Een vaccinatiecentrum in Brussel
NOS Nieuws

Ongevaccineerd zorgpersoneel België vanaf 1 april ontslagen

Zorgpersoneel in België krijgt tot 1 april de tijd om zich te laten vaccineren, anders volgt ontslag. De federale regering heeft dat gisteravond bekendgemaakt.

Tot die tijd kunnen zorgmedewerkers ook nog een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud overleggen om het aan het werk te mogen.

"De overgrote meerderheid van de mensen die in de zorg werken, heeft zich laten vaccineren. We zijn die heel dankbaar daarvoor, maar het kan niet zo zijn dat er nog een kleine minderheid is die zich niet gevaccineerd heeft", zo zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tegen VRT Nieuws. "We geven deze mensen tijd tot 1 april van volgend jaar om zich te laten vaccineren. Iedereen in de zorg moet dan volledig gevaccineerd zijn."

Ontslagen personeel behoudt wel het recht op een werkloosheidsuitkering.

Koepelorganisatie: overheid moet verder gaan

De ziekenhuizen adviseerden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eerder al om niet-gevaccineerd zorgpersoneel te schorsen en desnoods te ontslaan. De vakbonden waren daar niet blij mee.

De koepelorganisatie van zorgorganisaties Zorgnet Icuro is wel blij met de nieuwe vaccinatieregels en vindt dat de regering nog verder moet gaan, zo zei woordvoerder Margot Cloet tegen VRT Nieuws: "Deze beslissing gaat enkel over zorgpersoneel, het gaat nog niet over de mensen die logistiek ondersteunen in ziekenhuizen of woonzorgcentra of maatschappelijk werkers. Het gaat enkel om de mensen die zorg op zich nemen."

Verplicht 4 dagen thuiswerken

In de strijd tegen het stijgend aantal coronabesmettingen is ook besloten dat werknemers verplicht vier dagen per week thuis moeten werken. Je mag dus hooguit één dag per week naar kantoor.

Premier Alexander De Croo roept het overlegcomité van de zes regeringen van het land woensdag vervroegd bijeen om te overleggen over extra coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl