Coronamaatregelen op de kerstmarkt van Valkenburg
NOS NieuwsAangepast

Politieke spanning over 2G-beleid loopt op

De politieke spanning rond de coronapas loopt op. Wordt de pas alleen nog beschikbaar voor gevaccineerden en mensen die corona hebben gehad? Het plan van het demissionaire kabinet om het zogeheten 2G-beleid in te voeren bij horeca en evenementen leidt niet alleen tot heftige verdeeldheid in de samenleving, maar ook in de politiek. Een dag voor een belangrijk debat over corona is het onduidelijk of een meerderheid van de partijen het plan in zijn huidige vorm steunt.

Volgens demissionair minister De Jonge is het alternatief nog erger: mocht de Kamer de 2G-maatregel niet steunen, dan zijn meer lockdowns deze winter onontkoombaar, zei hij na het Torentjesoverleg over de coronasituatie.

Het 2G plan komt erop neer dat niet-gevaccineerden straks niet meer met een negatieve test in cafés, restaurants, en bijvoorbeeld sportkantines terechtkunnen. Alleen gevaccineerden en mensen die zijn genezen van covid mogen dan nog naar binnen. Pure vaccinatiedwang, zeggen partijen waaronder de PVV, Forum voor Democratie, JA21, Denk en de SGP.

D66 en VVD zijn wel overtuigd van de noodzaak van 2G, andere partijen zeggen meer tijd nodig te hebben.

Volgens De Jonge zijn zonder 2G komende winter meer lockdowns onontkoombaar:

De Jonge: zonder 2G meer en vaker lockdowns

In maart van dit jaar steunde de voltallige Kamer nog een motie van de ChristenUnie en de PVV die uitspreekt dat er van dwang geen sprake mag zijn bij vaccineren. Ook het kabinet stelde zich op dat standpunt. Nu, een half jaar later, zijn er verschuivingen zichtbaar, maar is voldoende steun voor het 2G-plan dus allerminst zeker.

VVD en D66 lijken geen andere uitweg te zien uit de huidige situatie met hoge aantallen besmettingen en snel oplopende ziekenhuisopnames. D66 wil zo snel mogelijk 2G en een derde prik invoeren, zei partijleider Kaag afgelopen vrijdag. "Anders is het dweilen met de kraan open."

Partijen als het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA, die belangrijk zijn om het plan aan een meerderheid te helpen, leggen hun kaarten nog niet op tafel. Het CDA noemt de maatregelen die dit weekend ingingen "logisch", omdat de zorg het zo niet langer trekt. Over 2G is de partij er nog niet uit, en ook bij ChristenUnie, GroenLinks en PvdA is dat overleg nog gaande.

Met name de ChristenUnie heeft moeite met de 2G-maatregel vanwege het inperken van vrijheden van mensen die niet gevaccineerd zijn en een dreigende tweedeling. Maar ook de andere partijen hebben moeite met het uitsluiten van ongevaccineerden. Aan de andere kant beseffen ze dat het sluiten van de horeca voor alle gevaccineerden eveneens ingrijpend is.

Als de keuze is tussen 2G of vaker dicht, dan moeten we misschien toch maar tijdelijk voor 2G kiezen.

Minister De Jonge

Demissionair minister De Jonge spreekt ook vandaag weer van "een levensgroot dilemma". Het is volgens hem een maatregel "waar je liever niet mee komt". De Jonge hoopt eind deze week met het wetsvoorstel voor 2G te komen. Ook het OMT komt nog met een onderzoek over de effectiviteit van de verschillende scenario's.

De Jonge verwacht dat partijen pas daarna, dus volgende week, hun standpunt over 2G bepalen. Als 2G geen meerderheid krijgt, is het vaker nemen van "lockdownachtige" maatregelen volgens hem niet te voorkomen.

"Het 2G-systeem beperkt de mogelijkheden van niet-gevaccineerden. Maar met een lockdown beperken we vrijheden van gevaccineerden. Als de keuze is tussen 2G of vaker dicht, dan moeten we misschien toch maar tijdelijk voor 2G kiezen", aldus De Jonge, die erop wees dat gezien de druk op de zorg maatregelen deze winter onontkoombaar zijn.

Het debat over de coronamaatregelen staat morgenmiddag om 15.00 uur gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl