Zwitserland versoepelt, ondanks R-waarde van 1,14: 'Ga zo barbecueën met collega's'
Zwitserland heeft een groot deel van de coronabeperkingen opgeheven. Terrassen mogen onder voorwaarden weer open, fysieke colleges in het hoger onderwijs zijn weer mogelijk en amateursportwedstrijden zijn weer toegestaan. Maar echt goed gaat het niet met de coronabesmettingen in het land. De afgelopen weken steeg het aantal coronabesmettingen en -doden licht.
"Het aantal neemt wel toe, maar niet veel", zei minister Alain Berset vorige week tijdens een persconferentie, toen hij de versoepelingen aankondigde. Met het oog op vaccineren is de regering naar eigen zeggen bereid om "wat meer risico's te nemen". Per 100 inwoners zijn er tot nu toe zo'n 23 prikken uitgedeeld.
Ook de cultuursector kan vanaf nu weer aan de slag. Bioscopen, theaters en concertzalen mogen vijftig bezoekers tegelijk ontvangen. In de buitenlucht zijn evenementen tot honderd personen toegestaan. Wel geldt een mondkapjesplicht en er mag niets gegeten en gedronken worden.
R-getal van 1,14
De versoepelingen in Zwitserland staan in contrast met bijvoorbeeld Duitsland, waar in sommige deelstaten zware maatregelen gelden en nog wordt gesproken over eventuele aanscherpingen. Zo werkt de Duitse regering aan een wet waarmee ze de mogelijkheid krijgt om een landelijke lockdown af te kondigen.
Toch zijn de versoepelingen in Zwitserland, waar de laatst berekende R-waarde 1,14 is (wat betekent dat de verspreiding van het virus toeneemt), volgens minister Berset verantwoord. "Ten eerste kunnen we dankzij het weer meer naar buiten. Ten tweede is een groot deel van de meest kwetsbare mensen al ingeënt. We denken dat het nemen van het risico gerechtvaardigd is", zei hij volgens persbureau Reuters.
Ik ga zo met collega's de bergen in om te barbecueën.
"Ik vind het wel relaxed", zegt de Nederlandse Hesham Youssef (30), die in Zürich woont. "Ik ga zo met collega's de bergen in om te barbecueën."
Youssef snapt dat er vanuit Nederland met argusogen wordt gekeken naar de versoepelingen in Zwitserland. "Als je de cijfers een op een vergelijkt, dan ziet het er inderdaad niet goed uit", zegt hij. "Maar als je de cijfers analyseert, dan zie je dat er hier minder mensen in het ziekenhuis belanden, waarschijnlijk omdat mensen hier gezonder leven." Op de Zwitserse IC's liggen nu 233 coronapatiënten; een kwart van de totale IC-capaciteit.
Ook krijgen Zwitsers iedere maand een aantal sneltests van de overheid. "Dat maakt zo'n initiatief met collega's een stuk makkelijker", zegt Youssef. "Ik moet hem zo nog even halen, maar een aantal collega's heeft al een foto gestuurd met dat ze safe zijn."
Druk op de overheid
Maar lang niet iedereen in Zwitserland voelt zich comfortabel bij de versoepelingen. "Ik ben sceptisch over dit besluit", zegt de Nederlander Fabian de Vos (30), ook vanuit Zürich. "Ik zou liever nog even afwachten tot we meer garantie hebben voor een veilige en gezonde samenleving, dan dat we over twee maanden weer alles op slot moeten doen. Ik wil ook heel graag terug naar een 'normale' samenleving en ik heb geen zin om nog een jaar thuis te werken."
Hoewel Zwitsers niet bekendstaan als ongehoorzame burgers, begint vanuit de bevolking de druk op de regering toe te nemen, zegt De Vos. "Over het algemeen hebben de Zwitsers veel vertrouwen in de overheid. Er zijn wel eens demonstraties tegen de coronamaatregelen, maar die escaleren zelden. Maar het tij begint langzaam te keren, de druk vanuit de bevolking wordt groter. Vooral de jeugd heeft het gehad."