Passagiers op luchthaven Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Vliegverbod vanuit zuidelijk Afrika naar Nederland om nieuwe virusvariant

Sinds 12.00 uur geldt een verbod op vluchten naar Nederland vanuit landen in zuidelijk Afrika. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten naar aanleiding van de nieuw ontdekte variant van het coronavirus. Ook andere EU-lidstaten hebben vergelijkbare maatregelen genomen: de Europese Commissie riep vanmorgen op tot een noodstop van het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika.

Nederland heeft de landen in de betreffende regio aangewezen als landen met een zeer hoog risico. Dat betekent onder meer dat een quarantaineplicht gaat gelden, net als een 'dubbele testverplichting'. Volgens minister De Jonge zijn er nog twee vluchten onderweg vanuit zuidelijk Afrika.

Hij voegde eraan toe dat Nederlanders die nu in het gebied zijn altijd het recht hebben om naar hun land terug te keren, maar voor hen geldt dan dus de verplichting om in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Wat de precieze gevolgen zijn voor vluchten náár zuidelijk Afrika, moet nog worden uitgewerkt. Mogelijk komt daar later vandaag meer informatie over.

'Kan snel gaan'

De Jonge zei verder dat de variant nog niet in Nederland is vastgesteld. "Tegelijkertijd weten we van andere varianten hoe snel zoiets kan gaan en daarom moeten we de binnenkomst van deze variant maximaal afremmen."

Er zijn berichten dat de nieuwe variant besmettelijker is dan eerdere varianten. De minister zei dat daar nog veel onzekerheid over is en dat moet worden afgewacht wat de experts daarover zeggen. "Wat wij nu moeten doen is uit voorzorg handelen."

De Jonge: niet meer vliegen vanuit zuidelijk Afrika

De door de Europese Commissie voorgestelde noodstop van het vliegverkeer wordt in de loop van de dag voorgelegd aan de lidstaten, zegt voorzitter Von der Leyen op Twitter. Het lijkt te gaan om een algeheel verbod op in ieder geval passagiersvluchten vanuit het zuiden van Afrika, maar de details van het plan zijn nog niet bekend.

Ergens de komende dagen wordt een crisisberaad verwacht van de lidstaten om het beleid te stroomlijnen. Maar het staat de EU-landen vrij om zelf al inreisverboden in te stellen; uiteindelijk is deze beslissing altijd aan de lidstaten zelf.

WHO is tegen snelle inreisverboden

Diverse lidstaten hebben vandaag inreisverboden ingesteld of aangekondigd: Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Italië en Tsjechië. De WHO heeft zich uitgesproken tegen het instellen van zulke maatregelen en pleit voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

Onder meer Italië en Tsjechië hebben bekendgemaakt reizigers uit Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe te gaan weren. Het gaat dan om mensen die de afgelopen veertien dagen in deze Afrikaanse landen zijn geweest.

Vanavond gaat ook in Duitsland een inreisverbod in voor reizigers uit Zuid-Afrika. Alleen mensen met een Duits paspoort mogen straks nog terugvliegen vanuit Zuid-Afrika. Bij aankomst moeten ze veertien dagen in quarantaine, ongeacht of de passagiers gevaccineerd zijn, meldt de minister van Volksgezondheid Spahn.

Vanuit de EU geldt al sinds het begin van de pandemie een inreisverbod voor hoogrisicolanden buiten Europa, waaronder Zuid-Afrika. Maar er zijn verschillende uitzonderingen daarop, bijvoorbeeld voor zakelijke reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl