Demissionair minister De Jonge
NOS NieuwsAangepast

De Jonge stemt in met verzoek niet-kritieke operaties te mogen afbellen

De planbare zorg in de ziekenhuizen wordt verder afgeschaald. Dat betekent dat niet-kritieke behandelingen, zoals knie-, heup- en staaroperaties worden uitgesteld. Kritieke zorg die binnen zes weken moet worden gegeven omdat er anders een levensbedreigende situatie kan ontstaan, gaat nu nog wel door. De zorgcrisis is daarmee in een nieuwe fase gekomen, de laatste fase voor 'code zwart'.

De ziekenhuizen vroegen minister De Jonge deze week om het afschalen van de niet-kritieke planbare behandelingen voor het hele land te bekrachtigen. In sommige ziekenhuizen gingen ze nog wel door, terwijl andere hun patiënten al hadden afgebeld. De coronaminister heeft nu dus ingestemd met het verzoek.

Hij stelt dat er op deze manier meer ziekenhuispersoneel beschikbaar komt voor de IC's. Verder hoopt hij dat de kritieke behandelingen die binnen zes weken moeten worden gedaan zo lang mogelijk kunnen doorgaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om hart- en kankeroperaties. "Dat type operaties staat nu dusdanig onder druk, dat we deze stap moeten zetten."

De Jonge waarschuwt dat de situatie heel ernstig is en dat als er niets verandert misschien ook deze kritieke behandelingen moeten worden uitgesteld. Op de vraag of er dan, in die fase, doden kunnen vallen, zegt hij: "Dat is zeer wel mogelijk, zeker."

De Jonge: situatie is heel ernstig, we zijn mogelijk te laat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl