De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de eventuele invoering van het zogenoemde 2G-model in Nederland, waarbij mensen alleen nog een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus. Een negatieve test van maximaal 24 uur oud volstaat dan niet meer.
Voor de invoering moet de wet worden veranderd. Vorige week is het demissionaire kabinet begonnen met de voorbereiding daarvan, met het idee dat hierdoor het aantal besmettingen ook na de beperkte lockdown laag blijft.
Ook in buurlanden loopt het aantal besmettingen op, maar niet overal ligt het 2G-model op tafel. In dit artikel een overzicht van een paar andere Europese landen, die allemaal kiezen voor verschillende beleidsvormen, en meer informatie van de correspondent.
"Op dit moment zijn er in België gemiddeld meer dan 10.000 besmettingen per dag en ook de ziekenhuizen raken steeds voller. Premier De Croo heeft daarom besloten niet tot vrijdag te wachten met het aanscherpen van de maatregelen. Komende woensdag krijgen de Belgen te horen wat de plannen zijn.
Er wordt al over gesproken om het thuiswerken tot na Kerst te verplichten en het nachtleven weer tijdelijk te sluiten. Wellicht wordt er dan ook iets gezegd over een 2G-beleid.
Adviseurs hebben de regering aangeraden 2G-beleid in te voeren. Maar er zijn ook deskundigen die denken dat een vaccinatieplicht beter zou zijn, om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Ook minister van Volksgezondheid Vandenbroucke heeft aangegeven een vaccinatieplicht te willen."
"In Duitsland is het aantal besmettingen nog steeds erg hoog en naderen ziekenhuizen de grenzen van hun capaciteit. Planbare operaties worden al verschoven en er wordt opnieuw gesproken over het verder aanscherpen van de overheidsmaatregelen.
In Duitsland geldt de 2G-regel al sinds september op deelstaatniveau, in Oostenrijk werd de regel de afgelopen week ingevoerd. Daar geldt sinds vandaag ook een lockdown voor ongevaccineerde mensen.
Eerder kwamen zij al niet meer binnen bij horeca en sportscholen, maar nu mogen ze bijvoorbeeld ook niet meer naar niet-essentiële winkels of de bibliotheek. De gezondheidsminister wil bovendien 's avonds een uitgaansverbod voor iedereen (ook voor gevaccineerden) instellen, maar daar voelt de bondskanselier nog niets voor."
Dit houdt de 2G-maatregel in:
"De partijen die waarschijnlijk binnenkort de nieuwe regering van Duitsland zullen vormen, willen landelijk ook strengere regels invoeren. Zo wordt er gediscussieerd over een vaccinatieplicht voor sommige beroepen en of mensen voordat ze bij hun werk naar binnen mogen een QR-code moeten laten zien.
Ook wordt de mogelijkheid van verdere contactbeperkingen opengehouden, zoals een lockdown voor wie niet is ingeënt en beperkte toegang tot het openbaar vervoer."
"Terwijl we in Europa stijgende besmettingen en nieuwe restricties zien, lijkt het bij de Engelsen juist de andere kant op te gaan. Geen restricties, geen verplichte mondkapjes, geen QR-code en toch daalt het aantal besmettingen.
Het Verenigd Koninkrijk werd hard getroffen tijdens de coronapandemie; het aantal besmettingen en sterfgevallen hoorde bij de hoogste in Europa. Volgens wetenschappers heeft meer dan 90 procent van de Engelsen antistoffen tegen covid-19, bovendien wordt de zogenoemde booster prik flink uitgerold. Meer dan 20 procent van de bevolking heeft inmiddels een derde prik gehad en 40-plussers kunnen vanaf vandaag ook een uitnodiging verwachten.
De regering doet precies wat deze zomer werd beloofd: 'leren leven met het virus'. Er wordt voornamelijk gekeken naar het aantal covid-ziekenhuisopnames en sterfgevallen: momenteel een neerwaartse trend. Al is er een recordwachtlijst voor de National Health Service, de conclusie van de regering lijkt vooralsnog te zijn dat de ziekenhuizen de winter aankunnen zonder nieuwe coronarestricties."
"Ook in Frankrijk neemt het aantal coronabesmettingen toe, maar vooralsnog is de mondkapjesplicht voor basisschoolkinderen de enige extra maatregel die de regering heeft genomen. Opties zoals een 2G-beleid liggen niet op tafel. 'We willen ook geen lockdown voor niet-gevaccineerden, zoals Oostenrijk nu doet', zei fractievoorzitter Castaner van regeringspartij LREM vanochtend.
Een nieuwe algemene lockdown is eveneens taboe. Regeringswoordvoerder Gabriel Attal zei afgelopen weekend nog dat geen een maatregel uit wordt gesloten, maar dat hij mensen niet onnodig ongerust wil maken. Er komt absoluut geen lockdown, zegt hij. De reden daarvoor is dat de huidige coronacijfers in absolute aantallen nog niet tot grote ongerustheid leiden, het aantal nieuwe besmettingen is nog gering, evenals het aantal ziekenhuisopnames.
Maar de stijging van het aantal besmettingen sinds oktober baart de autoriteiten wel zorgen. Het dagelijks aantal positief geteste mensen is in een week met 28 procent toegenomen. Het aantal ziekenhuisopnames met 15 procent. De epidemioloog Yves Buission verwacht dat die trend doorzet en dat de vijfde golf ook Frankrijk zal treffen.
De hoop is dat de hoge vaccinatiegraad en het gebruik van de QR-code genoeg zijn om de effecten te temperen."