De Jonge: 2G niet de enige keuze • Meer geboortes, waarschijnlijk 'klein corona-effect'
- Welkom in het coronablog van dinsdag 16 november.
- GGD's bereiken maximale capaciteit.
- Grootste aantal coronapatiënten in ziekenhuis sinds mei.
- 1,3 miljard euro steun voor ondernemers na nieuwe maatregelen, werkgeversorganisaties vinden steunpakket teleurstellend.
- Kamer praat over 2G-beleid, maar er valt nog geen besluit.
Nieuw-Zeeland kondigt versoepelingen aan
Vanaf 15 december kunnen volledig gevaccineerden en mensen met een negatieve covidtest vanuit andere delen van Nieuw-Zeeland weer naar Auckland reizen en mogen de inwoners van Auckland voor het eerst in maanden de stad weer uit. De grootste stad van Nieuw-Zeeland was sinds augustus afgesloten van de rest van het land om verspreiding van de Deltavariant te voorkomen. Volgens premier Ardern ligt de vaccinatiegraad dan op 90 procent, genoeg om reizen weer mogelijk te maken.
Ardern kondigde ook een verkeerslichtsysteem aan dat vanaf 29 november in Nieuw-Zeeland gaat gelden en een einde zal maken aan de lockdowns. Als het verkeerslicht op groen staat zullen er nauwelijks maatregelen gelden, bij oranje zal bijvoorbeeld de mondkapjesplicht weer op veel plaatsen gaan gelden en bij rood licht moet iedereen zoveel mogelijk thuiswerken.
Meer baby's geboren, waarschijnlijk 'klein corona-effect'
In de eerste negen maanden van 2021 zijn 6800 meer kinderen geboren dan in dezelfde periode vorige jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat er dit jaar in totaal zo'n 180.000 kinderen geboren zullen worden, het hoogste aantal sinds 2011. Vooral dertigers kregen vaker een baby dan in de voorgaande jaren, net als 25- tot 30-jarigen. Vrouwen onder de 25 jaar kregen juist minder kinderen.
Zowel het aantal eerstgeborenen als tweede en derde kinderen nam toe. Relatief was de toename van het aantal derde kinderen het grootst.
Volgens het CBS laten de cijfers een substantiële stijging zien. Daarbij speelt "waarschijnlijk een klein corona-effect" mee, maar van een echte babyboom kan nog niet worden gesproken.
De Jonge probeert critici gerust te stellen: 2G beperkt invoeren
Het kabinet wil het weren van ongevaccineerden op een beperkt aantal plekken mogelijk maken. "2G is niet de enige keuze", bezwoer demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid tijdens het debat over de nieuwe coronamaatregelen. Hij probeert de critici gerust te stellen door te benadrukken dat er verschillende "settings" komen. "Soms geldt de anderhalvemeterregel, soms 3G en soms 2G, maar dat is beperkt."
In de Kamer, ook bij coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie, bestaat twijfel over dit gebruik van de coronatoegangspas. "Het zorgt voor een grotere tweedeling in de samenleving en daar hebben wij grote moeite mee", zei ChristenUnie-Kamerlid Bikker.
Er wordt nog gewerkt aan een wetsvoorstel waar de exacte locaties voor 2G worden opgesteld. De minister laat ook nog onderzoeken of een zogenoemd 1G-beleid mogelijk is; dan wordt iedereen bij een druk evenement getest. De Jonge is daar overigens niet enthousiast over, omdat het veel testcapaciteit vraagt . "Dat loopt al snel op tot 50 miljoen euro per week."
Alleen gevaccineerden welkom op Times Square met Oud en Nieuw
Times Square in New York zal op Oudjaarsavond traditiegetrouw weer volstromen met mensen die het nieuwe jaar inluiden. Maar dit jaar zijn alleen gevaccineerden welkom op het aftelmoment. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio vandaag bekendgemaakt.
Andere evenementen in de buitenlucht van New York zijn voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden toegankelijk. Maar op Oudjaarsavond moet dat anders, zei de burgemeester, die zelf een dag later zijn ambtsketting overdraagt aan zijn opvolger Eric Adams, tegen The New York Times. "Een drukbezocht evenement dat zo'n internationaal publiek aantrekt, vraagt om meer voorzichtigheid."
Iedereen van 5 jaar of ouder moet volledig gevaccineerd zijn. Alleen wanneer vaccinatie om medische redenen niet mogelijk is, volstaat een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud.
Noordrijn-Westfalen voert 2G-systeem in
In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogen mensen die niet zijn gevaccineerd vanaf volgende week niet meer naar restaurants, kerstmarkten en voetbalstadions. Dat heeft deelstaatpremier Hendrik Wüst vandaag bekendgemaakt. Alleen mensen die volledig zijn ingeënt of recent zijn hersteld van corona krijgen nog toegang. Deze zogeheten 2G-regel gaat gelden in de "vrijetijdssector" en in situaties "met een bijzonder hoog besmettingsrisico", zei Wüst, die met de maatregel het stijgende aantal coronabesmettingen wil indammen.
Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst, is qua inwonertal de grootste deelstaat van Duitsland. In veel andere deelstaten gold de 2G-regel al, zoals in Rijnland-Palts. Duitse deelstaten kunnen zelf beslissen welk toegangsmodel ze gebruiken.
'Een meerderheid voor 2G leek verdwenen, maar begint langzaam terug te komen'
In de Tweede Kamer is nog steeds het debat bezig over de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Onder meer het 2G-model ligt op tafel: de maatregel waarbij ongevaccineerde mensen met alleen een negatieve coronatest geen toegang meer krijgen tot bijvoorbeeld evenementen of sommige horecagelegenheden.
Partijen twijfelen nog erg over deze maatregel. Vooral middenpartijen worstelen ermee, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander in Nieuwsuur. Ze willen zeker weten dat er geen (minder vergaande) alternatieven zijn.
Maar hoewel een meerderheid voor 2G in de Kamer verdwenen leek, begint die nu langzaamaan terug te komen, zegt Noorlander:
Rutte houdt vol: echt geen publiek langs de lijn
Het demissionaire kabinet is niet van plan om toch publiek toe te staan bij (amateur)sportwedstrijden. In de Tweede Kamer klinkt kritiek op die maatregel en de PVV vraagt om deze te schrappen. "Hoe kunnen ouders elkaar nu langs het veld besmetten?", vraagt PVV-Kamerlid Agema zich af.
Demissionair premier Rutte zegt dat het om "hele grote groepen" gaat die elkaar ook in de kantine kunnen besmetten. "We hebben keuzes moeten maken omdat het virus rond raast en we het een klap moeten toebrengen." Rutte zegt dat mensen wel buiten kunnen wandelen. "Maar langs de lijn staan, gaat echt niet."
De premier waarschuwt verder voor onhoudbare situaties in de zorg als er te weinig maatregelen worden genomen. Er is nog geen duidelijkheid of er dit jaar een vuurwerkverbod komt. Vorig jaar gold zo'n verbod om zorg- en hulpverleners niet extra te belasten met vuurwerkslachtoffers.
Ruim 52.000 leerlingen waren niet op school vanwege corona
In de periode na de herfstvakantie was zo'n 6 procent van de basisschoolleerlingen niet op school, van wie twee derde vanwege corona. Het gaat om ruim 52.000 leerlingen. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Of dit aantal vergelijkbaar is met een griepseizoen, kon de vereniging niet zeggen.
Vandaag werd duidelijk dat kinderen momenteel het vaakst positief worden getest: bijna een vijfde van alle geregistreerde besmettingen kwam afgelopen week uit de leeftijdscategorie 5-14 jaar.
Vanwege corona zijn ook veel leraren afwezig. Meer dan de helft (56 procent) van de scholen miste na de herfstvakantie docenten, in de helft van de gevallen speelde covid daarbij een rol. Maar ook langdurige ziekte (zoals een burn-out) en het algehele lerarentekort spelen mee. Eerder deze week werd al bekend dat die krappe bezetting ertoe leidt dat sommige scholen een vierdaagse schoolweek overwegen.
"Er wordt keihard gewerkt op scholen om het onderwijs door te laten gaan en eventuele achterstanden in te lopen", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. "We zien veel flexibiliteit, kracht en doorzettingsvermogen. Maar met name het personeelstekort vraagt heel veel van schoolleiders en leerkrachten die dit opvangen, dat zorgt voor een erg hoge werkdruk."
Besmettingen onder kinderen lopen op: 'De helft van ons zit in quarantaine'
De gevolgen van de nieuwe quarantaineregels en de oplopende besmettingen onder kinderen voor gezinnen worden duidelijk. Dit gezin moet tot donderdag thuisblijven nadat 13 van de 25 klasgenoten van de jongste besmet waren met corona.
Alleen VVD en D66 steunen 2G volmondig, debat geschorst voor diner
In de Tweede Kamer steunen alleen de regeringspartijen VVD en D66 volmondig de plannen om het zogeheten 2G-systeem in te voeren voor delen van de horeca en evenementen. Andere partijen hebben grote twijfels bij die maatregel, waarbij een negatieve coronatest niet langer toegang geeft.
Veel partijen zijn ronduit tegen, zoals de PVV, SGP, Forum voor Democratie, BBB en JA21. Zij zijn ervan overtuigd dat het systeem de tegenstellingen in de samenleving tussen gevaccineerden en ongevaccineerden vergroot of dat het systeem discriminerend is.
Pas volgende week komt het demissionaire kabinet met wetgeving om 2G mogelijk te maken. Dan moet ook duidelijk worden of er een meerderheid is in de Tweede Kamer. CDA, PvdA en ChristenUnie hebben veel bezwaren tegen het systeem, maar helemaal uitsluiten doen ze het niet. Het CDA "worstelt" er naar eigen zeggen mee en wil alternatieven horen. De PvdA houdt een "open blik" en ook de ChristenUnie, die grote principiële bezwaren heeft tegen het uitsluiten van ongevaccineerden, blokkeert het niet. "In deze situatie vind ik het lastig om te zeggen: 'Never nooit niet'", zei CU-Kamerlid Bikker.
Het debat is nu geschorst, zodat de Kamerleden kunnen dineren. Om 20.00 uur gaat het verder. Dan zullen demissionair premier Rutte en ministers De Jonge en Grapperhaus de vragen van de Kamer beantwoorden.
College voor de Rechten van de Mens: '2G-beleid voorlopig buitenproportioneel'
Het demissionaire kabinet heeft onvoldoende onderbouwd waarom het noodzakelijk is het zogeheten 2G-beleid in te voeren en het coronatoegangsbewijs uit te breiden naar de werkvloer en het onderwijs. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens in een advies over de wetsvoorstellen waarin deze maatregelen worden geïntroduceerd. Volgens de toezichthouder zijn de maatregelen zoals ze daarin nu worden omschreven buitenproportioneel.
"De invoering van een 2G-beleid en een coronatoegangsbewijs op het werk en in het onderwijs zetten mensenrechten zeer onder druk", zegt het college, dat zegt zich zorgen te maken over de inperking van vrijheden. "Die zorgen worden versterkt door de vele meldingen die het college in de afgelopen tijd ontving over uitsluiting van ongevaccineerden, en de daardoor ervaren dwang om zich (alsnog) te laten vaccineren."
Volgens het College voor de Rechten van de Mens mogen de coronamaatregelen onze vrijheden (tijdelijk) inperken, maar alleen als aan heel strikte voorwaarden is voldaan en als andere (minder vergaande) maatregelen niet meer voldoende zijn.
Het kabinet moet de wetsvoorstellen daarom aanpassen, adviseert de toezichthouder. In het voorstel over 2G zou het kabinet bijvoorbeeld per mensenrecht moeten uitleggen wat de inperking van dat recht rechtvaardigt. Ook moet er meer aandacht komen voor mensen die zich vanwege ziekte of een beperking niet kunnen laten inenten, zegt het college. In het geval van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer adviseert de toezichthouder het kabinet om zelf te blijven controleren en beoordelen of die maatregel nog steeds noodzakelijk is. "Het kan die verantwoordelijkheid niet afwentelen op werkgevers en locatiebeheerders."
Ook FNV kritisch op steunpakket
Volgens vakbond FNV volstaat het coronasteunpakket van het demissionaire kabinet niet. De vakbond pleit voor extra steun voor werkenden. "Openingstijden voor winkels en horeca zijn beperkt en mensen met flexbanen raken uren of hun hele baan kwijt, zeker als de beperkte openstelling langer duurt dan drie weken. Het kabinet presenteert een uitgekleed steunpakket, dat nu niet volstaat, en al helemaal niet als de beperkingen langer dan drie weken duren. Dit is ad-hocbeleid."
Regeringspartij CDA 'worstelt' nog met 2G, ChristenUnie sluit het niet helemaal uit
Regeringspartijen CDA en ChristenUnie hebben nog steeds grote moeite met het zogenoemde 2G-beleid, waarbij ongevaccineerden met alleen een negatieve test geen toegang meer krijgen tot de horeca en drukke evenementen. Hun collega-coalitiepartijen VVD en D66 hebben al wel hun steun voor dit systeem toegezegd.
"We worstelen er nog mee", zei CDA-Kamerlid Van den Berg in het Tweede Kamerdebat over de nieuwe coronamaatregelen. "We willen alternatieve scenario's tegen elkaar afwegen."
De ChristenUnie heeft principiële bezwaren tegen 2G, omdat daarmee groepen worden uitgesloten. Gisteren sprak de partij zich al uit voor een 1G-systeem, waarbij iedereen wordt getest voor toegang, ook mensen die zijn gevaccineerd. Ook GroenLinks ziet overigens meer in zo'n 1G-aanpak, maakte de partij vandaag bekend.
De PvdA wilde in het debat weten of voor de ChristenUnie de weg naar 2G helemaal is afgesloten, maar zover wilde CU-Kamerlid Bikker niet gaan. "In deze situatie vind ik het lastig om te zeggen: 'Never nooit niet.'"
De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen vrijdag nog met onderzoek naar de mogelijkheden van de 1G-, 2G- en 3G-plannen.
Dit zijn de verschillen tussen het zogenoemde 2G- en 3G-systeem:
Man uit Katwijk vast om bedreigen Rutte en De Jonge
Een 53-jarige man uit Katwijk zit vast voor het bedreigen van demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, meldt het Openbaar Ministerie. De Katwijker plaatste een half uur voor de coronapersconferentie van dinsdag 2 november een foto op Twitter van twee lijkzakken naast een auto in het bos. Daarbij schreef hij: "Sorry mensen! De persconferentie gaat niet door vanavond..."
De man moet op 24 november voor de politierechter verschijnen. Tot die tijd blijft hij vastzitten.
Het is niet de eerste bedreiging aan het adres van Rutte en De Jonge vanwege de coronamaatregelen. Zo zit een 22-jarige Amsterdammer vast omdat hij opruiende berichten zou hebben geplaatst in openbare Telegram-groepen. Verder deed De Jonge begin oktober aangifte vanwege een 'galgtweet' die aan hem was gericht.
Amsterdamse bso adviseert 4- tot 12-jarigen mondkapjes te dragen in bus
Het Amsterdamse kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang (bso) de Tinteltuin heeft een mondkapjesadvies voor kinderen van 4 tot 12 jaar ingesteld tijdens de busrit tussen school en de bso. Dat meldt onder meer NH Nieuws.
De organisatie stelde het advies in nadat een kind een chauffeur had besmet. "We hebben veelal senioren die bij ons de busjes rijden. Het advies dat wij hebben ingesteld heeft te maken met de kwetsbaarheid van de chauffeurs", stelt de Tinteltuin.
De organisatie stuurde vorige week een mail naar zo'n 6000 ouders met kinderen op het kinderdagverblijf en de opvang met het besluit. Volgens de Tinteltuin kwamen daar geen negatieve reacties op.
Wettelijk gezien geldt op veel plekken een mondkapjesplicht voor kinderen vanaf 13 jaar in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, in winkels en in publieke binnenruimtes. Kinderen onder de 13 jaar hoeven in principe geen mondkapje te dragen. Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.
Bedrijven: compensatiepakket stelt zeer teleur
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ontevreden met het nieuwe coronasteunpakket dat het demissionaire kabinet vandaag heeft aangekondigd. "Dit nieuwe pakket stelt zeer teleur en vergoedt de schade geenszins. In de praktijk komen namelijk waarschijnlijk weinig ondernemers in aanmerking", aldus de belangenorganisaties. "Zo worden de vaste lasten gecompenseerd, maar de bulk van de kosten - de arbeidskosten - niet. Ook komen nauwelijks ondernemers in aanmerking voor compensatie van de vaste lasten door de hoge omzetverliesdrempel."
Om in aanmerking te komen voor de compensatie moeten ondernemers een omzetverlies van minstens 30 procent hebben. Maar volgens de werkgeversorganisaties kom je met drie weken aan maatregelen maar moeilijk aan dat omzetverlies. "Er is oog voor de belangen van iedereen (zorg, ongevaccineerden, etc.), maar niet voor de belangen van ondernemers", vervolgen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Deze groep ondernemers verdient volledige compensatie nu ze weer verplicht worden de deuren eerder te sluiten."
GroenLinks: nu geen 2G, maar alle bezoekers testen voor toegang
Oppositiepartij GroenLinks is geen voorstander van de invoering van een zogeheten 2G-aanpak, waarbij alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent corona hebben gehad toegang hebben tot bepaalde locaties. De partij noemt het weigeren van ongevaccineerden "een zeer ingrijpende maatregel". Ook is er volgens GroenLinks nog te veel onduidelijk over de effectiviteit van de maatregel.
Het demissionaire kabinet wil ongevaccineerden gaan weigeren in de horeca en bij drukke evenementen waar bezoekers geen anderhalve meter afstand kunnen houden. "Dat voorstel heeft onvoldoende grond om nu te worden ingevoerd", laat GroenLinks in een persbericht weten. De partij ziet meer in de zogenoemde 1G-aanpak, wat betekent dat iedereen wordt getest bij een bezoek aan een concert of festival, ook mensen die volledig zijn ingeënt. Ook coalitiepartij ChristenUnie sprak zich gisteren uit voor de 1G-aanpak.
In de Tweede Kamer wordt nu gedebatteerd over de nieuwe coronamaatregelen en de mogelijke invoering van de omstreden 2G-aanpak. Regeringspartijen VVD en D66 zijn voor het weren van ongevaccineerden op een specifiek aantal plekken, omdat ze vrezen dat er anders ingrijpende maatregelen nodig zijn voor mensen die wel zijn ingeënt. "Voor mensen die gevaccineerd zijn, moet er zo veel mogelijk vrijheid zijn", aldus D66-Kamerlid Paternotte.
De PVV, SGP, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren zijn, net als GroenLinks, tegen de 2G-aanpak. Ze twijfelen onder meer aan de effectiviteit en de wetenschappelijke onderbouwing van de maatregel. Deskundigen van het Outbreak Management Team komen vrijdag met een advies en dan komt het kabinet met een definitief plan.
Spoedtest.nl start intern onderzoek naar valse vaccinatiebewijzen
Spoedtest.nl is een intern onderzoek gestart naar aanleiding van beschuldigingen over het vervalsen van vaccinatiebewijzen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft het bedrijf frauduleus vaccinatiebewijzen verstrekt, mogelijk via een systeem waarmee artsen zelf vaccinaties in CoronaCheck kunnen registreren. Een bedrijf als Spoedtest.nl mag alleen testbewijzen afgeven in dat systeem, geen bewijzen van vaccinatie.
In een verklaring zegt Spoedtest.nl nu dat van de 2000 medewerkers van het bedrijf er vijf toegang hadden tot het online systeem. Deze vijf werknemers hebben mondeling en schriftelijk verklaard er geen misbruik van te hebben gemaakt, aldus het bedrijf.
Spoedtest.nl zegt ook volledige en transparante medewerking toe aan het ministerie van Volksgezondheid, dat aangifte heeft gedaan wegens fraude. Sinds gisteravond is de aanbieder van coronatests afgesloten.
GGD's: 'We lopen aan alle kanten tegen maximum van onze testcapaciteit aan'
De GGD's hebben hun maximale testcapaciteit bereikt. "Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit", zegt covid-programmadirecteur Jaap Eikelboom. "We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan. We werken met man en macht toe naar een maximum van 120.000 tests per dag. Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel."
Volgens Eikelboom hebben de GGD's gisteren een recordaantal testen ingepland: ruim 116.000. Ook in het aantal afgenomen testen werd een record gebroken. "Het oude record is van maart 2021 en stond op 89.000, maar gisteren werden er ruim 91.000 mensen getest."
Op dit moment werken er bijna 4000 medewerkers in GGD-callcenters voor het inplannen van de testafspraken. Volgens Eikelboom maken zij veel overuren, bijvoorbeeld door na sluitingstijd wachtrijen weg te werken en de testuitslagen 's avonds tot later door te bellen. Het bijna niet mogelijk om voldoende nieuwe werknemers te werven, zegt Eikelboom. "Daar is de arbeidsmarkt op dit moment helaas niet naar."
PvdA wil horeca en niet-essentiële winkels sluiten
Oppositiepartij PvdA gaat straks in het Tweede Kamerdebat over de nieuwe coronamaatregelen voorstellen om niet-essentiële winkels en de horeca te sluiten. De partij vindt het beter om nu ingrijpende maatregelen te nemen, om "doormodderen" in de winter te voorkomen. Vandaag zijn er ruim 20.000 nieuwe positieve tests gemeld.
Het demissionaire kabinet besloot afgelopen week om de horeca en supermarkten om 20.00 uur te sluiten. Andere winkels moeten om 18.00 uur dicht. "Het is niet populair, maar ik denk dat het nodig is: kroegen sluiten, niet-essentiële winkels sluiten. En dan voor een korte periode, zodat je op een fijne manier de winter door kan", zei PvdA-Kamerlid Kuiken voorafgaand aan het debat.
Het kabinet wil ongevaccineerden de toegang gaan weigeren tot cafés, restaurants en drukke evenementen; de zogenoemde 2G-aanpak. De PvdA denkt dat dit niet de beste oplossing is, maar wil er met een "open blik" naar kijken.
Meer dan 20.000 nieuwe positieve tests
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 20.252 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 996 meer dan gisteren, en 80 procent meer dan vorige week dinsdag. De cijfers zijn wel enigszins vertekend. Er waren de afgelopen dagen storingen bij de GGD, waardoor eerdere positieve tests pas nu worden meegenomen in de cijfers.
Gemiddeld werden in de afgelopen zeven dagen 15.794 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 44 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
2071 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2071 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1985), van wie 385 op de IC (gisteren: 380), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
35 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 35 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen eveneens 25 doden per dag een week eerder.
Volg hier het Tweede Kamer-debat over onder meer 2G
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de nieuwe coronamaatregelen, waaronder de omstreden 2G-maatregel. Als de Kamer met dat plan van het demissionaire kabinet akkoord gaat kunnen mensen die niet gevaccineerd zijn en niet recent zijn genezen geweerd worden uit onder meer kroegen en van evenementen. Volg hier het debat.
10-14-jarigen opnieuw grootste groep nieuwe positieve gevallen
Bij het RIVM zijn de afgelopen week 110.000 positieve testen gemeld, 44 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Opvallend daarbij is met name de hoge besmettingsgraad bij kinderen, die boven alle andere leeftijdsgroepen uitsteekt.
In de leeftijdscategorie 10-14 gaat het om ruim 11.000 kinderen met een positieve test, 10,1 procent van alle gevallen. Meteen daarna volgen de 5- tot 9-jarigen met meer dan 9400 besmettingen, 8,6 procent van het geheel.
Ter vergelijking: de zwaarst getroffen leeftijdsgroep daarna wordt gevormd door 35- tot 39-jarigen met ruim 8300 positieve testen. Bij Nederlanders vanaf 45 jaar zijn de besmettingscijfers lager dan gemiddeld, daaronder juist hoger.
Griekse horeca-ondernemers houden zaken dicht uit protest
Tienduizenden Griekse horeca-ondernemers (restaurants, bars, cafés) houden vandaag hun zaken gesloten uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen die eerder deze maand zijn ingegaan. Volgens de ondernemers is hun omzet sindsdien drastisch omlaaggegaan. Zij willen nieuwe steun van de overheid, omdat hun zaken en banen op het spel staan.
Sinds begin november kunnen volledig gevaccineerden op vertoon van hun coronapas naar binnen, maar moeten mensen die niet zijn ingeënt elke keer dat ze de horeca bezoeken een negatieve test tonen.
Ook negatieve test bij kappers en winkels
Dat geldt ook voor toegang tot banken, winkels, kappers en andere uitgaansgelegenheden. Uitzonderingen zijn er voor supermarkten en andere levensmiddelenzaken zoals de bakker en de groenteboer, apotheken en kerken.
Griekenland heeft de hoogste besmettingscijfers sinds het begin van de pandemie en hoge sterftecijfers. De ziekenhuizen, vooral in het noorden en midden van het land, worstelen met een nieuwe golf van coronagevallen. 62 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, dat ligt onder het Europese gemiddelde.
Pfizer deelt patenten van coronapil met arme landen
Pfizer gaat de patenten van hun coronapil delen met de Medicines Patent Pool, een door de VN gesteunde organisatie. Eerder stelde ook concurrent Merck de patenten voor hun coronapil beschikbaar aan de organisatie.
Pfizer krijgt geen vergoeding voor de pil zolang de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties het coronavirus beschouwt als een noodtoestand. Door de deal mogen andere producenten de pillen maken in 95 arme landen, waardoor ongeveer 53 procent van de wereldbevolking toegang kan krijgen tot de pillen.
Volgens Pfizer verkleint het middel de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent mits het medicijn op tijd wordt ingenomen. Het middel van Merck reduceert de kans op ziekenhuisopnames met 50 procent, volgens het klinische onderzoek.
1,3 miljard euro steun voor ondernemers na nieuwe maatregelen
Het kabinet komt met een nieuw financieel steunpakket voor bedrijven die nadeel ondervinden door de nieuwe coronamaatregelen die zaterdag zijn ingegaan. Het pakket kost ongeveer 1,3 miljard euro.
Ondernemers met een omzetverlies van minstens 30 procent krijgen een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) voor de vaste bedrijfskosten in het vierde kwartaal van dit jaar. Voor landbouwbedrijven bestaat een soortgelijke regeling, die blijft van kracht in het vierde kwartaal.
Grootste aantal coronapatiënten in ziekenhuis sinds mei
Op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 267 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op de intensive care werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er liggen nu 2071 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1985). Dat is het grootste aantal sinds mei. Van hen er liggen 385 op de IC (gisteren: 380).
Kerstmarkt in München gaat niet door vanwege coronapandemie
München heeft de populaire jaarlijkse kerstmarkt afgelast vanwege het grote aantal mensen dat is besmet met corona.
"De dramatische situatie in onze ziekenhuizen en het toenemende aantal besmettingen laten me geen andere keuze", zegt burgemeester Dieter Reiter na overleg met een crisisteam.
De kerstmarkt rond de Marienplatz kon niet worden afgezet, waardoor bezoekers en de naleving van de 2G-regel niet kon worden gehandhaafd, legde Reiter uit. "Het door laten gaan zou een onverantwoorde verhoging van het besmettingsrisico zijn en bovendien een verkeerd signaal. Zeker voor alle medewerkers in onze ziekenhuizen die tot het uiterste werken."
Gommers persoonlijk niet voor 2G: 'Jammer dat discussie gevoerd moet worden'
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid is persoonlijk geen voorstander van 2G-maatregelen. Dat zegt hij in een interview met Sven Kockelmann in het radioprogramma 1 op 1. Bij 2G krijgen mensen alleen een QR-code als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus.
"Ja ik vind het jammer dat deze discussie gevoerd wordt, maar er kunnen ook andere belangen zijn. Als ik Hugo de Jonge hoor, vindt hij het belangrijk voor bedrijven en daarom wil hij het aanbieden. Maar vanuit de gezondheidszorg en mijn eigen principes hoop ik dat je gewoon je eigen keuzes kunt maken. Hier moet je niet in terechtkomen. Dat past niet in Nederland."
Onderscheid
"Als dokter ga ik nooit onderscheid maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. En ik ga ook nooit aan mijn verpleegkundigen vragen: ben je gevaccineerd."
Gommers benadrukt wel dat dit een persoonlijke mening is. "Wij hebben die discussie nog niet gevoerd binnen het OMT. Die voeren wij vrijdag. Vanuit OMT kan ik hier dus nog niets zeggen."
Zevenheuvelenloop op laatste moment afgelast
De Zevenheuvelenloop in Nijmegen en omstreken is op het laatste moment afgelast, meldt Omroep Gelderland. Eerder liet de organisatie nog weten dat de hardloopwedstrijd op 20 en 21 november door zou gaan zonder publiek.
Uiteindelijk hebben de gemeente Nijmegen en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid toch besloten dat er een streep door het evenement gaat. Aan het evenement zouden 30.000 lopers deelnemen.
De Jonge vindt 1G-pas, waarbij iedereen moet testen, geen goed idee
Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) vindt het geen goed idee om over te stappen op een 1G-toegangsbewijs. Hij vindt dat daar "wel heel veel kanttekeningen" bij te maken zijn. Bij 1G moet iedereen, gevaccineerd of niet, zich laten testen voor toegang tot onder meer de horeca.
De ChristenUnie vindt dat een goed alternatief voor het 2G-beleid, waarvoor het kabinet nu een wetsvoorstel maakt. Dat houdt in dat alleen mensen die gevaccineerd zijn of corona hebben gehad, een QR-code kunnen krijgen.
De Jonge denkt dat 1G praktisch niet uitvoerbaar is. "Dan heb je misschien wel 800.000 of meer testen per dag nodig. Nog los van de vraag of het er niet toe leidt dat minder mensen bereid zijn om nog naar de horeca te gaan bijvoorbeeld."
Debat
Hij ziet ook juridische bezwaren, want waarom zou je mensen vragen om zich steeds te laten testen als zij zich hebben laten vaccineren? "Ik vraag me af of dat wel proportioneel is. Maar goed, ik ben bereid om daar het debat over aan te gaan."
Vanmiddag is er een debat over de coronamaatregelen. Het zal dan ook gaan over het voorgenomen 2G-beleid gaan. Daarover wordt vandaag nog geen knoop doorgehakt, omdat het wetsvoorstel nog niet klaar is.
Meerderheid Nederlanders achter 2G-systeem, maar steun voor coronabeleid daalt
Een kleine meerderheid van de bevolking (55 procent) steunt het uitgangspunt van het zogenoemde 2G-systeem, waarbij mensen alleen nog een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus. Een recente negatieve test is dan niet meer voldoende.
12 procent is neutraal over 2G en 31 procent is tegen. De weerstand is het grootste bij de achterban van de SGP (niet meer dan 7 procent voor), Forum voor Democratie (10 procent) en de ChristenUnie (30 procent). Ruim 60 procent van de PVV-stemmers is juist voorstander. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research onder 2207 Nederlanders in opdracht van de NOS.
Pfizer begint klinisch onderzoek met coronapil in Rusland
Rusland heeft Pfizer toestemming gegeven om klinische proeven te houden met de virusremmende coronapil van het bedrijf. De behandeling met het middel, dat paxlovid is genoemd, duurt vijf dagen en bestaat uit het tweemaal daags innemen van een pil. De proef loopt tot maart 2023.
Volgens Pfizer verkleint het middel de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent mits het medicijn op tijd wordt ingenomen. Experts noemen de voorlopige resultaten goed nieuws.
De pil van Pfizer is niet de enige coronapil die mogelijk op de markt komt. Farmaceut Merck heeft ook een pil ontwikkeld. Het bedrijf bracht een maand geleden onderzoeksresultaten naar buiten van hun middel molnupiravir. Dat middel reduceert de kans op ziekenhuisopnames met 50 procent, volgens het klinische onderzoek. Het Verenigd Koninkrijk heeft molnupiravir als eerste land inmiddels goedgekeurd voor gebruik.
Een van grootste aanbieders coronatests verdacht van fraude
De aanbieder van coronatests waartegen het ministerie van Volksgezondheid aangifte heeft gedaan blijkt Spoedtest.nl te zijn, bevestigt het bedrijf. Het wordt verdacht van het uitgeven van valse vaccinatiebewijzen.
Het bedrijf kan niet meer in het systeem van de CoronaCheck-app en kan geen afspraken meer maken voor Testen voor Toegang. Bestaande codes blijven wel geldig. In Nederland zijn ruim twintig bedrijven die zulke testen aanbieden, Spoedtest.nl is een van de grootste aanbieders van coronatests in Nederland.
"We betreuren de drastische beslissing van het ministerie", laat oprichter Rasmus Emmelkamp weten.
Grote schaal
Een belangrijke vraag in het onderzoek is hoe een bedrijf dat eigenlijk alleen testen afnam, vaccinatiebewijzen kon uitgeven. Dat gebeurde op zo'n grote schaal dat het opviel.
Er wordt geprobeerd om zo veel mogelijk van de uitgegeven valse vaccinatiebewijzen te blokkeren. Mensen die de komende dagen bij het bedrijf een afspraak hadden kunnen terecht op de algemene website voor coronatests. De verwachting is dat er verder geen problemen ontstaan voor de capaciteit van Testen voor Toegang.
Economie groeide in de zomermaanden verder door, dankzij versoepelingen
De economie is in de maanden juli, augustus en september verder doorgegroeid. Aan het eind van de zomer was de economie 1,9 procent groter dan drie maanden eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening.
Daarmee is de economie nu groter dan voor de coronacrisis. De groei komt vooral doordat mensen en de overheid meer geld hebben uitgegeven. In de zomermaanden waren veel coronamaatregelen losgelaten.
Tennisser Kyrgios pleit voor schrappen Australian Open
Als het aan de Australische tennisspeler Nick Kyrgios ligt, gaat de Australian Open niet door. "Ik denk niet dat de Australian Open door moet gaan, vooral voor de mensen in Melbourne. Je moet een signaal geven", zei de toptennisser in zijn podcast No Boundaries.
Martin Pakula, de minister van Sport van Victoria, de staat waar het tennistoernooi vanaf 17 januari gehouden zal worden, is het niet met de toptennisser eens. "Mensen uit Melbourne, uit Victoria en eigenlijk alle Australiërs snakken naar grote evenementen."
Na het commentaar van Pakula, lichtte Kyrgios zijn woorden toe via Instagram. Hij stelde dat zijn woorden uit context zijn gehaald, maar bleef bij zijn standpunt. "De inwoners van Melbourne zijn door een hel gegaan. Ze hebben bijna driehonderd dagen te maken gehad met een lockdown, hun vrijheid is van ze afgepakt. Ik denk dat het dan moreel niet juist is om spelers van overzee naar ons land te halen."
Quarantaine
Het is nog onduidelijk of ongevaccineerde sporters welkom zijn op de Australian Open. Mogelijk worden zij geweerd of moeten zij eerst meerdere weken in quarantaine. Dat kan gevolgen hebben voor titelverdediger Novak Djokovic, die niet wil zeggen of hij wel of niet is gevaccineerd.
Kyrgios is mede door blessureleed afgegleden naar de 90e positie op de wereldranglijst. De tennisser staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en kwam vanwege zijn gedrag op en rond het tennisveld regelmatig in het nieuws. Hij gooide onder meer met stoelen, had woede-uitbarstingen richting scheidsrechters, uitte scherpe kritiek op collega-tennissers, kampte met motivatieproblemen en serveerde een aantal keren onderhands, wat in de tenniswereld als zeer onbeleefd wordt gezien.
Kamer praat over 2G-beleid, maar er valt nog geen besluit
De Tweede Kamer praat vandaag met het kabinet over de nieuwe coronamaatregelen. Het zal vooral ook gaan over de plannen voor een 2G-toegangspas, die alleen geldt voor mensen die gevaccineerd zijn of genezen van corona. Het is onduidelijk of hier voldoende steun voor is.
VVD en D66 zijn uitgesproken voorstander van een 2G-beleid. Maar coalitiepartner ChristenUnie heeft grote principiële bezwaren en kwam gisteren met een alternatief plan: iedereen, gevaccineerd of niet, moet een PCR-test doen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld kroegen en festivals.
Andere partijen houden de kaarten nog tegen de borst. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken laat in de Volkskrant weten "met een open blik" naar 2G te kijken, maar alleen met betrekking tot plekken die anders gesloten worden. Een 2G-pas op het werk, ziet haar partij niet zitten.
Mogelijke meerderheid
Met de PvdA erbij is er misschien een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar dan is het nog de vraag of de Eerste Kamer akkoord gaat.
"Het wordt heel spannend vandaag", zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in het NOS Radio 1 Journaal. Hij wijst erop dat er vandaag niet over het 2G-beleid wordt gestemd. Het kabinet werkt nog aan een aantal wetsvoorstellen over het coronatoegangsbewijs. Die zouden dan volgende week in de Tweede Kamer behandeld kunnen worden. "Maar vandaag zullen de posities van de partijen wel grotendeels duidelijk worden."
Het debat van vandaag begint om 15.00 uur en is live te volgen bij de NOS.
Coronamelder steeds minder vaak gebruikt
Steeds minder mensen maken gebruik van de CoronaMelder-app. Uit een analyse van Nu.nl blijkt dat het aantal actieve gebruikers na opheffing van de lockdown en avondklok (eind april) met een half miljoen is gedaald. In mei maakten 2,9 miljoen mensen gebruik van de app. Dat is nu verminderd tot 2,4 miljoen.
Tijdens de lockdownmaatregelen, tussen januari en mei, waarschuwde 12 procent van de mensen na een positieve coronatest anderen via de app, meldt het nieuwsmedium. Dat is na die periode gezakt tot gemiddeld minder dan 6,5 procent.
Juist als de samenleving meer opent is de app waardevoller. Dan komen mensen meer in contact met andere mensen die zij niet kennen en kan de app praktisch zijn door te waarschuwen als iemand achteraf besmet blijkt te zijn.
Experts laten aan Nu.nl weten dat CoronaMelder veel meer kan bijdragen als de app door meer mensen wordt gebruikt. "De overheid moet alle pijlen erop richten dat een grote groep mensen die app gaat installeren", zegt Wolfgang Ebbers, die onderzoek doet naar de effectiviteit van CoronaMelder in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
2G-model ligt niet in alle buurlanden op tafel
De Tweede Kamer debatteert over de eventuele invoering van het zogenoemde 2G-model in Nederland, waarbij mensen alleen nog een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus.
Ook in buurlanden loopt het aantal besmettingen op, maar niet overal ligt het 2G-model op tafel, blijkt uit een overzicht van de NOS.
Ongevaccineerd zorgpersoneel België vanaf 1 april ontslagen
Zorgpersoneel in België krijgt tot 1 april de tijd om zich te laten vaccineren, anders volgt ontslag. De federale regering heeft dat gisteravond bekendgemaakt.
Tot die tijd kunnen zorgmedewerkers ook nog een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud overleggen om het aan het werk te mogen.
De ziekenhuizen adviseerden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eerder al om niet-gevaccineerd zorgpersoneel te schorsen en desnoods te ontslaan. De vakbonden waren daar niet blij mee. De koepelorganisatie van zorgorganisaties Zorgnet Icuro is wel blij met de nieuwe vaccinatieregels en vindt dat de regering nog verder moet gaan.
Welkom
Welkom in het coronablog van dinsdag 16 november. Hier houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren vind je hier.