NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Echtpaar ontsnapt uit quarantainehotel • 'Omikronontdekker' ziet geen ernstig zieke patiënten

Liveblog gesloten
 • Echtpaar ontsnapt uit quarantainehotel en wordt aangehouden

  De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een echtpaar aangehouden dat was ontsnapt uit een quarantainehotel. De twee werden uit een vliegtuig gehaald dat op het punt stond te vertrekken. Ze zijn overgedragen aan de GGD.

 • WHO tegen inreisverbod, voor PCR-test voor inreizende passagiers

  Een inreisverbod voor buitenlanders is geen verstandige maatregel om de verspreiding van de omikronvariant te stoppen. Dat zegt topadviseur Catherine Smallwood van de Wereldgezondheidsorganisatie tegen Nieuwsuur. "Zo'n ingreep is niet houdbaar. En het is waarschijnlijk dat een klein deel van de bevolking al besmet is met deze variant, dus zo'n extreme maatregel is niet wat we zouden adviseren."

  Israël heeft als eerste land de grenzen gesloten voor buitenlanders vanwege de nieuwe coronavirusvariant. Maar waarschijnlijk is het dus al te laat om op die manier de variant volledig tegen te houden. De WHO zegt dat het beter is in te zetten op het opsporen en voorkomen van besmettingen. Smallwood: "Deze variant is een coronavirus en dus is gevoelig voor alle maatregelen die we al hebben. We moeten meer van hetzelfde doen."

  Smallwood vindt het wel verstandig om reizigers die een land binnenkomen te testen. Toch is een PCR-test bij aankomst in Nederland niet verplicht. Van de 635 reizigers die vanmorgen met twee vluchten vanuit Zuid-Afrika aankwamen op Schiphol, kregen de 307 Nederlandse inwoners een PCR-test aangeboden, zegt de GGD tegen Nieuwsuur. Van hen hebben 118 zich ook echt laten testen. Wel moesten alle reizigers voor vertrek een negatieve PCR-test én sneltest laten zien. Ook moeten ze bij thuiskomst in quarantaine.

  Smallwood: "PCR-tests zijn een extra voorzorgsmaatregel. Zolang we niet weten hoe zorgelijk deze variant precies is, moeten we er alles aan doen om de besmettingen naar beneden te brengen. We vragen landen om echt op zoek te gaan naar het virus, besmette personen te traceren en hun contacten te isoleren."

 • Ook VS komt met beperkingen voor reizen uit zuidelijk Afrika

  De Amerikaanse regering bereidt maatregelen voor om de komst van de omikronvariant van het coronavirus naar de VS te vertragen. Die maatregelen voor reizigers uit landen in zuidelijk Afrika worden morgen van kracht. President Biden overlegt vandaag nog met zijn corona-adviseurs.

  In de VS zijn nog geen besmettingen vastgesteld, maar dat gaat er onvermijdelijk van komen, zei immunoloog en topadviseur Anthony Fauci tegen de tv-zender NBC. Beperking van het vliegverkeer geeft de autoriteiten meer tijd om informatie te verzamelen en het vaccineren op te voeren. Hij erkent dat de variant "misschien eigenlijk niet zo veel voorstelt", maar hij wil er zeker van zijn dat de VS op het ergste is voorbereid.

  Een aantal andere landen, ook Nederland, heeft al vliegbeperkingen ingesteld voor mensen uit landen in zuidelijk Afrika, ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie om dat niet te doen. Het is nog niet zeker of de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant en hoe ernstig de gevolgen van een besmetting zijn.

  Zuid-Afrika, waar omikron waarschijnlijk vandaan komt, is tegen het opleggen van reisbeperkingen. De Zuid-Afrikaanse regering zegt dat het land gestraft wordt voor het opsporen van de nieuwe variant.

 • Zuid-Afrikaanse 'ontdekker' omikronvariant ziet geen ernstig zieke patiënten

  Een Zuid-Afrikaanse arts die als een van de eersten vermoedde dat er een nieuwe variant van het coronavirus rondwaart, zegt dat de symptomen die met een besmetting gepaard gaan mild zijn en dat er geen reden is voor paniek.

  Dr. Angelique Coetzee ontdekte op 18 november dat zeven van haar coronapatiënten afwijkende symptomen hadden. Dat begon met een patiënt die al twee dagen extreem moe was en hoofdpijn had en pijn elders in het lichaam.

  Toen er diezelfde dag meer patiënten binnenkwamen met dezelfde symptomen begreep ze dat er iets bijzonders aan de hand was. De dagen daarna kwamen er elke dag twee of drie patiënten bij.

  Anders dan bij de deltavariant klaagde geen van de patiënten over reuk- of smaakverlies en had geen van deze patiënten een tekort aan zuurstof in het bloed.

  "De hysterie die wereldwijd heerst, komt niet overeen met het klinische beeld", zegt Coetzee:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zuid-Afrikaanse arts die Omikronvariant ontdekte: 'Voorlopig geen reden tot zorg'
 • Zwitsers stemmen in referendum voor invoering van coronapas

  62 procent van de Zwitsers heeft in een referendum voor een nieuwe coronawet gestemd, en daarmee ook voor de invoering van een coronapas. Die is beschikbaar voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, zijn hersteld van corona of een negatieve test hebben. Ze hebben dan toegang theaters, horeca en andere openbare voorzieningen.

  Met de goedkeuring komen ook miljarden Zwitserse franks vrij voor werkenden en bedrijven die als gevolg van de pandemie financiële schade hebben geleden.

  Het referendum was aangevraagd door tegenstanders van de coronapas. In 2 van de 26 kantons stemde de bevolking tegen de wet. De opkomst was 65,7 procent, wat hoog is voor een referendum.

  Ook in Zwitserland neemt het aantal besmettingen snel toe. De verwachting is dat de nationale regering de maatregelen aanscherpt nu het referendum achter de rug is. Ze zou daarmee hebben gewacht om te voorkomen dat meer Zwitsers zich tegen de nieuwe wet zouden keren.

 • Aanhoudingen in Nijmegen opgelopen tot twintig

  De politie heeft in Nijmegen bij controles op overtreding van een demonstratieverbod meer dan twintig mensen aangehouden. Een deel maakte zich schuldig aan overtreding van de noodverordening die daar vandaag geldt. Anderen werden opgepakt voor verboden wapenbezit, overtreding van de opiumwet, belediging en witwassen. Een verdachte moest nog een straf uitzitten. Ook zijn mensen weggestuurd. In de stad geldt tot 22.00 uur een noodverordening.

  De gemeente Nijmegen had een demonstratie van tegenstanders van het coronabeleid verboden, vanwege het risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen. In verband met de drukte in het centrum en uit vrees voor rellen, kondigde de gemeente ook een noodverordening af. Personen en groepen kunnen door politie en ME staande worden gehouden en gefouilleerd.

 • Omikronvariant verdringt waarschijnlijk de deltavariant

  Het RIVM verwacht dat de omikronvariant van het coronavirus na verloop van tijd de deltavariant verdringt, omdat het erop lijkt dat hij besmettelijker is. Dat hoeft niet nadelig te zijn, zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. Er zijn signalen dat de omikronvariant een milder ziektebeeld oplevert, maar het is te vroeg om daar al iets over te zeggen.

  Hetzelfde geldt voor het effect van de omikronvariant op de werking van vaccins. Er zijn aanwijzingen dat vaccins minder effectief zijn tegen deze variant dan tegen de deltavariant. Of dat zo is, moet uit veldonderzoek blijken.

  Reusken vindt de situatie sowieso zorgelijk. Als de omikronvariant besmettelijker is, geeft dat mogelijk extra druk op de zorg die toch al overbelast is.

 • Marokko weert internationale vluchten

  Marokko weert de komende twee weken alle buitenlandse vluchten, om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan.

  De maatregel gaat morgen om 23.59 uur in en geldt voor alle inkomende passagiersvluchten, meldt de Marokkaanse overheid. Of Marokko ook eigen onderdanen niet laat terugvliegen, is nog niet duidelijk.

  Israël heeft eerder een inreisverbod voor buitenlanders ingesteld in een poging de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te stoppen. Ook die maatregel geldt in ieder geval voor twee weken.

 • Meer dan tien aanhoudingen in Nijmegen bij controles op overtreding noodverordening

  De politie heeft in Nijmegen meer dan tien mensen aangehouden, meldt Omroep Gelderland. Ook zijn mensen weggestuurd. In de stad geldt tot 22.00 uur een noodverordening.

  De gemeente Nijmegen heeft een demonstratie van tegenstanders van het coronabeleid verboden, vanwege "ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen". Uit vrees voor rellen kondigde de gemeente ook een noodverordening af. Personen en groepen kunnen door politie en ME staande worden gehouden en gefouilleerd. De mensen die zijn aangehouden hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan overtreding van de noodverordening, belediging en/of verboden wapenbezit.

  Burgemeester Bruls zei dat mensen die klagen dat hen de mond is gesnoerd omdat ze niet mogen demonstreren, moeten klagen bij "relzoekers en hooligans". "Die hebben de demonstratie gekaapt. Als je als organisatie van een demonstratie rellende krachten aantrekt, dan moet je bij jezelf te rade gaan of je het nog wel zo wilt doen."

  ANP
 • 22.193 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.193 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 130 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.506 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 7 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  De afgelopen week vlakte de stijging van positieve tests steeds verder af. Meestal is dat de aankondiging van een daling van het aantal besmettingen. De komende dagen moet blijken of dit ook werkelijk gaat gebeuren. Het zou kunnen zijn dat er nog extra 'verborgen besmettingen' zijn vanwege de grenzen aan de testcapaciteit bij de GGD.

  RIVM

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2642 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2624), van wie 551 op de IC (gisteren: 555), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  RIVM

  Bij het RIVM werden 45 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 50 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  RIVM
 • Minister De Jonge: nu geen extra maatregelen

  Er komen nog geen extra maatregelen voor Nederlandse reizigers uit zuidelijk Afrika, heeft minister De Jonge laten weten in een persmoment.

  Reizigers die uit hoogrisicolanden in zuidelijk Afrika komen, moeten voor vertrek een sneltest en PCR-test doen en krijgen een quarantaineplicht. Gemeentes moeten controleren of die worden nageleefd, aldus de demissionaire minister.

  Kijk hier naar het persmoment van minister De Jonge:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister de Jonge over extra maatregelen betreffende Afrikaanse coronavariant
 • Ook omikron in Denemarken

  Ook in Denemarken zijn twee besmettingen geconstateerd met de omikronvariant van het coronavirus. Twee reizigers op een vlucht uit Zuid-Afrika testten positief op de nieuwe variant; ze zitten nu in quarantaine.

  Volgens het Deense RIVM was dit te verwachten en worden de besmettingen de komende tijd "intensief gemonitord". Het is niet duidelijk hoeveel mensen er de afgelopen dagen uit Zuid-Afrika naar Denemarken zijn gevlogen.

 • Tot nu toe dertien omikrongevallen op KLM-vluchten uit Zuid-Afrika

  Dertien reizigers die afgelopen vrijdag met twee KLM-vluchten vanuit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden, zijn besmet met de omikronvariant. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de variant nog in meer monsters gevonden.

  Minister De Jonge sloot in een toelichting extra maatregelen niet uit. Dat hangt onder meer af van de ernst en de besmettelijkheid van de nieuwe variant, waarover nog niet veel duidelijk is.

  Het RIVM ging er al vanuit dat een aantal reizigers besmet zou zijn met de nieuwe mutatie van het coronavirus. 61 van de 600 passagiers op twee vluchten testten vrijdag positief. "Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", zei RIVM-woordvoerder Coen Berends gisteren.

 • Noorse media: 13 omikronbesmettingen in Nederland

  Belangrijk nieuws over de omikronvariant van het coronavirus in Nederland lijkt door het Noorse RIVM naar buiten gebracht. Noorse media schrijven dat van de 61 mensen van twee op Schiphol gelande KLM-vluchten er 13 de nieuwe variant hebben. Dat is opmerkelijk omdat het RIVM pas later vanmiddag met een exact cijfer komt.

  De grote Noorse krant VG schrijft het bericht op basis van het Noorse RIVM. Ook Bergens Tidende voert Frode Forland van het Noorse RIVM bij VG op als bron.

  Het RIVM liet gisteren weten dat er vermoedelijk met omikron besmette mensen bij die vrijdag gelande groep zitten, maar noemde geen exact aantal.

 • Politie beëindigt illegaal feest in Den Haag

  De politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal feest in een club in Den Haag.

  Volgens de maatregelen had het pand aan de Hobbemastraat om 20.00 uur moeten sluiten. Toen de politie om 22.00 uur melding kreeg dat er nog mensen aanwezig waren, werd besloten om in te grijpen. Agenten verzamelden zich voor de ingang van het pand en hebben alle 130 aanwezigen naar buiten gebracht, meldt Omroep West.

  Bij iedere bezoeker werd een foto gemaakt van het identiteitsbewijs. Voor alle bezoekers wordt proces-verbaal opgemaakt, laat de politie weten. Ook voor de eigenaar van de club wordt proces-verbaal opgemaakt. Rond 23.00 uur was de club leeg en waren de laatste bezoekers naar huis.