrel niet daadwerkelijk plaatsgevonden.
Stratton was inmiddels niet meer werkzaam als woordvoerder van de regering inzake het coronabeleid. Ze werkte nu als woordvoerder rondom de klimaattop in Glasgow. Toch zegt ze het noodzakelijk te vinden die rol op te geven: "Het Britse volk heeft immense offers gebracht in de strijd tegen covid-19. Ik ben bang dat mijn opmerkingen in de gelekte video nu afleiden van die strijd."
Ze betreurt het dat haar opmerkingen "de regels belachelijk leken te maken die iedereen zo goed mogelijk probeerde te volgen". Stratton zegt dat ze de rest van haar leven spijt blijft houden van haar opmerkingen.
Meerderheid Nederlanders niet voor vaccinatieplicht
Verschillende Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Griekenland voeren een vaccinatieplicht in, maar in Nederland lijkt daar vooralsnog geen duidelijk draagvlak voor. 36 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling 'diegenen die nu niet gevaccineerd zijn, moeten verplicht worden zich te laten vaccineren', blijkt uit onderzoek van van I&O Research in opdracht van de NOS.
Er is vooral een opvallend verschil tussen leeftijdsgroepen. 60 procent van de jongeren is tegen een vaccinatieplicht, terwijl 58 procent van de 65-plussers juist voorstander is.
Lockdown Oostenrijk eindigt zondag, maar deelstaten zijn voorzichtig
De nationale lockdown in Oostenrijk is zondag voorbij. Restaurants, niet-essentiële winkels, theaters en bijvoorbeeld kappers mogen dan weer open, maar veel van de negen deelstaten houden langer vast aan de maatregelen. Vorarlberg, Tirol en Burgerland maken wel gebruik van de maximale ruimte die de federale overheid nu biedt om de maatregelen te versoepelen.
Deelstaat Opper-Oostenrijk blijft nog zeker een week langer in lockdown. Die deelstaat had lange tijd de hoogste besmettingscijfers van Oostenrijk. In Wenen mogen niet-essentiële winkels en kerstmarkten vanaf maandag open, maar cafés en restaurants blijven dicht tot 17 december.
Niet aan alle regels komt een eind. Binnen moeten FFP2-mondkapjes gedragen worden en ook de nachthoreca blijft gesloten. Ongevaccineerden moeten zich in heel Oostenrijk langer aan de lockdownregels houden. Pas als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, komt ook voor hen een einde aan de lockdown.
18.144 nieuwe positieve tests
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 18.144 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 155 meer dan gisteren. Het aantal is nagenoeg gelijk aan vorige week woensdag, maar toen was er sprake van een storing.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.077 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 1 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Sinds afgelopen week geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Door het aangepaste beleid is het aantal tests bij de GGD flink afgenomen en het percentage positieve testen gestegen.
Aantal covidpatiënten in ziekenhuizen blijft vrijwel gelijk
In de ziekenhuizen zijn 311 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 46 nieuwe patiënten bij. Eergisteren sprak LCPS-baas Ernst Kuipers de verwachting uit dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames over de piek heen was toen de instroom per dag terugliep naar zo'n 200 patiënten.
De totale bezetting bleef nagenoeg gelijk in vergelijking met gisteren. Er liggen nu 2840 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2841), van wie 642 op de IC (gisteren: 639), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 16 patiënten in Duitsland op de IC.
Bij het RIVM werden 72 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 51 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder.
Kinderen met verhoogd medisch risico kunnen ook vaccin krijgen
Kinderen tussen 5 en 11 jaar met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort een coronavaccinatie krijgen. Demissionair minister De Jonge volgt een advies daarover van de Gezondheidsraad. De Jonge verwacht dat de inentingen met het Pfizer-vaccin op 20 december kunnen beginnen, met een lagere dosering dan bij volwassenen wordt gebruikt.
De Gezondheidsraad concludeerde dat hoewel bij de meeste kinderen geen of milde symptomen optreden na een coronabesmetting, sommigen wel ernstig ziek kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met aandoeningen zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen, een (aangeboren) hartafwijking en ernstige ontwikkelingsstoornissen. Volgens De Jonge gaat het om ruim 40.000 kinderen die in aanmerking komen.
De Gezondheidsraad buigt zich nog over de vraag of een coronavaccinatie breder beschikbaar moet worden gesteld voor kinderen tussen 5 en 11 jaar.
Pfizer en BioNTech: drie doses van ons vaccin beschermen goed tegen omikronvariant
BioNTech en Pfizer stellen na laboratoriumtesten dat drie doses van hun vaccin een neutraliserend effect hebben op de omikronvariant. Het aantal antistoffen dat een ingeënt persoon aanmaakt na twee prikken is veel minder goed in staat om de nieuwe variant te neutraliseren, maar een derde prik zorgt voor een even goede bescherming tegen omikron als twee prikken bij het oorspronkelijke virus.
Het zijn de eerste conclusies van Pfizer en BioNTech over de werking van hun vaccin tegen de omikronvariant. Die zijn gebaseerd op onderzoeken in het lab met antilichamen uit het bloed van gevaccineerde personen. In de praktijk kan de werking van het vaccin anders uitvallen. Het menselijke immuunsysteem heeft veel meer wapens dan alleen antilichamen, zoals T-cellen. Die bieden meer langdurige bescherming.
De antilichamen hechten zich aan het zogeheten spike-eiwit van het virus. De omikronvariant is op 32 punten op het spike-eiwit gemuteerd ten opzichte van het oorspronkelijke virus. Maar de T-cellen richten zich volgens Pfizer op delen van het virus die bij de omikronvariant nauwelijks anders zijn dan bij de oorspronkelijke variant. Vandaar dat het bedrijf vermoedt dat een ingeënt persoon ook na twee prikken nog steeds goed beschermd is tegen ernstige vormen van Covid-19. Een derde dosis verhoogt die bescherming.
Naast het onderzoek van Pfizer zijn er ook andere onderzoeken gaande. Kleinschalige onderzoeken in onder meer Zweden en Zuid-Afrika lijken aan te tonen dat de huidige vaccins minder goed zijn opgewassen tegen de variant dan tegen andere varianten, meldt ANP. Ook de WHO liet bij monde van Michael Ryan, die namens wereldgezondheidsorganisatie WHO verantwoordelijk is voor rampenbestrijding, weten dat het mogelijk is dat de huidige vaccins minder effectief zijn tegen de nieuwe variant.
Kuipers betoogt opnieuw dat boostercampagne sneller moet
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pleit er opnieuw voor dat mensen sneller een boosterprik krijgen. Hij ziet het liefst dat alle zestigplussers op dit moment al in aanmerking komen voor een boosterprik, in plaats van dat ze per geboortejaar worden opgeroepen. Dat zegt hij in het NPO Radio 1-programma Sven op 1.
"Er wordt nu vooral aangestuurd op boosteren van mensen die minimaal zeven maanden geleden hun vaccin hebben gehad. Maar ik denk dat het verstandig is dat de boostercampagne wordt versneld", stelt hij. "Als ik alleen kijk naar mensen van zestig jaar en ouder: dat zijn er in Nederland ongeveer 4,5 miljoen. Geef die nou allemaal een booster op zo kort mogelijke termijn."
"Dat wil niet zeggen dat je daarna de ander niet moet doen, maar eerst deze brede leeftijdscategorie, in plaats van heel langzaam naar beneden mensen op te roepen per geboortejaar."
Vandaag werd bekend dat mensen die geboren zijn in 1946 en 1947 een afspraak mogen maken voor een boosterprik. Iedereen die na die jaren is geboren komt later aan de beurt.
Johnson onder vuur na opduiken video met grappen over verboden kerstfeest
In het Verenigd Koninkrijk is een video opgedoken waarin leden van de staf van de Britse premier Boris Johnson grappen maken over een kerstfeest tijdens coronatijd. De video, die vorig jaar in december werd opgenomen, toont Johnsons toenmalige persvoorlichter Allegra Stratton die vragen beantwoordt van andere medewerkers, als repetitie voor een persconferentie.
Als medewerkers haar vragen naar een vermeend kerstfeest grapt zij: "Deze fictionele bijeenkomst was een zakelijke bijeenkomst en er werd onderling niet voldoende afstand gehouden." Volgens een bron bij de BBC heeft het feest echter wel plaatsgevonden. Johnson ontkent dat. In december vorig jaar was het vanwege de coronamaatregelen verboden om feesten te organiseren.
Verschillende politici uitten hun verbazing over het mogelijke feest en de opgedoken video. In het parlement zei Johnson zeer kwaad te zijn over de opgedoken video en vertelde hij dat hem was verzekerd dat er geen feest was.
Omikronvariant nu te vinden in zeker 57 landen
De omikronvariant is op dit moment te vinden in zeker 57 landen. Dat meldt wereldgezondheidsorganisatie WHO in een wekelijks epidemiologisch rapport.
De organisatie meldt dat het grootste deel van de gevallen reisgerelateerd is, maar zegt dat dat kan veranderen als er meer informatie bekend wordt over de besmettingen. Het virus komt op dit moment in alle werelddelen voor. Veel landen waar nog geen gevallen zijn geregistreerd liggen op het Afrikaanse continent.
De WHO meldt in het rapport dat het nog lastig is om de ernst van het virus te bepalen op basis van de weinige gegevens die er tot nu toe zijn. Michael Ryan, die namens wereldgezondheidsorganisatie WHO verantwoordelijk is voor rampenbestrijding, meldde echter al wel dat de omikronvariant niet schadelijker lijkt te zijn dan andere varianten van het coronavirus.
Mensen uit 1946 en 1947 kunnen afspraak maken voor boostervaccin
Mensen die geboren zijn in 1946 en 1947 mogen vanaf 11.00 uur een afspraak maken voor een boostervaccin. Dat meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid).
De afspraak kan online gemaakt worden. Mensen die willen bellen voor een afspraak, moeten wachten op een uitnodigingsbrief. De al gevaccineerden die aan de beurt zijn voor een boostervaccin hoeven geen uitnodigingsbrief mee te nemen naar een priklocatie. Wel moeten ze op bijvoorbeeld hun telefoon aan kunnen tonen dat ze een afspraakbevestiging hebben.
Mondkapjes nu echt verplicht in Belgische klassen voor kinderen vanaf 6 jaar
Vanaf vandaag geldt officieel een mondkapjesplicht op Belgische scholen voor kinderen vanaf 6 jaar. Eigenlijk moesten kinderen vanaf 6 jaar al vanaf maandag mondkapjes dragen in de klas, maar er gold een overgangsregeling van twee dagen.
Kinderen moeten in België ook mondkapjes dragen in onder meer het openbaar vervoer en in winkels. Sinds maandag zijn ook andere nieuwe regels ingegaan in het land. Zo zijn evenementen binnen met meer dan 200 bezoekers verboden en moeten sportwedstrijden binnen zonder publiek worden georganiseerd. Eerder waren al regels ingevoerd zoals een sluitingstijd van 23.00 uur voor de horeca en een maximum van zes personen per tafel in cafés en restaurants.
Omikron op Amerikaanse lijst van vaakst verkeerd uitgesproken woorden
Omikron is een van de vaakst verkeerd uitgesproken woorden van 2021 voor Amerikaanse nieuwslezers. Dat meldt de U.S. Captioning Company, de organisatie die live ondertitelt bij televisieprogramma's (vergelijkbaar met pagina 888 op teletekst in Nederland).
De organisatie houdt jaarlijks een lijst bij van woorden waar nieuwslezers en presentatoren moeite mee hebben. Dit jaar staan daar naast omikron ook woorden op als dalgona, de naam van een Zuid-Koreaanse delicatesse die populair is geworden door de Netflix-serie Squid Game en Glasgow. De plaatsnaam kwam dit jaar geregeld voorbij in nieuwsberichten vanwege de klimaattop die daar werd gehouden.
WHO: omikron lijkt niet schadelijker dan andere varianten
De omikronvariant lijkt niet schadelijker te zijn dan andere varianten van het coronavirus, zegt Michael Ryan, die namens wereldgezondheidsorganisatie WHO verantwoordelijk is voor rampenbestrijding, tegen persbureau AFP. Wel waarschuwt het agentschap dat er meer onderzoek nodig is om de ernst van het virus te bepalen.
Hoewel de variant waarschijnlijk sneller overdraagbaar is dan eerdere varianten, is het "zeer onwaarschijnlijk" dat de huidige vaccins geen bescherming zouden bieden, meldt Ryan. Hij laat wel weten dat het mogelijk is dat de huidige vaccins minder effectief zijn tegen de nieuwe variant.
Hij zegt dat de variant vrijwel zeker minder gevaarlijk is dan de deltavariant, maar houdt nog een slag om de arm omdat de nieuwe variant zich pas kortgeleden verspreidde.
Nieuwsjaarsduik Scheveningen gaat ook dit jaar niet door
De nieuwjaarsduik in de Noordzee bij Scheveningen gaat ook dit jaar niet door, althans niet in georganiseerde vorm. Voor het tweede jaar op rij gooit corona roet in het eten. "Dit was een beetje een no brainer", zegt organisator Alex Schuttert tegen Omroep West. "We waren er klaar voor, maar omdat veel dingen nu dicht zijn is er te veel onzekerheid om het door te laten gaan."
De organisatie verstuurt net als vorig jaar blikken met zeewater, zodat mensen op 1 januari thuis een nieuwjaarsduik kunnen nemen. "Het pakket was erg gewild en we waren vrij vlot door de blikken heen", zegt Schuttert. "Dus vandaar dat we het alternatief wegens succes hebben verlengd."
De nieuwjaarsduik van Scheveningen is een van de oudste van Nederland. De eerste editie vond in 1965 plaats. Jaarlijks doen tussen de 7000 en 10.000 mensen mee. Eerder deze maand ging al een streep door de nieuwjaarsduiken in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee.
Ruim 550.000 mensen hebben boosterprik gehad
Ruim een half miljoen mensen hebben nu in Nederland een boostervaccinatie gekregen, meldt het RIVM. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat tot 5 december zeker 577.600 mensen een boosterprik hebben gehad. Daarnaast hebben ruim 119.000 mensen met een afweerstoornis een derde prik gekregen. Deze vaccinaties worden niet aangeduid als boosterprik.
De boostercampagne is inmiddels aanbeland bij de mensen die geboren zijn in 1944 of 1945. Dat gaat dus om mensen die al ruim in de zeventig zijn. Demissionair minister De Jonge heeft toegezegd dat alle 60-plussers eind deze maand de gelegenheid hebben gekregen om een boostervaccin te halen.
In totaal zijn in Nederland nu ruim 24,5 miljoen eerste en tweede prikken gezet, daarmee komt de vaccinatiegraad van 18-plussers op 85,5 procent uit. In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar is 63 procent volledig gevaccineerd.
Welkom!
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van woensdag 8 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.