NOS NieuwsAangepast

Nieuwe coronamaatregelen zijn van kracht, dit zijn ze

Sinds 05.00 uur vanochtend gelden nieuwe coronaregels. Zo moet je op meer plekken anderhalve meter afstand houden en wordt iedereen gevraagd om voor thuisbezoeken een zelftest te doen. Ook is vandaag de eerste 'avondlockdown'.

De strengere regels zijn volgens het kabinet nodig om het aantal positieve tests omlaag te krijgen. Ze blijven zeker drie weken van kracht. Hieronder een overzicht van alle nieuwe regels.

Bijna alles na 17.00 uur dicht

De avondlockdown gaat vanmiddag voor het eerst in en duurt van 17.00 uur tot 05.00 uur 's ochtends. Horeca, 'niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken en sportscholen moeten dan hun deuren sluiten. Ook mag er vanaf 17.00 uur geen amateursport meer worden beoefend.

Scholen blijven wel open, maar leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden wel verplicht in de gang een mondkapje te dragen. Leerlingen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen.

Ook is het dringende advies voor medewerkers en leerlingen vanaf groep 6 om twee keer per week een zelftest te doen. Dat geldt ook voor kinderen van boven de 12 en medewerkers die zijn gevaccineerd.

Voor essentiële dienstverlening, zoals de notaris of advocaat, en voor medische contactberoepen blijven normale openingstijden gelden.

Anderhalve meter en mondkapjes

Het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje is weer verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn dan nu het geval is.

Ook op doorstroomlocaties, zoals beurzen, zijn de 1,5 meter en een mondkapje weer verplicht. Ook hier heeft dit effect op het aantal bezoekers dat kan worden toegelaten:

Verder geldt voor iedereen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het thuiswerkadvies is aangescherpt naar 'Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand'.

Ook adviseert het kabinet om contact tussen 70-plussers en kinderen onder de 12 zoveel mogelijk te vermijden:

De strengere maatregelen zullen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden, verwacht het kabinet, en daarom wordt het steunpakket fors uitgebreid. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Boosteroffensief

Het kabinet wil ook dat zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik krijgen. De GGD, het RIVM en andere partijen starten daarom een boosteroffensief. Zo gaan Defensie met 750 medewerkers en studenten van mbo tot universiteit helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat eerder van start, vanaf volgende week in plaats van januari.

De nieuwe maatregelen gelden dus tot en met 18 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl