liveblog

Aantal besmettingen omikronvariant morgen bekend • Zuid-Afrika voelt zich gestraft

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 27 november
  • Onder de besmette reizigers uit Zuid-Afrika is vermoedelijk ook de omikronvariant, zegt het RIVM
  • Inmiddels zijn gevallen van de omikronvariant bevestigd in het VK, Duitsland en Italië
  • Niet 2000 maar 5000 teruggekeerde reizigers zuidelijk Afrika worden getest
  • Zestig passagiers van vluchten uit Zuid-Afrika in isolatiehotel
liveblog gesloten

Israël wil mogelijk algeheel inreisverbod voor buitenlanders

Israël wil mogelijk een inreisverbod instellen voor alle buitenlanders in een poging de verspreiding van het nieuwe omikronvirus tegen te stoppen. Het coronaviruskabinet is vanavond in spoedzitting bijeen om over deze en andere maatregelen te spreken.

In Israël is een besmetting met omikron vastgesteld en zeven andere besmettingen worden nog onderzocht. Het inreisverbod moet in eerste instantie voor twee weken gaan gelden.

Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor ontdekking omikronvariant

Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor het bekendmaken van de vondst van de nieuwe virusvariant omikron. Na de bekendmaking kondigden veel Europese landen direct een inreisverbod af voor passagiers uit het land.

"Uitstekende wetenschap moet worden toegejuicht en niet gestraft", zei het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Volgens het ministerie wordt Zuid-Afrika nu gestraft voor "zijn geavanceerde genomische sequencing en het vermogen om nieuwe varianten sneller te ontdekken". Volgens het ministerie werd er heel anders gereageerd toen er nieuwe varianten in andere landen waren ontdekt.

"Deze reisverboden zijn gebaseerd op politiek en niet op wetenschap", zegt een woordvoerder van de Afrikaanse Unie. "Waarom sluiten we Afrika af terwijl het virus zich al op drie continenten bevindt?"

Ook de Nederlandse arts Hugo Tempelman, die met zijn laboratorium betrokken is bij het onderzoek naar de nieuwe coronavariant, is het niet eens met het inreisverbod voor mensen uit Zuid-Afrika, zei hij gisteren. Het land verdient eigenlijk een compliment voor de openheid, vindt hij.

Nederlandse arts in Zuid-Afrika snapt inreisverbod niet: Zuid-Afrika wordt afgestraft

WHO sloeg Xi over als naam voor de nieuwe coronavariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bij de naamgeving van de nieuwe coronavariant omikron twee letters uit het Griekse alfabet overgeslagen. Eigenlijk was de letter 'nu' aan de beurt, maar die lijkt te veel op het Engelse 'new' en werd daarom overgeslagen.

De volgende letter is 'xi', maar die vond het WHO ook niet geschikt omdat het in China een veelvoorkomende achternaam is. Een andere reden om de letter over te slaan is volgens de Belgische viroloog Marc van Ranst dat die politiek gevoelig ligt; de Chinese president heet immers Xi Jinping.

De WHO gebruikt voor de coronavarianten Griekse namen omdat ze daarmee beter te onderscheiden zijn in het dagelijks gebruik dan bijvoorbeeld de aanduiding B.1.1.529 zoals omikron eigenlijk heet.

Na de welbekende deltavariant hebben nog acht andere varianten een Griekse naam gekregen, maar deze zijn niet zo bekend geworden. Na omikron telt het Griekse alfabet nog negen letters. De laatste letter is omega.

Speciaal nummer voor terugkeerders uit zuidelijk Afrika

Er is een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor mensen die op maandag of daarna zijn teruggekeerd uit landen in zuidelijk Afrika, dat gebeld kan worden voor een testafspraak. Dat meldt demissionair minister De Jonge op Twitter. Hij vraagt de terugkeerders vanaf morgenochtend te bellen naar 0800-5005 om een testafspraak te maken. Verder vraagt hij deze mensen thuis te blijven en in quarantaine te gaan.

RIVM: vermoedelijk omikronvariant aangetroffen

Van de vrijdag teruggekeerde passagiers uit Zuid-Afrika zijn vermoedelijk een aantal mensen besmet met de omikronvariant. Dat meldt het RIVM dat de positieve tests van 61 passagiers heeft onderzocht op de nieuwe coronavariant.

"Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends in een toelichting aan de NOS. "Daarom hebben wij een sterk vermoeden dat het om omikron gaat. Een sequentietest moet daarover uitsluitsel geven en die uitslag komt morgen in de loop van de dag binnen."

Alle positief geteste reizigers zitten in isolatie in een hotel op Schiphol of thuis. Ook benadert de GGD zo'n 5000 mensen die sinds maandag terug zijn gekeerd uit zuidelijk Afrika. Ook zij moeten zich laten testen.

Zwitsers zetten Nederland op quarantainelijst

Het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid heeft vanwege de omikronvariant meer landen op een quarantainelijst gezet. In een Twitterbericht staat dat reizigers uit Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Egypte, Malawi en ook Nederland voortaan een negatieve test moeten overleggen en tien dagen in quarantaine moeten. Opvallend genoeg wordt erbij vermeld dat in deze landen de omikronvariant is aangetroffen, terwijl in Nederland daarvan nog geen bevestiging is gegeven.

De Nederlandse ambassadeur in Bern twittert ook over de nieuwe maatregel:

Het RIVM in Nederland doet nog onderzoek naar de besmettingsgevallen die zijn vastgesteld onder de passagiers die gisteren uit Zuid-Afrika kwamen. Het instituut liet de NOS vanavond weten dat er pas morgen duidelijkheid over is of onder hen de omikronvariant is.

Eventuele besmettingen met omikronvariant pas morgen bekend

Het wordt pas morgen bekend of er gevallen van de omikronvariant zijn onder de passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika die gisteren op Schiphol aankwamen.

Coen Berends, woordvoerder van het RIVM, begrijpt dat er onrust over is. "Iedereen wil natuurlijk snel weten of er bij de 61 positieve coronatesten ook omikronvarianten aangetroffen worden. Ook wij. Maar de zogenoemde sequentieanalyse (ook wel kiemsurveillance genoemd) kost nu eenmaal veel tijd. Er wordt echt hard aan gewerkt in het laboratorium, maar morgenmiddag weten we pas meer."

Alle positief geteste reizigers zitten in isolatie in een hotel op Schiphol of thuis. Ook benadert de GGD zo'n 5000 mensen die sinds maandag terug zijn gekeerd uit zuidelijk Afrika. Ook zij moeten zich laten testen.

Update:

Het RIVM kwam rond 20.00 uur alsnog met het bericht dat er vermoedelijk gevallen van de omikronvariant zijn gevonden onder de besmette reizigers uit Zuid-Afrika.

Ook omikrongevallen in Duitsland en Italië

In München in Duitsland zijn de eerste twee gevallen van de omikronvariant vastgesteld. Dat heeft het gezondheidsministerie van Beieren bekendgemaakt. Het gaat om twee reizigers die 24 november met het vliegtuig uit Zuid-Afrika zijn teruggekeerd.

Ook in Italië is het nieuwe coronavirus vastgesteld. In een laboratorium in Milaan werd de omikronvariant aangetroffen in het testmateriaal van iemand die was teruggekomen uit Mozambique.

Verenigd Koninkrijk scherpt maatregelen aan vanwege omikrongevallen

Alle reizigers naar het Verenigd Koninkrijk moeten zich voortaan als ze het land binnenkomen laten testen op het coronavirus. Dat heeft premier Johnson op een persconferentie gezegd. Hij zegt dat de maatregel wordt genomen uit voorzorg om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Eerder vandaag werden twee omikronogevallen bevestigd in Nottingham en Chelmsford.

Reizigers moeten uiterlijk de tweede dag na aankomst een PCR-test doen en in isolatie blijven tot ze een negatieve uitslag binnen hebben. Ook de boostervaccinatiecampagne wordt opgeschaald en het beleid voor het dragen van een mondkapje in winkels en het openbaar vervoer wordt aangescherpt.

3 miljoen Fransen maken afspraak voor boosterprik

In minder dan 2 dagen hebben 3 miljoen Fransen een reservering gemaakt om de 'derde prik' te krijgen, de booster. Dat maakte minister Veran vandaag bekend, nadat hij donderdag had gezegd dat alle volwassenen een booster mogen halen.

Ter vergelijking: de dag vóór de bekendmaking maakten in 24 uur ongeveer 300.000 mensen een afspraak voor een booster. Nu dus 10 keer zoveel.

In Frankrijk is de coronapas straks niet meer geldig voor gevaccineerden die geen booster hebben gehad.

Niet 2000 maar 5000 teruggekeerde reizigers zuidelijk Afrika moeten zich laten testen

Zo'n 5000 mensen die sinds maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika moeten zich laten testen op het coronavirus. Eerder werd gedacht dat het om zo'n 2000 mensen zou gaan.

De GGD's benaderen iedereen die vanaf maandag teruggekomen is uit Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Mozambique, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Mogelijk zijn de reizigers besmet met de omikronvariant. Bij een positieve test moeten mensen in isolatie.

Nederland heeft een vliegverbod ingesteld voor passagiers uit de landen in zuidelijk Afrika die geen Europees paspoort hebben. EU-burgers mogen nog wel van en naar die landen reizen onder voorwaarde dat ze zich laten testen en na aankomst tien dagen in quarantaine gaan.

De passagiers van twee vluchten die vrijdag aankwamen uit Zuid-Afrika zijn allemaal getest. Zo'n tien procent van de passagiers testte positief. Het RIVM onderzoekt of ze geïnfecteerd zijn met de mogelijk besmettelijkere omikronvariant.

GGD-locatie in Breda eerder dicht vanwege nieuwe maatregelen

De vaccinatielocatie van de GGD op het Kasteelplein in Breda sluit zondag en maandag twee uur eerder vanwege de nieuwe coronamaatregelen. De GGD-werknemers van deze pop-up-priklocatie maken gebruik van de faciliteiten van de horecagelegenheden op het plein en die moeten vanaf morgen om 17.00 uur dicht.

RIVM: 22.089 positieve tests, gemiddelde stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.089 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 764 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.294 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

2624 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2624 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2598), van wie 555 op de IC (gisteren: 528), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

55 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 55 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 45 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

Twee omikrongevallen bevestigd in Nottingham en Chelmsford

Gezondheidsminister Sajid Javid meldt dat er in Groot-Brittannië twee gevallen van de nieuwe coronavariant zijn vastgesteld. In de Engelse steden Nottingham en Chelmsford zitten twee mensen met hun huisgenoten in thuisisolatie.

De twee gevallen hebben met elkaar te maken en zijn te linken aan reizen naar Zuid-Afrika, zeggen de autoriteiten.

Opmerking Rutte op VVD-congres over ongevaccineerden

Als hij geen premier was geweest zou VVD-leider Rutte zich waarschijnlijk harder uitspreken over ongevaccineerden. Dat zei hij in een interview op het VVD-congres. "Ik denk dat ik dan verder was gegaan. Maar het punt is, dat kan ik zelfs hier niet zeggen."

Hij zei dat hij ervoor wil blijven zorgen dat ongevaccineerden niet afhaken . "Je moet ervoor zorgen dat je mensen blijft meenemen en dat ze niet gaan denken: waarom zou ik me nog laten vaccineren."

Coronaminister De Jonge gaat soms verder in zijn uitspraken. "Die is misschien iets minder in staat om zich in te houden", volgens Rutte. "Maar we denken er hetzelfde over."

Zestig passagiers van vluchten uit Zuid-Afrika in isolatiehotel

Ongeveer zestig mensen van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika zitten in een bewaakt isolatiehotel in de buurt van Schiphol. De meesten zijn positief getest op het coronavirus. Enkelen zijn negatief getest, maar willen bij hun positief geteste partner blijven. Zo'n vijf mensen die positief zijn getest wonen alleen en mogen daarom thuis in isolatie gaan, zegt woordvoerder Groustra van de GGD Kennemerland bij de NOS op NPO Radio 1.

Verslaggever Jeroen de Jager zag mensen van Bevolkingszorg Kennemerland bij het hotel naar binnen gaan. Hij sprak daar ook met andere gasten van het hotel, die niet wisten dat er in het gebouw mensen in isolatie zitten.

De passagiers moeten minstens zeven dagen in hotel blijven als ze klachten hebben, en minimaal vijf dagen als ze geen klachten ontwikkelen.

Van de 600 passagiers die gisteren op Schiphol arriveerden zijn er 61 positief getest. De gevaccineerde passagiers van die vluchten hoefden zich in Zuid-Afrika niet te laten testen. Bij aankomst in Nederland moesten alle inzittenden worden getest, vanwege de nieuwe variant van het coronavirus die rondgaat in zuidelijk Afrika, de omikronvariant. Het is nog niet duidelijk of en hoeveel besmette passagiers deze variant hebben.

Ook reizigers die sinds maandag uit zuidelijk Afrika in Nederland zijn aangekomen moeten zich laten testen. Dat gaat om ongeveer 2000 mensen, zegt woordvoerder Groustra van de GGD Kennemerland. "We zijn nu bezig al deze mensen te informeren."

Omikronvariant 'hoogstwaarschijnlijk' in Duitsland

De nieuwe omikronvariant is "hoogstwaarschijnlijk" al in Duitsland, zegt de minister van Sociale Zaken in de deelstaat Hessen. "Typische omikron-mutaties zijn gisteravond gevonden bij een reiziger die uit Zuid-Afrika terugkeerde", schrijft Klose.

Het virusmonster moet nog volledig worden 'gesequencet': stukje voor stukje in kaart worden gebracht. Zo kan het precieze genetische profiel - en dus de virusvariant - worden vastgesteld.

Meekijken op de Spoedeisende Hulp: 'We moeten dicht'

We zitten in de laatste fase voor 'code zwart' in de ziekenhuizen. Nieuwsuur keek de afgelopen twee weken mee op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede - en zag de drukte dag voor dag toenemen.

Bekijk hoe op drukke dagen de afdeling Spoedeisende Hulp overstroomt:

Maatregelen en gedrag: 'Effect is moeilijk te voorspellen'

De aangekondigde maatregelen van het demissionaire kabinet moeten het aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames afremmen. Maar of ze ook echt gaan werken is moeilijk te voorspellen, zeggen experts. Opnieuw komt het aan op gedrag: de maatregelen zullen vooral goed moeten worden opgevolgd om effect te zien.

"Ik ben altijd onaangenaam verrast als ik burgemeesters hoor zeggen dat de handhaving van de regels niet kan", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum. "Of het gaat werken, ligt voor een groot gedeelte bij werkgevers die hun personeel echt thuis laten werken en lokale autoriteiten die hun verantwoordelijkheid nemen."

Epidemioloog Quirine ten Bosch van de Wageningen Universiteit beaamt dit. "Dat de verspreiding van het virus moeilijk te voorspellen is, komt voor een groot deel doordat ons gedrag zo moeilijk te voorspellen is. Het zijn uiteindelijk de contacten die ervoor zorgen dat het virus zich verspreidt, dus die kun je niet los van elkaar zien. Rutte zei dat hij de contacten met 20 procent wil terugbrengen, maar of dit daartoe leidt?"

Demonstraties in Australische steden

In de Australische steden Sydney, Brisbane en Melbourne zijn duizenden mensen op de been om te demonstreren tegen de coronamaatregelen in het land. Sommige deelstaten hebben een vaccinatieplicht ingesteld voor bepaalde beroepsgroepen.

Bekijk beelden uit Melbourne:

Melbourne coronademo

Virusremmer van farmaceut Merck minder effectief dan gedacht

De virusremmer van farmaceut Merck is minder effectief dan eerder werd gedacht. Uit recent eigen onderzoek blijkt dat de pil voor 30 procent beschermt tegen ziekenhuisopname of sterfte, in plaats van de eerder gecommuniceerde 50 procent.

De farmaceut diende deze week een verzoek in bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA om de pil goed te keuren. Het EMA is nog bezig met de beoordeling, maar bracht wel al een noodadvies uit waarin stond dat de pil kan worden gebruikt voor de behandeling van besmette volwassenen die nog geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel een verhoogd risico lopen op ernstige ziekteverschijnselen.

Het antivirale middel molnupiravir kan effectief zijn als er binnen vijf dagen na het ontstaan van de klachten met de behandeling wordt begonnen; als een patiënt al is opgenomen, heeft het middel geen duidelijk meetbaar effect meer, bleek uit eerder onderzoek.

Expert: kans vrij groot dat omikronvariant hier al is

Het is zeer aannemelijk dat er al Nederlanders besmet zijn met de nieuwe omikronvariant. Dat zei veldepidemioloog Amrish Baidjoe in het NOS Radio 1 Journaal. Hij reageerde op het nieuws dat 61 reizigers uit Zuid-Afrika positief testten bij terugkeer in Nederland. Of het in die gevallen om de nieuwe variant gaat is nog niet bekend.

Een vliegverbod helpt niet om de variant helemaal buiten de deur te houden, mocht die inderdaad besmettelijker zijn, zegt Baidjoe: "We zijn een ontzettend verbonden wereld. Dat betekent dat zo'n virus niet alleen uit zuidelijk Afrika, maar ook via andere routes binnen kan zijn gekomen."

Met reisrestricties win je wel wat tijd "maar de vraag is wat je met die tijd gaat doen", aldus Baidjoe. "Je wint er misschien twee weken mee." Als de variant besmettelijker is, zal de omikronvariant de deltavariant op den duur verdringen. Veel is echter nog wel onduidelijk over de omikronvariant, bijvoorbeeld of deze variant mensen ook zieker maakt.

New York roept noodtoestand uit

De Amerikaanse staat New York roept de noodtoestand uit vanwege zorgen over de coronasituatie. Dat gebeurt enkele uren nadat gouverneur Kathy Hochul op Twitter waarschuwde voor de coronavariant die rondgaat in zuidelijk Afrika, de omikronvariant. De variant is nog niet gedetecteerd in de Verenigde Staten, maar volgens Hochul is het onvermijdelijk dat het virus ook daar gaat opduiken. "We blijven waarschuwingssignalen zien dat corona de aankomende winter gaat pieken", schrijft de gouverneur.

Met het uitroepen van de noodtoestand hebben de autoriteiten meer mogelijkheden om in te grijpen, zoals het sneller inkopen van medische beschermingsmiddelen en het beperken van niet-spoedeisende medische ingrepen.

Farmaceuten kijken naar boostervaccins voor omikronvariant

Farmaceut Moderna is bezig met het ontwikkelen van een boostervaccin voor de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Het biotechbedrijf zegt dat het vaccin waarschijnlijk binnen zestig tot negentig dagen klaar is voor klinische studies.

Farmaceut Pfizer beslist over ongeveer twee weken of een aanpassing van het vaccin nodig is, als er meer data uit de laboratoriumproeven binnen zijn. Als de aanpassing nodig is, heeft het bedrijf naar eigen zeggen ongeveer honderd dagen nodig om een nieuw vaccin te kunnen leveren.

Zeven horecazaken gesloten vanwege niet controleren toegangsbewijs

Afgelopen week zijn zeven horecazaken gesloten omdat ze niet voldoende controleerden op het coronatoegangsbewijs. Daarnaast zijn er vijftien dwangsommen opgelegd en is er twintig keer een bestuurlijke waarschuwing gegeven, schrijft demissionair minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister gaat het om een toename ten opzichte van de week ervoor. Hoe groot die toename is, zegt hij er niet bij.

Ook eerder teruggekeerde passagiers uit zuidelijk Afrika opgeroepen voor test

Ook reizigers die eerder dan donderdag uit zuidelijk Afrika in Nederland zijn aangekomen moeten zich laten testen. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De GGD's gaan iedereen benaderen die vanaf maandag teruggekomen is uit Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Mozambique, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Bij een positieve test moeten mensen uiteraard in isolatie.

Van de 600 passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika die vrijdag aankwamen in Nederland testte zo'n 10 procent positief. De GGD onderzoekt nog of ze geïnfecteerd zijn met de mogelijk besmettelijkere omikronvariant. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft die variant aangemerkt als zorgelijk.

Nederland heeft een vliegverbod ingesteld voor buitenlandse passagiers uit die landen. Nederlanders mogen nog wel van en naar die landen reizen.

OMT adviseerde kabinet om langere kerstvakantie te overwegen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het demissionaire kabinet de overweging meegegeven om de kerstvakantie naar voren te verlengen. Dat staat in het laatste OMT-advies, van afgelopen donderdag. In datzelfde advies vraagt het OMT ook aandacht voor Black Friday, "en de risico's die aan de drukte in (winkel)centra verbonden zijn, juist nu maatregelen worden aangescherpt".

Een jaar geleden adviseerden de deskundigen van het OMT ook al om de kerstvakantie te verlengen om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen, maar Onderwijsminister Slob wilde daar niet aan. Uiteindelijk gingen de scholen toen overigens wel langdurig dicht, in de strenge lockdown die vanaf half december gold. Thuisonderwijs was de norm.

In de persconferentie van gisteren hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge niets over de kerstvakantie gezegd. Die begint dit jaar in heel Nederland op zaterdag 25 december, Eerste Kerstdag. De nieuwe coronamaatregelen gelden vooralsnog tot en met 18 december. De situatie wordt op 14 december opnieuw beoordeeld.

Ministersbijeenkomst WTO opnieuw verplaatst vanwege reisbeperkingen

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stelt de ministersconferentie uit die dinsdag zou beginnen in het Zwitserse Genève. Omdat veel landen, waaronder Zwitserland, nieuwe reisbeperkingen hebben ingevoerd vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus, kunnen veel ministers Genève niet bereiken. De vierdaagse conferentie gaat daarom vooralsnog niet door.

Het is de tweede keer dat het congres wordt uitgesteld vanwege corona: eigenlijk zou de twaalfde editie van de WTO-ministersbijeenkomst in juni vorig jaar zijn, maar toen ging de conferentie ook niet door. Een anonieme functionaris zegt tegen persbureau AP dat een digitaal congres geen optie is.

Op de conferentie zouden de honderd uitgenodigde ministers onder meer spreken over het opheffen van octrooien en intellectueel eigendom op coronavaccins. Namens Nederland zou demissionair minister De Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deelnemen.

61 besmette passagiers op vluchten van Zuid-Afrika naar Schiphol

61 passagiers van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die gistermiddag op Schiphol aankwamen, zijn positief getest op het coronavirus. In de vliegtuigen zaten in totaal ruim 600 reizigers, die allemaal moesten worden getest.

Met welke variant van het coronavirus de positief geteste reizigers zijn besmet, is nog niet bekend. In Zuid-Afrika gaat momenteel een nieuwe coronavariant rond, de zogeheten omikronvariant, die zich volgens een WHO-werkgroep sneller lijkt te verspreiden dan andere varianten. Het demissionaire kabinet heeft daarom gisteren een vliegverbod ingesteld vanuit zuidelijk Afrika naar Nederland.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van zaterdag 27 november. Het is de dag na de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen, waarin demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid aankondigden dat er vanaf zondag een avondlockdown komt. Lees hier meer over de nieuwe regels, die zeker drie weken gelden.