liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ruim 850.000 boosterprikken gezet • Kamer: laat ouder beslissen over vaccinatie kind

liveblog gesloten

Omikron verspreidt zich snel, is misschien milder maar vooral onzeker

We kennen B.1.1.529 nog geen twee weken als omikron, maar in die korte tijd heeft deze nieuwe variant van het coronavirus behoorlijk wat stof doen opwaaien. Reisbeperkingen, extra maatregelen (zoals in Engeland): omikron baart wetenschappers en overheden wereldwijd zorgen. Deze week kwamen wel enkele flarden aan nieuwe informatie naar buiten, maar onderzoekers benadrukken dat ons beeld van omikron verre van compleet is.

Hart onder de riem voor zorgmedewerkers

'Doet me goed dat ze in deze tijd aan ons denken'

De Jonge: inmiddels ruim 850.000 boosterprikken gezet

Sinds het begin van de boostercampagne zijn er ruim 850.000 boosterprikken en derde inentingen uitgevoerd gezet, meldt minister De Jonge op Twitter. Het gaat om ruim 120.000 extra vaccinaties voor mensen met een ernstige afweerstoornis en ruim 730.000 boosterprikken.

De eerste extra prik van Nederland werd op 18 november gezet. De afgelopen week heeft de GGD ruim een kwart miljoen boostervaccinaties gezet. De komende dagen staan nog eens bijna 300.000 afspraken gepland.

Kamer: ouders mogen zelf beslissen over vaccinatie jong kind

Als de Gezondheidsraad positief adviseert over het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud, moeten ouders zelf kunnen beslissen of hun kinderen een prik krijgen. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten na een motie van de PvdA en D66. Het advies over de vaccinatie wordt nog deze week verwacht.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde vorige maand dat het vaccin van BioNTech/Pfizer veilig en effectief is voor kinderen in die leeftijdsgroep. Wel krijgen ze een lagere dosis dan volwassenen.

Kinderen van 5 tot 12 jaar oud met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort al een prik krijgen, besloot demissionair minister Hugo de Jonge deze week. Maar voor de bredere groep is het vooralsnog niet zover. Eerst wacht het kabinet het advies af van de Gezondheidsraad. Dat wordt vaak overgenomen. Kinderen vanaf 12 jaar en ouder kunnen al langer een coronavaccinatie krijgen.

Groen licht voor boosterprik vanaf 16 jaar in VS

Ook 16 en 17-jarigen kunnen in de Verenigde Staten straks een boosterprik krijgen. Medicijnagentschap FDA heeft voor deze leeftijdsgroep goedkeuring gegeven voor een derde prik met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Maar dan moet de laatste vaccinatie wel minstens een half jaar geleden zijn gezet.

Als laatste stap moet ook het CDC, het Amerikaanse RIVM, nog groen licht geven. De verwachting is dat dit instituut er snel een besluit over neemt. Zodra het CDC de booster adviseert voor 17 en 18-jarigen kan het inenten beginnen.

De boostercampagne in de VS loopt al wel vanaf 18 jaar. De regering-Biden roept de bevolking op zo snel mogelijk een extra prik te laten zetten, vooral met het oog op de besmettelijker geachte omikronvariant.

ABN: 2,4 miljard euro nodig voor inhaalzorg

Om achterstallige zorg in te halen die ontstaan is door de coronapandemie is 2,4 miljard euro nodig. Dat blijkt uit cijfers van zorgexperts van ABN AMRO. Volgens de experts van de bank willen zorgverzekeraars deze extra zorg voor 2022 vooralsnog niet inkopen.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn veel ziekenhuisbehandelingen uitgesteld. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten nog zo'n 190.000 operaties worden uitgevoerd. Dat komt neer op 12,5 procent van het totaal aantal operaties dat normaalgesproken in een jaar plaatsvindt. Ziekenhuizen luiden volgens de bank de noodklok. Om financieel gezond te blijven en de achterstallige zorg te leveren is volgens de zorginstellingen extra budget nodig.

2,4 miljard euro is een immens bedrag, stellen de zorgexperts. "Geen van de partijen kan de extra kosten dragen", zegt de ABN. Een oplossing is volgens de bank om de inkoop van achterstallige zorg voortaan als coronasteun te beschouwen. "Andere sectoren krijgen immers ook steun."

Kabinet wil kerstvakantie niet verlengen voor scholen

Het kabinet wil de scholen rond de kerstvakantie niet extra sluiten, zoals het OMT heeft geopperd. Demissionair minister Slob schrijft op Twitter dat de inzet van het kabinet is om de scholen open te houden.

De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft deze week leraren en leerlingen uit gemeenten met veel besmettingen gesproken. "Ik snap hun zorgen. Het is zwaar, velen snakken naar vakantie."

Oostenrijk wil vaccinatieplicht vanaf 14 jaar oud

De geplande vaccinatieplicht in Oostenrijk gaat gelden voor personen vanaf 14 jaar en ouder. Voor zwangere vrouwen en mensen die zich om gezondheidsredenen niet kunnen laten inenten, wil de Oostenrijkse regering een uitzondering maken.

Als het parlement de maatregelen goedkeurt, en daar lijkt voldoende steun, worden de Oostenrijkse regels een van de strengste in Europa om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. De details van de Oostenrijkse plannen zijn vandaag op een persconferentie bekendgemaakt.

Wie de inenting tegen covid-19 weigert en geen onderdeel is van de uitzonderingsgroep, riskeert een boete oplopend tot 3600 euro. Mensen die in aanmerking willen komen voor een uitzondering, moeten daarvoor bevestiging krijgen van een arts. Hoewel zwangere vrouwen niet verplicht worden tot vaccinatie, worden ze door de regering wel aangeraden om zich in te laten enten. Het is de bedoeling dat de verplichting in februari volgend jaar ingaat.

'Minder ernstig zieke coronapatiënten in ziekenhuizen Zuid-Afrika'

In Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen liggen nu minder coronapatiënten met ernstige symptomen dan bij vorige besmettingsgolven, blijkt uit voorlopige data. Bij de huidige besmettingsgolf van de omikronvariant is minder dan een derde van de opgenomen covidpatiënten ernstig ziek, bij de vorige twee besmettingsgolven was dat nog twee derde.

Dat meldt het National Institute for Communicable Diseases (NICD) op basis van de gegevens uit het Tshwane-district. De stad Pretoria, waar de nieuwe virusvariant breed verspreid is, maakt onderdeel uit van dit gebied.

Het NICD benadrukt dat het gaat om een beperkte studie en dat het nog te vroeg is voor conclusies. Zo worden in de data niet vermeld hoeveel opgenomen patiënten gevaccineerd zijn, of al een eerdere besmetting hebben doorgemaakt. Het is dus nog niet duidelijk in hoeverre aangemaakte antistoffen helpen tegen omikron.

Vanwege het hoge aantal mutaties in omikron nemen wetenschappers aan dat de variant besmettelijker is. Vroege data suggereren wel dat de symptomen milder zijn, maar dit alles moet nog worden vastgesteld.

Gemiddelde instroom IC coronapatiënten daalt

In de ziekenhuizen is de bezetting met coronapatiënten iets toegenomen. Er liggen nu 2848 mensen met corona (gisteren: 2840), van wie 644 op de IC (gisteren: 642), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal zijn afgelopen 24 uur 297 mensen opgenomen. Dat is een kleine daling ten opzichte van gisteren (311 opnames). Op de IC's kwamen er 33 nieuwe patiënten bij. Gemiddeld over de afgelopen zeven dagen is de instroom op de IC's afgenomen.

Momenteel liggen er 18 patiënten in Duitsland op de IC.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 19.838 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1722 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 20.608 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

Van 22 miljoen Nederlandse vaccins voor arme landen pas een fractie verspreid

Van de 22 miljoen vaccins die Nederland voor het einde van jaar aan arme landen zou leveren, zijn er tot nu toe pas een paar honderdduizend verspreid. "Dat is natuurlijk veel te weinig", zei minister De Bruijn vanmorgen in de Tweede Kamer. Hij beloofde om snel uit te zoeken hoe dat kan.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beaamde, na berichtgeving van NU.nl, dat er een groot verschil is "tussen de beloftes en wat er wordt waargemaakt". Hij voegde daaraan toe dat het lastig is om erachter te komen wat het probleem is en beloofde zo snel mogelijk, in overleg met de producenten en distributieprogramma COVAX uit te zoeken "waar nou precies de bottleneck zit".

Stadsbestuur stopt faciliteren hotelplannen vanwege coronacrisis

Het stadsbestuur van Den Haag stopt tijdelijk met het faciliteren van nieuwe hotelplannen, laat de gemeente weten. Volgens het stadsbestuur heeft de verblijfseconomie "een flinke klap gehad" door de coronacrisis. Er gingen veel minder mensen naar hotels dan voor corona. De gemeente verwacht dat het ook nog wel een tijdje duurt voor er weer net zoveel mensen komen als voor de pandemie, schrijft Omroep West.

"Om de voorraad beter te beheersen, stelt het college voor terughoudend te zijn in het faciliteren van nieuwe hotels", zegt wethouder Saskia Bruines. "In ieder geval totdat de Haagse hotelmarkt zich heeft hersteld uit de coronacrisis en er 1.675.000 overnachtingen in één kalenderjaar zijn behaald."

Nog ongeveer tien mensen na vluchten uit Zuid-Afrika in quarantainehotel bij Schiphol

Nog ongeveer tien mensen verblijven in het quarantainehotel in Badhoevedorp bij Schiphol. De reizigers zitten sinds 26 november in het hotel omdat ze positief werden getest na een vlucht uit Zuid-Afrika.

In totaal werden 44 mensen naar het hotel gebracht. De mensen die nog in het hotel zitten zijn afkomstig uit "Europa en uit landen buiten Europa", meldt een woordvoerder van de GGD Kennemerland.

De meeste mensen mogen voor het weekend weg, maar de woordvoerder zegt dat na het weekend mogelijk nog enkele mensen in het hotel moeten verblijven. In het hotel verblijven naast mensen die positief zijn getest ook hun naasten. Ook verblijven er mensen in het hotel die inmiddels negatief hebben getest, maar bijvoorbeeld nog wachten op hun vlucht.

De GGD vergoedt de hotelkosten van alle mensen die in quarantaine zaten. "We zijn ruimhartig geweest", zegt de woordvoerder. "Het is natuurlijk best zwaar om zo lang in isolatie te moeten."

Onderzoek 'kerstborrel' neemt ook andere bijeenkomsten Britse regering onder de loep

Een onderzoek naar de geruchtmakende kerstborrel in de ambtswoning van de Britse premier, waarover gisteren grote commotie ontstond, richt zich ook op twee eerdere bijeenkomsten van de Britse regering.

Het onderzoek van kabinetssecretaris Simon Case heeft nu twee bijeenkomsten op 10 Downing Street op 27 november en 18 december vorig jaar als onderwerp, en een feest op het ministerie van Onderwijs op 10 december 2020. Ten tijde van die bijeenkomsten werden strenge coronamaatregelen voorbereid.

Als er tijdens het onderzoek bewijs voor mogelijk strafbare feiten naar voren komt, zal het onderzoek worden overgedragen aan de politie

PO-Raad wil uiterlijk morgen duidelijkheid over vervroegde scholensluiting

De PO-Raad, die schoolbesturen in het basisonderwijs vertegenwoordigt, wil voor het weekend duidelijkheid van het kabinet over een vervroegde scholensluiting in de week voor de kerstvakantie.

Het OMT herhaalde eergisteren de suggestie om de basisscholen een week eerder te sluiten, maar tot nu toe heeft het kabinet zich hier nog niet over uitgesproken. Op 14 december is er een nieuw wegingsmoment. Wel liet demissionair minister De Jonge al weten dat "een week meer vakantie een week minder school is, en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk". Volgens hem vermindert het besmettingsgevaar niet, omdat de kinderen opgevangen moeten worden als de ouders werken en kinderen bij mogelijke uitstapjes in contact zullen komen met anderen.

Ook de PO-raad is niet voor een sluiting en wil zo snel mogelijk een antwoord van het kabinet. "Schoolbesturen hebben behoefte aan duidelijkheid", zegt voorzitter van de PO-Raad Freddy Weima. "We vragen het kabinet daarom om voor het weekend te besluiten of een landelijke schoolsluiting nu wel of niet nodig is. Alles afwegend is voor ons een algehele scholensluiting niet aan de orde, zeker omdat een meerderheid van de schoolbesturen aangeeft dat onderwijs bieden onder de huidige omstandigheden zwaar is, maar dat ze de scholen in het belang van de leerlingen open willen houden tot de vakantie."

Tippelzone in Arnhem overdag open vanwege avondlockdown

De tippelzone aan de Oude Veerweg in Arnhem is binnenkort overdag te bezoeken. Normaal gesproken gaat de tippelzone pas om 20.00 uur open, maar vanwege de coronamaatregelen konden sekswerkers de afgelopen tijd helemaal niet werken. De gemeenteraad vindt dat onacceptabel, schrijft Omroep Gelderland.

"Het gaat om een zaak van leven en dood", zegt D66-raadslid Susan van Ommen. De prostituees om wie het gaat belanden volgens haar op dit moment in de illegaliteit, wat ten koste gaat van hun veiligheid omdat er dan geen zicht op is. Dat maakt hen kwetsbaarder voor uitbuiting en geweld, vult Sarah Dobbe (SP) aan.

Niet iedereen is blij met het besluit. Iedereen kan bij de gemeente aankloppen bij inkomensproblemen, vindt PVV' er Coen Verheij. Hij wijst er ook op dat er overdag veel mensen langs de tippelzone komen en dat de sekswerkers voor veel mensen zichtbaar zullen zijn.

Welke openingstijden er gaan gelden, is nog niet duidelijk. Daarover wordt in overleg met de sekswerkers besloten.

Conference League-duel van Vitesse-concurrent Tottenham afgelast

Het Conference League-duel tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennais gaat donderdagavond definitief niet door. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA bevestigd.

De Spurs kampen met een corona-uitbraak en hadden woensdag al aangekondigd dat ze niet wilden spelen. Acht spelers en vijf stafleden van de Engelse club hadden positief getest op het coronavirus.

Mensen uit 1948, 1949 en 1950 kunnen afspraak maken voor boostervaccin

Mensen die geboren zijn in 1948, 1949 en 1950 mogen een afspraak maken voor een boostervaccin. Dat meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid).

De afspraak kan online gemaakt worden. Mensen kunnen ook telefonisch een afspraak maken, maar dan moeten ze wachten op een uitnodigingsbrief. De gevaccineerden die aan de beurt zijn voor een boostervaccin hoeven geen uitnodigingsbrief mee te nemen naar een priklocatie. Wel moeten ze op bijvoorbeeld hun telefoon aan kunnen tonen dat ze een afspraakbevestiging hebben.

Nijmeegse zorgmedewerkers geëerd met verlicht hart en chocolaatjes

In Nijmegen is gisteravond een groot hart verlicht hart geplaatst op een grasveld bij het RadBoudumc, meldt Omroep Gelderland. Het hart werd rond 17.00 uur gelegd voor de hoofdingang. Met de actie wil het Radboud Oncologie Fonds "even wat hartverwarmends in deze roerige tijd" doen. Aan zorgmedewerkers en bezoekers werden chocolaatjes uitgedeeld.

Ook op een andere plaats in Gelderland wordt zorgpersoneel geëerd: in Harderwijk maakt een visboer pakketjes met lekkernijen voor personeel van ziekenhuis St Jansdal. De eerste 500 euro voor de pakketten is betaald door de personeelsvereniging van de viswinkel. Ook is al 3000 euro opgehaald bij een donatieactie.

Bijna een op tien volledig gevaccineerden wil geen boosterprik

Iets minder dan een op de tien mensen die volledig zijn gevaccineerd wil geen boosterprik laten zetten, blijkt uit onderzoek van datapersbureau LocalFocus. De onderzoekers ondervroegen voor deze enquête eind november 4300 respondenten.

Naast de bijna 9 procent van de mensen die zegt geen prik te willen, zegt 7,5 procent het nog niet te weten. De andere 83,5 procent van de ondervraagden wil zeker of waarschijnlijk een boosterprik.

Tussen de ondervraagde leeftijdsgroepen bestaan wel verschillende opvattingen over een boosterprik. Een ruime meerderheid van bijna 95 procent van de gevaccineerde 65-plussers wil zich (waarschijnlijk) extra laten vaccineren tegen het coronavirus. Ook in de leeftijdscategorie van tussen de 50 en 64 jaar is de bereidheid hoog. Het laagst is de bereidheid onder jongvolwassenen van tussen de 18 en 34 jaar, maar ook van hen wil altijd nog driekwart een extra prik.

Willem Engel verliest opnieuw rechtszaak over laster tegenover Belgische viroloog

Willen Engel heeft bij de rechtbank ongelijk gekregen in een zaak waarin hij de Belgische viroloog Marc van Ranst beschuldigde van laster. Van Ranst bestreed dat. Hij stelde dat juist Engel hem benadeeld had en eiste een schadevergoeding van 7000 euro. Engel moet Van Ranst van de rechtbank in Mechelen nu een schadevergoeding betalen van 4000 euro.

Van Ranst en Engel nemen elkaar op Twitter regelmatig de maat. Van Ranst zou Engel op televisie een virusontkenner hebben genoemd, waarop de Viruswaarheid-voorman de rechtszaak aanspande.

Maar volgens de rechter noemde Van Ranst Engel niet rechtstreeks een virusontkenner en was in de uitlatingen tussen de twee geen sprake van een misdrijf, maar hooguit van een belediging.

Australian Open wil geen uitzonderingen voor ongevaccineerde spelers

Tennistoernooi Australian Open gaat geen uitzonderingen op de coronaregels maken voor spelers die niet zijn gevaccineerd, meldt toernooidirecteur Craig Tiley.

Het is mogelijk slecht nieuws voor toptennisser Novak Djokovic. Gisteren maakte het toernooi een lijst bekend met deelnemende spelers, waarop ook de naam staat van de Serviër. De speler wil tot nu toe niet zeggen of hij gevaccineerd is en twijfelt over deelname aan het eerste grote tennistoernooi van 2022, vanwege de strenge coronaregels in het land.

Met de weigering van de toernooileiding om uitzonderingen te maken wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de soap rond de deelname van Djokovic. Na een lange periode van onduidelijkheid zei premier Morrison eind oktober dat alle toptennissers welkom zijn op het Australian Open in Melbourne. Wel moeten ongevaccineerde spelers twee weken in quarantaine na hun aankomst. Directeur Tiley lijkt echter nog strengere regels te willen opleggen.

Het Australian Open, het eerste Grand Slamtoernooi van dit jaar, begint op 17 januari.

Waakhond waarschuwt reisaanbieders: informeer beter over risico's code oranje

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft reisaanbieders gewaarschuwd dat ze consumenten beter moeten informeren over de risico's bij reizen naar een gebied met code oranje.

Bij code oranje kunnen er beperkende maatregelen gelden die volgens de toezichthouder "het vakantiegenot kunnen beperken". Het advies is om alleen naar dit soort gebieden te reizen als dit noodzakelijk is. Een vakantie valt daar niet onder. Mensen die toch een vakantiereis boeken naar zo'n gebied lopen het risico dat zij hun boeking niet kosteloos kunnen annuleren en daarover moeten zij geïnformeerd worden voordat zij een pakketreis boeken, stelt de ACM.

De ACM gaat de reisaanbieders goed in de gaten te houden en ook letten op meldingen van consumenten. Ook roept de waakhond reisaanbieders die toch pakketreizen naar oranje gebieden aanbieden op om extra flexibel te zijn, bijvoorbeeld door omboekgaranties te geven tot kort voor vertrek.

Corona was in 2021 een van de vaakst gebruikte hashtags op Twitter in Nederland

De hashtag #corona is een van de vaakst gebruikte hashtags van 2021 op Twitter in Nederland, meldt het platform in een persbericht. Ook de hashtags #covid19, #corona en #coronamaatregelen zijn te vinden in de top 10 van 2021.

Tussen 23 januari en 28 april gold in Nederland een avondklok. De hashtag #avondklok staat daarom ook hoog in het lijstje met populaire hashtags. Andere populaire hashtags in de top tien hadden met cryptovaluta te maken (#bitcoin, #nft, #safemoon). De overige hashtags uit de top tien zijn #dont_fight_the_feeling, een nummer van de populaire Koreaanse K-popgroep EXO, en #vacatures.

Gisteren publiceerde Google ook al een lijst met trending zoekopdrachten van 2021. Nummer 1 was Peter R. de Vries, maar ook in deze top 10 kwam de coronacrisis naar voren. Zo staat avondklok hier op plek 4 en Testen voor toegang op plek 5.

Twee Belgische scholen krijgen politiebewaking na bedreiging ouders over mondkapjes

Twee scholen in de Belgische gemeente Wommelgem, in de buurt van Antwerpen hebben korte tijd politiebewaking gekregen na dreigbrieven van ouders, meldt VRT Nieuws. Een aantal ouders is het oneens met de mondkapjesplicht voor kinderen vanaf 6 jaar die vanaf maandag in België geldt.

De scholen ontvingen enkele dreigbrieven en een dreigmail en één ouder dreigde om "amok te gaan maken" bij een van de scholen. De politie patrouilleerde daarna extra bij de scholen. De ouder kwam uiteindelijk inderdaad naar de school toe, maar agenten hoefden niet in te grijpen. De politie laat weten alert te blijven op nieuwe bedreigingen.

Engelse voetbalclub Tottenham speelt niet vanwege corona-uitbraak

De Engelse voetbalclub Tottenham speelt vanavond niet tegen de Franse ploeg Stade Rennais in de Conference League vanwege een groot aantal coronabesmettingen bij de selectie. Acht spelers en vijf stafleden hebben positief getest op het coronavirus.

De Europese voetbalbond UEFA heeft het bericht van de Spurs overigens nog niet bevestigd. Tegenstander Rennais spreekt in een verklaring zelfs van een "eenzijdige beslissing".

De afgelasting is ook van belang voor Vitesse. De Arnhemmers zijn in dezelfde poule met de Spurs verwikkeld in de strijd om de tweede plaats, achter de al geplaatste koploper Stade Rennais.

'Drie miljoen boosters voor nieuwjaar haalbaar'

Alle 60-plussers die dat willen kunnen voor de jaarwisseling een boosterprik hebben, zeggen de GGD's tegen het AD. Deze week worden er 350.000 mensen gevaccineerd en volgende week gaat de capaciteit naar 700.000. Volgens de GGD's is het haalbaar om voor de jaarwisseling drie miljoen boosters te zetten.

Na de jaarwisseling is het de bedoeling dat mensen onder de 60 de extra prik aangeboden krijgen. Die kunnen in de zevende maand na de vorige inenting gezet worden. De boosters worden per 1 februari nodig om een internationale QR-code te krijgen, waarmee naar andere EU-landen kan worden gereisd.

De landelijke koepel GGD GHOR zegt tegen de krant dat de problemen met het krijgen van een afspraak voor de boosterprikken tijdelijk en lokaal zijn.

'Kwetsbare jongeren dronken en blowden meer tijdens pandemie'

Kwetsbare jongeren zijn tijdens de pandemie meer gaan blowen, drinken en lachgas gebruiken, blijkt uit de Antenne Regiomonitor 2020-2021. Dat is een landelijk onderzoek waarbij wordt gekeken naar risicojongeren tussen de 16 en 28, uitgevoerd in samenwerking met Verslavingskunde Nederland. Een deel van deze groep is meer gaan gebruiken en innemen vanwege eenzaamheid, stress, angst of uit recalcitrantie tegen de coronamaatregelen.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van xtc daalde doordat het uitgaansleven grotendeels op slot ging, maar dat het gebruik van middelen zoals cannabis afgelopen jaar juist is toegenomen. Deskundigen zeggen bezorgd te zijn en waarschuwen dat het risico van verslaving op de loer ligt.

Pandemie is grootste crisis voor kinderen in de geschiedenis van Unicef

In het 75-jarige bestaan van Unicef heeft zich geen crisis voorgedaan die kinderen zo hard raakte als de coronapandemie. Dat schrijft de organisatie in een rapport. Het aantal kinderen dat in armoede leeft, is volgens de hulporganisatie in nog geen twee jaar tijd met ongeveer 100 miljoen toegenomen. Dat is een stijging van 10 procent sinds 2019.

Unicef waarschuwt dat het in het meest positieve scenario zeven tot acht jaar gaat duren voordat het aantal kinderen dat in armoede leeft weer terug is op het niveau van voor de pandemie. Zonder ingrijpen dreigt er volgens de ngo een verloren decennium voor kinderen.

De hulporganisatie staat ook stil bij de klap die de coronacrisis was voor het onderwijs. Op het hoogtepunt van de pandemie gingen volgens Unicef wereldwijd ruim 1,6 miljard kinderen (90 procent van de leerlingen) niet naar school vanwege schoolsluitingen.

Verder valt uit het rapport op te maken dat zo'n 50 miljoen kinderen momenteel lijden aan acute ondervoeding. Unicef waarschuwt dat daar door de pandemie volgend jaar nog eens 9 miljoen bij kunnen komen.

Australische vicepremier besmet met corona

De Australische vicepremier Barnaby Joyce is in de Verenigde Staten positief getest op het coronavirus. Hij denkt dat hij het virus heeft opgelopen in het Verenigd Koninkrijk, waar hij eerder deze week bijeenkwam met leden van de Britse regering. Voor zover bekend zijn er geen andere besmettingen in zijn delegatie.

Joyce heeft al zijn afspraken in Washington afgeblazen en zegt zeker tien dagen in isolatie te gaan. Waar hij precies besmet is, is nog onduidelijk. Hij zegt dat hij voor zijn vertrek uit het VK nog een aantal keer negatief is getest, maar dat hij zich bij aankomst in de VS grieperig voelde.

Politie Londen: geen onderzoek naar kerstborrel-video

De Londense politie gaat geen onderzoek doen naar de kerstborrel die naar verluidt vorig jaar tijdens de Britse lockdownperiode is gehouden op 10 Downing Street. Volgens de politie is er geen bewijs dat zo'n onderzoek rechtvaardigt.

De regering-Johnson ligt zwaar onder vuur vanwege een gelekte video waarin de toenmalige woordvoerder Allegra Stratton zich met collega's voorbereidt op vragen over een vermeende kerstborrel waarbij medewerkers de coronamaatregelen hebben geschonden. Lachend suggereert ze onder meer dat het gewoon een "werkoverleg zonder onderlinge afstand" was. Inmiddels heeft Stratton haar ontslag aangeboden en in tranen laten weten dat ze haar opmerkingen "de rest van haar leven zal betreuren".

Johnson heeft in het Lagerhuis zijn excuses aangeboden voor de video, die werd gelekt aan tv-zender ITV. Hij was naar eigen zeggen woedend toen hij de beelden zag en vindt dat de onderste steen boven moet komen.

Premier Johnson onder vuur vanwege deze uitgelekte video

Finse premier biedt excuses aan voor nachtclubbezoek

De Finse premier Sanna Marin heeft haar excuses aangeboden voor het bezoeken van een discotheek terwijl een van haar ministers positief was getest. Marin kreeg na het bericht dat haar minister van Buitenlandse Zaken was besmet het advies om contacten te vermijden, maar dat bericht werd naar haar werktelefoon gestuurd, die ze op dat moment naar eigen zeggen niet bij zich had.

Na haar bezoek aan de club, zondag, las ze het bericht alsnog en die dag is ze negatief getest. Toch kreeg ze kritiek, omdat veel mensen vinden dat ze beter had moeten weten. Volgens de Finse coronaregels hoeven gevaccineerden niet in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Maar het advies is wel om menigtes te vermijden, wat de gevaccineerde premier dus niet had gedaan met haar discotheekbezoek.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van donderdag 9 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.