Rutte en De Jonge vlak voor de persconferentie eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

Plan kabinet voor 2G: over drie weken geen coronapas meer na test

Het demissionaire kabinet gaat voorbereidingen treffen om mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs te geven als ze volledig zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. De bewindslieden mikken op een invoering van het 2G-systeem over drie weken, bevestigde minister De Jonge op de coronapersconferentie.

Ondernemers krijgen binnen dit plan de keuze van het kabinet of zij deze maatregel in hun zaak willen overnemen of een negatieve test ook goed vinden (3G). Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, maar heeft consequenties.

Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten en mag er bijvoorbeeld niet gedanst worden of aan de bar gestaan worden.

Voor de invoering moet de wet worden veranderd. De voorbereiding daarvan gaat nu beginnen maar is wel ingewikkeld. Voorwaarde voor de invoering is dat de Tweede Kamer er vooraf toestemming voor geeft. Bij kleinere coronamaatregelen is toestemming achteraf voldoende.

Dilemma

Minister De Jonge sprak van een dilemma. Het 2G-systeem beperkt de mogelijkheden van mensen die niet zijn gevaccineerd en evenmin genezen van corona. "Ik snap dat mensen zich iets meer gedwongen voelen om toch die kant op te gaan. Maar wij moeten de maatschappij ook veilig houden. Als we met 2G een café langer open kunnen houden of een festival laten doorgaan dan is het onze taak om die keuze te maken."

Het kabinet wil ook in de wet vastleggen dat anderhalve meter afstand weer verplicht wordt. En het coronatoegangsbewijs wordt ook nodig in dierentuinen en pretparken, maar ook dat moet nog juridisch worden voorbereid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl