NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Aantal besmettingen omikronvariant morgen bekend • Zuid-Afrika voelt zich gestraft

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 27 november
 • Onder de besmette reizigers uit Zuid-Afrika is vermoedelijk ook de omikronvariant, zegt het RIVM
 • Inmiddels zijn gevallen van de omikronvariant bevestigd in het VK, Duitsland en Italië
 • Niet 2000 maar 5000 teruggekeerde reizigers zuidelijk Afrika worden getest
 • Zestig passagiers van vluchten uit Zuid-Afrika in isolatiehotel
Liveblog gesloten
 • Israël wil mogelijk algeheel inreisverbod voor buitenlanders

  Israël wil mogelijk een inreisverbod instellen voor alle buitenlanders in een poging de verspreiding van het nieuwe omikronvirus tegen te stoppen. Het coronaviruskabinet is vanavond in spoedzitting bijeen om over deze en andere maatregelen te spreken.

  In Israël is een besmetting met omikron vastgesteld en zeven andere besmettingen worden nog onderzocht. Het inreisverbod moet in eerste instantie voor twee weken gaan gelden.

 • Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor ontdekking omikronvariant

  Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor het bekendmaken van de vondst van de nieuwe virusvariant omikron. Na de bekendmaking kondigden veel Europese landen direct een inreisverbod af voor passagiers uit het land.

  "Uitstekende wetenschap moet worden toegejuicht en niet gestraft", zei het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Volgens het ministerie wordt Zuid-Afrika nu gestraft voor "zijn geavanceerde genomische sequencing en het vermogen om nieuwe varianten sneller te ontdekken". Volgens het ministerie werd er heel anders gereageerd toen er nieuwe varianten in andere landen waren ontdekt.

  "Deze reisverboden zijn gebaseerd op politiek en niet op wetenschap", zegt een woordvoerder van de Afrikaanse Unie. "Waarom sluiten we Afrika af terwijl het virus zich al op drie continenten bevindt?"

  Ook de Nederlandse arts Hugo Tempelman, die met zijn laboratorium betrokken is bij het onderzoek naar de nieuwe coronavariant, is het niet eens met het inreisverbod voor mensen uit Zuid-Afrika, zei hij gisteren. Het land verdient eigenlijk een compliment voor de openheid, vindt hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlandse arts in Zuid-Afrika snapt inreisverbod niet: Zuid-Afrika wordt afgestraft
 • WHO sloeg Xi over als naam voor de nieuwe coronavariant

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bij de naamgeving van de nieuwe coronavariant omikron twee letters uit het Griekse alfabet overgeslagen. Eigenlijk was de letter 'nu' aan de beurt, maar die lijkt te veel op het Engelse 'new' en werd daarom overgeslagen.

  De volgende letter is 'xi', maar die vond het WHO ook niet geschikt omdat het in China een veelvoorkomende achternaam is. Een andere reden om de letter over te slaan is volgens de Belgische viroloog Marc van Ranst dat die politiek gevoelig ligt; de Chinese president heet immers Xi Jinping.

  De WHO gebruikt voor de coronavarianten Griekse namen omdat ze daarmee beter te onderscheiden zijn in het dagelijks gebruik dan bijvoorbeeld de aanduiding B.1.1.529 zoals omikron eigenlijk heet.

  Na de welbekende deltavariant hebben nog acht andere varianten een Griekse naam gekregen, maar deze zijn niet zo bekend geworden. Na omikron telt het Griekse alfabet nog negen letters. De laatste letter is omega.

 • Speciaal nummer voor terugkeerders uit zuidelijk Afrika

  Er is een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor mensen die op maandag of daarna zijn teruggekeerd uit landen in zuidelijk Afrika, dat gebeld kan worden voor een testafspraak. Dat meldt demissionair minister De Jonge op Twitter. Hij vraagt de terugkeerders vanaf morgenochtend te bellen naar 0800-5005 om een testafspraak te maken. Verder vraagt hij deze mensen thuis te blijven en in quarantaine te gaan.

 • RIVM: vermoedelijk omikronvariant aangetroffen

  Van de vrijdag teruggekeerde passagiers uit Zuid-Afrika zijn vermoedelijk een aantal mensen besmet met de omikronvariant. Dat meldt het RIVM dat de positieve tests van 61 passagiers heeft onderzocht op de nieuwe coronavariant.

  "Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends in een toelichting aan de NOS. "Daarom hebben wij een sterk vermoeden dat het om omikron gaat. Een sequentietest moet daarover uitsluitsel geven en die uitslag komt morgen in de loop van de dag binnen."

  Alle positief geteste reizigers zitten in isolatie in een hotel op Schiphol of thuis. Ook benadert de GGD zo'n 5000 mensen die sinds maandag terug zijn gekeerd uit zuidelijk Afrika. Ook zij moeten zich laten testen.

 • Zwitsers zetten Nederland op quarantainelijst

  Het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid heeft vanwege de omikronvariant meer landen op een quarantainelijst gezet. In een Twitterbericht staat dat reizigers uit Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Egypte, Malawi en ook Nederland voortaan een negatieve test moeten overleggen en tien dagen in quarantaine moeten. Opvallend genoeg wordt erbij vermeld dat in deze landen de omikronvariant is aangetroffen, terwijl in Nederland daarvan nog geen bevestiging is gegeven.

  De Nederlandse ambassadeur in Bern twittert ook over de nieuwe maatregel:

  Het RIVM in Nederland doet nog onderzoek naar de besmettingsgevallen die zijn vastgesteld onder de passagiers die gisteren uit Zuid-Afrika kwamen. Het instituut liet de NOS vanavond weten dat er pas morgen duidelijkheid over is of onder hen de omikronvariant is.

 • Eventuele besmettingen met omikronvariant pas morgen bekend

  Het wordt pas morgen bekend of er gevallen van de omikronvariant zijn onder de passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika die gisteren op Schiphol aankwamen.

  Coen Berends, woordvoerder van het RIVM, begrijpt dat er onrust over is. "Iedereen wil natuurlijk snel weten of er bij de 61 positieve coronatesten ook omikronvarianten aangetroffen worden. Ook wij. Maar de zogenoemde sequentieanalyse (ook wel kiemsurveillance genoemd) kost nu eenmaal veel tijd. Er wordt echt hard aan gewerkt in het laboratorium, maar morgenmiddag weten we pas meer."

  Alle positief geteste reizigers zitten in isolatie in een hotel op Schiphol of thuis. Ook benadert de GGD zo'n 5000 mensen die sinds maandag terug zijn gekeerd uit zuidelijk Afrika. Ook zij moeten zich laten testen.

  Update:

  Het RIVM kwam rond 20.00 uur alsnog met het bericht dat er vermoedelijk gevallen van de omikronvariant zijn gevonden onder de besmette reizigers uit Zuid-Afrika.

 • Ook omikrongevallen in Duitsland en Italië

  In München in Duitsland zijn de eerste twee gevallen van de omikronvariant vastgesteld. Dat heeft het gezondheidsministerie van Beieren bekendgemaakt. Het gaat om twee reizigers die 24 november met het vliegtuig uit Zuid-Afrika zijn teruggekeerd.

  Ook in Italië is het nieuwe coronavirus vastgesteld. In een laboratorium in Milaan werd de omikronvariant aangetroffen in het testmateriaal van iemand die was teruggekomen uit Mozambique.

 • Verenigd Koninkrijk scherpt maatregelen aan vanwege omikrongevallen

  Alle reizigers naar het Verenigd Koninkrijk moeten zich voortaan als ze het land binnenkomen laten testen op het coronavirus. Dat heeft premier Johnson op een persconferentie gezegd. Hij zegt dat de maatregel wordt genomen uit voorzorg om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Eerder vandaag werden twee omikronogevallen bevestigd in Nottingham en Chelmsford.

  Reizigers moeten uiterlijk de tweede dag na aankomst een PCR-test doen en in isolatie blijven tot ze een negatieve uitslag binnen hebben. Ook de boostervaccinatiecampagne wordt opgeschaald en het beleid voor het dragen van een mondkapje in winkels en het openbaar vervoer wordt aangescherpt.

 • Ook Malawi op lijst vliegverbod

 • 3 miljoen Fransen maken afspraak voor boosterprik

  In minder dan 2 dagen hebben 3 miljoen Fransen een reservering gemaakt om de 'derde prik' te krijgen, de booster. Dat maakte minister Veran vandaag bekend, nadat hij donderdag had gezegd dat alle volwassenen een booster mogen halen.

  Ter vergelijking: de dag vóór de bekendmaking maakten in 24 uur ongeveer 300.000 mensen een afspraak voor een booster. Nu dus 10 keer zoveel.

  In Frankrijk is de coronapas straks niet meer geldig voor gevaccineerden die geen booster hebben gehad.

 • Niet 2000 maar 5000 teruggekeerde reizigers zuidelijk Afrika moeten zich laten testen

  Zo'n 5000 mensen die sinds maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika moeten zich laten testen op het coronavirus. Eerder werd gedacht dat het om zo'n 2000 mensen zou gaan.

  De GGD's benaderen iedereen die vanaf maandag teruggekomen is uit Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Mozambique, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Mogelijk zijn de reizigers besmet met de omikronvariant. Bij een positieve test moeten mensen in isolatie.

  Nederland heeft een vliegverbod ingesteld voor passagiers uit de landen in zuidelijk Afrika die geen Europees paspoort hebben. EU-burgers mogen nog wel van en naar die landen reizen onder voorwaarde dat ze zich laten testen en na aankomst tien dagen in quarantaine gaan.

  De passagiers van twee vluchten die vrijdag aankwamen uit Zuid-Afrika zijn allemaal getest. Zo'n tien procent van de passagiers testte positief. Het RIVM onderzoekt of ze geïnfecteerd zijn met de mogelijk besmettelijkere omikronvariant.

 • GGD-locatie in Breda eerder dicht vanwege nieuwe maatregelen

  De vaccinatielocatie van de GGD op het Kasteelplein in Breda sluit zondag en maandag twee uur eerder vanwege de nieuwe coronamaatregelen. De GGD-werknemers van deze pop-up-priklocatie maken gebruik van de faciliteiten van de horecagelegenheden op het plein en die moeten vanaf morgen om 17.00 uur dicht.

 • RIVM: 22.089 positieve tests, gemiddelde stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.089 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 764 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.294 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  2624 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2624 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2598), van wie 555 op de IC (gisteren: 528), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  55 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 55 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 45 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

  NOS
 • Twee omikrongevallen bevestigd in Nottingham en Chelmsford

  Gezondheidsminister Sajid Javid meldt dat er in Groot-Brittannië twee gevallen van de nieuwe coronavariant zijn vastgesteld. In de Engelse steden Nottingham en Chelmsford zitten twee mensen met hun huisgenoten in thuisisolatie.

  De twee gevallen hebben met elkaar te maken en zijn te linken aan reizen naar Zuid-Afrika, zeggen de autoriteiten.