NOS Nieuws Binnenland Aangepast

OMT kijkt naar versoepeling horeca • Mondkapjesplicht voor Belgische kinderen vanaf 10 jaar

Liveblog gesloten
 • 'Situatie zeer kritisch' in Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen

  Het bestuur van de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen zegt dat er sprake is van "een zeer kritische situatie". Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 54 coronapatiënten; op de IC zijn alle bedden bezet. Ook zijn er, net als in andere ziekenhuizen, steeds meer medewerkers ziek, waardoor het ziekteverzuim oploopt. En op de oncologie-afdeling van het ziekenhuis in Apeldoorn is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld: meerdere medewerkers en patiënten zijn positief getest.

  Daarop is besloten om de reguliere zorg verder af te schalen en te focussen op de coronazorg, spoedeisende hulp en urgente zorg. "De situatie in Gelre is op dit moment ronduit alarmerend," zegt bestuurslid Edwin Maalderink in een verklaring. "Met elkaar doen we er alles aan om het ziekenhuis zo goed mogelijk in de lucht te houden. Helaas vertellen de dagelijkse besmettingscijfers ons dat we er met deze golf nog lang niet zijn."

 • Basisschool in Eindhoven stuurt alle klassen naar huis door coronabesmettingen

  Basisschool De Springplank in Eindhoven heeft alle klassen tijdelijk naar huis gestuurd vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen onder leerlingen. Van de 240 leerlingen, zijn er 61 positief getest. Zeker één docent is besmet met het coronavirus.

  Daarop is in overleg met de GGD besloten om over te gaan op thuisonderwijs voor alle klassen van de school. "Je kunt wel spreken van een besmettingshaard", zegt schooldirecteur Michelle Evers tegen Omroep Brabant. "De sluiting was een noodgreep. Die hadden we liever ook niet gemaakt."

  Gisteren werd al bekend dat het coronavirus vooral bij kinderen om zich heen grijpt. Met meer dan 20.000 besmettingen onder 5- tot 15-jarigen in een week nemen ze een steeds groter deel van het totale aantal positieve testen in.

 • VGN: geen quarantaineplicht voor zorgpersoneel

  De Vereniging van Gehandicaptenzorg (VGN) in Nederland wil geen aanscherping van de quarantaineregels voor zorgpersoneel. Dat schrijft de VGN in een brandbrief aan demissionair minister De Jonge.

  De VGN reageert op plannen van de minister om de quarantaineplicht uit te breiden, zoals in de laatste persconferentie en in de Kamerbrief van 12 november is aangekondigd. De nieuwe quarantaineplicht houdt in dat dringend wordt geadviseerd om na een positieve coronatest van een huisgenoot in quarantaine te gaan, ook al ben je volledig gevaccineerd of genezen. Die verscherpte quarantaineregels gaan waarschijnlijk vrijdag in; na de persconferentie bestond er verwarring over de vraag wanneer de nieuwe regels zouden gelden.

  De verscherpte regels kunnen betekenen dat meer zorgmedewerkers in quarantaine moeten. Daardoor komt de zorg, die al kampt met een hoog ziekteverzuim, nog meer onder druk te staan, aldus de VGN. De vereniging wil daarom dat de oude regels blijven gelden voor zorgpersoneel, oftewel dat gevaccineerde of genezen zorgmedewerkers niet in quarantaine hoeven na een positieve testuitslag van een huisgenoot, "opdat gezonde, klachtenvrije zorgmedewerkers blijven uitgezonderd van onnodige verplichtingen", staat in de brief.

  De VGN hoopt dat De Jonge voor vrijdag besluit om bij de nieuwe quarantaineregels een uitzondering te maken voor zorgpersoneel.

 • Grapperhaus vraagt OMT advies over 'inloopmodel' horeca

  Demissionair minister van Veiligheid en Justitie, Grapperhaus, vraagt het OMT om advies over het 'inloopmodel' in de horeca, zoals de branche het noemt. Die beslissing is genomen na een gesprek tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Grapperhaus en demissionair minister Blok.

  Het inloopmodel is bedacht door KHN en houdt in dat mensen langer in een horecazaak kunnen blijven dan de nu verplichte sluitingstijd van 20.00. Dan wordt een toegangsstop ingesteld en sluiten de deuren voor nieuwe gasten, maar kunnen de mensen die al binnen zijn langer blijven eten of drinken.

  Grapperhaus gaat nu dus kijken hoe het OMT tegenover zo'n model staat. De maatregelen die nu gelden, dus dat de horeca om 20.00 uur sluit en iedereen dan ook de zaak uit moet, blijven wel nog tot zeker 4 december van kracht.

  De KHN heeft de ministers ook gevraagd om betere steunmaatregelen voor de sector, vooral voor de loonkosten. Ook daar zal door de ministers naar worden gekeken, aldus de KHN.

 • Koningin Máxima bezoekt Amphia-ziekenhuis in Breda

  Koningin Máxima ging vandaag op bezoek in het Amphia-ziekenhuis in Breda. Ze was er om een nieuw gedeelte van het ziekenhuis te openen. Ze ging in gesprek met medewerkers over de coronacrisis en de toenemende druk op ziekenhuispersoneel. Ook sprak de koningin met patiënten in het ziekenhuis over hun ervaringen met de zorg, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

  1/3 ANP
  2/3 ANP
  3/3 ANP
 • Mondkapjesplicht voor Belgische kinderen vanaf 10 jaar

  In België geldt binnenkort een mondkapjesplicht voor kinderen vanaf 10 jaar. Dat heeft het Belgische Overlegcomité besloten, waar de verschillende regeringen van de federale overheid en de deelstaten die beslissen over het coronabeleid in zijn vertegenwoordigd.

  Kinderen ouder dan 10 jaar moeten een mondkapje dragen in alle openbare binnenruimtes en het openbaar vervoer. Die maatregel gold al voor 12-plussers. Of de mondkapjesplicht ook in het onderwijs zal gelden, mogen de deelregeringen zelf beslissen.

  Het comité geeft om 19.00 een persconferentie over alle verscherpte coronamaatregelen.

 • Beveiliger GGD-testlocatie in Roermond mishandeld

  Een bezoeker van de GGD-testlocatie in Roermond heeft vanmiddag een beveiliger mishandeld. De man moest door ambulancepersoneel worden behandeld. Volgens de GGD Limburg-Noord gaat het inmiddels naar omstandigheden goed met hem.

  Directeur Rooijmans van de regionale GGD zegt dat er aangifte is gedaan en dat het incident hard aankomt. "Uiteraard gaat ons dit niet in de koude kleren zitten. We werken als GGD keihard aan de bestrijding van corona. Al onze medewerkers zetten zich met hart en ziel hiervoor in. Het is nu een zaak voor de politie en die laten we haar werk doen." Waarom de bezoeker door het lint ging, is niet duidelijk.

  Volgens de GGD Limburg-Noord is er ook sprake van telefonische agressie richting GGD-personeel. "Voor de collega's die dat meemaken is dat uitermate lastig en soms beangstigend", zegt Rooijmans. "Het zijn heftige situaties waar ze mee te maken krijgen. In de nazorg spannen we ons in om onze collega's zo goed mogelijk te helpen."

 • WHO: Europa enige regio waar aantal coronadoden stijgt, ook meeste positieve tests

  Europa is de enige regio in de wereld waar het aantal geregistreerde coronadoden de afgelopen week is gestegen. Dat staat in het wekelijkse rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Waar andere wereldregio's stabiele of dalende trends laten zien, is in Europa een stijging van vijf procent van het aantal coronadoden gemeld.

  Europa is ook de regio met de meeste geregistreerde besmettingen. In de week van 8 tot 14 november waren er 230 coronagevallen per 100.000 inwoners. De meeste nieuwe gevallen waren in Rusland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Op de tweede plaats staat de regio Noord- en Zuid-Amerika; daar werden 74 nieuwe coronagevallen gemeld per 100.000 inwoners.

  Wereldwijd zijn er 3.3 miljoen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, waarvan 2.1 miljoen in de Europese regio.

  De WHO benadrukt dat er bij deze cijfers rekening mee moet worden gehouden dat niet alle landen de coronabesmettingen even goed registreren. Ook gebruiken landen verschillende steekproefmethoden en kan het zijn dat nog niet alle coronabesmettingen met de WHO zijn gedeeld. Hierdoor kunnen de cijfers in werkelijkheid anders uitvallen.

 • GGD: niet mogelijk om online testafspraak te maken

  Door een storing op coronatest.nl is het op dit moment niet mogelijk om een testafspraak te maken. Dat meldt GGD GHOR in een Twitterbericht.

  Maar wie probeert een online testafspraak te maken, lukt het soms toch om er doorheen te komen, ondanks de storing.

  De vraag naar coronatests is momenteel zo groot, dat het telefonisch en online lastig is om een afspraak te maken. De GGD roept mensen op om in de middag of avond te bellen, als het wat rustiger is. Wie online een afspraak wil maken, wordt gevraagd dat op een tijdstip te doen dat minder mensen online zijn, dus 's avonds of vroeg in de ochtend.

 • Drukte bij de GGD-teststraat: 'ik heb zeventien keer gebeld'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drukte bij GGD-teststraat: 'Ik heb zeventien keer gebeld'
 • Gezondheidsraad: boostervaccin voor volwassenen met downsyndroom

  De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om volwassenen met het downsyndroom een boosterprik te geven. Deze mensen lopen een groter risico op een ernstig ziekteverloop of sterfte na een coronabesmetting. Hun ziektesymptomen zijn vaak ernstiger en de kans dat zij in het ziekenhuis belanden, is vier keer groter dan onder controlegroepen.

  Ook zijn er aanwijzingen dat mensen met downsyndroom na vaccinatie een lagere immuunrespons hebben dan de algemene bevolking, concludeert de raad. Dat maakt de ziektelast na een coronabesmetting van deze groep vergelijkbaar met die van 60-plussers, die al in aanmerking komen voor een boostervaccin.

  Over kinderen met downsyndroom die jonger zijn dan 18 jaar, zijn volgens de raad nog weinig gegevens beschikbaar. Wel is bekend dat ongevaccineerde kinderen met downsyndroom geen hoger risico lopen op overlijden na een coronabesmetting dan leeftijdsgenoten zonder downsyndroom.

 • 20.829 positieve tests, 2077 patiënten in het ziekenhuis

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 20.829 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 607 meer dan gisteren. Het is het hoogste aantal positieve tests dat tot nu toe op één dag is gemeld.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 16.953 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. De storing van afgelopen dagen is nog niet geheel opgelost. Daardoor bevatten de cijfers van vandaag nameldingen , zodat het aantal meldingen hoger uitvalt. Dat zal ook in de komende dagen het geval zijn.

  2077 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2077 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2071), van wie 402 op de IC (gisteren: 385), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden 44 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 27 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.

  1/3 covidcijfers.nl
  2/3 covidcijfers.nl
  3/3 covidcijfers.nl
 • Guido Weijers schrapt Oudejaarsconference

  Cabaretier Guido Weijers heeft zijn oudejaarsconference afgelast vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus.

  De voorstelling zou op RTL 4 worden uitgezonden. "Waar ik vorig jaar alle energie had me continu aan te passen, kies ik deze keer anders. Ik wil er 100 procent voor gaan of helemaal niet", laat Weijers weten op Instagram.

  Op NPO 1 verzorgt Peter Pannekoek de oudejaarsconference. Bij SBS 6 is Najib Amhali op Oudejaarsavond te zien. Die conferences gaan wel gewoon door.

 • Twee Friese dorpen gaan vrijwillig in lockdown

  In de Friese dorpen Lippenhuizen en Oudega ligt het maatschappelijk leven stil door grote corona-uitbraken op basisscholen daar. De scholen en dorpshuizen zijn gesloten en verenigingen organiseren tijdelijk geen activiteiten.

  In Oudega (gemeente Smallingerland) zijn alle klassen van basisschool De Diamant op advies van de GGD voor de hele week naar huis gestuurd. In Lippenhuizen zouden de kinderen morgen weer naar school mogen, maar door een toename van besmettingen is de school nu tot maandag dicht, schrijft de Leeuwarder Courant.

  "Wij zijn een klein dorp met zo'n 1300 inwoners", zegt voetbalvoorzitter Ernst Pieter Bantema. "De jeugd die hier op school zit, zit ook bij ons op de sportclub. In overleg waren we er snel uit: dan zetten we alles even stil. Het dorpshuis is ook gesloten."

  In Oudega zijn zeven verenigingen en gebruikers van het dorpshuis ook gesloten. Alleen de huisartsenpraktijk in het plaatselijke MFC is nog bereikbaar.

 • KNVB: uitstel voetbalwedstrijden onhaalbaar

  Er wordt komend weekend gewoon gevoetbald in de eredivisie en eerste divisie. Het blijkt niet haalbaar om de wedstrijden uit te stellen.

  Veel clubs hadden op uitstel aangedrongen omdat er onder de nieuwe coronaregels geen publiek aanwezig mag zijn. De KNVB komt na uitvoerig overleg met de clubs, gemeenten, politie en ministeries tot de conclusie dat het vrijwel onmogelijk is om de duels op te schuiven.