Een locatie van Spoedtest.nl
NOS NieuwsAangepast

Spoedtest.nl verdacht van afgeven valse vaccinatiebewijzen, aanbieder afgesloten

De aanbieder van coronatests die gisteravond is afgesloten vanwege het vervalsen van vaccinatiebewijzen blijkt Spoedtest.nl. Dat bevestigt het bedrijf. Klanten van de organisatie melden aan de NOS dat hun afspraak is afgezegd of dat ze geen nieuwe afspraak meer kunnen maken via Testen voor Toegang.

Het ministerie van Volksgezondheid wil niet aangeven om welk testbedrijf het gaat, maar wel dat het om een "grote aanbieder" gaat. Spoedtest.nl is naar eigen zeggen de grootste testaanbieder van Nederland; volgens het ministerie heeft de organisatie ongeveer 10 procent van de testmarkt in handen.

"We betreuren de drastische beslissing van het ministerie", laat oprichter Rasmus Emmelkamp weten. Hij noemt de beschuldigingen volledig ongegrond en stelt dat zijn bedrijf geen vaccinatiebewijzen afgeeft. Het coronatestbedrijf is wel een intern onderzoek gestart naar de beschuldigingen.

Geen nieuwe QR-codes

De afsluiting betekent dat het bedrijf geen nieuwe QR-codes voor negatief geteste klanten kan genereren en dat mensen via Testen voor Toegang geen afspraak meer kunnen maken. Bestaande codes blijven wel geldig.

Klanten kunnen nog wel testen boeken bij het bedrijf zelf, maar de resultaten mogen dus niet meer in de coronacheck-app worden gezet. Het bedrijf laat weten dat een groot deel van de activiteiten gewoon door kan blijven gaan. "Sinds anderhalve maand waren wij toegelaten tot Testen voor Toegang. Dat was voor ons een extraatje, niet onze core business."

Hoeveel tests het bedrijf door de afsluiting van Testen voor Toegang misloopt wil Emmelkamp in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Aangifte

Het ministerie heeft aangifte gedaan van fraude. Eerder zijn individuele medewerkers van testaanbieders en vaccinatiestraten al op non-actief gesteld en opgepakt, maar het is voor het eerst dat een bedrijf er in zijn geheel van wordt beschuldigd vuil spel te hebben gespeeld.

Mogelijk hebben een of meerdere artsen van Spoedtest.nl misbruik gemaakt van een systeem waarmee artsen zelf vaccinaties in CoronaCheck kunnen registreren. Die mogelijkheid werd ingesteld nadat er veel problemen waren met de datakoppeling tussen huisartssystemen en CoronaCheck. Een bedrijf als Spoedtest.nl mag als testbedrijf alleen testbewijzen afgeven, geen bewijzen van vaccinatie.

"We streven ernaar om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren", meldt een woordvoerder van het ministerie. "Zowel het genereren van valse QR-codes als het aankopen van valse QR-codes is strafbaar."

'Geen misbruik'

Spoedtest.nl zegt in een verklaring dat van de 2000 medewerkers van het bedrijf er vijf toegang hadden tot het online systeem waarmee herstelbewijzen kunnen worden aangemaakt. Deze vijf werknemers hebben mondeling en schriftelijk verklaard er geen misbruik van te hebben gemaakt, aldus het bedrijf.

Spoedtest.nl zegt ook volledige en transparante medewerking toe aan het ministerie van Volksgezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl